Brittiläiset Sitcom -sarjat

Keskustelu osiossa 'TV-ohjelmat ja -sarjat' , aloittajana bluesmood, 12.12.2020.

  1. bluesmood

    bluesmood Käyttäjä

    Liittynyt:
    21.11.2013
    Viestejä:
    483
    Saadut tykkäykset:
    31
    Sitcom, eli tilannekomedia televisio-ohjelma genre on alunperin Brittiläisen televisiotuotannon helmikeksintö, ja britit esittelivät maailmalle sen 1946 vuonna, ja Yhdysvalloissakin 1947 ensi kertaa saapui jenkkien television sohvaperunoiden tarkasteltavaksi.

    Itse olen suuri mustan brittihuumorin ystävä, ja ulkomaisista komediaryhmistä Monty Pythonin lentävä sirkus toimii itselleni jollain tapaa punaisena lankana huumorin suhteen kestänyt hyvin aikaa.

    Aloin kaivelemaan netistä Brittiläisen sitcomin historiaa ja Monty Pythonista vaikutteita saaneita sitcom-televisiosarjoja, kun aloin katsomaan Musta Kyy -sarjan ensimmäistä tuotantokautta DVD:ltä edellispäivänä. Nelonen lähetti sarjaa lukiovuosinani 2000 -vuonna, mutta se ei haittaa. Mielestäni tuossa Musta Kyy -sarjassa on kultaisen televisioajan kasvattina katsoen sitä komediasarjan klassikon ainekset ja se uppoaa tajuntaani, kuin sula voi kaurapuuroon.

    Tällä palstalla lienee muitakin brittiläisen sitcomin, tilannekomedia-televisionäytelmä-shown ystäviä, niin mitä sarjoja voisitte mainita katselulista-ehdotuksiin uusia tai vanhoja, kun tuntuu siltä, että valtaosa noista merkittävistä sitcom-sarjoista, joita BBC on esittänyt joskus, niitä ei ole saatavilla Suomessa suomiteksteillä mitenkään kattavasti, tai sitten jokin mennyt ohitseni. En lapsena ja varhaisteini-iässä tajunnut silmät illat ja yöt ja välillä aamut ja Päivät samaan putkeet tapittaneena tajunnut vielä noita brittiläisiä sarjoja, vasta sujuvan kielitaidon ja kieleen perehtyneenä ne on auenneet aikuisemmalla iällä aivan uudella tavalla.
     
  2. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 092
    Saadut tykkäykset:
    436
    Sitcomissahan keskeisenä ideana on että näyttelijät istuu olohuoneessa, kahvilassa tms paikassa sohvalla tms istuimella suuren osan ajasta - siitä se sitcom nimitys tulee ja amerikkalaiset sen lieneekin keksineet niin näistä brittikomedioista suurin osa ei missään nimessä ole sitcomeja. Ei Musta kyy eikä Monty Python...
    Mutta suosittelisin tsekkaamaan ainakin seuraavat brittien tuotokset: Coupling ja Spaced.
     
  3. klmake

    klmake You’ll Never Walk Alone Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.01.2003
    Viestejä:
    1 529
    Saadut tykkäykset:
    102
    Huonosti käyttäytyvät miehet (Men behaving badly) on ollut yksi omista brittisuosikeista. Myös Pitkän Jussin majatalo (Fawlty Towers) on myös mainio. Kummatkin on ainakin joskus ollut saatavilla ihan suomalaisena dvd-julkaisuna ja tekstityksillä.
     
  4. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 092
    Saadut tykkäykset:
    436
  5. bluesmood

    bluesmood Käyttäjä

    Liittynyt:
    21.11.2013
    Viestejä:
    483
    Saadut tykkäykset:
    31
    Sitcom jos ajattelee sanana sitä kielen lähestymistavasta, niin tulee sanasta "Situation Comedy", eli tilannekomedia. Musta kyy on lähes yksinomaan tilannekomiikkaa sisältävä sarja, eli mielestäni se voidaan luokitella sitcom-kategoriaan. Monty Python on enemmänkin sketsisarja, joskin jotkin sketsiviihdesarjojen kohtaukset, eli sketsit, tai skitsiviihteessä, sketsi alkaa rakentumaan jonkin tilanteen ympärille, josta sitten alkaa muodostumaan hauskoja tilanteita. Toisaalta parin kaljan jälkeen Peteliuksenkin tuotanto voidaan kielen semantiikkaa miettien mieltää asiaviihteeksi hänen viihdeohjelmat, jos ulosrajaa asiaviihde-genren virallisen määritelmän.

    Näytelmä tai elokuva sisältää joukon kohtauksia, joiden avulla sitten kerrotaan jokin tarina, on olemassa jokin juoni, ja itse käsitän tuon kohtaus sanan "scene" nimenomaan yksittäisenä kohtauksena, joka voi myös sisältää tilannekomiikkaa, mutta muutama tilannekomiikkaa sisältävä teos ei välttämättä sitä ei voi luokitella kategoriaan "Sitcom" -kuuluvaksi.

    Onhan Suomessakin noita tilannekomiikkaan liittyviä sarjoja, ja osa sketsiviihteestäkin perustuu tilannekomiikkaan myös Suomessa, niissä on kuitenkin selvä ero, sketsin käsikirjoitukseen liittyy myös se roolihahmo, ja taas tilannekomiikassa ei roolihahmolla ole yhtä suurta merkitystä. Hymy Pyllyyn on enemmän sketsillinen sitcom-kohtauksia sisältävä viihdeohjelma, mitä taas Putous tai joskus ykköseltä Petteri Summasen tuottamaa Läpiveto -ohjelmaa mitä esitettiin vähän aikaa.
     
    tpi tykkää tästä.
  6. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Konttori ja Sohvanvaltaajat. En nyt tiedä halutaanko Konttoria sanoa sitcomiksi, mutta Sohvanvaltaajat ainakin on.
     
  7. bluesmood

    bluesmood Käyttäjä

    Liittynyt:
    21.11.2013
    Viestejä:
    483
    Saadut tykkäykset:
    31
    Jos tulee jotain mieleen lisää, niin jos löytyy jostain suomiteksteillä lähinnä kotimaisesta verkkokaupasta tai CDONinsta, niin voitte linkata affilinkkinne, jos olette kyseisen kaupan affeja tai teillä on joku affisivusto noiden DVD-julkaisuden osalta, niin jos tämän palstan moderaattorit sallii täällä affilinkit, niin täydennän kerran kuussa DVD-kokoelmaani, niin voin tilata sarjan suosittelijan, jos hän on perustellut hyvin valintansa, ja päädyn tilaukseen, niin suosittelu-affilinkin kautta tilata, niin sellainen porkkana tarjottuna tähän ketjuun, jos se pieni affi-palkkion saaminen innostaisi jotain vähän passiivisempaa ketjuseuraajaa vinkkaamaan jotain tämän aiheen ympärille soveltuvaa sarjaa. Huuto.net -myynti-ilmoitus linkit ainakin sallitaan, jos ei tykkää affina olla sidosryhmäläisenä naimisissa, eli mahdollisesti kusessa kyseisen liikkeen kanssa. No, ei kaikki affilinkit johda kusessa olemiseen.

    Katsoin tuon Black Books -sarjan tuon IMDB -linkin kautta, ja se vaikutti sellaiselta, jonka voisi pistää hankintalsitalle, "You may like" -osiossa oli myös tuo Musta Kyy -mainittu, ja tuossahan on käsikirjoittajana Father Ted -sarjan co-writer, eli kumppani-kirjoittaja, ja Father Ted on ja yksi klassikko, olensiitä tosin nänhyt ainoastaan pätkiä. IMDB-kokoomuksessa eri tietolähteistä tuosta Black Books -sarjasta oli siteeraus "Parasta Britti-televisiota sitten Father Tedin", eli varmaan ihan mielekäs sarja genren ystävälle, ja tuotantovuodet sopii hyvin makuuni.
     
  8. klmake

    klmake You’ll Never Walk Alone Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.01.2003
    Viestejä:
    1 529
    Saadut tykkäykset:
    102
    Black Books on kyllä hyvä sarja. Jaksoja vaan oli muistaakseni harmillisen vähän.
     
  9. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Sketsisarjoista ei kannata unohtaa:
    At Last The 1948 Show
    Do Not Adjust Your Set
     
    Viimeksi muokattu: 13.12.2020
  10. Professional

    Professional Stirlingite Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.08.2004
    Viestejä:
    11 309
    Saadut tykkäykset:
    596
    Mennään bussilla (On the Buses) on hyvä :)

    Ja sketsisarjoista totta kai Ruuvit löysällä (The Fast Show) :D
     
    nepa tykkää tästä.
  11. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    ^Mennään bussilla ei varmaan mene nykyisen metoo-sensuurin läpi. Ei taida tulla uusintoja.
    Ruutiukot, Todella upeeta ja Kyllä, herra (pää)ministeri voisi lisätä listaan.
     
    Viimeksi muokattu: 13.12.2020
  12. bluesmood

    bluesmood Käyttäjä

    Liittynyt:
    21.11.2013
    Viestejä:
    483
    Saadut tykkäykset:
    31
    Muistan tuon Mennään bussilla, kun sitä lähetettiin 1990-luvun lopulla Suomessa. Seurasin sitä silloin, lähetysaika osui siihen aikaan illasta, kun saavuin bänditreeneistä kotiin takaisin ja alkoi tihrustamaan passiivisesti televisiota. Itselläni on vielä 2020 totutteleminen eroon passiivisista television lähetysajoista eroon pääsy, tosin älytelevisiota en ole omistanut vielä kovinkaan montaa vuotta.
     
  13. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Kieltämättä Mennään bussilla oli jo niin huonosti vanhentuneen tuntuinen jopa 20 vuoden takaisilla (näin paljonko siitäkin jo on..) uusintakierroksen aikaisilla silmälaseilla katsottuna, ettei varmasti ole uusintaa enää tulossa. Jotenkin siitä mielestäni puuttuu se ironinen pohjavirekin, mikä oli jo läsnä noin suunnilleen aikalaisessa Perhe on pahin -sarjassa, minkä pointti oli jo selvähkö 70-luvun ilmastossakin. Mennään bussilla oli vain seksistinen, toisaalta sellaisenaan ehkä aika hyväkin kuva ajastaan.
     
    ISPF3.4 tykkää tästä.
  14. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 475
    Saadut tykkäykset:
    1 219
    En nyt niin tarkkaan muista, että valaiskaa. Mikä siinä Mennään bussilla on niin seksististä tai metoota loukkaavaa?
     
  15. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Lainaus Wikipediasta:

    "On The Buses is sometimes used as an example of the sort of sexism that was rife in society in the 1960s and 1970s, occurring after the freedoms of sexual liberation, but before the rise of feminism; in particular, the derision towards one of the main female characters (Olive Rudge) for being unattractive, and the fact that younger attractive bus staff would be regularly looking to have sex with the two main middle-aged male characters (Varney and Grant, who by the time of the release of the first film in 1971, were 55 and 39 respectively)."

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/On_the_Buses

    Sarjasta löytyy huomattava määrä jaksoja YouTubesta, sieltä valinnee minkä tahansa niin saanee edustavan otoksen. Pitääpä itsekin ihan muistojen verestämiseksi jokunen katsoa.
     
  16. klmake

    klmake You’ll Never Walk Alone Tukijoukot

    Liittynyt:
    12.01.2003
    Viestejä:
    1 529
    Saadut tykkäykset:
    102
    Mieleen tuli vielä vanha kunnon Pokka pitää (Keeping Up Appearances).
     
  17. Snafu68

    Snafu68 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    06.05.2013
    Viestejä:
    1 273
    Saadut tykkäykset:
    164
    The Young Ones ja Not the Nine O'Clock News, aika reipasta menoa (aikanaan), tosin aika on ajanut ainakin jälkimmäisestä ohi. Mutta yksi mikä on kestänyt aikaa, niin Green Wing, aivan hillitön sairaala tv-sarja parodia. 'Allo! 'Allo!, eli maanalainen armeija, Jeeves and Wooster, Little Britain... onhan näitä mutta miten hyviä nykyään, niin en osaa sanoa.

    edit: Young Onesin tyyppinen toinen pläjäys oli Bottom.
     
  18. bluesmood

    bluesmood Käyttäjä

    Liittynyt:
    21.11.2013
    Viestejä:
    483
    Saadut tykkäykset:
    31
    Tässähän on jo tullut hyvinkin paljon ehdotuksia. Kiitos kaikista! Sitten vain metsästämään DVD-bokseja. Dna TV Hubilla kun katson televisiota, niin ei ole kovinkaan pitkää aikaa, kun siinä oli tarjolla Cirkus -ohjelmakirjasto saatavilla, joka sisälsi ainoastaan brittisarjoja, mutta se on poistunut valikoimista.

    Jos joku tykkää myydä jonkun ehdottamansa katseltavaksi sarjan, niin voin HuutoNet -linkin kautta ostaa, jos tykkää luopua, vaikka varmaan on monia kotimaisia verkkokauppoja, mistä saa koottua ihan mielekkäästi yhdistelemällä mielekkään kokonaisuuden katselupinoon.
     
  19. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 754
    Saadut tykkäykset:
    483
    Ei ollut se originaali Maanalainen Armeija, vaan humoori viäntö siitä, nimellä Maanalainen armeija iskee jälleen.

    Jälkimmäisessähän yksi kestovitsi oli erään maalauksen (The Fallen Madonna with big boobies) kohtalo.

    T: Vesku
     
    Snafu68 tykkää tästä.
  20. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Monty Python ei tosiaan sitcomia ole, mutta koska juuri eilen sain katselin viimeisen jakson, niin sarja on hyvin mielessä.
    Välttämättä nykyään ei enää nuo paljaspintaiset (hyvännäköiset) naiset ja homovitsit menisi läpi. Varsinkin noita homovitsejä tuntuu olevan melkein jokaisessa jaksossa. Mielestäni ei aina kuitenkaan kovin pahassa valossa, mutta sen verran paljon niitä on, että vähän ampuu yli.

    Mutta muuten tuossa ylhäällä on kyllä lueteltu tosin hyviä sarjoja. Itse tykkään myös brittiläisistä visailuista ja ellen muista väärin, niin taisin niistä ehkä joskus ketjun perustaakin. Tai sitten en.