Koronavirus 2019 eli COVID-19

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana KILLPATRICK, 15.02.2020.

  1. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Tämäpä. Seuraan täällä Oulussa etenkin yhden ravintoloitsijan Face-avautumisia ja aina siellä syyttävä sormi, jos ei suoraan niin rivien välistä, on osoitettu hallitusta kohti ahtaalle vetävien rajoitusten takia. Nyt kun taas ollaan lockdownin äärellä ja ironisesti juuri kun taas on hirveät reissaajamassat olleet liikkeellä, niin herää kysymys, mikseivät nämä ravintoloitsijat yms. yksityisyrittäjät suuntaa sormeaan pikkuhiljaa niihin ihmisiin, jotka eivät vain yksinkertaisesti pysty pysymään omassa kaupungissaan tai edes omassa maassaan. Mikseivät he sano, että "Ei nämä hallituksen sylkemät rajoitukset tunnu koskaan päättyvän, niin mites olis, jos me nyt koitettais kaikki vaan pysytellä omissa kaupungeissamme ja sillä tavalla katsoo, muuttusko parempaan suuntaan, mitä jo ekan koronakevään aikana tapahtuikin kesään mennessä"?

    Tiedä sitten löytyykö syistä sitä, että nämä yksityisyrittäjät saattavat itsekin olla näitä reissaajia tai eivät toisaalta uskalla kritisoida reissaajia, koska niitä saattaa löytyä asiakaskunnasta isompi lauma. Vai ovatko he koronadenialisteja? Vai kenties niitä meistä, joista vain hallituksen toimille voi heristellä sormeja ja jos tavallinen kaduntallaaja reissailee, niin sille pitää kohauttaa olkapäitä ja ajatella, että reissaaminen on vähän sama kuin hengittäminen, ettei sitä noin vaan voi hallita tai lopettaa. :rolleyes:
     
  2. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 327
    Saadut tykkäykset:
    282
    ^Mikä ihmeen fiksaatio sinulla on reissaajiin? Käytännössähän ulkomaan vapaa-ajan matkat ovat olleet nollissa. Lapin hiihtolomat sitten erikseen ja ei ehkä se fiksuin juttu, mutta tämä aalto alkoi jo ennen lomia.

    Jos jotain niin ulkomaisen työvoiman rajan ylitys on ollut se ongelma. Virossa koronatilanne on erittäin huono, mutta niin sieltä on voinut tulla tänne käytännössä ilman rajoituksia.

    Ymmärrän jossain määrin ravintoloitsijoiden kitinän, onhan siinä toimeentulo ja firman tulevaisuus kyseessä. Mutta nyt kun lailla pistetään kiinni, niin eiköhän sieltä ole korvauksia tiedossa.
     
  3. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 213
    Minun toiveeni on vapauttaa ravintoloiden aukioloajat. Eikös sulkeminen ole koronafetissien toive?
     
  4. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Kansalaisen silmiin vaikuttaa siltä, että:

    Rajoituksiin ei haluttu mennä ennen kuin hiihtolomasesonki on ohi.

    Työperäistä matkustamista ei haluta rajoittaa liiaksi, koska se vaarantaisi merkittävien teollisuudenalojen toiminnan. Mm. rakennus- ja laivanrakennusteollisuus taitavat olla ulkomaalaisesta työvoimasta riippuvaisia.

    Alkoholikeskeisistä ravintoloista ei taida olla huolissaan kukaan ja ruokaravintolat ovat ehtineet löytää keinoja selviytyä (erityisesti ruokalähettipalvelujen alueella, mutta myös muualla takeawaynä myyden).

    Eli tällaista tasapainotteluahan se taas on. Nyt on yksi kierros harjoittelua vuosi sitten jo takana. Jatkuvaa linjan hakemista siihen, että onko sairaus vai lääke kovempi isku.
     
    Hippo tykkää tästä.
  5. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
     
  6. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 213
    On se sarkasmi tietysti vaikea laji.
     
    jussi28 tykkää tästä.
  7. IlkkaP

    IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.01.2002
    Viestejä:
    1 057
    Saadut tykkäykset:
    279
    Kuntosalit menee 3 viikoksi kiinni täällä pääkaupunkiseudulla, kun Etelä-Koreassa on vuosi sitten huonosti ilmastoidussa kuntosalissa levinnyt korona zumba-tunnilla. Rakennustyömaat, jotka ovat varsinaisia koronalinkoja ulkomaisine työntekijöineen, jatkavat toimintaansa normaalisti. En oikein näe logiikkaa näissä hallituksen toimissa.
     
  8. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Vastaan kysymyksellä... Kerro minulle miten korona leviää. Käsittääkseni se tuli Suomeen ulkomailta ja käsittääkseni se on Suomessa levinnyt edelleen myös sitä kautta (vai mistäs ne mutaatiotkin tuli). Toki se leviää kaupunkien sisälläkin, mutta joka tapauksessa kyse on siitä, että koronavirusta kantava ihminen reissaa pisteestä a pisteeseen b altistaen ihmisiä koronalle. Toki mukaan täytyy laskea myös työn takia reissaavat, kuten mainitsitkin.

    Ymmärrän toki sen, että suhtautumiseni voi kuulostaa fiksaatiolta, mutta jos pureskelet asiaa, niin ymmärrät, että sehän on se yksi ja ainoa tapa, miten korona leviää. Jos koronavirusta kantavat ihmiset eivät liikkuisi milliäkään, niin miten lisätartuntoja voisi tapahtua. Ihmisten toisaalta pitää saada liikkua se milli jos toinenkin, mutta kun tässä tilanteessa pitäisi jokaisen kantaa se kortensa tähän koronakekoon, niin onko se nyt aivan kohtuutonta pyytää olemaan oman kaupunkinsa tai edes lääninsä sisällä... On ilmeisesti.

    En vain yksinkertaisesti ymmärrä, miksi välillä osoitellaan sormea kaikkiin muihin paikkoihin paitsi siihen olennaiseen eli siihen, miten koronaa ja sen mutaatioita kantautuu pitkin Suomea. Tuntuu suoraan sanoen v#tun tyhmältä, että porukka itkee näitä lockdowneja, kun jostain syystä ei voitais porukalla ees kokeilla sitä, ettei matkusteta mihinkään. Niin että kenellä se fiksaatio matkusteluun on...

    Aina voidaan keskustella siitä, onko korona todellinen vaara, jos sen vaikka annettaisiin levitä ilman rajoituksia, mutta en ymmärrä, miksi tästäkään pitää jauhaa toimien suhteen, kun kuitenkin on täysin selvää, että globaalisesti yhteiskunnat ovat ottaneet käyttöön tämän koronalta suojautumisen strategian, joten sillä mennään, koki koronan kuinka pikkuflunssana tahansa.
     
  9. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    1. Väitätkö tosiaan, että mitään näyttöä tartunnoista kotimaassa liikuntatiloissa ei ole?

    https://yle.fi/uutiset/3-11763312

    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kuntosalilla-mahdollisia-korona-altistumisia-helsingissa/8067528

    https://www.keski-uusimaa.fi/paikalliset/3880362



    2. Rakennustyömailla liikkuu kai just ne tietyt työntekijät, jotka ovat samoissa majoituksissa. Ja talouden kannalta rakennusprojekteilla ja niiden kumulatiivisella viiväatymiselllä lienee suurempi merkitys, kuin jatkuvan palvelun keskeytymisellä kolmeksi viikoksi. Rakennustyömaa kiinni 3vko ja kaikki on 3vko myöhässä miten kauan nyt menee kiriä kiinni.

    Olematta samaa tai eri mieltä ratkaisusta, kunhan spekuloin eroilla..

    3. Siitä olen samaa mieltä, että rajoitukset eivät ole missään vaiheessa olleet erityisen johdonmukaisia.
     
  10. IlkkaP

    IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.01.2002
    Viestejä:
    1 057
    Saadut tykkäykset:
    279
    Kaikki kolme linkkaamasi uutista ovat mahdollisia ALTISTUMISIA. Puhut kuitenkin tartunnoista, joka on eri asia. Tämä on tyypillinen virhe muuallakin että altistumiset ja tartunnat sekoitetaan.
     
    jussi28 tykkää tästä.
  11. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Altistumisesta on perusteltua uutisoida, koska sillä osaltaan voidaan tavoittaa altistuneita.

    Sen sijaan tartunnan saaneista ei uutisoida ellei kyse ole jotenkin poikkeuksellisesta tilanteesta, kuten isosta tartuntaryppäästä. Tai tällaisesta tapauksesta:

    https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007772477.html

    Mutta kerro toki, mistä tiedät, että hallitus perusti päätöksensä viittaamasi yhteen tapaukseen Koreassa?

    Huomautetaan nyt, että en ole ollut enkä ole vaatimassa kuntosaleja kiinni. Menee henkilökohtaisessa elämässä kategoriaan "ihan sama", koska en koronatilanteessa noita palveluja käytä, enkä myöskään ole käsittänyt noita mitenkään suurimmiksi riskeiksi.
     
  12. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 213
    No, kyllä sinulla on fiksaatio reissaajiin. Jotenkin et tunnu ymmärtävän koko asiaa. En tiedä paljonko kulkee vaikka Helsinki-Vantaan läpi päivässä ennen koronaa. Tuhansia? Kaikki laivat mukaan, muut kentät ja autolla rajan yli. Kymmeniä tuhansia? Ja päivässä kaikki seis ala 9.11. lentokoneet alas ja mikään ei liiku.
    Etkö voi mitenkään ymmärtää, että koko tuo skenaario on täysin epärealistinen? Ihan vaan kun järjellä ajattelee? Siis tänäänkin, vaikka olisi mitkä valmiuslait laitettu tulille ja suurin piirtein valmistauduttu sotaan, mihin ne on oikeasti tarkoitettu, niin ei toimi, vaikka miten syyllistää reissaajia. Kun et näytä siihen pystyvän, niin pakosti käy mielessä, onko sinulla kaikki hyvin?
     
  13. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 327
    Saadut tykkäykset:
    282
    Totta mooses se tulee tänne rajan yli, tavalla tai toisella. Mutta kuvitteletko oikeasti että

    A) korona ei olisi tullut tänne jos ryhmä suomalaisia ei olisi matkustanut Itävaltaan vuosi takaperin
    B) Suomen rajat olisi suljettu totaalisesti ja Suomi eristetty muusta maailmasta.

    Sen on oppinut tästä pandemiasta, että sympatiaa on turha odottaa. Sen sijaan syyllistäminen on voimissaan. Kumpikohan on pidemmän päälle mielekkäämpi ja kannustavampi elinympäristö?
     
  14. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Rokotedenialisteille lunta tupaan:

    "Pfizerin ja Biontechin rokote on osoittautunut tuoreessa, yli miljoonan ihmisen tutkimuksessa 94-prosenttisen tehokkaaksi.

    Israelissa tehty ja lääketieteen lehti New England Journal of Medicinessa keskiviikkona julkaistu tutkimus on ensimmäinen vertaisarvioitu käytännön tutkimus, joka osoittaa joukkorokotuskampanjoiden voiman pandemiaa vastaan.

    Tutkimus osoittaa lisäksi, että rokotteella on todennäköisesti myös vahva suojaava hyöty tartuntoja vastaan, mikä on puolestaan tärkeää viruksen leviämisen estämisessä."


    https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007824684.html

    Alkaako olemaan riittävästi testattu rokote epäilevimmillekin?
     
  15. IlkkaP

    IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.01.2002
    Viestejä:
    1 057
    Saadut tykkäykset:
    279
    Tästä olemme toki samaa mieltä. Kritiikkini ei kohdistunut siihen, että altistumisista uutisoidaan, vaan siihen, että esitit näitä uutisia todisteena kuntosaleilla tapahtuneista tartunnoista.

    Kyllä minä pärjään 3 viikkoa ilman kuntosalia, mutta tuntuu järjettömältä että kuntosalin sijaan voin mennä ensi viikolla baareihin juomaan kaljaa tai laulamaan karaokea.
     
  16. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Anti-Vaxxer-porukka vähät välittää tällaisista uutisista. Heidän mukaansa 99 % tiedemaailmasta on mukana juutalaisten masinoimassa salaliitossa ja siten nämä uutiset ovat heille 100 % valetta. Gates ja Soros haluavat mikrosiruttaa kansan. Faktan määritelmä on muuttunut subjektiiviseksi asiaksi. Nykyään se tarkoittaa omia uskomuksia ja todiste on todiste vain, jos se sattuu tukemaan, laajentamaan tai täydentämään omia käsityksiä. Uutinen, joka ei miellytä on yksinkertaisesti valeuutinen.

    Onneksi rokotevastaisuus on Suomessa melko vähäistä verrattuna moneen muuhun maahan...
     
  17. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    En ole koskaan elämässäni ollut kuntosalilla. Kunto pysyy yllä ihan vaan liikkumalla, eikä maksa mitään.
     
  18. IlkkaP

    IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.01.2002
    Viestejä:
    1 057
    Saadut tykkäykset:
    279
    Kukin tavallaan, en ole tyrkyttämässä kuntosalia kenellekään. Lihaskunnon kehittämiseen ja yllläpitämiseen kuntosali on hyvä. Kestävyyskunnon kehittämiseen esimerkiksi hiihto ja juoksu ovat hyviä.
     
    latexii tykkää tästä.
  19. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Suomessa kuntosali- ja etenkin voimaharjoittelu on edelleen epäilyttävää douppinkia ja muutenkin vajaata toimintaa.

    Kyllä se on murtomaahiihto perinteisellä tyylillä ja vähintään 30 kilometriä sitä oikeaa urheilua. Kesällä voi sitten vähän lenkkeillä lunta odottaessa, mutta siitä on parempi olla enimmäkseen hiljaa, ellei vähintään puolimaratonia juokse.
     
  20. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    En kai ole ihan moisesta totaalistopista puhunut reissaamisen suhteen. Totta kai ymmärrän sen erityisen hyvin, ettei noin massiivisia yhteiskunnan rattaita voi äkkipysäyttää siihen paikkaan, sillä jos käännämme vertauksen kirjaimellisesti mekaniikkaan, niin eihän siitä hyvää seuraa rattaille ja sitä kautta koneistolle. Enemmän olen yrittänyt kysyä sitä, miksi se sitten on niin utopistista, jos lopettaisimme sen vapaa-ajan matkailun näin aluksi. Sen mahdottomuutta järkeni ei kykene ymmärtämään muuta kuin siitä yhdestä syystä, miksi se ei tällä hetkellä toteudu: osa meistä kieltää koronan tai edustaa vaan todella itsekeskeistä ihmistyyppiä.

    Sinä se jaksat huolehtia mielenterveydestäni, mistä olen otettu, sillä toki luotan, ettei tämä ole ad hominem -tyypinen argumentti, jossa omia mielipiteitäni latistetaan mahdollisilla ominaisuuksillani, jonka kautta kirjoittamaani ei voi ottaa vakavissaan. On minulla kaikki hyvin, kiitos kysymästä. :)

    A:n kohdalla en kuvittele näin oikeasti. Olen hokenut sitä minimoimista täällä viime aikoina ja jatkan samalla kaavalla. Jos muistat ensimmäistä koronakevättä, niin mehän annoimme suomalaisten käväistä Italiassa hakemassa koronaa yksi toisensa jälkeen ja sen jälkeen samaa jatkui myös Itävallan kohdalla. Nämä pienet täsmäohjukset ympäri maata levittivät koronaa Suomeen niin, että meilläkin pandemia tuli todellisuudeksi. Entäpä jos olisimme minimoineet asiaa niin, ettei täsmäohjuksien olisi annettu levitä ympäri maata.

    Kyllä korona olisi allekirjoittaneen minimoimisstragioillakin löytänyt tiensä Suomeen, mutta olisimmeko joutuneet keskelle pandemiaa, jos emme olisi sallineet tätä koko maan tykitystä, mitä tulee ulkomailta palaaviin matkustajiin, joilla on korona. En minä B:n kaltaista totaalieristystä ole ollut vaatimassa, koska se ei ole kovin realistista, mutta uskon, että esim. vapaa-ajan matkustuksen totaalinen jäädyttäminen tuottaisi tulosta ja sitä kautta voisi suoda enemmän resursseja työnsä puolesta reissaavien testaamiseen ja karanteeniin.

    Periaatteessahan kaikki syyllistäminen missä tahansa asiassa on kielteistä mutta toisaalta ilman kritiikkiä ja seuraamuksia sallimme epäkohtien tapahtuvan. Koetko oikeasti, että jos tässä maailmantilanteessa suomalainen kokee aivan ehdottoman tarpeelliseksi matkustaa Portugaliin ja takaisin, niin häntä ei saa missään nimessä syyllistää, vaan hänelle pitää antaa sympatia, jos hänellä on korona ja päätyy levittämään sitä Suomeen palattuaan? Olen omassa elämässäni äärimmäisen empaattinen ihminen ja toki tullut tälläkin foorumilla tunnetuksi siitä, että otan huomioon harmaan alueen asioissa, joissa moni muu on tunnekuohussa tuomitsemassa pahuutta. En vain keksi, mikä se harmaa alue on sellaisen ihmisen kohdalla, joka HUVImatkailee PANDEMIAN alla vai ovatko he kenties traumatisoituneita yksilöitä, joita ei sen tähden voi syyttää.
     
    Viimeksi muokattu: 25.02.2021