Tapaus 64 ~ Journal 64 (2018)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana marlan, 18.04.2019.

  1. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 381
    Saadut tykkäykset:
    225
    [​IMG]

    Jussi Adler-Olsenin Osasto Q -romaaneihin perustuva elokuvasarja on ehtinyt neljänteen osaansa Tapaus 64 (2018), jonka ohjasi Christoffer Boe. Edeltäjiensä lailla elokuva menestyi mainiosti Tanskan teattereissa, mutta Suomeen se ei ole tulossa teatteri- eikä videolevitykseen. Onneksi tanskalainen blu-ray (joka julkaistiin helmikuussa) sisältää tästä huolimatta jälleen suomenkielisen tekstityksen.

    Tämä on tiettävästi sarjan viimeinen elokuva, jonka päärooleissa nähdään Nikolaj Lie Kaas (Carl Mørck) ja Fares Fares (Assad). Romaaneja on useampia, ja on harmi, jos heitä ei enää mahdollisissa tulevissa filmatisoinneissa nähdä. Erityisesti tässä elokuvassa painopiste on heidän yhteistyössään eikä enää Mørckin henkilökohtaisissa ongelmissa.

    Ylimalkaan Tapaus 64 on sarjan parhaita osia. Elokuva tavoittaa hetkittäin samanlaista suuruuden tuntua, joka leimaa kauttaaltaan sellaisia mestariteoksia kuin vaikkapa Uhrilampaat ja Miehet jotka vihaavat naisia. Mukana on onnistuneita pieniä tuokioita, joissa keskitytään luomaan tunnelmaa kuvien ja musiikin avulla eikä vain kiirehditä juonta eteenpäin. Toimintakohtaukset ovat realistisuudessaan jopa ahdistavia. Katsomiskokemuksena tämä oli ainakin itselleni äärimmäisen viihdyttävä.

    Elokuva sijoittuu sekä nykyaikaan että vuoteen 1961. Tanskassa Sprogøn saaressa oli 1960-luvulle saakka erityinen naisten kasvatuslaitos, johon lähetettiin melko mielivaltaisin perustein ”heikkomielisiä” (sen ajan normein ”moraalittomia”) nuoria naisia. Kuvauksia on tehty aidolla tapahtumapaikalla.
    Osaltaan kyseessä on siis laitostarina à la Uusi ihminen. Kasvatuslaitosta johtaa lääkäri Curt Wad (Elliott Crosset Hove), joka harrastaa käytännön rodunjalostusta: hän sterilisoi ala-arvoisina pitämiään naisia, jotta nämä eivät jatkaisi sukuaan.

    Nykyajassa eräästä kerrostalohuoneistosta paljastuu remontin yhteydessä umpeen muurattu huone, jossa on
    kolme raa’asti murhattua, muumioitunutta ihmistä. Ruumiit on aseteltu ruokapöydän ympärille, ja ateriaksi tarjotaan uhrien sukuelimiä. Ruumiit ovat istuneet huoneessa kaksitoista vuotta. Carl Mørck kaappaa jutun tutkittavakseen, ja Assad päättää vielä avustaa häntä ennen kuin siirtyy toiselle osastolle.

    Vähitellen paljastuu yhä laajempi ja kaameampi salaliitto:
    iäkäs Curt Wad (Anders Hove) jatkaa yhä edelleen sterilisointikampanjaansa, ja toiminnassa on mukana lukuisia lääkäreitä ja poliisejakin. Nyt kohteena ovat maahanmuuttajataustaiset nuoret naiset, joille tarjotaan Wadin klinikalla ilmainen, anonyymi abortti, mutta operaation aikana heidät ”vahingossa” sterilisoidaan. Yksi uhreista on Assadin tuttava.

    Salaliittohemmo Brandt (Nicolas Bro) on kartoittanut lääkäreiden toimia ja tarjoaa rikostutkijoille tietoa, mutta koska juonessa on mukana poliiseja, hän pääsee sukkelasti hengestään, ja samoin on käydä Osasto Q:n poliiseille, jotka yrittävät saada Wadia edesvastuuseen.

    Mørck tajuaa, että kolmoismurhaajan on täytynyt olla joku pakkosterilisaation uhreista ja tämä on sittemmin ottanut erään vainajan henkilöyden käyttöönsä.

    Tapaus 64 on sujuvasti tehty, mutta jossain määrin tätäkin osaa leimaa Adler-Olsenin keksinnän tasaisuus. Hän kirjoittaa hyvää ”käyttödekkaria”, mutta lopulta jää tuntumaan, että kokonaisuudesta puuttuu jokin viimeinen innoituksen kipinä, joka saisi sen nousemaan huipputasolle. Lisäksi tendenssimäisyys saattaa kääntyä tarkoitustaan vastaan.

    Pienistä varaumistani huolimatta Tapaus 64 on ammattitaitoista ja jämäkkää pohjoismaista rikoselokuvaa.

    3¾/5

    Ensi-ilta Tanskassa: 4.10.2018.

    Pohjoismainen blu-ray on yksikerroslevy (BD-25), mutta kuvanlaatu on kohtalaisen hyvä, ja mukana on hiukan lisämateriaalia, joka on tekstitetty myös suomeksi. Muutama kuvanäyte:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Sarjan edelliset elokuvat:
     
  2. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 477
    Saadut tykkäykset:
    1 220
    Mistä tilasit? Minulla kolme edellistä ja olen tätäkin muutaman kerran etsinyt. Liian aikaisin varmaan, mutta jos sinulta saa vinkin ilman omaa etsintää...
    Meni muuten hetki miettiessä, missä olin Britannia sarja druidin nähnyt.
     
  3. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 381
    Saadut tykkäykset:
    225
    DVDOO.DK:ssa oli muita isoja tarjouksia, joten tämä tuli siinä mukana, vaikka hinta oli vielä korkeahko, julkaisusta 2 kuukautta.
     
  4. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 381
    Saadut tykkäykset:
    225
    Jatkoa seuraa mutta uusin voimin: osissa 5–10 Mørckiä ja Assadia esittävät Ulrich Thomsen ja Zaki Youssef. Aluksi ohjaa Martin Zandvliet (Under sandet).

    Lähde: Godt nyt: Afdeling Q's Marco Effekten optager igen!

    Adler-Olsen näkyy täyttäneen viikonloppuna 70.
     
  5. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 477
    Saadut tykkäykset:
    1 220
    Pahus, olen unohtanut koko leffan. Nyt näyttäsi olevan vain 6€ ja rapiat. Olisiko jotain muuta suomitekstillistä hyvää kaveriksi, jota ei saa cdonista tai discshopista?
     
  6. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 381
    Saadut tykkäykset:
    225
    Marco Effekten julkaistaan Tanskassa 30.9.2021 blu-rayna, ja levyssä on tiettävästi suomenkielinenkin tekstitys.
     
    KILLPATRICK tykkää tästä.