Miten koronavirus näkyy arjessasi?

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana ElvisThePelvis, 16.03.2020.

  1. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Oulusta ollaan vuorokauden sisällä uumoiltu uutta viruslinkoa, kun lämmin maanantai ja ravintoloiden rajoitettu avaaminen sai Oulun torin patiot täyteen pelkäämättömistä oululaisista. Jouduin kokemaan tämän tänään, kun menin seurueeni kanssa käymään yhdellä ko. torin suosituimmalla kesäterassilla. En kohdannut mitään moitittavaa sillä
    • Sisään pääsi vain jos löytyi vapaa pöytä ja portsarit olivat tämän suhteen koko ajan radioyhteydessä
    • Tämän takia muodostuneessa sisäänpääsyjonossa jonotettiin suht. tervein turvavälein
    • Sisällä pöytäseurueiden väliin kertyi tarvittava sosiaalinen etäisyys
    • Ihmiset kävivät hakemassa juomaa selvästi "vuorotellen" eikä tiskillä ollut tavanmukaista ryysistä vaan ikään kuin yksi jono
    • Baarimikkojen ja asiakkaiden välissä oli suojapleksit
    • Liiallisesti humaltuneet tai muuten mahd. häiriöitä aiheuttavat poistettiin tavallista heppoisimmin (hyvässä mielessä) perustein
     
  2. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 214
    Aina kun näistä viruslingoista puhutaan tai paikoista, joissa on omasta mielestä liikaa ihmisiä, niin etkö voi lähteä sieltä vittuun?
    Olisi meille muille enemmän tilaa! (joo, viiniä on tullut maisteltua)
     
  3. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Etkä muuten ole ainut.:) (En saanut unta, joten pari pientä siivua single malttia on mennyt:mad:) Hitto, kun tämä kirjoittaminen on vaikeaa. Ei sormet osu näppäimille, no korjaan huomenna.:p

    Edit: Typo korjattu.

    Lisäksi järkevä huomio arjesta, kun vihdoin heräsin:D. Jostain syytä tämä yksin kotona olo ja sosiaalisen elämän voimakas rajoittuminen ovat alkaneet aiheuttaa minulle unettomuutta, josta en ole koskaan aikaisemmin kärsinyt.

    Siitä näkyy olevan seurauksena pientä nappailua iltaisin, jota olen vain harvoin aikaisemmin harrastanut.:mad:
     
    Viimeksi muokattu: 03.06.2020
  4. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Kuka on uumoillut, sinä? Googlehaku sanayhdistelmällä "Oulu viruslinko" ei anna viimeisen viikon sisälle rajattuna yhtään osumaa, jossa tätä "uumoiltaisiin" taikka koko termiä "viruslinko" edes käytettäisiin tässä kontekstissa.

    Viruslinko oli nimitys yhdelle yökerholle alpeilla. Sen jälkeen sitä on käytetty erilaisista tilaisuuksista, joissa on runsaasti ihmisiä jotenkin suljetussa tilassa taikka rajatulla alueella. Kuten vaikka yökerhot, erilaiset juhlat ja jopa Oululainen metsä. Kokonaista kaupunkia ei vielä ole sanottu viruslingoksi - paitsi tässä.

    Sinänsä koko termi on yhtä älyvapaa tässä laajemmassa kontekstissa kuin taannoinen "Seksihelle", joka täytti jo kymmenen vuotta.
    Myös "viruslingoista" puhumista pitäisi vähintään rajoittaa johonkin järkevään skaalaan. Ei jokainen paikka, missä tartuntariski on suurempi kuin jossain muualla, voi olla viruslinko, tai koko termi kärsii inflaation.

    Yhden poikkeuksen keksin; ilmapuhalluksella toimivien uudenmallisten käsienkuivaimien kutsuminen viruslingoksi on ihan perusteltua huomioiden, että se ilmavirta nimenomaan "linkoaa" epäpuhtauksia ml. virukset ja bakteerit ylöspäin.
     
  5. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Voidaan toki sopia, että vain minä uumoilin, jos se mielesi askartuneisuutta helpottaa, mutta enemmän viittasin tämänkaltaisiin uutisiin, joiden kommenttipalstalla, hupsista, puhutaan viruslingosta. Lupaan etteivät ko. kommentit ole minun tekemiäni. :rolleyes: Voit toki jatkaa tuota kirjaimellista, alkuperäistarkoitusta ylistävää tulkintaasi, mutta tiedät vallan hyvin, että tietyt termit tai fraasit siirtyvät osaksi yleistä kielenkäyttöä, joko tilapäisesti tai pysyvästi, erkaantuen x verran alkuperäismerkityksestään säilyttäen kuitenkin sen hengen. Tiedän, että se sinua kismittää, mutta uskallan arvella faktaksi sitä, että tällä hetkellä Suomessa on moninverroin enemmän ihmisiä, jotka ovat ottanee ko. termin arkikieleensä, kuin ihmisiä, jotka häiriintyvät sen virheellisestä käytöstä.

    Toki voimme siitä sopia, että ko. termiä ei pitäisi virallisissa julkaisuissa heitellä ympäriinsä, mutta toivon mukaan DVD Plaza on edelleen epävirallisempaa ja vapaamuotoisempaa sanailua vaaliva foorumi, antaen minulle mahdollisuuden käyttää termiä "viruslinko" yhtä vapaasti kuin kuulin sitä käytettävän esim. koko illan muiden osalta Oulun torilla ja antaen sinulle mahdollisuuden sivuuttaa viestini sisältö ja tarttua yhden termin mahdollisiin semanttisiin väärinkäytöksiin. :rolleyes:
     
  6. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Kun ongelma on nimenomaan siinä, että alunperin tuo termi viittasi paikkaan ja tilaisuuteen, jossa tartuntariski oli - osin tuntemattomasta syystä - poikkeuksellisen suuri. Jos itse termissä on jotain hyvää, niin kenties sillä saadaan herätettyä huomio ja ihmiset siten tietoisiksi joihinkin paikkoihin ja olosuhteisiin liittyvästä keskimääräistä huomattavasti suuremmasta riskistä.

    "Oulu" on vähän turhan laaja "viruslingoksi" - ja outo esimerkki. Tunnistettuja "viruslinkoja" baari alpeilla, Levin yökerho, julkisen vessan ilmanpuhallin, jumalanpalvelus Saksassa - ja koko Oulun kaupunki? Sen puoleen Helsingin tartuntatiheys on huomattavasti suurempi ja tilastollinen riski altistumiselle suurempi. Oulun tartuntatiheys per 100 000 asukasta on 45. Helsingin on 397. Kummassakohan on todennäköisempää, että samalla terassilla (tai puistoalueella) istuu joku tartunnan saanut?

    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/9031a5d8-833c-46b0-b1f0-bc5acb16a67a

    Kuten sanoin, jos kaikki paikat, missä on omaa kotia suurempi riski altistua ovat "viruslinkoja", niin koko ilmaisu kärsii inflaation ja pahimmillaan luo mielikuvan, että riski on samaa luokkaa metsässä ja baarissa. Mikä ei muuten tule johtamaan suureen varovaisuuteen pururadalla, vaan (kirjaimelliseen) välinpitämättömyyteen ravintolassa.

    En muutenkaan tiedä, mikä tuosta Oulusta tekee niin huolestuttavan. Helsingissä välimatkan pitäminen unohtui jo viime viikonloppuna. Puistoissa ole portsareita vahtimassa, etteivät seurueet istu liian tiiviisti.
    https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/9031a5d8-833c-46b0-b1f0-bc5acb16a67a

    Jo nyt on nähty erilaisia merkkejä siitä, että asenteet ovat keventyneet, eikä erilaisia turvamekanismeja käytetä. Mennään samaan ruuhka-aikaan kauppaan, ei pidetä etäisyyksiä, lähdetään koko perheen voimin samaan julkiseen sisätilaan jne.

    Kielenkäyttö, joka trivialisoi tartuntariskejä, ei ainakaan auta asiaa.
     
  7. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 214
    Läksin vapaaehtoisesti Ikeaan. Vaimoke heitti ilmaan varmaan mielestään retorisen kysymyksen "Vai oletko tulossa mukaan"
    Huomasin kauhukseni ajattelevani, että onhan se vaihtelua. Vieressä oli Outlet Helsinki ja sain pari kesäpaitaa sieltä mukaan. Vaatteiden ostaminen on jotenkin minulle tuskaa, jos ne eivät liity urheiluun tai harrastuksiin, joten jäin mielestäni voitolle.
     
  8. sokka

    sokka Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    5 765
    Saadut tykkäykset:
    318
    Vieläkin Outlet kokematta. Kuulemma melko hiljainen paikka. Itse tilannut esim Zalandosta vaatteet. Tulee helposti ilmainen kuljetus ja varsin nopea sellainen, kun ei tule postin kautta.
     
  9. spaguman2

    spaguman2 Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.10.2012
    Viestejä:
    352
    Saadut tykkäykset:
    72
    Edelleen olen hakenut takeaway ruokia lounaaksi, yhden kerran paikallisessa syömässä. Osa viikosta etätöissä, kun mahdollisuus. Mieli tekisi jo kesäloman takia käydä reissussa baltian maissa. Nyt näyttäisi olla ok, sauma. Vai istua vaan kotona, nää on niitä valintoja.
     
  10. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    MInä aion lähteä serkun huvilalle saaristoon heti Juhannuksen jälkeen. Suvun porukat kokoontuu siellä ja tilaa riittää.;)
     
  11. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 327
    Saadut tykkäykset:
    282
    Käytin maskia tänään ensimmäisen kerran. Optikolla näöntarkastuksessa.
     
  12. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 327
    Saadut tykkäykset:
    282
    Ja jatketaan. Elo-syyskuun vaihteeseen suunnitellun Ruotsin matkan olen nyt siirtänyt hamaam tulevaisuuteen. Harmittaa - tätä olin odottanut.

    Mutta jotain positiivista, futisliiga alkoi eilen. Jospa elokuussa pääsisi jo katsomoon.
     
  13. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Olin Lintsillä. Laitteissa oli turvavälit. Jonoissa ei.

    Portilla ei valvottu sisäänpääsyä mitenkään, toisin kuin ennakkotieto oli.
     
  14. ProPatria

    ProPatria Aktiivinen käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    02.12.2009
    Viestejä:
    734
    Saadut tykkäykset:
    139
    10.5 tehdyn päivärahahakemuksen rahat tuli tänään. Jonkun verran ruuhkaa koronan ansiosta.
     
  15. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83
    Jotenkin on ruvennut ärsyttämään nuo minun kaverit jotka elävät täysin normaalisti kun minä taasen olen laittanut kaikki fyysiset kontaktit pois. Ainoastaan täysin pakolliset työ kaupassa käynnit ja kumppani jonka kanssa asun. Minä kuitenkin olen yksi niistä joiden ansiosta taudin leviäminen on vähentynyt ja toiset bilettää jossakin baarissa.
     
  16. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Uskoisin kuitenkin monien normaalimpaan elämiseen siirtyneiden harjoittavan edelleen parempaa hygieniaa kuin mitä ennen koronaa harjoittivat. Siirryin itse normaalimpaan elämiseen muutama viikko sitten kokien sen olevan järkevää, koska tartuntojen määrä (etenkin täällä Pohjois-Suomessa) oli ollut jo pidempään jos ei nollilla niin minimissä ja edes se koulujen avaaminen ei ollut saanut aikaan toista korona-aaltoa. Muutoin olisin toki jäänyt karanteeninomaisempaan elämään, mitä tiukasti elin vielä keväällä, mutta paitsi ystäväni niin myös omat vanhempani olivat jo alkaneet elämään hieman vapaammin. Pakkohan se kuitenkin jossain vaiheessa on arkeen palata ja jos ympäröivät ihmiset ovat jo sen tehneet nähtävästi ilman tartunnan saamista, niin oman paluun panttaus alkaisi tuntumaan ylimitoitetulta. Toki silti ymmärrän varovaisuuden, jos kuuluu esim. riskiryhmiin.
     
  17. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83
    Niin en tiedä otanko tämän liian vakavasti mutta jotenkin ei pysty elämään normaalisti kun fuhannun flunssan leviäminen vain kiihtyy maailmalla. Sitten kun noita matkustus rajoituksiakin on höllätty ja jotkut matkustavat huvikseen. Uskon edelleenkin että melko suurella todennäköisyydellä tämä tilanne vielä kusee täällä suomessakin ja pahasti (Toivon olevani väärässä) mutta nyt olisi otolliset mahdollisuudet sen levitä kun katsoo tuota ihmisten touhua ja eihän niitä tartuttajia varmaan paljoa tarvita kun se voi levitä laajalle otollisessa paikassa ja aina sen joku saa ensimmäisenä. Eli ei oikein lohdutasitä joka sen saa:(
     
  18. Burkitsville

    Burkitsville Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.06.2010
    Viestejä:
    4 176
    Saadut tykkäykset:
    1 004
    +1
     
  19. jussi28

    jussi28 Käyttäjä

    Liittynyt:
    11.07.2002
    Viestejä:
    948
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ihku baarit avaavat yökerhonsa ensiviikolla. Milloin ravintoloiden aukioloaikoja on löysätty kun en ole yhtään uutista aiheesta nähnyt?
     
  20. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 214
    Pieni vitutus, kun mökit ja veneet menee kuin kuumille kiville.
    Naurattaa, kun näkee jonkun pellen hanskoilla tai maskilla. Jo muutaman minuutin seuraaminen tämän tollon tekemisiä saa aikaan hillittömiä nauruja. Usein kosketaan naamaa tai otetaan hanska pois ainakin kassalla, kun ei osata ottaa korttia/maksaa ilman hanskoja ja heti käsi käy suussa. Kuitti viimeistään otetaan paljaalla kädellä vastaan, vaikka minuutteja meni, kun yritettiin kovasti pitää hanskoja, vaikka toiminnan hitaudesta päätellen käsilaukku vaikutti olevan vähintään siskon. Toisaalta, koska olette nähneet naisen löytävän laukustaan mitään nopeasti?
     
    Mookid tykkää tästä.