TV:n kalibrointi Powerissa hintaan 99eur. Kannattaako?

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana Make73, 22.06.2016.

  1. mkn

    mkn Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.02.2020
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Totta, ja nollasta lähdin tosiaan liikkeelle. Ei ole kuulunut Powerilta vielä mitään.

    Spyderin ulkopuolisissa käsisäädöissä ja tarkastuksissa olen käyttänyt lagom.nl:n kuvia, joista vallankin kontrastikuva paljastaa aika mukavasti, missä ongelmia saattaa olla. "Gamma calibration" kannattaa myös tarkastaa, joskin television oma selain saattaa skaalata kuvan, minkä jälkeen viivahässäkästä ei saa mitään tolkkua. Linkki kontrastin tarkastamiseen alla (toki muutkin vaihtoehdot löytyvät valikosta)

    http://www.lagom.nl/lcd-test/contrast.php

    Näytön kalibrointiin olen tosiaan käyttänyt Spyderiä (vanhempia malleja kuin sivustolla):

    https://spyderx.datacolor.com/

    Nykyään heillä ei ole enää tuotteita televisiopuolelle. Pitää katsoa, jos tuolla Lagomin kontrastikuvalla saisi jotakin tolkkua väriehin. Nyt kolme tai neljä kirkkainta punaista palkkia ja ainakin kaksi violettia näkyvät samanlaisina. Kalibroimaton siis.
     
  2. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 213
    Onkohan tässä vanha kunnon kusetus eli myydään ilmaa tai naapuripitäjän siltaa?
    Otetaan tuollainen hieno sana kuin kalibrointi. Eihän ilman sitä voi tulla toimeen. Vähän kuin huolto jätetty autosta tekemättä.
    Mutta ei ne myyjätkään varmaan mitään kunnon koulutusta ole saanut. Käsketty myydä hienoa sanaa, mutta töissähän ne siellä vaan on. Miten niistä yhtäkkiä olisi tullut jotain hyvän kuvan experttejä?
     
  3. Electron

    Electron Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.05.2003
    Viestejä:
    1 302
    Saadut tykkäykset:
    72
    Liikkeitä on paljon ja liikkeissä ne on ihmisiä jotka nää hommat tekee. Voihan olla että joku "kesäapulainen" ei oikein ole motivoitunut kalibrointia hinkkaamaan eikä oikein ymmärrä miksi sitä halutaan. Värithän vaan latistuu niisä kännykkäsukupolven ihannoimista postikorttiväreistä.
     
  4. Boxer

    Boxer Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2009
    Viestejä:
    708
    Saadut tykkäykset:
    96
    Useissa (kaikissa?) televisioissa on vaihtoehto: "palauta tehdasasetukset". Pikemminkin on niinpäin, että jos joku ei ole ollut tyytyväinen televisioonsa ja on palauttanut sen takaisin liikkeeseen, se myydään uudelleen "pakkokalibroituna". Näin löytyy hyväksyttävä selitys sille että pakkaus on avattu.
     
  5. mkn

    mkn Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.02.2020
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    No, minun televisioni pakkaustani ei näytetty edes avatun. Ehkäpä asentaja oli reiki-hoitoon erikoistunut ihmemies :)

    Otin kaikki lagom.nl:stä löytyvät testikuvat kuen http://www.lagom.nl/lcd-test/img/colorbands.png ja valkoisen/mustan erottelun näyttävät kuvat USB-tikulle. Sitten tökkäsin tikun televisioon ja avasin tuon colorbands-kuvan referenssiksi.

    Ensiapuna menin yli siitä, miestä aita matalimmalta näytti ja pudotin "ihonväriä" pari pykälää alemmas. Arvelin tuon korjaavan punaisen liikaa näkyvyyttä, minkä se tekikin. Yllättäen jopa tuon vertainen säätö tepsi ja väritoisto parani sananmukaisesti silmissä. Pitää katsoa tarkempia säätöjä myöhemmin. Nuo pikasäädöt vaikuttavat eri värien arvoihin ja niihin pääsi muistini mukaan monen monituisen mutkan kautta.
     
  6. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    https://www.power.fi/power-support/kaikki-palvelut/television-kalibrointi/tv-hdr-kalibrointipalvelu/sp-1051852/

    Näemmän ottavat 200eur kun tekevät CalMAN:lla AutoCal kalibroinnin SDR:lle ja HDR:lle.
    Näitähän ei saa palautettua jos joutuu vaikka palauttaaan tehdasasetukset.
    Kyseinen softa bugittaa edelleen ja laatu lopputulokselle on enemmän tai vähemmän kuraa, kertoo CalMAN:n Post-Cal raportti kuinka kivoja tuloksia tahansa.

    Itse vertaillut mm sitä että kun tekee värilämmölle huoltomenussa yksinkertaisen kalibroinnin tai kun sen tekee CalMAN:n AutoCal kalibroinnilla ei lopputulos ole sen huonompi, CalMAN:n arvauskalibrointi valkotasapainon osalta heittelee joka kerta eri tavalla kun sen tekee.

    En suosittele!
     
  7. testudo80

    testudo80 Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    02.08.2020
    Viestejä:
    643
    Saadut tykkäykset:
    33
    TV:n kalibrointi?

     
  8. Bad_Taste

    Bad_Taste Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.03.2005
    Viestejä:
    394
    Saadut tykkäykset:
    0
    Itse ostin sunnuntaina sony xh8096 49" tv: gigantista, no itse en ollut kuullukaan koko kalibroinnista (edellinen tv 15v takaa) ja muija sit otti ton kalibroinnin (tinkasin gigantti 80e) ja paketti oli avattu ja varmaan kalibtoitu(?).

    No mitä jos joutu tehdas-asetukset palauttaa niin eikös kaikki asetukset lähde? Eikö pitäisi saada joku paperi tms. missä on nuo arvot tms.?
     
  9. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Hyvähän moinen lappu ois tulla mukana mut ottakaa nyt vaikka puhelimella kuva asetuksista joissa esim. väriarvoja ruuvattu.. Itse kalibrointiin ja sen pätevyyteen en ota kantaa, niitä kun tupataan tekemään vähän mutkia oikoen.
     
  10. Bad_Taste

    Bad_Taste Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.03.2005
    Viestejä:
    394
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kävin tiistai iltpäpäivästä Gigantissa kysymässä ja sanoivat ettei anna eikä ole ikinä antaneet. No, selvitin asiaa ja kysyin jo kaupan purusta jos mitään omia kustannuksia moisesta opertaatioista tulee (asetukset häviää tms.) niin sanoi että kuljetusliike hoitaa TV:n heille ja kalibroi uudelleen sekä toimittaa takaisin.
     
  11. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Lupaavat "kalibroida", mutta mitään tositetta siitä, mitä tuo oikeasti tarkoittaa, ei anneta.

    On eri asia kytkeä automaattiset dynaamiset kuvapiirit pois kuin katsoa silmämääräisesti kirkkaus/kontrasti kuntoon kuin tehdä ihan oikea kalibrointi eli kalibrointilaitteen kanssa säätää kuvasäädöt mukaanluettuna värivalkotasapaino sekä värit oikeiksi.

    Koska palvelun sisällöstä ei ole tietoa ja koska kalibrointi pitäisi joka tapauksessa tehdä siihen tilaan ja siihen valaistukseen, jossa kuvaa katsotaan, niin en keksi mitään syytä nähdä moista aikaa ja vaivaa, jos näin ikinä kävisi. Satanen meni jo, ei siihen kaivoon kannata lapioida enää enempää.
     
  12. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 725
    Saadut tykkäykset:
    479
    Palataan tähän aiheeseen Powerin kalibrointi.
    Kannattaako?
    Kun se on mitä pisimmälti automaaginen toimenpide tuolla Calmanin automaagilla ja vain SDR.

    T: Vesku
     
  13. tmtm

    tmtm Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.10.2008
    Viestejä:
    340
    Saadut tykkäykset:
    45
    Sen verran halpa palvelu, että eivät voi tehdä sitä kunnolla ja sen verran kallis, että on ihan kiva omistaa oma kolorimetri, jolla voi kotona kalibroida kaikki TV:t, näytöt ja tykit nyt ja tulevaisuudessa.
     
  14. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 082
    Saadut tykkäykset:
    432
    Kyllähän siellä on tarjolla myös HDR-kalibrointi, lisähintaan. Suosittelevat toki molempia jos ostaa HDR-kykyisen laitteen.

    Eri asia sitten on että kannattaako. Kun sen säädön voi tehdä itsekin tv:n omilla normaaleilla kirkkaus, kontrasti- ja värisäädöillä. Erilaisia testikuvia on saatavilla netistä ja ohjeita miten niiden kanssa säädetään, ei ole vaikeata jos omat silmät on kunnossa. Lopputulos ei ehkä ole pilkuntarkasti normien mukainen mutta väliäkö sillä jos lopputulos on että kuva näyttää hyvältä.
     
  15. northrob

    northrob Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.03.2006
    Viestejä:
    371
    Saadut tykkäykset:
    26
    Joo, millään ei ole mitään väliä :rolleyes: Mutta, kun kalibroinnin ideana on se, että saadaan se oma töllö näyttämään samalta kuin siellä värimäärittelijän ruudulla (D65 jne) eli ohjaajan visiolta. Tätä ei hyväkään silmäsäätö takaa. Juuri tämä standardoitu "erikoistapaus" on se mihin mittarin avulla tähdätään, kaikki muu on (turhaa) spekulatiivistä fiilistelyä.
     
    x_jmt_x tykkää tästä.
  16. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Milläpä laitteella katselisit noita testikuvia netistä ? Kai toki ymmärrät että se laite millä noita testikuviakin katsottaisiin tulisi olla viimeisen päälle kalibroitu kondikseen. Vai oikeastiko kuvittelet että esim. kalibroimattoman näytön kautta katsot testikuvia ja säädät silmin toista kalibroimatonta näyttöä, esim. uutta TV:tä kondikseen ? No mitäpä veikkaat, miten hyvin onnistuu ? ... Vähänkuin kännykän kaiuttimen kautta youtube videosta koittaisi rankata kaiuttimia "paremmuusjärjestykseen"...

    Ei siis toki millään pahalla, mutta silmin sinä et noita säädä lähellekkään oikeaksi. Käytän termiä oikeaksi koska niille väreille (joita säädetään) on ihan tarkat koordinaatit olemassa.
     
  17. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 082
    Saadut tykkäykset:
    432
    Ööö siis lataat testikuvan siihen ruudulle näkyviin mitä olet säätämässä. Ja sitten säädät, niin että siinä erottuu värit ja sävyerot niin kuin pitää.
     
  18. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Aa okei. Noniin.No tässä alla pari testikuvaa (Calman, sama kuin powerissa)

    50% harmaata. Sinä silmilläsi osaat sanoa miten hyvin tuossa harmaassa on RGB balanssissa ? (tähän tyyliin)

    [​IMG]

    Tässä 75% syaania, onko hue, saturation, brightness arvot ok vai pitäisikö hue (sävyä) hieman viilata esim. omalla näytölläsi / tv:lläsi ylöspäin vaiko kenties alaspäin ? Mitäs silmäsi kertovat ? (tähän tyyliin)

    [​IMG]


    Joo vilkkuvia palkkeja löytyy myös testikuvina ja niitä voi säätää silmillä. Ylläolevia et todellakaan.

    Jos sulla on jotain eriäviä testikuvia joilla kuva saadaan kondikseen, jossei pilkulleen mutta edes sinne päin niin paa toki jakoon ? Sharing is caring. Voishan sitä ite testata ja säätää tykin niillä ja sitten tarkistaa oikealla kolometrillä ja softalla.

    Silmiä on todella helppo huijata jo pelkästään taustaväriä vaihtamalla ... Aika moni alkaisi tässäkin kuvassa säätämään neliöiden kirkkauksia vaikka ne on samat. Taustaväri vaan eri.

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 27.07.2022
  19. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 082
    Saadut tykkäykset:
    432
    No, harmaalta se näyttää eli kai siinä on rgb:t balanssissa kun ei näytä esim vihertävältä... Mutta eihän yksivärisestä ruudusta voi kuvaa silmin säätää kun ei ole mitään mihin verrata. ruudulla pitää olla siis samalla kertaa näkyvissä useampi sävy samasta väristä että on edes jotain toivoa tehdä säätöjä, tummat ja kirkkaat sävyt mukaan lukien.

    No esim tuolta voi katsella säätöapuja:
    https://www.avsforum.com/threads/avs-hd-709-blu-ray-mp4-calibration.948496/
     
  20. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 579
    Saadut tykkäykset:
    215
    KILLPATRICK, nepa ja Snäckby tykkäävät tästä.