Koronavirus 2019 eli COVID-19

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana KILLPATRICK, 15.02.2020.

  1. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Selvä, nyt vasta ymmärsin. Hymiöllä kuvaillaan ilmetta tai tunnetta?(samoin emojilla) ja meemi on no meemi (idea leviävä ajatus jne..). Selkeästi eri juttuja. En vain aikaisemmin ymmärtänyt. Kiitos!

    Tämä oli minun osaltani tässä.

    EDIT/MODE: Samaten muiden osalta, meemi/emoji/hymiö -keskustelu päättyy tässä langassa tähän viestiin.
     
    Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 20.04.2020
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Niin jotta aiemmin tuntematon ihmiseen tarttuva virus olisi 1) mutatoitunut omillaan, mutta 2) onnnistuttu nappamaan talteen laboratorioon ennen kuin se leviää, mutta 2)sitten se kuitenkin karkasi sieltä laboratoriosta?

    Kuulostaako todennäköiseltä tapahtumaketjulta?

    Viimeisintä huutoa on arvio siitä, että tuo ei välttämättä ole saanut edes lähtöään Wuhanista, koska Wuhanissa ilmennyt mutaatio ei ole 'alkuperäinen'. Mahdollinen lähtöpiste onkin Guangdong, joka olisi ns. helvetin kaukana Wuhanista (ja Wuhanin labrasta).

    Linkki, ja lähdekritiikki jää lukijan vastuulle: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006479896.html

    USA tiedustelupalvelut varmistelevat kuitenkin laboratorioteoriaa. Ennen kuin kukaan kuvittelee, että tämä todistaa mitään, niin samat viranomaiset ovat tutkineet myös väitteitä siitä, että Elvis on elossa ja että maan ulkopuoliset elämänmuodot ovat kidnapanneet ihmisiä maapallolla. Yksi syy tutkia asioita on niiden mahdollisuuden poissulkeminen.

    https://edition.cnn.com/2020/04/15/politics/us-intelligence-virus-started-chinese-lab/index.html
     
  3. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 495
    Saadut tykkäykset:
    1 225
    Ihmettelin, ettei kukaan ollut tuohon tässä ketjussa tarttunut? Kun näin tuon, ajattelin etten sitä plazalla jaa, kun kierrokset nousee täällä milloin mistäkin.
     
  4. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    Italiassa on maan pitkäaikaisen sulkemisen seurauksena saatu R-luku 0,8:aan. Tämän valossa avautuminen tuntuu pelottavalta. Ei tuo nyt kovin paljoa alle yhden ole ja siihen pääseminen on vaatinut todella järeitä toimia. Tulevaisuuden suhteen mietityttää, että onko mitenkään yhteensovitettavissa edes jossain määrin normaali elämä ja R <1?
     
  5. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Katsoin YLE 1:ltä ranskalaisen dokumentin juurikin tuosta asiasta. Siinä kerrottiin sekäTaiwnista että Etelä-Koreasta. Niillä molemmilla on hyvin erilaiset, mutta dokumentin mukaan melkein yhtä tehokkaat strategiat tämän korona viruksen estämiseen.

    Sen dokumentin mukaan "melkein" normaali elämä on mahdollista. Yhteistä molemmille maille on se, että siellä testataan hyvin agressiivisesti ihmisiä tämän viruksen varalta. Eteälä-Koreassa positiivisen testituloksen saanut saa liikkua, mutta hänellä on aina oltava viranomaisten antama kännykkä mukana, johon joku soittaa joka toinen tunti. Jos et vastaa poliisi hakee putkaan ja saat noin kuukauden palkan suuruiset sakot. Tuo kännykkä sovellus sitten varoittaa kaikkia muita, missä liikut. Jotta he tietävät varoa sinua. Ja maskien käyttö on pakollista kaikille. Ja maskeja on riittävästi saatavilla.

    Taiwanissa taas sinut eristetään karanteeniin, jota poliisi valvoo, etkä pääse ulos ennenkuin testituloksesi on taas negatiivinen. Jos perheenjäsenesi saa postitiivisen tuloksen, hänet siirretään samaan tilaan sinun kanssasi. Maskien käyttöä suositellaan kaikille, ei ole pakollista, mutta hyvin yleistä. Maskien saatavuudessa oli dokumentin mukaan hieman ongelmia.

    Molemmissa maissa siirretään potilas heti sairaalaan, jos kuume nousee tietyn rajan yli (en muista tarkkaa lukua) tai oireet pitkittyvät yli kaksi viikkoa. Tai potilaalla on hengitysvaikeuksia.

    Kummassakin maassa lentokentiltä tai satamista ei pääse maahan ilman kahden viikon karanteenia ja koronavirustestiä, jonka on oltava negatiivinen positiivisen testin saanut ei maan kansalainen käännytetään aina ehdottomasti takaisin lähtömaahansa. Maan kansalaiset joutuvat normaaliin positiivisentestituloksen mukaiseen menettelyyn.

    Tuossa dokumentissa väitettiin, että muuten molemmissa maissa yhteiskunta toimii normaalisti ilman rajoituksia. Ravintola, kaupat koulut yliopistot yms. auki ja opetus jatkuu, huvitilaisuudet järjestetään normaalisti jne..

    Tosin tuo dokumentti erosi hyvin radikaalisti siitä, mitä HS:n artikkeli kertoi elämästä Etelä.Koreassa. HS:n mukaan elämä on paljon rajoitetumpaa. kuin tuossa dokumentissa ennettiin ymmärtää.

    Sekä HS:n että dokumentin mukaan rajoituksia kiristetään ainakin Etelä-Korean viranomaisten mukaan heti, jos jokaista tartuntaketjua ei pystytä jäljittämään.

    En tiedä mikä on totuus.
     
  6. elmac0

    elmac0 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.06.2007
    Viestejä:
    703
    Saadut tykkäykset:
    130
    Mielenkiintoista huomata miten vähän tästä aihepiiristä loppujen lopuksi tiedetään. Tutkijan mukaan
    Mainittujen lisäksi tuntematon mekanismi taitaa olla myös se, mihin virusepidemiat tarkalleen ottaen lopulta kuihtuvat. Pahimmatkaan epidemiat eivät käy läpi koko väestöä.
     
    Vanha_susi tykkää tästä.
  7. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Trumpin mukaan ainakin tämä vaan katoaa, se on vähän niinkuin ihme.

    Tosin sen piti mennä myös niin, että jenkkien 25 tartuntaa piti pudota nollaan hyvin pian.
     
  8. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Tää on todella minusta hyvä ja asiallinen viesti tähän keskusteluun. Varsinkin tuo linkki tuohon Tuomas Aivelon haastatteluun. Minusta hän osaa oikein loistavasti kertoa sen, miksi kaikki niin tutkijat, päättäjät kuin me tavakansa ollaan niin hukassa tämän pandemian kanssa.

    Sepä se, näin on, että koko ihmiskunta ei oikeastaa tiedä paljon paskaakaan yhtään mistään. Me vain uskotellaan itsellemme ja toisillemme tietävämme. Olemme keksineet joitain tiedon rippusia sieltä ja täältä. Niistä tiedon rippusista olemme kehränneet kokoon tarinan, jolla uskottelemme tietävämme enemmän kuin oikeasti tiedämme. Mutta tälläisinä aikoina, kun jotain odottamatonta ja tavallisuudeta poikkeavaa tapahtuu, paljastuu se ikävä tosiasia, että "Eihän keisarilla olekkaan vaatteita".

    Minun mielipiteeni tästä Tuomas Aivelosta nousee jatkuvasti. Syy: Hän osaa selkeästi tutkijana viestiä tietonsa riittävän yksinkertaisesti toimittajille niin, että he osaavat kirjoittaa siitä asiallisen hyvän ja selkeästi ymmärrettävän artikkelin. Se ei ole tutkijoille mikään itsestään selvä taito, vaan itse asiassa aika harvinainen taito, vaikka tutkija olisi omalla alallan kuinka hyvä ja arvostettu tahansa. Siksi on niin paljon niitä, jotka popularisoivat tiedettä vaikka eivät ole tutkijoita.

    Valitettavasti minä en ollut kuullut noin loistavasta henkilöstä ja tutkijasta yhtään mitään ennen kuin tässä keskustelussa annettiin linkki hänen blogiinsa. Niinpä pistän hänen bloginsa osoitteen uudelleen tänne. Minusta hänen bloginsa on kaikille, joita tämä keskustelu kiinnostaa erittäin lukemisen arvoisena pidemmältäkin aikaväliltä. https://www.tiede.fi/blogit ja tuolta valitaan "kaiken takana on loinen".

    Parasta tuossa artikkelissa minusta oli seuraava: "Asiantuntijoiden ja toimittajien taitamattomuus hahmottaa ja viestiä epävarmuuksista".

    Tärkeintä tulevaisuuuden kannalta minusta on keksiä vastaus artikkelissa esitettyyn kysymykseen: "Hallinnon kyvyttömyys viestiä pidemmän aikavälin suunnitelmasta" Eli minun ymmärtääkseni miten helvetissä pääsemme ulos tästä paskasta ja milloin? Valitettavasti siihen ei vastattu tai osattu vastata. Eikä ilmeisesti kenelläkkään Suomessa ole vielä mitään käsitystä tästä elintärkeästä asiasta, me keskustelijat täällä mukaan luettuina.
     
    Viimeksi muokattu: 20.04.2020
  9. 3JJ

    3JJ Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2006
    Viestejä:
    1 707
    Saadut tykkäykset:
    374
    Aiheen vierestä mutta ajatella, jos joku ei olisi määritellyt että nollalla ei saa jakaa, ei siis ollenkaan, ei missään tapauksessa, niin tuokin olisi täysin pitävä "todistus".
    Koska a=b, niin a^2-ab = a^2-aa = a^2-a^2 = 0. Viimeinen jakolasku on siis laiton.

    Koronasta taas että kieltämättä mielenkiintoista että Kiinan lukujen vääristelystä nousi iso kohu. Suomen lukujen "vääristelystä" taas puhutaan hyvin vähän. Oikea luku alkaa olla kohta 2x kansallisesti ja kansainvälisesti ilmoitettu lukema, ehkä enemmänkin jos muistakin vanhaiskodeista kuolleet puuttuu.
     
  10. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Niinpä. Mutta hyvin monessa länsimaisessa maassa tehdään samoin, kuin Suomessa, ettei ilmoiteta vanhusten hoitokodeissa kuolleita. Tämä minun mielestäni siksi, että nämä kuolintilastot halutaan pitää edes jotenkin siedettävinä.

    Uutisia ja lehtiä seuranneena näitä maita ovat ainakin Espanja, Italia, Ranska osittain, jne..

    Lehtitietojen mukaan ainoat maat Euroopassa, joka kohtuullisella varmuudella ilmoittavat kaikki koronaan kuolleet ovat Islanti ja Belgia.

    Osasta maista ei ole varmaa tietoa saatu, ilmoittavatko kaikki kuolleet vai eivät. Yksi tällainen on Saksa.

    Muita maanosia en ole ollut kiinnostusta seurata.

    Siksi lehdet eivät julkistaa tuota mitenkään, koska oman maan tilannettakin pitäisi silloin kommentoida, ja sitä ei oikein haluta mustata omaa mainetta.

    Muutenkin tässä tilanteessa on monia erikoisuuksia niin Suomessa kuin muulla Euroopassakin, olen kerännyt niistä linkkejä, mutta olen toistaiseksi pidättäytynyt julkistamsta niitä täällä. Jottei kukaan kuolisi ns."paskahalvaukseen".
     
  11. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Tutkimpa hieman noita numeerisia malleja. Esim tätä synkimpää löytämääni: https://korona.kausal.tech/sim/ käytin näitä nykyisiä rajoituksia pohjana simulaatiolleni.Jokainen voi jos haluaa tehdä saman, kun ymmärtää, mitä tekee. Ja niin varmentaa saamani tulokset.

    Siinä 68 kuolemaa tulee Uudellamaalla täyteen vasta toukokuussa 8:s tai 9:s päivä(vähän riippuen alkuarvoista). Nyt kuitenkin Uudellamaalla on kuollut THL:n tilastojen mukaan 67 potilasta (=ihmistä). Lisäksi THL huomauttaa, että mukana eivät ole hoitokodeissa kuolleet. Niinpä oikeasti täällä Uudellamaalla on jo nyt paljon enemmän kuolleita

    Niinpä minä sain tuosta erittäin vahvan käsityksen, että ihan kaikissa näissä malleissa fataalisuusprosentti (= prosenttiluku siitä, kuinka monta tautiin sairastunutta kuolee) on arvioitu alakanttiin. Myös kumuloituva havaittujen tartuntojen määrä on arvioitu liian pieneksi eli alakanttiin.

    Syy: Esim. tuossa yllä olevassa mallissa sairaalahoitoa ja tehohoitoatarvitsevien määrä on samaan aikaa arvioitu mallissa kohtuullisen oikein tähän asti. Niinpä suurempi osa sairaala- tai tehohoitoa tarvitsevia oikeasti kuolee kuin mitä malli ennustaa. Ei todellakaan hyvä juttu.

    Toisaalta pienempi osa tartunnansaaneista joutuu sairaalahoitoon, kuin mitä malli ennustaa. Tämä on hyvä juttu.

    Seuraus yllä olevasta: Nämä mallit alkavat näyttää minusta aivan liian optimistisilta, eivätkä liian synkiltä kuten toivoin.

    Koska THL:n käyttämä malli oli näitä optimistisempi, jos sitä ei ole jo huomattavasti korjattu, niin hallituksella (ja presidentillä) on täysin väärä käsitys tämän epidemian kulusta ja vaikutuksesta maahamme.

    Minä todella todella toivon, että THL korjaa jatkuvasti päivittäin omaa malliaan ja on jo korjannut, kun se saa uusia tilastoja päivittäin käyttöönsä ja/tai ainakin lisää malliinsa myös kaikki hoitokodeissa kuolleet mukaan. Siis vaikka ei niitä hoitokodeissa kuolleita julkaisisikaan tiedotusvälineille ja kaikelle kansalle.

    Jos THL ei tee noita korjauksia, niin edessämme ovat todella hyvin hyvin mielenkiintoiset ajat kesän ja syksyn aikana, joita en ainakaan minä missään tapauksessa haluaisi nähdä.

    Mutta tosaalta toivon, että elän niiden aikojen yli, joten aika ristiriitaisissa tunnelmissa tässä ollaan.
     
  12. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Niinpä sitten tänään selvisi se, miksi nuo numeeriset mallit menevät metsään niin pahoin ja miksi minä tuossa viestissä puhuin ihan puppua.

    Näyttää olevan parasta, että ei esitä mitään mielipiteitä, kun ei tiedä mitään näköjään mistään mitään. Toisaalta, onhan sitä hyvässä seurassa, koska joka päivä tulee esille jotain uutta. joka selittää sen, miksi kaikki meni jopa kaikilta tutkijoilta ja asiantuntijoilta niin täysin pieleen. Voi vain todeta, että tämä virus nyt ei kerta kaikkiaan pelaa reilua peliä

    Tänään tuo uutta on ns. "superlevittäjät" Siitä kirjoittavat nyt näköjään kaikki Tuomas Aivelo, HS, Brittien Imperial College jne..

    Se taas muuttaa pelin hengen täysin. Ja se nostaa testaamisen ja tartuntaketjujen selvittämisen arvoon aivan arvaamattomaan. Syy: On aivan ensiarvoisen tärkeää löytää ne harvat oireettomat taudin levittäjät. Mutta se taasen on sitten se tehtävän kaikkein vaikein osuus, kun he itse eivät koskaan sairastu yhtään mitenkään. He vain levittävät ja kantavat tautia tehokkaasti. Niinpä heidän löytämisensä on hyvin vaikeaa.

    Sitten on vielä sekin kysymys: Kuinka kauan virus elää näissä terveissä ja oireettomissa "superlevittäjissä" ja kuinka se virus saadaan niistä pois, kun tähän virukseen ei ole lääkettä.
     
    Viimeksi muokattu: 21.04.2020
  13. Burana

    Burana Käyttäjä

    Liittynyt:
    12.10.2001
    Viestejä:
    1 036
    Saadut tykkäykset:
    10
    En ihan koko ketjua jaksanut kahlata läpi, mutta onko olemassa eri maiden osalta vertailua tämän vuoden kuolleisuudesta edellisen vuoden kuolleisuuteen, sen kummemmin erottelematta kuolinsyytä?
     
  14. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    En tiedä tästä ketjusta, mutta olen yrittänyt kahlata nettiä, mutta en ole sieltä löytänyt tarkkoja vertailulukuja. Joitain prosenttiarvioita olen nähnyt, kuinka paljon tämän vuoden esim. tammi- tai helmikuun kuolleisus on suurempi kuin viime vuoden. Alustavat arviot ovat olleet välillä 30% -50% suurempia tälle vuodelle. Maaliskuusta en ole nähnyt mtään.
     
  15. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    Burana ja Vanha_susi tykkäävät tästä.
  16. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    Ruotsissa kuulemma Tukholman alueella verenluovuttajien keskuudessa ollut 11 prosentilla vasta-aineita veressä. Aika kaukana vielä ollaan 50-60 prosentista. Huolestuttavinta Ruotsissa on, että siellä kuolemien määrä ei vieläkään näytä kääntyneen laskuun. Kuinkahan kauan kestää, että huippu saavutetaan tuolla heidän linjallaan?

    Luin tänään ruotsalaisesta poliitikosta, joka lähti Tukholmaan matkalle vain koska halusi saada koronatartunnan. Hän pitää koronaa ihan lastentautina, kuten pitää puhetta ilmastonmuutoksestakin ihan pelleilynä. Palattuaan kotiinsa hän pahoitti mielensä, kun hänen ei sallittu olla läsnä valtuuston kokouksessa, jossa oli iäkkäitä ihmisiä. Tämä urpo siis katsoi oikeudekseen mennä Tukholmaan ja hankkia sieltä koronan ja sitten levittää sitä ympäriinsä ihan miten tahtoo, välittämättä muista ihmisistä pätkääkään.
     
  17. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Eikä ole varmasti ainoa. Eikä noita ole vain Ruotsissa, vaan ilmeisesti melkein kaikkialla muuallakin.
     
  18. Burkitsville

    Burkitsville Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.06.2010
    Viestejä:
    4 241
    Saadut tykkäykset:
    1 037
  19. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Älä ala pelotella. Ja jos olet koikeassa tai paremminkin tuo kiinalainen tutkija, niin tämä ei lopu ikinäääääääääääääääääääääääääääääääää!

    Yhteiskunta, jonka tunsimme lakkaa olemasta muutamassa vuodessa, jos tuossa on edes 10% totta. Ei todellakaan hyvä uutinen.

    Koska ainoa hyvä uutinen tästä koronasta on tähän asti ollut se, ettei se mutatoituisi kovin herkästi. Jos se virus käyttäytyy vähänkään infulenssa viruksen tavoin, niin Ruotsin malli on ainoa oikea tuli kuolemia kuinka hirveästi tahansa. Ja niitähän sitten valitettavasti tulee kasoittain.
     
  20. Burkitsville

    Burkitsville Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.06.2010
    Viestejä:
    4 241
    Saadut tykkäykset:
    1 037
    Mutaation mahdollisuudesta esitin henkilökohtaisen huoleni jo ajat sitten. Lienee paikallaan taas muistuttaa, että tilanne on yhä ja edelleen vasta alkutekijöissään. Hyvä muistaa myös espanjantauti, jonka oletettiin olevan ohi Suomessa jo kesän lopulla 1918, mutta se saapui uudestaan ja kosolti voimakkaampana jo samana syksynä (vaikuttaako tutulta?), ja vielä sen jälkeenkin KAHTEEN KERTAAN uudestaan, jolloin kuolleitten määrä oli jotain aivan muuta. Inari oli tuolloin kunnista suurin kärsijä kaikilla rintamilla. Vanha kasku kuuluu: "Kansa, joka ei tunne historiaa, on tuomittu toistamaan se."

    Tarkastelemalla aikalaisten kärsimyksiä voitanee oppia tästä hetkestä jotain...


    Edit. Korjattu vuosi 1919 vuodeksi 1918.
     
    Viimeksi muokattu: 22.04.2020