Ultra HD Blu-ray Disc

Keskustelu osiossa 'Blu-ray & UHD -leffat' , aloittajana Leterface, 30.01.2015.

  1. Aceman

    Aceman Shot down in flames!

    Liittynyt:
    23.02.2000
    Viestejä:
    3 603
    Saadut tykkäykset:
    149
    Tiettävästi tällaistakin on tapahtunut. Itse harkitsen paluuta töllöttäjäksi vasta sitten, kun tarjolla on nykyistä kangasta vastaavia tuumakokoja (ja kuvamuotoja) edes jotakuinkin järkeviin hintoihin. Ei siihen tämä elinikä taida riittää. Eikä sinne tölsyn taakse taitaisi saada kaiuttimia silloinkaan. Eli siis kukin taaplaa tavallaan.
     
    nepa ja latexii tykkäävät tästä.
  2. IlkkaP

    IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.01.2002
    Viestejä:
    1 057
    Saadut tykkäykset:
    279
    Kaiuttimet on tölsyn takana jopa nyky-OLEDeissa. OLED-paneeli on sen verran ohut.
     
  3. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Tuo nyt kuulostaa täysin typerälle kun jo akustinen valkokangaskin vähän demppaa yläpäätä.. Saati joku sentin tai useamman paksu OLED.
     
  4. IlkkaP

    IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.01.2002
    Viestejä:
    1 057
    Saadut tykkäykset:
    279
    Sentin? Ei kai mikään OLED-paneeli ole sentin paksu.

    [​IMG]
     
  5. Aceman

    Aceman Shot down in flames!

    Liittynyt:
    23.02.2000
    Viestejä:
    3 603
    Saadut tykkäykset:
    149
    Niin, eli se kaiutinelementti on leivottu sisään siihen paneeliin? Entäs sitten, kun kaiutin sijaitsee fyysisesti television takana? Vaikka paneeli ohut onkin, niin se riittää varmasti pilaamaan kaiuttimen äänenlaadun.

    AVS:llä taisi olla joskus threadi siitä, millainen äänitoteutus tulevaisuuden "seinän kokoisissa" paneeleissa olisi, mutta en syventynyt aiheeseen sen vaatimalla vakavuudella. Erillisen äänijärjestelmän korvaajaksi noista tuskin on, kun ei ole nytkään. Vai käyttääkö joku kotiteatterin omistava television omia kaiuttimia ns. vakavassa mielessä? Nääh...
     
  6. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Juu varmaan olet oikeassa. Mitä lie ajattelin.. Mutta silti tuonkaan takaa ei fyysiset kaiuttimet toimi.
     
  7. IlkkaP

    IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.01.2002
    Viestejä:
    1 057
    Saadut tykkäykset:
    279
    Juu, kauittimet pitää saada suoraan OLED-näyttöelementin taakse. Itse näyttöelementti on vajaan millimetrin paksuinen, joten sen läpi ääni kyllä tulee. Kuten Aceman kirjoittaa, niin valitettavasti TV-valmistajat eivät vakiona laita kunnollisia kaiuttimia telkkuihin, vaikka siihen ei ole mitään teknistä estettä.
     
  8. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 738
    Saadut tykkäykset:
    321
    Töllön paneeli on kuitenkin sellaista materiaalia, joka heikentää merkittävästi sen takana olevan erillisen kaiuttimien ääntä.
     
  9. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 182
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Itsekään en viime vuonna olisi uskonut, että tykki korvautuu OLEDilla, mutta pakon sanelemana niin vain kävi.
    Kyllähän sitä tykin isoa kuvaa vaan kaipaa, mutta toisaalta en tiedä osaisiko tykillä enää katsoa pelkkää SDR-kuvaa ja harmaata mustaa, kun on tottunut OLEDiin.
    Toki haaveissa olisi vielä se iso omakotitalo viimeistään eläkkeellä, jonne voi sitten rakentaa sen miesluolan.

    Taitaa nämä keskustelut mennä jo aikalailla ohi ketjun aiheen. :)
     
  10. testudo80

    testudo80 Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    02.08.2020
    Viestejä:
    643
    Saadut tykkäykset:
    33
    Itsellä haaveena pieni kotiteatteri vaatimattomaan kerrostalo yksiöön. Ongelmana on nyt kuitenkin merkkisarja: 4K UHD Blu-ray elikkä tuttavallisemmin ne kiekot, lätyt ja levyt.

    Gigantti tarjoaa huikeita tarjouksia tällä hetkellä. Yksi suurista suosikeistani Arrival (2016) taisi olla 9 euroa. MUTTA ongelmana on se että pelkään aloittaa todella keräämään 4K elokuvia fyysisessä muodossa. Minulla on aikanaan ollut satoja DVD / Blu-ray elokuvia. Nykyään satoja digitaalisia elokuvia sekä joitakin fyysisiä 4K kiekkoja.

    Ensinnäkin on tuo soitin, johon haluan laittaa 1000 euroa. Pitää olla äänetön kun lukee levyä. Toiseksi elokuvat vaativat leffahyllyn. Läheskään kaikkea ei ole 4K:na, mutta toisaalta enemmän kuin iTunesissa. Näen 4K lättyjen tulevaisuuden epävarmana. Puhutaan jopa fyysisen median kuolemasta.

    Tämän kaiken lisäksi osa julkaisuista on yksinkertaisesti laadullisesti huonoja. Se harmittaa kun kuvittelee saavansa parasta. Jotta fyysisestä levystä saa kaiken irti on Dolby Atmos pakollinen sekä suuri kuva-ala. Taas pelkoa ja ongelmia, pitääkö olla OLED joka liian pieni tai projektori, jonka kuvan taso ei riitä ellei maksa tuhansia ja taas tuhania euroja.

    ...

    Olen erittäin tyytyväinen Apple TV 4K omistaja. MUTTA mitä vielä rakas sarja Star Wars ei olekkaan siellä saatavana 4K:na, kiitos Disneyn. Mieli haluaa fyysisiä levyjä, joita vain on niin ihana kerätä ja järjestää vuodesta toiseen omaan leffahyllyyn. Järki sanoo kuitenkin muuta... se pohtii onko järkeä kerätä 4K UHD Blu-ray:ta enää vuonna 2021-
     
  11. sokka

    sokka Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    5 765
    Saadut tykkäykset:
    318
    ^ Aivan turhaa analyysia. Hanki vaan niitä romuja, niin loppuu se turha jankkaaminen.
     
    jtvirtanen tykkää tästä.
  12. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 580
    Saadut tykkäykset:
    215
    Kenties sitä voisi tehdä kompromissejä ja hankkia halvemman UHD-BD -soittimen ja sitten nuuskia tilannetta tarjouslevyjä ostellen. Tuolloin voisi ajatella niin että tuleehan niiden 4K-levyjen mukana BD:tkin, joita voi sitten katsella varmaankin aika pitkään tarjolla olevilla BD -soittimilla jos UHD/4K -pyörittimille tulee noutaja ennenaikaisesti. Siitä "bonuslevystä" on ollut itselleni oikeasti hyötyä kun kesämökillä on wanha HDReady-tykki ja BD-soitin..

    Itsehän odottelen että varsinaisen kotiteatteri FullHD-tykki sanoo sopparinsa lopullisesti irti. Sitä ennen tyydyn 4K:n osalta siihen että makkarissani on 50 " halpistöllö ja LG:n halpis 4K-soitin joiden tuottamaa kuvaa voi katsoa aika läheltä.. Sitten kun pakko ajaa kaupoille, niin päivitän kaluston sen sanelemana markkinatilanteen mukaan. Vielä kun en osaa päättää että tykki vai töllö..
     
  13. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 738
    Saadut tykkäykset:
    321
    Onko elämässä muutenkaan aina järkeä? Verrattain lyhyt hetki täällä vaan eletään. Kaikkea haluamaansa ei voi tehdä, mutta tässä tapauksessa voi varmaan suoda itselleen myönnytyksen :)
     
  14. Aceman

    Aceman Shot down in flames!

    Liittynyt:
    23.02.2000
    Viestejä:
    3 603
    Saadut tykkäykset:
    149
    Kuten El Grande tuossa ylempänä mietiskeli, niin elämässä ei aina ole välttämättä järkeä, mutta ei sitä ole kaikissa harrastuksissakaan. Tämä tuottaa mielihyvää, joten mitäpä sitä muuta harrastukseltaan toivoisi. Kunhan nyt saisin kerättyä hyllyyn jonkinlaisen valikoiman omia suosikkielokuvia 4K-levyinä ennen fyysisen median lopullista näivettymistä, niin katson tämän olleen riittävän "järkevää". Hyvä alku on jo ainakin kasassa.

    Voi ne rahat paljon tyhmempäänkin tuhlata. Ja ostamalla levyjä tuemme tämän harrastuksen jatkumista.
     
    nepa ja KILLPATRICK tykkäävät tästä.
  15. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 214
    A tall ship and a star to steer by.
    Ostelen kaikea 4K:na ja se on minun mielestä koko tämän harrastuksen ydin.
     
    nepa tykkää tästä.
  16. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 182
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Miksi sinun pitää laittaa UHD-soitin, joka maksaa yli 1000 euroa?
    Panasonicilta saa parin kolmen sadan euron malleja, jotka ovat käytännössä samanlaisia kuin yli 1000 euron soittimet. Erona ainoastaan analogisten liitäntöjen puute sekä kalliimmat on tehty painavammista materiaaleista. Oma 820 on täysin äänetön. Toki sekin pitää määritellä, että mikä on täysin äänetön. Jokaisesta soittimesta kuuluu ääni, mutta jos sen kuulee vain, kun laittaa korvan soittimen viereen niin eiköhän se ole äänetön.

    Projektorilla et saa katsottua HDR-kuvaa oikein. Vaikka laittaisit miten paljon rahaa. Toki wcg:n saa sekä 4K-tarkkuuden, mutta missään tykissä ei riitä kirkkaus HDR-kuvaan. Mutta ei se tarkoita etteikö UHD-leffoista voisi nauttia. Kyllä ne näyttävät laajemmat väriavaruuden ja paremman tarkkuuden vuoksi tykilläkin paljon paremmilta kuin normaalit blurayt. Ja kyllähän tykin iso kuva vain on jotain mitä telkulla ei vielä saada.

    Mutta sitten taas telkkujen hyvä puoli on mahtava mustan taso (varsinkin oledeissa) sekä hieno HDR. First Manin loppu ja kuuhun laskeutuminen on OLEDilla jotain mihin en tykillä ole ikinä päässyt. Tykillä se vaatisi täysin pimennetyn ja tummennetun huoneen, loistotykin (eli käytännössä JVC) mahdollisimman hyvällä mustalla ja hyvällä kirkkaudella. Ja silti ei päästäisi lähellekään samaa kuin OLEDeilla.

    Eli molemmilla näyttötavoilla on puolensa ja faninsa. Itse veikkaan, että mikäli viiden vuoden sisään saadaan esim 85-tuumaisia oledeja 5000 hintaan, niin siirryn sellaisiin tykin sijaan. Mutta toisaalta olen tykittänyt 25 vuotta, joten sydämeltäni olen kyllä aina tykkimies.(kuten sotilasarvoltani :D )

    Turha tuosta 4K UHD -levyjen ostamisesta on heti tehdä isoa keräilyharrastusta. Osta tuollainen edullinen Panan UHD soitin (tai jokin muu edullinen, hieman riippuen toistolaitteesta) ja edullisia leffoja. Eiväthän ne hukkaan mene. Eikä kaikkien UHD-levyjen valmistusta lopeteta vielä moneen moneen vuoteen.

    Nytkin saa Star Warsseja kohtuullisen edullisesti Gigantista. Ei muuta kuin tilaukseen ja hyllyyn. Jos viiden vuoden päästä ei UHD-levyjä juuri enää myydä, niin olet ainakin siinä onnellisessa asemassa, että sinulla leffat ovat fyysisenä mediana. Silloin voi olla liian myöhäistä alkaa niitä etsimään kaupoista.

    Itse henkilökohtaisesti en usko, että UHD-levyjen valmistusta lopetetaan seuraavan viiden vuoden aikana. Toki yksittäisiä julkaisijoita voi olla, jotka lopettavat, mutta kyllä leffoja vielä tullaan julkaisemaan.

    Ja mitä sitten, vaikka ei julkaistaisi. Ei se tarkoita, että Disneyn kaverit tulisivat meikältä hakemaan leffat pois. Kyllä itse aion monia suosikkileffoja hankkia hyllyyn ihan vain kaiken varalta. Varsinkin, jos alle kympillä saa.

    Kehitys kehittyy ja isot pojat keksivät aina uusia ja helpompia tapoja Jos mennään pelkkään striimiin, niin sille ei itse voi juuri mitään. Mutta miksipä antaisin sen haitata nykyistä harrastusta ja leffojen katsomista. Huominen tulee varmasti, mutta ei siitä kannata liikaa murehtia.
     
  17. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    The Christie® Eclipse 4K RGB pure laser projector produces true HDR imagery with a previously unimaginable 20,000,000:1 contrast ratio. Combining true HDR performance with an expansive color gamut approaching the full Rec. 2020 / Rec. 2100 color space, Eclipse provides an unparalleled visual experience.Flexibility to choose the brightness level to suit your environment – From 2000 to 30,000 lumens.

    Eli sinun mielestä esim. 30 000 lumenia ei piisaa "oikeaan HDR -kuvaan" ? Tuuttaako muuten oledit sen 4000 nitsiä pihalla mitä tulee HDR:ään ? Voimme myös varmaan todeta että töllöllä et saa oikeaa äänimaailmaa vaikka laittaisit miten paljon rahaa, etkä isoa kuvaa ja pikseleissäkin jää aina jälkeen reilusti (vs scope + anamorfinen linssi)
     
    Viimeksi muokattu: 19.08.2020
    testudo80 tykkää tästä.
  18. testudo80

    testudo80 Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    02.08.2020
    Viestejä:
    643
    Saadut tykkäykset:
    33
    Kiitos kaikille vastauksista.

    Täytyy miettiä vielä. Ehkä kyse on siitä että petyin rajusti Panasonicin soittimeen josta maksoin 500 euroa.

    https://www.verkkokauppa.com/fi/pro...-DP-UB820-Smart-Ultra-HD-Blu-ray-soitin-musta

    Kun soitin luki kiekkoa se piti vinkuvaa, kimeää ääntä. Sen kuuli ikävästi hiljaisissa kohdissa. Olen tottunut Apple TV 4K äänettömyyteen. Lisäksi kuvassa näkyi välillä pitkä valkoinen poikkiviiva kuvan alareunassa. Tätä ei kuitenkaan tapahtunut joka kerta kun laitoin lätyn niin sanotusti uuniin.

    Tämä ei vielä riittänyt vaan kun kokeilin verrata esim. Ready Player One (2018) kuvaa Apple TV 4K vrt. tämä soitin, niin CGI kohtaukset olivat identtisiä. Muut kohtaukset on heikompaa kuvaa niin diginä kuin fyysisenä. Elikkä todella mietin missä se ero on? Sieltä tuli kiekolta dataa yli 100 megaa sekuntissa, mutta ei se ero näkynyt juuri mitenkään siinä kuvanlaadussa.

    Kun yhdistän Apple TV 4K --- piuhalla modeemiin, 5 Ghz, 100 megaa valokuitu. Ei muita nettiä käyttäviä laitteita. Saa armottoman hyvää kuvaa diginä. Siksi jotenkin mietin jo silloin miten fyysinen vetää tästä vielä paremmaksi. Okei... fyysinen on parempi laadultaan. Eli jos 95 % sijaan haluaa 100 % niin päätös on selvä. Äänissä tilanne varmaan 50 % vrt. 100 %.

    ...

    Nyt oikeastaan se äärimmäinen syy hankkia 4K levyjä olisi esim. nämä Star Wars elokuvat. MUTTA siinäkin tulee haasteita koska kriteerit ovat:

    - 4K
    - Dolby Vision HDR
    - Dolby Atmos
    - Suomi tekstit

    Ja jos edes tällaista pakettia ei ole olemassa. Yksi mahdollisuus on se, joka ihan jo hirvittää kun sanon ääneen, on se että kun tulee nämä Next-Gen-konsolit. Voisiko niissä olla kohtuu hyvä 4K-soitin... jos on... hankkisinko sanotaanko vaikkapa 30 lättyä. Muuten leffat digitaalisessa muodossa Apple TV kirjastossa. iTunes tosiaan muuttui leffojen osalta Apple TV nimeksi, joka on täysin harhaanjohtava.

    Olisi myös hienoa että olisi leffahylly. Sellainen minulla tosiaan aikoinaan oli. Rahapulassa myin kaiken. Vieläkin mietin jonkun Star Warsin tai Indiana Jonesin Blu-ray bokseja. Maailman typerin temppu, jonka olen koskaan tehnyt, jota en ikinä tule antamaan anteeksi. Kuinka hienoa olisi että leffahylly sisältäisi eri formaatteja:

    - DVD
    - Blu-ray
    - 4K

    Tuo mitä nimimerkki @nepa kirjoittaa on kuin omasta päästäni. Täysin samoilla linjoilla. Ai sitä päivää kun haemme 3 milliä ohuen OLEDin 120" tuuman koossa ja nostamme seinälle kuin taulun. Painoa 5 kg. Hmm... täytyy nyt alkuun ratkaista tuo Star Wars elokuvien tilanne... mitä maksaisi tuo listaus.
     
  19. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Ja mä nauran partaani kun joku koittaa saada tälläistä kotioon ja poloinen asuu kerrostalon ylimmässä kerroksessa, hissi epäkunnossa ja portaikko äärettömän ahdas. No ehkä silloin on jo puhallettavat oledit myös tulleet, tai kokoontaitettavat. Tuollainen 120" -tuumainen menee kokoon A4 hienosti..
     
  20. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 182
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    No kamoon. :)

    Eiköhän tässä kuitenkin puhuta kotikäytöstä. :)

    150 kiloinen teatteriprojektori, joka pitää vielä ääntä välillä 62 to 80dBA ei liene kotiin sopiva.

    Telkuillakaan 4000 nitsiin ei toki oikein päästä (kotikäytössä. Varmasti jotain 100 000 euron telkkuja löytyy, joilla tuohonkin pääsee, mutta niitä ei kotiin saa.), mutta kun suurin osa leffoista on 1000 nitsiin masteroitu, johon Sampat pääsee helposti ja noissakin elokuvissa maksimikirkkaudet ovat yleensä alle tonnin, mihin myös OLEDit pääsevät. Joten siinä mielessä kyllä telkut kyllä riittävät HDR-spekseihin. Ja lähemmäksi ne OLEDien 700 nitsin maksimikirkkaudet menevät tonnia kuin tykkien maksimissa 200 nitsiä.
    Toki telkuissakin parantamisen varaa on, mutta HDR-katselu on kyllä OLEDeilla ihan eri luokkaa kuin tykeillä. Itse voin sen todeta, koska olen omistanut JVC X7900 -tykin ja katsonut sillä monta HDR-leffaa sekä nyt on LG OLED. En tiedä oletko itse OLEDeja kokeillut, mutta LG:kin pääsee kirkkauksiin, joissa pitää silmiä kääntää pois ison kirkkauden vuoksi.

    Mutta kotona saman hintaluokan tykeillä kuin missä telkut ovat, et saa HDR-katselua mitenkään. Toki osassa HDR-leffoissa on maksimikirkkaus niin matala, että tykeilla juuri ja juuri siihen pystytään. Mutta suurimmassa osassa ei. Ja vielä jos kankaalla pitäisi olla yhtäaikaa se kirkas HDR ja musta musta, niin menee tykillä vielä vaikeammaksi. Mikään tykki (taas puhutaan sellaisista, jotka kotiin voi hankkia) ei voi yhtä aikaa näyttää parasta kirkkautta ja parasta mustaa. Jopa JVC:t tarvitsevat mustimpaan mustaan iiristä, joka pienentää maksimikirkkautta oleellisesti.

    Ja nyt puhuinkin vain UHD-levyn HDR-katselusta. Siihen ei kotona kukaan tykillä pysty. Jos sinulla on tilat ja rahat tuollaiseen Eclipseen, niin silloin kuulut varmaan siihen 0,01% suomalaisista, joille se on mahdollista. :)

    Jos noita muita asioita kommentoin, niin tykillä saat vielä huonommin hyvän äänimaailman, vaikka miten paljon laittaisit rahaa. Eli, mitä varmaan tarkoitit on siis erillinen vahvistin ja kaiuttimet, mutta eihän telkun käyttö mitenkään sulje niitä pois.
    Sitten toki anamorfisella linssillä saat enemmän pikseleitä, mutta myös vääristyneen kuvan ellet käytä kaarevaa kangasta tai kalliimpaa linssiä. Itsekin JVC:llä siirryin anamorfisessa katselussa siihen, että zoomasin kuvaa, jolloin pikseleiden määrä ei kasva. Eli tykillä pitää vielä ostaa muutaman tonnin anamorfinen linssi, jos haluaa kaikki pikselit käyttöön ja virheettömän kuvan.

    Josta päästään taas siihen, että toiset tykkää tykeistä ja toiset telkuista. Molemmissa on omat vahvuutensa.
     
    Viimeksi muokattu: 19.08.2020