Aniara (Pella Kågerman, Hugo Lilja, 2019)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana jodorowsky, 31.07.2019.

  1. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83


    Ruotsista olis scifiä tulossa vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta
     
  2. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 473
    Saadut tykkäykset:
    1 219
    Ja nyt sinikiekolla, mutta onko tulossa Pohjoismainen julkaisu?
    Discshop ja cdon tyrkyttävät samaa brittiä? Scifiä katsoisi ihan mielellään suomi teksteillä.
     
  3. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83
    Muistaakseni cdon olisi mainostanut joskus kesällä joskus ilmestyvästä pohjoismaiden julkaisusta. Sellainen muistikuva minulla ainakin on.
     
  4. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 381
    Saadut tykkäykset:
    225
    Pella Kågermanin ja Hugo Liljan Aniara on tieteiselokuvan outo (mutta ei ainutkertainen) lintu: ruotsinkielinen avaruusooppera, joka perustuu Nobel-kirjailijan runoelmaan.

    Elokuvan lähtökohtana on Maan evakuointi. Ilmastonmuutos on tehnyt planeetasta asumiskelvottoman, ja väki muuttaa Marsiin. Suuren risteilyaluksen Aniaran on tarkoitus viedä matkustajat naapuriplaneetalle kolmessa viikossa. Lähdettäessä avaruusromu kuitenkin vahingoittaa alusta ja polttoaine joudutaan heittämään ulos. Niinpä alus kiitää täyttä vauhtia kohti Lyyran tähdistöä, eikä suuntaa voida korjata eikä nopeutta jarruttaa.

    Tilanteen toivottomuutta ei paljasteta asukkaille suoraan vaan heille väitetään, että Marsiin päästään pienen mutkan kautta käyttämällä hyväksi toisen taivaankappaleen painovoimakenttää. Sitä odotellessa matkustajat saavat käyttää ylellisen aluksen kauppa- ja viihdepalveluita — vähän niin kuin WALL·E:n tähtilaivassa.

    Vähitellen matkustajille valkenee, että kolmen viikon risteily on muuttunut ikuisuustaipaleksi keskelle avaruuden tyhjyyttä. Elämä käy yhä tyhjemmäksi ja tarkoituksettomammaksi, eivätkä kaikki kestä sitä.

    Aluksessa on tekoälyyn perustuva Miima, jossa ihmiset voivat palata Maan aikaisempiin paratiisimaisiin oloihin. Miima on eräänlainen new-age-versio Star Trekin ”holokannesta”, ja miima-asentaja (Emelie Jonsson) on elokuvan keskushenkilö. Tekoäly kuitenkin ylikuormittuu ja Miima lakkaa toimimasta. Lopulta aluksen elämä alkaa muistuttaa Kärpästen herraa.

    Herää kysymys, onko eettistä tehdä lapsia tuollaiseen ympäristöön, niin kuin miima-asentaja tekee tyttöystävänsä kanssa.

    Aniaraa voidaan tulkita monella tavoin. Tarina havainnollistaa esimerkiksi sitä, kuinka ihminen reagoi, kun elämä kääntyy odottamatta ja peruuttamattomasti väärään suuntaan eikä toivoa paremmasta enää ole. Seurauksena on masennus, rappeutuminen, itsetuho. Voidaan myös ajatella, että Aniara edustaa maapalloa, jonka ilmaston kehitys on karkaamassa hallinnasta. Harry Martinsoniin vaikutti ydintuhon uhka.

    Aniara muistuttaa sellaisia tieteiselokuvia kuin
    High Life, Taistelu avaruudessa ja Passengers ja jopa Solaris. Tapahtumia seurataan aluksen henkilökunnan näkökulmasta. Avaruusaluksen muoto on lähempänä Alienin rahtialuksia kuin Star Trekin lautasmuotoja. Nuorille katsojille elokuva ei sovi, koska elokuva sisältää lyhyinä kohtauksina väkivaltaa, tyttörakkautta ja kultinomaista ryhmäseksiä. Brittiläinen blu-ray on K-18.

    Ohjaajien haastattelusta paljastuu hauska (?) yksityiskohta. Hiukan aikaisemmin jokin suomalaisyhtiö oli tiedustellut Martinsonin perikunnalta Aniaran elokuvaoikeuksia, mutta kauppoja ei tullut, koska suomalaiset halusivat vaihtaa tarinaan onnellisen lopun!

    Tässäpä on ideaa — ehkä muihinkin kansallisiin klassikoihin voitaisiin sepittää onnellinen loppu. Kuka nyt murhenäytelmiä viitsisi katsoa? Nehän ovat niin 300-lukua eKr. Seuraavaksi muutama lisäehdotus suomalaisyhtiölle:
    • Tuntematon sotilas — Suomi voittaa jatkosodan, ja Itä-Karjalaa riittää Uralille asti!
    • Macbeth — rva Macbeth saa kätensä puhtaiksi VIM®-tahranpoistoaineella.
    • Kuningas Oidipus — Oidipus ja äitimuori elävät onnellisina elämänsä loppuun asti, ja lapsetkin menevät keskenään naimisiin. (Darwin-seura r.y. paheksuu.)

    Juonen keskeisenä ongelmana voi pitää sitä, miksi keneltäkään ei pyydetä apua. Miksi Maahan tai Marsiin ei saada radioyhteyttä? Tämä olisi kaivannut edes lyhyttä selitystä.

    Kokonaisuutena Aniara on huolellisesti tehty pienehkön budjetin psykologinen tieteiselokuva, jossa on vain vähän erikoistehosteita ja pääpaino on ryhmädynamiikassa. Avaruusaluksen sisätilat muistuttavat oman aikamme risteilyaluksia ja ostoskeskuksia.

    3/5

    Brittiläisessä blu-rayssa (BD-50) on ainoastaan englanninkielinen tekstitys, mutta julkaisu on Arrow’n laatua ja mukana on kosolti lisämateriaalia, muun muassa lyhyt zombitarina Återfödelsen. Valitettavasti tekijät joutuvat puhumaan haastatteluissa englantia. Muutama kuvanäyte:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Återfödelsen
    [​IMG]

    Dokumentti
    [​IMG]