X-files uusintana kesästä 2005 alkaen SubTV:llä

Keskustelu osiossa 'TV-ohjelmat ja -sarjat' , aloittajana sah, 01.04.2005.

  1. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 455
    Saadut tykkäykset:
    775
    En ole sarjaa itse katsonut, mutta eikö esim. Stranger Things sitten ole?
     
  2. Mookid

    Mookid Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.07.2006
    Viestejä:
    2 704
    Saadut tykkäykset:
    352
    Vuosina 2008-2013 tuotettu Fringe oli eräänlainen hengenheimolainen X-Filesille, toki tästäkin alkaa olla jo aikaa.
     
  3. Professional

    Professional Stirlingite Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.08.2004
    Viestejä:
    11 308
    Saadut tykkäykset:
    596
    Semmoinen on jo tehty, Fringe :)
     
  4. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 455
    Saadut tykkäykset:
    775
    Fringeäkään en ole jaksoakaan nähnyt ties mistä syystä... o_O
     
  5. Professional

    Professional Stirlingite Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.08.2004
    Viestejä:
    11 308
    Saadut tykkäykset:
    596
    Fringe alkaa X-files kopiona, joten jos päätät joskus katsoa, niin kannattaa sinnitellä mukana. Ensimmäisen kauden lopussa Fringe nousee omille siivilleen, jonka jälkeen sarjasta tuli yksi suosikeistani. Sarja saa myös hyvän lopun ja sen mytologia on paremmin hallussa kuin filujen.

    Pitääpä varmaan itsekin ruveta katsomaan uudestaan alusta :)
     
  6. jmo

    jmo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    26.04.2002
    Viestejä:
    1 560
    Saadut tykkäykset:
    295
    Joo näin muistelen itsekin eli 1.kausi aika pitkälle pohjustusta ja sitten lähtee kulkemaan.
    Muistaakseni aivan erinomainen scifi-sarja.
    Minäkin olen tuossa jo jonkun aikaa harkinnut samaa eli miltähän se nyt 10 vuoden jälkeen näyttäisi.

    - Mielensäpahoittajille huomioksi: Rohkenin nyt kommentoida väärää sarjaa, joten pahoittelut ja yrittäkää nyt jotenkin olla tukehtumatta -
     
  7. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 471
    Saadut tykkäykset:
    1 219
    Koeta vielä kerran. Sarja on kestänyt kohta kymmenen kautta ja on tullut spinoffejakin.
    Anna sen valua pitkin selkää kuin hikinen kesäpäivä.
     
  8. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 187
    Saadut tykkäykset:
    1 327
    Mielestäni tuo on yksi sarjan suurista vahvuuksista. Olen kyllästynyt nykysarjojen menoon, jossa kaudessa on vain se 10 jaksoa ja kaikki ovat sarjan pääjuonen seuraamista. Kun noita jatkuvajuonisia, lyhyemman jaksomäärän sarjoja alkoi tulla joskus 10-15 vuotta sitten, niin kaikki olivat innoissaan siitä, että päästään eroon siitä iänikuisesta reset-napin painamisesta aina jaksojen välissä (mistä toki lähinnä Star Trekiä syytettiin, mutta TNG:ssäkään ei sitä enää tehty, vaan se oli ehkä alkuperäisen sarjan ongelma).

    Vaikka toki mytologia onkin mielenkiintoista, niin se on kuitenkin sarjassa mielestäni heikkous sen vuoksi, että sitä muutellaan ja väännellään ja laitetaan jotain supersotilaita yms. Parasta sarjassa ovat yksittäiset jaksot, joissa yleensä on jokin hyvä teema ja ehkä jopa opetus. Niissä myös näyttelijät (siis Gillian ja David) pääsevät paremmin esille ja näyttämään omia taitojaan.

    Ihan rehellisesti sanottuna kaipaan sitä aikaa, että tv-sarjan yhden jakson sai katsoa siten, että se on vain oma kokonaisuutensa eikä liity isoon juoneen mitenkään. Ehkä tuossa kääntöpuolena voi olla se, että on vaikeampi muistaa sitten, että mitä pääjuonessa oli viimeksi tapahtunut, jos on puoli kautta pidetty taukoa. Mutta en kyllä muista sitä kauheasti koskaan harmitelleeni aikanaan. Ja kyllä noiden mytologiajaksojen arvokin nousi aina, kun niitä ei jatkuvasti tykitetty, vaan välissä oli tavallisiakin jaksoja.

    Kuudes kausi alkaa omassa katselussa tänään ja ihan mielenkiinnolla odotan tuota, että miten tuo kuvauspaikan vaihtuminen näkyy jaksoissa tällä kertaa, kun tarkemmalla silmällä on tullut mentyä.
     
    Reddington tykkää tästä.
  9. LOP

    LOP Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.02.2001
    Viestejä:
    4 057
    Saadut tykkäykset:
    49
    Tämä on tietenkin mielipidekysymys, mutta olen samaa mieltä molempien mielipiteiden kanssa. Mielestäni sarjassa paranormaaleihin ilmiöihin liittyvät jaksot, joissa ei kuljeteta "pääjuonta" eteenpäin, on sitä vahvinta tonttia Salaisissa kansioissa. Ehkä osittain asia liittyy siihen, että sarjassa on molempia, ja siihen pääjuonipuoleen ei sitten ole panostettu kuin puolittain. Tietyllä tavalla sarjassa kiteytyy, että se sisältää kaikkea sekaisin, ja se rikastaa sopivasti sisältöä, ja erottuu juuri siksi edukseen nykypäivän jatkuvajuonisuuden massasta.

    Mielestäni sarjassa heikoimmat jaksot liittyvät teknologiaan kuten on monissa muissakin sarjoissa (ja elokuvissa). Esimerkiksi avauskauden "Älykäs kone" ja viidennen kauden "Pääkytkin" edustavat tätä heikompaa kaartia, jotka eivät olleet ajantasaisia 90-luvullakaan, ja vielä enemmän kärsivät tässä ajassa. Tokihan fiktio on fiktiota, ja sarjassa erilaiset asiat häiritsevät eri lailla eri katsojia, ja sitten toisenlaisia katsojia juuri tällaiset jaksot saattavat ilahduttaa kaikkein eniten.
     
    nepa tykkää tästä.
  10. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 455
    Saadut tykkäykset:
    775
    Katsoin sarjaa läpi loppuvuodesta 2019-maaliskuuhun 2020 ja pääsin 8. kauden loppuun. Noihin aikoihin korona räjähti käsiin ja elämän mullistuminen vei fiilikset, joten en sitten katsonut 9. kautta. Nyt kun olen saanut ensimmäisen piikin käsivarteeni ja Suomessa tie ulos koronasta on olemassa, on taas fiilistä vihdoin jatkaa. Katselinkin 9. kauden aloitusjaksoparin. Kylläpä iski, kun ei ole tällaista hetkeen katsellut.

    Porukka saa ihan vapaasti täällä urputtaa supersotilaista ja mytologiasta. Meikäläinen nautiskelee. :)

    Filuissa on sentään luonnetta ja särmää. Se ei ole mitään laskelmoitua pullamössöä, joka ei varmasti ärsytä ketään. Filujen katsominen on usein haastavaa, koska sarja koettelee katsojaa omapäisyydellään, mutta kolikon kääntöpuolella on omaperäisyys ja sisällöllinen/taiteellinen rikkaus, johon harva muu sarja kykenee.

    1X06 "Ghost In The Machine" ja 5X11 "Kill Switch" ovat tosiaan saman makuista AI-teemaa, johon lukisin mukaan myös kahjomman jakson 7ABX13 "First Person Shooter". Noiden jaksojen tyyli ja asennoituminen tietotekniikkaan ja tekoälyyn saa nykyaikana jo huvittavia nostalgisia sävyjä. Nämä jaksot eivät todellakaan edusta minulle sarjaa parhaimmillaan, mutta hyväksyn ne osana tyylien kirjoa, jota sarja tarjoaa.
     
    KaKui, LOP ja htavilap tykkäävät tästä.
  11. Matti Virtanen

    Matti Virtanen Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    30.12.2020
    Viestejä:
    364
    Saadut tykkäykset:
    51
    Mielenkiinnosta miten korona vaikutti tähän? Parempi fiilis nyt istua rokote käsivarressa neljän seinän sisällä katsomassa sarjaa kuin aiemmin?

    Mitä näiden jaksojen tekoälyyn asennoitumisessa oli erilaista kuin tänä päivänä? Tietotekniikkaan suhtautuminen on varmasti erilaista, mutta sehän siinä on juuri hyvää kun se on ajankuva, jossa tietotekniikka oli vain hienhajuisten nörttien puuhaa mikä näytti muille tylsältä ja typerältä.
     
  12. LOP

    LOP Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.02.2001
    Viestejä:
    4 057
    Saadut tykkäykset:
    49
    Itselleni se ei niinkään ole ongelma, vaan itse toteutustapa. Tekoälyn vaarallisuushan on ollut monien loistavienkin teoksien kuten Terminaattori-elokuvat taustalla. Jo tietotekniikan aikojen alusta asti on rakennettu tekoälyä milloin mihinkin - esimerkkinä nyt vaikkapa tietokonepeleissä olevat pelin ohjaamat vastustajat. Siksi jaksossa esitetty väite tyyliin että "tekoäly on vasta teorian tasolla" on mielestäni aika hassu, koska sitähän on pyritty tietyllä tapaa rakentamaan aina. Tokihan jaksossa viitataan tekoälyn itsenäiseen ajatteluun, jonka saavuttaminen tässä varmaan on se juttu, mutta tavallaan nämä kaksi asiaa myös sekoittuvat hämärästi ja huvittavasti. Myös it-ala kuvataan todella pintapuolisesti kuten elokuvissa ja sarjoissa tapana on. Ja tuntuu olevan lähes sarjassa kuin sarjassa todella tärkeää, että tekoäly osaa puhua.
     
    Viimeksi muokattu: 17.05.2021
  13. klmake

    klmake You’ll Never Walk Alone Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.01.2003
    Viestejä:
    1 529
    Saadut tykkäykset:
    102
    Varmaan vähän sama ajatus kuin siinä, että takavuosien elokuvissa oli tärkeää, että tietokoneessa piti olla välkkyviä valoja ja paljon. Oikeasti siinä saisi käyttäjä vähintään jonkun migreenikohtauksen, mutta näyttäähän se komealta.
     
    LOP tykkää tästä.
  14. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 187
    Saadut tykkäykset:
    1 327
    Kun agentit esittelevät itsensä, niin yleensä se on "agents Mulder and Scully" joka nykyään omassa korvassani kääntyy muotoon "agent Smulder and Scully". Tuon, kun kerran kuulee, niin ei voi olla kuulematta enää.

    Noh. sellainen huumoripläjäys, joka ei varmaan muita naurata.
     
    Reddington ja LOP tykkäävät tästä.
  15. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 187
    Saadut tykkäykset:
    1 327
    Kymmenisen jaksoa olen kuudetta kautta nyt katsonut.
    Kuvauspaikan muuttuminen ei ehkä ole se asia, mikä olisi eniten pistänyt silmään. Voisi ehkä jopa sanoa, että ihan hyvä, että vaihtelua on tullut. Mutta saa nähdä, missä vaiheessa tulee sitten ikävä niitä Kanadan metsiä.

    Negatiivisena asiana on se, että ainakin nyt kauden ensimmäisen puolen jaksoissa on ollut vähän liikaa huumoria mukana. Aiemmin sarja oli yleisilmeeltään aika vakava, minkä vuoksi huumorijaksot olivat aina mukavia piristyksiä silloin tällöin. Nyt huumoria on melkein joka jaksossa eikä se oikein toimi.
    Myös vierailevat näyttelijät ovat isompia nimiä kuin aiemmin, mikä ei sekään ihan niin hyvä juttu ole.
    Se, että
    X-files on nyt lakkautettu
    aiheuttaa sen, että
    Mulder ei ole enää omassa huoneessaan
    ja
    Scully ei kirjoita tunnelmaa tuovia raportteja jakson lopussa läppärillään
    . Nuo toivat hienoa tunnelmaa, jota nyt vielä ei näissä jaksoissa ole.

    Cgi:tä käytetään jaksoissa keskimääräistä enemmän kuin aiemmin. Sen huomaa helposti, koska cgi on ilmeisesti tehty tv:tä varten eli cgi-kohtaukset ovat sd:nä. Onneksi tuo on järkevämmin tehty kuin vaikka b5:ssä, jossa koko kohtaus saattoi olla sd:nä (tai siis cropatulla resolla), vaikka sitä ei olisi käytetty kuin vaikka kohtauksen alussa (esim. näyttelijän nimi kuvan päällä, joita tulee aina jakson alussa). X-filesissä sd:nä on vain leikkaus. mikä toisaalta välillä saa aikaan oudon näköisiä kohtauksia. Esimerkiksi taisi olla se joulukummitusjakso, jossa erässä kohtauksessa Scully ja Mulder juttelevat ja Scully on terävänä hoodeenä, mutta Mulder näytetään aina pehmeänä sd:nä. Liekö Mulderin taustaa tai jotain on pitänyt korjata tietokoneella, niin tuo on sitten pitänyt jättää sd:ksi.

    Pohdin tuossa myös sitä, että ilmeisesti alkutunnari on tehty hd:nä uudestaan sekä myös kaikki kohtaukset, joissa paikannimi ja päivä näkyy kuvan päällä tai juuri noita aiemmin mainittuja näyttelijöiden nimiä yms. koska ne kohtaukset ovat hd:nä.
     
  16. Matti Virtanen

    Matti Virtanen Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    30.12.2020
    Viestejä:
    364
    Saadut tykkäykset:
    51
    Toi huumori ärsytti itseäkin ja tuli sellainen tunne että siinä on vaan tekijät lyöneet läskiksi koko jutun. Alussa ufoihin suhtauduttiin vakavasti ja sit siirrytään tavallaan naureskelemaan paranormaaleille ilmiöille. Samalla myös loukataan niitä ihmisiä, jotka näihin asioihin suhtautuu vakavasti.

    Täällä on vaan valitettavasti saanut lukea sarjan puolustelua (ja myöhemmin tehtyjen uusien kausien puoluestelua), että ikäänkuin huumori olisi aina ollut sarjassa se juttu. No mulle se ei koskaan ollut sitä.
     
  17. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 187
    Saadut tykkäykset:
    1 327
    Mielestäni sarjan tekijät saavat toki tehdä sarjasta ihan sellaisen kuin haluavat. Vaikka sitcomiksi muuttaa kokonaan. Se on tekijän vapaus eikä sitä mielestäni tarvitse tekijöiden puolustella, vaikka siitä ei kukaan tykkäisikään.
    Kyllä nuo kuudennen kauden jaksot silti hyviä ovat olleet, vaikka huumoria vähän liikaa on ollutkin.

    Siinähän ei mitään pahaa ole, jos joku oikeasti uskoo paranormaaleihin ilmiöihin, mutta en kyllä silti tiedä onko X-Files semmoinen sarja, jota senkään suhteen kovin vakavasti on koskaan kannattanut ottaa. Kyseessä on kuitenkin tekijöiden kynästä tullutta mielikuvitushömppää. Hyvää sellaista kyllä. Tuskinpa sarja on koskaan seurannut mitään "oikeita" paranormaaleja ilmiöitä tai hallituksen salaliittoteorioita. Sarjassa on myös ristiriitaisuuksia itsensä kanssa, mikä ei kovin paljoa myöskään paranna sen uskottavuutta "oikeana tietona" paranormaaleista ilmiöistä.
     
  18. Reddington

    Reddington Uusi jäsen Blokattu

    Liittynyt:
    07.08.2014
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    17
    Siis ei kai kukaan kuvittele että Tupakkimies vetelee kaikkia naruja taustalla, mutta epäilemättä naruja on ja jotkut niitä vetelee. Vastahan viime vuonna tuli uutta tietoa että ufoja videoilla on USA:n armeija tutkinut.

    Jos itse kirjoittelisin näitä sarjoja, laittaisin kuvion missä Illuminaatti (tai vastaava) rahastaa aivan todellisilla UFOilla kaiken maailman Filufaneilta rahat pois. Eli esitetään homma fiktiona. Taustalla sitten käytetään alienteknologiaa salaisissa, pimeissä luolastoissa varmistaen maailmanhallinta mielenhallintamekanismeilla.
     
  19. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 455
    Saadut tykkäykset:
    775
    6-7 kaudet ovat tosiaan keveämpää ja humoristisempaa settiä. Kahdeksas kausi (ja jossain määrin ehkä myös 9. kausi) on sitten taas vakavampi. Minulle kyllä 6-7 kausien humoristisempi ote maistuu, mutta tottahan se on, että jos odottaa jakson 2X14 "Die Hand Die Verletzt" kaltaista menoa, niin näiltä kahdelta kaudelta sitä ei kovin paljon löydy, jos ollenkaan.

    Suosittelen katsomaan näitä kahta kautta toisin silmin kuin muita kausia ja olla odottamatta niiltä samanlaista synkkyyttä. Itse saan aika paljon irti monesta humoristisesta jaksosta, kun en vaadi samoja asioita kuin synkempien kausien jaksoilta. Esim. jakso 6ABX07 "Rain King" on aikamoisen viihdyttävää tavaraa minusta, mikäli sitä katsoo viihteellisemmän sarjan jaksona, mutta jos hampaat irvessä odotan siltä samoja asioita kuin vaikka jaksolta 1X02 "Squeeze", niin eihän siitä juuri mitään muuta tule kuin paha mieli.

    Jos jatkat kausien läpi katsomista, niin olisi kiinnostavaa kuulla, onko sinusta 7. kauden huumori helpommin sulatettavaa, kun pohjalla on 6. kausi?


    Joo, nuo on uudelleen tehty HD:nä. Jos noita paikannimiä vertaa vanhoihin SD-versioihin, niin huomaa fontin aavistuksen muuttuneen. Näistä oli netissäkin kuvavertailuja aikoinaan kun Saksassa alettiin näyttämään "Akte X:ää" HD:nä telkusta ja Blu-ray oli myös tulossa, mutta en nyt nopealla googlailulla löytänyt...
     
    nepa tykkää tästä.
  20. Pulse+

    Pulse+ Käyttäjä

    Liittynyt:
    11.03.2004
    Viestejä:
    634
    Saadut tykkäykset:
    98
    En katsellut sarjaa ollenkaan nuorena 1990-luvulla ja nyt on tullut Disney+ palvelusta aloitettua. Ekan kauden katsoin kokonaan, mutta toisella kaudella päätin siirtyä seuraamaan vain pääjuonta. Netistä löysin listan jaksoista, joissa taustajuoni etenee tavalla tai toisella ja monster of the week jaksot on merkitty skipattavaksi. Siltikin tällä pari jakso viikossa tahdilla menee tovi, kunnes sarja on kahlattu läpi.

    Itselleni on kyllä pudonnut ihan hyvin, eikä mikään ole varsinaisesti häirinnyt. Vaikka aikaa on kulunut, ei tässä senkään suhteen ole tuntunut mitään ongelmia. Gillian Andersson on hyvä näyttelijä, oli vääränlainen mielikuva hänestä, koska se on "siinä x-filesissa". Huumoria on toistaiseksi sopivasti. Ja kuvanlaatuhan on erinomainen, kuten täällä on todettu. Joissain jaksoissa kuvanlaatu vaihtelee kohtausten ja yksittäisten kamerakulmien välillä HD:sta SD tasolle. Niin ja jos tämä joskus on ollut 4:3, sitä ei kyllä huomaa.