LG OLED televisiot

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana Themikz, 11.11.2015.

Tags:
  1. RedAlert

    RedAlert Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.05.2004
    Viestejä:
    1 294
    Saadut tykkäykset:
    90
    Siksi minä en taidakaan enää hommata moista, vaikka jos hinnat tippuisi reilusti, saattaisi alkaa ostosormia polttelemaan. Pari kysymystä, mikäli olen ymmärtänyt oikein, vaihdoit tykistä töllöön? Ja sanoit, että JVC:ssä (jonka mustaa on kehuttu) musta oli harmaata verrattuna OLEDiin, onko noin? Itsellä on ikivanha JVC HD100 (+ anamorfinen linssi + 2,35:1 kangas), ja siinä musta on aika mustaa. Eikö tykit ole kehittyneet ollenkaan tuon osalta? 77" on tosiaan pienenlainen, kyllä oikeaan leffatunnelmaan pääsemiseksi ainakin allekirjoittaneen osalta vaaditaan min. 2,5m leveä kuva.
     
  2. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Pahoittelut pienestä off-topicista etukäteen. Toisaalta tässä on vertailua tykkien ja LG:n telkkujen välillä, joten ei ihaan vipuun mene.

    Pieni alustus:
    Tokihan tykki olisi se ykkösvalinta itsellekin, mutta muuton vuoksi ei enää ollut mahdollisuutta tykittelyyn. Uusi kämppä on muuten ihan loistava, mutta neliöitä on vähän vähänlaisesti. Tai no muuten tarpeeksi, mutta erilliseen leffahuoneeseen ei ole mahdollisuutta ja olohuone on vähän turhan pieni. Sen vuoksi oli ihan pakkotilanne vaihtaa tykistä telkkuun. Ja oikeastaan tuon kanssa ei voinut jäädä odottelemaankaan parempia aikoja, koska JVC oli vielä sen verran uusi tykki, että oli pakko myydä se, jotta siitä sai vielä jotain.

    Nykyinen 77" töllö on melkein maksimi mitä olohuoneeseen nyt saa. Joten sillä on pakko mennä. Sen vuoksi toisaalta halusinkin sitten parasta mahdollista kuvanlaatua (edes jotenkin järkevällä hinnalla) ja kun tykillä ei HDR toimi, niin se oli aika looginen asia, että jos kuvan kokoon ei tuon enempää voi panostaa, niin sitten kuvanlaatuun.

    Sitten asiaan:
    Sitten tuosta mustan tasosta. Kyllähän uusissa JVC:n tykeissä (tai ainakin X-sarjalaisissa, ilmeisesti uudemmissa N-sarjalaisissa on vähän huonompi musta) on todella musta musta. Mutta kuten tiedät, niin tykittelyssä huoneen vaikutus on todella suuri. Ja kun itsellä ei ollut tykin kanssa mahdollisuutta tummiin seiniin, niin valoa pääsi aina vähän kankaalle. Toisaalta vaikka X-sarjan JVC:n tykkien musta onkin todella todella tummaa, niin se ei ole täysin mustaa. Dynaamisen iiriksen avulla päästään erittäin lähelle, mutta itse en siitä tykkää, joten piti mennä tykin oikealla mustan tasolla. Mikä sekin on ihan loistava. Varsinkin, kun silmä on niin helposti huijattava väline, että mustaan feidaukset yms. näyttivät ihan pikimustalta. Mutta jos mustaa kuvaa katsoi tarpeeksi pitkään, jotta silmä tottui pimeään, niin huomasi, että musta onkin todella todella tummaa harmaata. Veikkaan, että mustaseinäisessä ja täysin pimennetyssä huoneessa ei käytännössä voi tykeillä enää päästä parempaan mustaan kuin X-sarjalaisissa on. Tai sanotaanko, että se on kyllä täysin riittävän hyvä. Ja voisin jopa veikata, että sen vuoksi N-sarjalaisissakaan ei edes ihan noin hyvä musta ole, koska sitä ei käytännössä voi hyödyntää kuin täysin dedikoidussa huoneessa. Toki ehkä uusi tekniikkakin vaikuttaa tuohon.
    Eli ihan varmasti saa muutosta parempaan uusilla JVC:n tykeillä verrattuna tuohon vanhaan tykkiisi.

    Mutta sitten tuohon LG:n mustaan. Koska OLEDissa ole mitään taustavaloa yms. vaan kukin pikseli on oma itsenäinen "valoyksikkönsä", joka voidaan sammuttaa täysin, niin jos ruudulla pitää olla täysin mustaa, niin OLEDilla se on täysin mustaa. Melkein musta-aukko, joka imee valon. :) Ja, mikä on hienointa, niin esimerkiksi avaruus on ihan uskomattoman näköinen, kun avaruuden musta on mustaa, mutta tähdet loistavat kirkkaina. Mitään valovuotoa muualle näyttöön niistä ei tule eikä musta muutu harmaaksi yms.
    Tuon vuoksi OLEDeissa onkin teoriassa ääretön kontrasti, koska mustan kirkkaus on nolla. Ei 0,1 tai 0,01, vaan tasan 0.
    Se tekee kuvaan melkein yhden ulottuvuuden lisää.

    Tuon mustan lisäksi pitää toki mainita vielä HDR, joka tykkiin verrattuna on ihan eri planeetalta. Vaikka toki itsekin sen ison cinemascope-kuvan haluaisinkin, niin vaihtokaupassa pienempi kuva ei vielä niin kaduta, kun tilalle on saanut laadullisesti ihan uskomattoman hyvän kuvanlaadun. Ei sinänsä, että JVC:llä huono kuva olisi ollut, mutta kun pitää ottaa huomioon myös katselutila, jota en voinut dedikoida vain tykkikatseluun, vaan piti tehdä kompromisseja, niin OLEDin kuva vain on joka osa-alueella parempi.

    Toki vähän pieni, mutta pitää yksin katsellessa laittaa vaikka säkkituoli töllön eteen ja katsoa siitä. :)
     
    jtvirtanen ja opelman tykkäävät tästä.
  3. RedAlert

    RedAlert Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.05.2004
    Viestejä:
    1 294
    Saadut tykkäykset:
    90
    Kiitos mukavasta pohdinnasta. Itsellä on pieni leffahuone, siis todella pieni, 3,30m * 2,90m, katseluetäisyys se kolmisen metriä. Seinät halltex levyä, jotka maalasin vesiohenteisella maalilla neutraalin tummanharmaiksi (sekoitin 50% mustaa ja 50% vitivalkeaa)(alun perin vaaleanharmaat). Samalla sai vuosien varrella tulleet likatahrat yms. kivasti peittoon. Akustiikka ei muuttunut mitenkään, mitä etukäteen pelkäsin. Huomaa erittäin selvästi, kun kulkee huoneesta toiseen samalla puhuen, niin leffahuoneeseen tullessa ääni muuttuu täysin. Sama ilmiö käsiä taputtaessa. Katossa koolaus +5cm styroksia + 5 lasivillaa ja päälle tulee vielä 4cm profiloitua vaahtomuovia, esim. tälläista. Katto vielä auki, kun pitää vedellä atmos-kaiuttimien piuhoja ja tykille meneviä johtoja yms. Kangas on 2,35:1 ALR-rätti, jonka tilasin Kiinasta parilla sadalla. DIY-sellainen, kehykseen pingotettu. Tuokin voi osaltaan parantaa mustan tasoa seinien ohella. Tosin referenssinä pidän certuja, tykittelin niillä vielä kymmenkunta vuotta sitten. Eri asunnossa (vuokra) tosin, seinät olivat vaaleanvihreät paitsi tykittely seinä, jonka maalasin niin mattavalkoiseksi kuin suinkin. Maalarin valkoinen ei ollut sitä, en muista enää mitä maalia oli mutta hyvä tuli. Ensin tietenkin tasoittelin seinässä olleet rokamat sun muut. Mutta kun katsoi talvella pilkkopimeässä leffoja, niin jopa tuossa tilassa certun antama kuva oli pikimustaa, ei minkäänlaista valonkajoa seinällä (tosin valoisassa kuvassa vaaleat seinät ja valkoinen katto söivät pahasti kontrastia, mutta kuten sanottu, tummat kohtaukset olivat upeaa katsottavaa). Mikä fiilis, 3,5m leveä 2,35:1 kuva, tosiaan tuntui että nyt ollaan asian ytimessä. Tykki oli muistaakseni Sonyn VPH-G70, valtava rohjo, painoi varmaan liki sata kiloa. Mutta kuva oli blu-raylla upeaa katsottavaa. Muitakin certuja oli, varmaan puolitusinaa kävi vuosien varrella kylässä. Vieläkin on tallessa pari Electrohomea, voi olla että joskus alan retroilla ja laittaa toiseen huoneeseen retroteatterin.

    Joo sori, meni off-topiciksi, riittänee aiheesta tässä säikeessä.
     
    Viimeksi muokattu: 06.05.2020
    jtvirtanen tykkää tästä.
  4. hansolo

    hansolo Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.11.2002
    Viestejä:
    4 737
    Saadut tykkäykset:
    536
    Vasta katsoin jotain HDTVTestin videota, jossa tutkittiin Mad Max Fury leffan HDR-signaalia. Siinä on heijastuksia yms. efektejä, jotka menevät jopa aivan karvan alle 10 000 Cd/m2 tai nittiin.



    En ole kyllä usein törmännyt tilanteeseen, jossa oledin kirkkauden himmentyminen häiritsisi "valkoisella ruudulla". Matrixin valkoinen huone kohtaus :D.
     
    Viimeksi muokattu: 06.05.2020
    nepa tykkää tästä.
  5. REDemption

    REDemption Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.06.2006
    Viestejä:
    35
    Saadut tykkäykset:
    0
    Olisi aika minunkin siirtyä OLED aikaan. Powerilta saisi nyt OLED65B9 hintaan 1520 € (-10 % alennuskoodin kanssa). Ilmeisesti 65C9:ä ei enää ole saatavilla. Moni testi tosin sanoo, että kannattaa ottaa B9, jos on vähänkin tiukempi budjetti. Ei kuulemma niin merkittävää eroa kuitenkaan tuohon C9:iin. Onko mielipiteitä? Kannattaako tuo B9 nyt napata vielä? En jaksaisi odotella tuon CX:n hinnan tippumista, joka ilmeisesti vastaa B9:ä.
     
  6. Boxer

    Boxer Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2009
    Viestejä:
    708
    Saadut tykkäykset:
    96
  7. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Isoa eroa ei B9-mallissa tainnut C9-malliin olla. Hieman matalampi kirkkaus, mutta liekö sitten huomattava ero. Jokin sivusto suositteli B9-mallia ilmeisesti halvemman hinnan vuoksi. Varmastikaan ei ole käytännössä väliä sillä, että kumman mallin ottaa.
    Kuten Boxer tuossa toteaakin, niin Verkkis myy edelleen C9-mallia, jos sen haluaa. Taitaa olla ainoa kauppa.

    Mitäs tarkoitat tuolla vertailulla CX-malliin? CX-malli on jatkoa C9-mallille. Testien mukaan eroja mallien välillä on, mutta niin on toki hinnassakin (vielä) eroa. Onko nuo erot sitten merkittäviä taviskäyttäjälle, sitä en osaa sanoa...

    Pientä lisäjatkoa omiin C9-kokemuksiin.
    Olen pyörinyt hieman tuon kirkkaan valkoisen tint-ongelman kanssa. Eli OLED-paneeleissa (edit: ilmeisesti vain LG:ssä. Pana/Sony on tuon jotenkin ratkaissut) yksi ongelma on tuon valkoisen kanssa. Monilla valkoinen ei ole ihan tasainen, vaan jossain päin paneelia valkoinen kallistuu vihertävän/kellertävän/yms suuntaan.
    Huomasin itsekin tuota ongelmaa, mutta mielestäni se on enemmän katselukulmaongelma. Monissa noissa netin kuvissakin tuosta näkee, että kuva on otettu hieman vinosta.
    Itse en näe valkoisen tasaisuudessa mitään ongelmaa silloin, kun telkkua katsoo suoraan edestä.
    Toki ongelma on siinä mielessä ikävä, että jos telkkua joutuu sivusta päin katsomaan, niin tuon saattaa huomata.
    Eli vaikka OLEDissa onkin muuten todella hyvät katselukulmat, niin tuo saattaa vähän häiritä.

    Tosin olen siihen itse löytänyt ihan hyvän ratkaisun.
    Ratkaisu itsessään tuli hieman sivuvaikutuksena. Koska tuli kokeiltua noita eri värilämpötiloja. Kaikissa testeissä sanotaan, että "warm 2" -asetuksella värit saa säädettyä kaikista parhaiten kohdilleen. En tosin sitten tiedä, että onko tuo warm 2 jo oletuksena kaikista lähimpänä oikeaa, ehkä se on. Mutta sen kanssa kuva on mielestäni liian keltainen. Ihan tavallinen tekstityskin on keltaiseen vivahtava.
    Olen sitten warm 1 -asetusta käyttänyt enemmän, joka on omalle silmälle paljon neutraalimpi. Ja huomasin yllättäen, että tuo tint-ongelma käytännössä hävisi tuolla asetuksella. Ilmeisesti valkoisen sävy muuttuu tuossa sellaiseksi, että katselukulma ei siihen ainakaan niin paljoa vaikuta.

    Tuo warm 1 on kuitenkin ehkä vähän liian kylmä, mutta toisaalta se on omalle silmälle parempi kuin warm 2, joka taas on liian lämmin. Kun tuo warm 2 on säätämisen kannalta parempi, niin en tiedä olisiko sitten siten, että kuvan säätäminen warm 2 -asetuksella saa lopputuloksesta sellaisen, että tuo ylimäärinen keltainen sävy poistuisi. Telkussahan ilmeisesti olisi tuo automaattinen säätö, jos vain mittarin ja softan saisi hankittua.

    Mutta nyt menen warm 1 -asetuksella ja tyytyväinen olen ollut.

    Jännästi tuota HDR:ää käytetään monissa eri ohjelmissa hyvin eri tavoin. Olen After Life -sarjaa katsonut ja voisi kuvitella, että tuollaisessa mustassa komediassa ei kauheasti HDR:llä kikkailla, eikä ehkä kikkaillakkaan, paitsi ainakin yhdessä kohtauksessa. Muistaakseni toisessa jaksossa on kohtaus, jossa henkilö kääntää sälekaihtimet auki ja aurinko sitten paistaa siitä läpi. Kohtauksessa näkyy vain ikkuna ja siitä läpi paistava aurinko ja tuota piti ihan kelata uudestaan, koska kirkkaus oli todella korkea. Melkein kuin itse aukaisisi kaihtimimet livenä. Oikeasti piti siristellä pimeässä silmiä, kun kohtausta katsoi. Mahtavaa HDR-demokamaa. Sarja on siis Dolby Visionina, joten kirkkaus tone mäpätään aina telkkuun sopivaksi, jos telkku ei kohtauksen maksimikirkkauteen pääse. Tuo voisi jollain Samsungilla olla vielä kirkkaampaa kamaa. :)
    Mutta oikein mukava LG:lläkin ja vaikea on kaivata lisää kirkkautta. (Onneksi en ole koskaan Samsungia livenä nähnyt :D)
     
  8. Collapsed

    Collapsed Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.01.2005
    Viestejä:
    91
    Saadut tykkäykset:
    9
    Noista kahdesta kannattaa valita C9, jos vain budjetti siihen venyy. Tässä B9:n ja C9:n vertailu:



    Edit: Itselläkin olisi tarkoitus viimein siirtyä OLED-aikaan, mutta odottelen CX:n arvosteluja, ja että tuon C9:n hinta vielä vähän laskisi, kun se on alempana käynytkin. Rtingsin pitäisi julkaista ensi viikolla CX:n arvostelu.
     
    Viimeksi muokattu: 14.05.2020
    nepa tykkää tästä.
  9. terve

    terve Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.07.2006
    Viestejä:
    55
    Saadut tykkäykset:
    0
    Löytyyhän niitä:
    https://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1585020920
    https://www.whathifi.com/reviews/lg-oled65gx
    Jos liiketoisto on tärkeää niin huomaa kohta:
    Improved motion and dark detail
     
  10. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    CX on varmasti askelta parempi, mutta testien mukaan tuo askel on pieni. Juuri tuo parempi liiketoisto silloin, kun TruMotion on pois päältä on lienee se isoin asia.
    Itse olen sen verran ison frame raten ystävä, että käytän melko paljon laitteiden saippuaooppera-asetuksia. Joten tuo liiketoisto on C9:ssäkin mielestäni oikein hyvä tuon TruMotionin kanssa.

    Mutta täytyy mainita, että CX olisi mennyt itsellekin ostoslistalle, jos olisi tiedossa miten nopeasti hinta laskee ja miten alas.
    Mutta tuohan on se perinteinen muna/kana-ongelma, että jos odottaa CX:n hinnan laskua, niin sitten ehtii jo uusi malli tulla ja sen hinnan laskua jäädään sitten odottelemaan. :)

    C9-mallia voi ehkä saada jostain poistomyynnistä vielä nykyhintaa halvemmalla. Ainakin Gigantin outletissa oli jossain vaiheessa yksi C9, joka oli palautettu. En toki tiedä palautuksen syytä. Ja tietenkin muutenkin näin kalliin laitteen kohdalla voi olla, että ei palautettua yksilöä uskalla ostaa.
    Uutena noita ei taida saada kuin Verkkokauppa.comista ja vain aika näyttää, miten hinnalle vielä käy.
     
  11. RedAlert

    RedAlert Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.05.2004
    Viestejä:
    1 294
    Saadut tykkäykset:
    90
    Olen aina ihmetellyt minne ne tuhannet palautetut laitteet joutuvat. Pelkona persiissä, että pakataan uudelleen ja myydään uusina. Toivottavasti lakisääteisesti tuollainen toiminta on estetty. Sanktioiden pelossa kukaan myyjä ei uskaltaisi...
     
  12. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli...a-ja-kannykoita-jatemyllyyn/6963418#gs.6ky3qv

    Jotkut liikkeet onneksi myyvät eteenpäin. Toki toivottavasti ilmoitetaan, että on asiakaspalaulus, kuten esim. Gigantti tekee.
     
  13. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Kävin eilen illalla (naamioituneena YA maskiin) Verkkokauppa.comissa ostamassa uudemman HDMI-piuhan(3 kpl).. JA siellä törmäsin kokonaiseen osastoon palautettuja laitteita tosi edullisesti. joukossa oli toistakymmentä 4K televisiotakin, kaikki reilusti alle tonnin. Harmi, etteivät ole myynnissä netissä.:D Osassa oli jopa 1 vuoden takuukin. Suurimalla osalla kylläkin vain ½vuotta sitä takuuta. Ovat ne sen verran suuria, että tuskin kukaan niitä sieltä itse jaksaa roudata pois.

    Sitä en tiedä, mitä yleensä noiden palautuslaitteiden kanssa tehdään.

    Joka tapauksesssa näyttää tää olevan yhtä (_x_):tä tää uuden TV:n käyttöön otto, kun pitää kaikki HDMI -piuhatkin vaihtaa!
     
    nepa tykkää tästä.
  14. RedAlert

    RedAlert Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.05.2004
    Viestejä:
    1 294
    Saadut tykkäykset:
    90
    nepa tykkää tästä.
  15. hansolo

    hansolo Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.11.2002
    Viestejä:
    4 737
    Saadut tykkäykset:
    536
    Mitenkähän totta tuo on esim. Amazonin kohdalla? Tuubihan on bullollaan videoita, joissa jotkut ostavat "yllätyslaatikoita" suhteellisen halpaan hintaan Amazonista ja unboksaavat niitä. Olen ymmärtänyt, että tuotteet ovat nimen omaan asiakaspalautuksia ja jossain tapauksissa vanhaa liian pitkään varaston hyllyillä lojunutta tavaraa. Toki jotain jääkaappikokoluokan tavaraa noissa yllätyslaatikoissa ei ole. Tai miksei voisi olla jonkun palauttama pakastearkku ja se täytettynä kaikella jännällä :D.
     
  16. Collapsed

    Collapsed Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.01.2005
    Viestejä:
    91
    Saadut tykkäykset:
    9
    Toisaalta C9:llä toimii DTS-läpivienti, toisin kuin CX:llä, ja C9:n HDMI-liitäntöjen kaista on täydet 48 Gbps, kun CX:llä se on vain 40 Gbps. Eli CX ei pysty näyttämään 4K 120 Hz 12 bit -signaalia 444-kromalla. Vaikka paneeli on vain 10-bittinen, niin PC-pelaajille tämä voi olla ongelma Nvidian tulevilla HDMI 2.1 -liitäntäisillä näyttiksillä, mikäli Nvidia ei mahdollista 10-bittisiä värejä ajureihinsa HDMI-liitännälle. Nykyään voi valita vain 8 tai 12 bittiä, eli jos haluaa 10-bittiset värit, niin täytyy valita 12 bittiä.
     
  17. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 978
    Saadut tykkäykset:
    257
    Voi kuulostaa hullulta, mutta Amazonille on halvempaa hajottaa nuo kuin yrittää myydä niitä eteenpäin.
     
  18. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 725
    Saadut tykkäykset:
    479
    Mitä tuo auttaa, kun C9:ssä ei kai ole HDMI 2.1?

    T: Vesku
     
  19. Boxer

    Boxer Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.10.2009
    Viestejä:
    708
    Saadut tykkäykset:
    96
    Kyllä kait siinä kuitenkin on se 2.1.
     
  20. Muke

    Muke Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.03.2014
    Viestejä:
    171
    Saadut tykkäykset:
    18
    Itsekin tässä hiukan kipuilen että hankkisiko 65" C9 vai CX:n? Hinta ero taitaa tällä hetkellä olla noin 1000€. Maksaako sitten uudesta tuon lisän ja mistä? CX:n on prosessori 3. versiota (uuu... ) mutta onko käytettävyydessä ja kuvanlaadussa enää isoa eroa? Kuitenkin CX:ää on downgradettu niinkuin Collapsed kertoi. Onko sitten ne käytännössä ongelma, tuskin. HDMI 2.1. ja eARC on siis C9 ja CX:ssä. On käynyt mielessä myös Philipsin 984:kin.