BD vs 4K kuvanlaatu BD telkussa

Keskustelu osiossa 'Blu-ray & UHD -leffat' , aloittajana Electron, 07.12.2020.

  1. Electron

    Electron Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.05.2003
    Viestejä:
    1 302
    Saadut tykkäykset:
    72
    Olen havainnut että monet leffat 4K formaatissa antaa paremman kuvan kuin BD formaatissa vaikka käytössä on vain full HD telkku. Olen haivaitsevinani että kuva on tarkempi ja ja jotenkin dynamiikaltaan laajempi. Voihan toki olla että leffa on masteroitu erilaiseksi 4K varten ja siitä ero ja ettei mitään teknistä syytä olekaan.
    (soittimena on SONY UBP-X700 )

    Onko kukaan muu havainnut vastaavaa?
     
  2. tmtm

    tmtm Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.10.2008
    Viestejä:
    340
    Saadut tykkäykset:
    45
    En ole testannut HD-telkkarissa, mutta kyllä kehittyneempi pakkaus, korkeampi bittivirta ja täysi 1920x1080 väriresoluutio pitäisi näkyä parannuksina verrattuna tavalliseen BD-kuvaan.
     
    Collusion tykkää tästä.
  3. HikinenM

    HikinenM Uusi jäsen

    Liittynyt:
    15.12.2008
    Viestejä:
    238
    Saadut tykkäykset:
    22
    Toisaalta HDR-kuvan konvertointi lennosta SDR-kuvaksi pilaa usein kuvaa. Riippuu tietysti soittimesta.

    https://www.highdefdigest.com/blog/4k-ultrahd-on-a-1080p-display/
    My primary Blu-ray player is an OPPO DBP-103, which has served me well for several years and follows in a long line of prior OPPO Blu-ray and DVD players in my home theater. When planning to upgrade, my first inclination was to look at OPPO’s UDP-203. Unfortunately, it’s a little pricy at $549 and, critically for my needs, it reportedly does a poor job of downconverting High Dynamic Range video to Standard Dynamic Range, introducing banding artifacts into color gradients while doing so. The OPPO may be a great player for native UHD playback, but does not appear to meet the needs I want to use it for.

    As it turns out, this isn’t a unique problem. Downconverting UHD video to regular high-definition is a lot more complicated than just scaling the pixel resolution from 2160p to 1080p (which is pretty easy, all things considered). The hard part comes in converting HDR to SDR. My reading on the subject suggests that no two players do this quite the same way, and that most of them have issues with it, either from banding, black crush and loss of shadow detail, or even pixelation and posterization artifacts on some models. The cheapest UHD player on the market, the Samsung UBP-K8500, seems to have a host of problems, and my past experience with crappy Samsung Blu-ray players put me off the brand anyway. The Panasonic DMP-UB900 may be the best for this usage, but its $599.98 price tag is a lot more than I wanted to spend.
     
  4. mopsi

    mopsi Käyttäjä

    Liittynyt:
    08.11.2012
    Viestejä:
    614
    Saadut tykkäykset:
    41
    Minä taas olen huomannut, että jotkut leffat näyttävät 4K telkussa väreiltään huonommilta kuin saman leffan blu-ray julkaisut.

    Syynä on tod.näk. televisioni (Philips pus 7304), jonka tekniikka ei pysty näyttämään HDR-sisältöä optimaalisesti. Blu-ray:na elokuva x näyttää hyvältä, mutta kun samaisen elokuvan 4K julkaisu on masteroinniltaan erilainen, niin tällöin värisävyt voivat paikoin näyttää esim. haaleammilta blu-ray:hin verrattuna.

    Eli tämän kyseisen telkun valovoimaisuus "nit-luku" ei tuota sitä tarpeeksi laajaa dynamiikkaa, joka HDR-sisällön optimaaliseen esittämiseen tarvittaisiin. En ole voinut verrata kuvanlaatua esim. OLED-telkulla, mutta HDR:n toistossa siis televisiomallilla on merkityksensä.
     
  5. Electron

    Electron Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.05.2003
    Viestejä:
    1 302
    Saadut tykkäykset:
    72
    4K levyjä on vähän pakko käyttää kun Atmos ääniä ei enää pistetä uusiin BD julkaisuihin.
    Ilmeisesti Sony osaa kohtuullisesti tehdä tuon konversion kun kuva ainakin näyttää paremmalta kuin BD versiossa.
     
  6. mopsi

    mopsi Käyttäjä

    Liittynyt:
    08.11.2012
    Viestejä:
    614
    Saadut tykkäykset:
    41
    Mulla on tuo sama Sonyn soitin.
     
  7. Leterface

    Leterface Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.04.2007
    Viestejä:
    5 039
    Saadut tykkäykset:
    153
    Samaa ilmiötä huomannut joillakin levyillä verratessa formaatteja että BD-levyn värit näyttävät 'eloisemmilta' kuin UHDn värit. Esimerkkinä Star Wars Force Awakens tulee ainakin mieleen omassa kolmisen vuotta vanhassa kalibroidussa 4K Samsungissa.
     
  8. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    224
    Itselläni on sama UHD-soitin ja nostalgiasyistä (3D-tuki!) yhä Samsungin UE48H6400AKXXH.

    UHD-levyjä katsoessa vaikutelma on kyllä sama kuin katsoisi erittäin hyvää blu-rayta. Mitään ylimääräisiä artefakteja en ole huomannut.

    Toisaalta en ole jaksanut ruveta vertailemaan saman elokuvan UHD- ja BD-versioita. Oletan että tavallisella silmällä erot olisivat melkein huomaamattomia (toisin kuin jos vertaisi samoilla laitteilla BD- ja DVD-versiota).

    Ainut ongelma on ollut joidenkin 3-kerroslevyjen jälkimmäinen kerroksenvaihto, joka aiheuttaa lyhyen jumiutumisen.