Uuden television osto.

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana KILLPATRICK, 04.03.2020.

  1. ProPatria

    ProPatria Aktiivinen käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    02.12.2009
    Viestejä:
    734
    Saadut tykkäykset:
    139
    XH95 on parempi kuin xe90 ja oled menee kyllä valoisaankin tilaan, kunhan nyt enimmän päivänpaisteen vaikka verhoilla blokkaa.
     
  2. Palle Ååkke

    Palle Ååkke Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.09.2020
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    6
    Enemmän varmaan heijastumiset häiritsee jos ikkunaa kohti telkkua. Eihän nuo OLED:it nyt himmeitä ole, ne vaan vähän jää parhaista LEDeistä joissain tietyissä tilanteissa. Ehkä se lisäkirkkaus tuo jotain enemmän siihen kuvaan, mitä jotkut hakevat. Itse kyllä nautin kun valoa löytyy. Omanlaisensa efekti sekin. Oledissä omat juttunsa mitkä tekee vaikutuksen.
     
  3. ProPatria

    ProPatria Aktiivinen käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    02.12.2009
    Viestejä:
    734
    Saadut tykkäykset:
    139
    Kyllähän tuo päiväkatselu tietyissä tilanteissa oledeilla ongelma on vaikka oledin omistajat mitä väittää. Esim. jos katsotaan vaikka jotain 1.78 kuvasuhteen sarjaa jossa kirkas yleisilme niin joku lg:n C9 antaa vain 157nits 100% ikkunaan kirkkautta kun taas joku sonyn xg95 730nits. Kyllä siinä ero on ihan selvä lcd:n hyväksi.
     
  4. kmruuska

    kmruuska Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.10.2009
    Viestejä:
    1 174
    Saadut tykkäykset:
    389
    Onko sulla kirkkaus tosiaan täysillä siinä LCD:ssä?
     
    vemkki ja Jani_p tykkäävät tästä.
  5. Jani_p

    Jani_p Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.09.2005
    Viestejä:
    310
    Saadut tykkäykset:
    2
    Ja kaasuhitsauslasit päässä katotaan :D
     
  6. ProPatria

    ProPatria Aktiivinen käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    02.12.2009
    Viestejä:
    734
    Saadut tykkäykset:
    139
    Ei, mutta välillä on tilanteita joissa oledin maksimikirkkaus ei vaan riitä.
     
  7. Palle Ååkke

    Palle Ååkke Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.09.2020
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    6
    Täytyy todeta ettei riittävästi kokemuksia käytännön tilanteista OLED:llä, että osaisi mitään sanoa. Jos nyt oikein ymmärtänyt niin 100% ikkuna tarkoittaisi täysin kirkkaan valkoista ruutua? eli täysin turha tilanne. Ehkä joku 1% ja 10% merkitsee enemmän käytännössä ja toisessa Oled saa etua (pisteitä kirkkaana, kuten tähtiä ja tällöin ei blooming ilmiötä) ja 10% taas vähän enemmän kirkasta pintaa ja LED pääsee keulimaan? Testitilanteessa tietty kertoo laitteen rajoista. Itse katson HDR matskua kirkkaus täysillä. Ei se silti koko ajan ole kirkas, sillon vain kun sitä pyydetään. Hienoja kohtauksia vaikkapa esimerkiksi, kun elokuvassa on aurinkoinen päivä, niin se fiilis tulee oikeasti että valo heijastuu vaaleasta hiekasta tai auton valot häikäisee kääntyessään pimeässä.
     
    Viimeksi muokattu: 22.11.2020
  8. ProPatria

    ProPatria Aktiivinen käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    02.12.2009
    Viestejä:
    734
    Saadut tykkäykset:
    139
    Puhuin siis päiväkatselusta ja materiaalista joka on pääosin kirkasta. Noissakin maksimikirkkaus jää sinne 300 nitsin luokkaan joka ei ole paljon huoneessa, minne päivänvalo tulee vapaasti vaikkei aurinko suoraan ruutuun paistaisikaan. Tiedän kyllä oledin omistajia jotka ovat ennen omistaneet hyvän lcd:n ja jääneet kaipaamaan sitä reservissä olevaa kirkkautta. Sitten on tietty se porukka joka on laittanut pari tonnia olediin niin ei voida tunnustaa enää edes tosiasioita. Hämärässä tapahtuva katselu on sitten asia erikseen ja siinä tulee oledin muut vahvuudet esille.
     
  9. Boxer

    Boxer Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2009
    Viestejä:
    708
    Saadut tykkäykset:
    96
    Minulla on Sonyn televisio jossa ips-paneli ja EdgeLED ilman paikallishimmennystä. Silti (tai sen takia ?) HD-kuva tuntuu joskus liian kirkkaalta. Esimerkiksi Itse asiassa kuultuna - haastattelusarjassa on valittu taustaksi puhtaan valkoinen. Pimeässä huoneessa ärsyttää kun kirkas tausta koettelee silmiä. Mieluummin katson ao. sarjaa kun huone on valoisa. Sony kertoo ao. mallin maksimikirkkaudeksi 400 nits, mutta ei se säädetyllä kuvalla tuohon yllä, HDR-asetuksilla ehkä mutta HDR ei ole minulle arkipäivää.
     
  10. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Pakko kommentoida tuota OLEDien kirkkauden puutetta, mitä olen kyllä tainnut tässä ketjussa aiemminkin kommentoida, että kyseessä on kuitenkin HDR-telkkari, joten kyllä sitä kirkkautta piisaa. SDR-katselussakin koko ruudun kirkkaudessa (ei siis koko valkoinen), vaan sekalaisella kuvalla, päästään yli 300 nitsiin, mitä nyt ei mielestäni voi sanoa millään tavalla himmeäksi. Meillä on etelään päin oleva koko seinän ikkuna telkun vieressä viistottain eikä kesälläkään ole ongelmia ollut. Sälekaihtimia noin yleisestikin pitäisin kiinni oli telkkari mikä tahansa ihan vain heijastumien vuoksi.

    Mutta toki kaikki kokevat asiat hyvin yksilöllisesti. Internetissä tuntuu useampikin lähettäneen OLEDin takaisin huonon SDR-kirkkauden vuoksi. Esim. ProPatria tuossa ylhäällä toteaa, että 300 nitsiä on liian vähän kesällä. Eli nämä ovat varmaan hyvin tottumiskysymyksiä. Kun itse on elänyt kauan crt-aikana (kirkkaus 100 nit) ja ison osan elokuvista tykittänyt (max. 200 nit) 25 vuoden ajan ja telkku on ollut vain uutisten katseluun, niin 300 nitsiä SDR:ssä on ihan riittävästi.

    Itselleni tuo on kirkkain telkku (tai näyttölaite ylipäänsä) mitä olen koskaan omistanut ja SDR-katselussa kirkkautta on pitänyt kesälläkin _pienentää_ kun tahtoi olla liian kirkas. Eli mitään kaipuuta reservissä olevaan kirkkauteen ei ole. On oikeastaan edes vaikea kuvitella tilannetta, missä tuo kirkkaus ei riittäisi. Jos aurinko paistaisi suoraan telkkuun, niin ehkä silloin, mutta sellaista en minkään telkun kanssa haluaisi, vaan aina menisi sälekaihtimet kiinni tuossa vaiheessa.

    Eli tuokin on asia, jota kannattaa itse kokeilla. Jos ei kirkkaus SDR-katselussa riitä, niin onhan noita Samppoja, joista saa tuplat. :)

    Ja toki sitten HDR-katselu on ihan eri asia. Ja meilläkin vakava katselu on lähes järjestään HDR-katselua, joten tuo SDR ei niin iso juttu edes ole. Lähinnä lasten ohjelmat/elokuvat ovat SDR:ää, mutta ihan hyvältä nuo päivälläkin näyttää.
     
    jtvirtanen tykkää tästä.
  11. 007

    007 Secret Agent Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.11.2003
    Viestejä:
    753
    Saadut tykkäykset:
    16
    Power
    Sony 55” XH90 = 899€ (-40%)
    Verkkokauppa
    Sony 65” XH90 = 1200€ (-24%)
    Sony 75” XH90 = 1600€ (-35%)
    Sony 85” XH90 = 2499€ (0%) :mad:
     
  12. ProPatria

    ProPatria Aktiivinen käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    02.12.2009
    Viestejä:
    734
    Saadut tykkäykset:
    139
    Itse vähän luulen että näissä kirkkaus kysymyksissä oledin omistajat tuppaavat aina korostamaan absoluuttisen mustan tärkeyttä ja väheksymään sitä tarvittavaa kirkkautta kunnon hdr-kuvaan(+1000nit, mielellään lähempänä 2000nit) kun taas kunnon lcd:n omistajilla se menee toisin päin. Se on vaan tosiasia että lcd ei pääse sinne absoluuttisen mustaan ennen microledejä ja oled ei pääse tarvittavaan kirkkauteen.
     
  13. sokka

    sokka Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    5 765
    Saadut tykkäykset:
    318
    Tuo Sony kyllä kiihottaisi kovasti, mutta kun ei ole juuri nyt hilloa, niin jää vielä ostamatta. Arvostelut kyllä antaa mallille hyvää paljon.
     
  14. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Oletko miten itse kokeillut kumpaakin tv-tekniikkaa?

    Totta on, että OLEDit kaipaisivat lisää kirkkautta? 600-700 ei riitä spekseihin. Eli mielellään se 1000 nit saisi olla.
    Mutta kyllä tuo 600-700 nitsiä jo saa aikaan sen, että kirkkaimmat kohdat häikäisevät. Joten immersio esimerkiksi kirkkaasta auringosta on jo hyvin vahva. Miksi isomman haluaisin, niin ihan speksien täyttymisen vuoksi. 1000 ja 4000 nitsiä ovat speksien määräämät rajat ja olisi hyvä, että tuohon pienempään edes pystyisi. Toki harvoissa elokuvissa kuitenkaan on hdr:ssä ihan älyttömiä kirkkauksia, joten 600-700 nitsiäkin riittää suoraan monille elokuville. HDR:ssä kannattaa muistaa se, että kyseessä on absoluuttinen kirkkaus. Eli ei ole olemassa "kunnon hdr-kuvaa" siten, että joka elokuvassa pitäisi ampua yli 1000 nitsiä kirkkautta. Eli vaikkapa max. 600 nitsin leffa näyttää (pitäisi näyttää) kirkkauden osalta samalle pystyi telkku sitten 700 nitsiin tai 4000 nitsiin. Eli tarkoitus ei ole laittaa 4000 nitsin töllöstä kaikki hdr-boostit päälle ja ampua kirkkaus tonneihin, jos se on speksattu pienemmäksi. Toki sitten noissa suuremmissa kirkkauksissa oled kärsii, koska niitä ei pysty toistamaan.

    Ja on myös pakko tarttua tuohon mustan tasoon. Kyllä se absoluuttinen musta vain on ihan hemmetin tärkeä asia. Ja kun OLEDilla siihen voidaan yhdistää myös maksimikirkkaus. LCD:hen vertaaminen tuossa ontuu sen vuoksi, että LCD:ssä mustan taso nousee kirkkauden myötä. OLEDilla maksimikirkkaudella ja absoluuttisella mustalla ei ole mitään yhteyttä. Sen vuoksi kohtaukset, joissa on mustaa mustaa ja erittäin kirkkaita kohtauksia ovat OLEDeilla hyvin vaikuttavia, vaikka maksimikirkkaus ei LCD:hen pystykään. Mutta edelleen pitää kuitenkin muistaa se, että jos elokuvan speksattu maksimikirkkaus on 600-700, niin OLED pystyy siihen ja samalla näyttämään mustan mustan. Mitä LCD ei voi tehdä. En tosin epäile etteivätkö hyvät LCD:t tosi hyvään mustaankin pystyisi. En itse vain ole livenä nähnyt.

    Mutta kyllä OLEDien olisi hyvä se 1000 nitsiä saavuttaa lähiaikoina. Silloin alkaisi olla kyse jo aika killer-tuotteesta.
    600-700 on kuitenkin hyvä tällä hetkellä ja erittäin vaikuttavan näköistä, kun samalla saadaan se musta musta. Mieluummin noin kuin yli 1000 nitsiä, mutta mustan kanssa pitäisi tehdä kompromisseja.

    Mutta toisaalta tuot tuossa hyvin sen asian esille, että nyt on kuitenkin onneksi kaksi eri tekniikkaa omilla vahvuuksillaan ja ihmiset voivat omien mieltymysten mukaan valita itselleen paremmin sopivan. Kuitenkin nyt on kyse vain telkun katselusta ja suurin osa ihmisistä voi elää OLEDien kanssa, vaikka parasta kirkkautta ei saa ja LCD:n kanssa, vaikka absoluuttista mustaa ei saa.

    Pääasia on kuitenkin se, että molemmilla voi nauttia elokuvista ilman, että kuvan mahdollisia ongelmia pitäisi alkaa miettimään. Tai ainakin itse voin. :)
     
  15. ProPatria

    ProPatria Aktiivinen käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    02.12.2009
    Viestejä:
    734
    Saadut tykkäykset:
    139
    Niin, tässähän tulee oikeastaan esille juuri tuo mitä kirjoitin että yleensä oled-leiristä korostetaan sitä mustan tärkeyttä ja vähätellään tarvittavaa maksimikirkkautta vaikka oledeilla ei päästä edes niihin spekseihin. Monesti miettinyt että eikö niillä oledeilla katsota muuta kuin oled-demoja youtubesta ja hyvin valikoituja kohtauksia tietyistä elokuvista, joissa kontrastierot ovat isoja. Tosiasiassahan leffoissa on kohtauksia joissa tuo oledien abl tiputtaa kirkkautta sinne 300-400 nitsiin vaikka sen pitäisi tykitellä huomattavasti kirkkaampana. Oled ei siis ole lähellekään täydellinen tekniikka edes siihen hdr-katseluun. Todennäköisesti microledit tulevat sitten viemään hdr-katselun sinne seuraavalle levelille.

    OLEDin kuvaa olen kyllä nähnyt kun kaverilla on C9. Mustantaso ihan jees mutta jos sitä ei pimeässä katso niin ei erotu minusta mitenkään merkittävästi edukseen hyvästä lcd:stä.
     
  16. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Eikös Samsungint saa DVD Plazalla rakkautta vai miksi juuri Sonyja täällä laitetaan LG OLED:n kilpakumppaniksi? Eikös Rtingsinkin kuitenkin laita Q80T:n Sonyn edelle OLED:n vaihtoehdoksi? Itselleni kelpaisi kyseinen QLED kyllä erittäin hyvin.

    Tuohon kirkkauskeskusteluun täytyy tosiaan sanoa, että jos lähtökohta on se, että LCD-TV:t ja LED-TV:t ovat käytännössä aina kirkkaampia kuin OLED:t, niin ainakaan oma asuntoni ei povaisi hyvää OLED:n käytölle, sillä kesällä päiväsaikaan joudun omasta Samsungin LED-TV:stä säätämään kirkkauden täysille ja siitä huolimatta tummista kohtauksista on vaikea saada selvää. Ikkuna on telkkarin oikealla sivulla ja siinä on kiinni sekä sälekaihtimet että pimennysverhot.
     
  17. 007

    007 Secret Agent Tukijoukot

    Liittynyt:
    06.11.2003
    Viestejä:
    753
    Saadut tykkäykset:
    16
    XH90 vs. Q80T
    Itse arvostan Sonyn ominaisuuksia enemmän kuin Samsungin (ehkä vain)mittareilla näkyvää kuvan paremmuutta. Siihen kun lisää Samsungin selkeästi kalliimman hinnan niin tippuu kiinnostus meikäläiseltä.
     
  18. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Sony 65XH9005 1199,90EUR
    Samsung QE65Q80TAT 1099,00EUR

    Niin mitenkä oli? :D En tosin nyt tarkistanut, miten hinta muuttuu muissa kokoluokissa (tunnetusti suurempaa hintavaihtelua nähdään 65-tuumaista isommissa kokoluokissa).
     
  19. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Mistäköhän sinä oikein vedät tuota "faktatietoasi"?

    Kyseessä ei ole maksimikirkkauden vähättely. Vaan sen toteaminen, että mitä maksimikirkkaus tarkoittaa.

    Mitä itse asiassa vahingossa vähättelin oli OLEDin maksimikirkkaus.
    Rtingsin mittauksissa (https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c9-oled) C9:n maksimikirkkaus 10% peitolle on yli 800 nit. "Todellinen" maksimikirkkaus eli tavallisen elokuvan kuva, jossa on kaikenlaista sälää, kirkkaus on sekin yli 700 nit.
    Eli, jos elokuvan kirkkaimmat kohtaukset jäävät tuon alle, niin OLEDilla ei ole mitään ongelmaa.

    Suurin osa elokuvien kirkkaista kohdista kuvissa menee helposti tuohon 10% tai enintään 15% peiton sisään.
    ABL tiputtaisi tuonne mainitsemaasi 300-400 nitsiin silloin, jos puolet kuvasta on kirkkaan valkoista täydellä kirkkaudella. Yhdessäkään elokuvassa ei noin ole.

    OLEDille yksi (toki hieman keinotekoinen) etu on myös se, että suurin osa leffoista on cinemascopessa, jolloin ylös ja alas jää mustat palkit, jolloin nuo prosenttiosuudet varsinaisen kuvan kohdalla nousevat vielä merkittävästi.

    ABL:n toimintaa voi hyvin testata vaikkapa tietokoneella, jolloin sen kirkkauden muutoksen huomaa selvästi. Yhdessäkään elokuvassa en sitä ole vielä nähnyt (Matrixin valkoinen kohtaus voi olla semmoinen, missä sen näkee, mutta se on vielä testaamatta), koska keskimääräinen kuvan kirkkaus jää kaikissa elokuvissa kuitenkin paljon alhaisemmaksi kuin, missä ABL vaikuttaa tai selkeästi näkyy.

    En tiedä erottuuko C9 mitenkään hyvästä LCD-telkusta. Tai pitäisikö sen? Jos katsoo HDR-leffaa vaikka Samsungilla, niin jos C9 mielestäsi pystyy yhtä hyvään HDR:ään, mutta mustalla mustalla, niin onko se huonosti? En usko, että kukaan väittää, että OLED olisi merkittävästi parempi HDR-katselussa kuin LCD. Mutta OLEDissa on tietyt edut ja LCD:ssä tietyt. Olet ilmeisen hyvälaatuista kuvaa katsonut aina, jos C9:n musta ei tehnyt ollenkaan vaikutusta. Tai musta yhdistettynä silmät häikäisevään kirkkauteen, johon C9 kyllä pystyy.

    Ja eihän se HDR ole kaikki kaikessa. WCG ja 4K ovat myös hieno juttu. Sekä OLEDeissa ja LCD:ssä. Ei joka elokuvan tarvitse olla kirkkaudella tykitystä.
     
    jtvirtanen tykkää tästä.
  20. Palle Ååkke

    Palle Ååkke Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.09.2020
    Viestejä:
    65
    Saadut tykkäykset:
    6
    Eikä taida edes suuri osa LED vehkeistäkään sinne 1000 nitsiin mennä. Että niissäkin ne paremman pään mallit omanaan. Rtings sivulla vaikka vertaa HX95 ja HX90 lukemia niin eri luokissa. Melkein led/oled vertailtava mallikohtaisesti ja sitten kuitenkin siinä on vielä se hinta aspekti isommissa kokoluokissa.
     
    Viimeksi muokattu: 23.11.2020