Koronavirus 2019 eli COVID-19

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana KILLPATRICK, 15.02.2020.

  1. gaston

    gaston Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.10.2001
    Viestejä:
    3 485
    Saadut tykkäykset:
    80
    Vanha_susi tykkää tästä.
  2. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Niinpä! Kyllä olisi pitänyt osaa ne maskit siltä Tiina Jylhältä.:p Olisi edes rehellisesti väärennetty todistus maskin sertifioinnista:)!
     
  3. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Olen tälläkin viikolla katsonut AlfaTV:n Koronalive-ohjelmia. Siellä on Ukkolan haastattelussa ollut asian ympäriltä erilaisia asiantuntijoita. Kaikki keskustelut ovat olleet asian ytimessä ja tuolla ei ole ollut pahempaa päällehuutoa. Haastateltavien on annettu puhua, mutta heitä ei ole silitetty myötäkarvaan.
    Esimerkiksi pari päivää sitten Suomen kuvalehden Salla Vuorikoski ja Iltalehden Lauri Nurmi pohtivat erittäin mielenkiintoisesti uutisointia ja median toimintaa.

    Tänään oli vasemmistoliiton Anna Kontula haastattelussa. Hän on perustuslakivaliokunnan jäsen ja joutuu siis suoraaan ottamaan osaa näihin rajoituksiin. En ole monestakaan asiasta Kontulan kanssa samaa mieltä, mutta tänään hän mielestäni pohti asioita todella hienolla tavalla.
    Hänen mielestä pitäisi käyttää laajempaa asiantuntijoiden verkostoa kuin on käytetty rajoituksista päätettäessä: erilaisia terveysalalta (ei pelkät epidemiologit), sosiaalitieteilijöitä ja taloustieteestä laajempaa tietämystä. Kannatttaa katsoa haastattelu, jos on mahdollisuus.

    Itse en ole AlfaTV:tä aikaisemmin juurikaan katsonut. Tuo Koronalive on oikein onnistunut ohjelma. Ei kannata olla fakki-idiootti ja tyrmätä tuon kanavan kaikkia ohjelmia ja haastattelijaa etukäteen, kuten toveri täällä teki aikaisemmin.
    Omalta osaltani lupaan kuunnella Kontulaa tarkemmin ja avoimemmin korvin tulevaisuudessa.
     
  4. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Pieni muistutus miten meni eli aivan päin peetä.

    Kainuun sanomat kertoi 4.3:
    "Suomessa ei ole koronavirusepidemiaa ja siksi tartuntariski on edelleen pieni, eikä Suomessa ole tällä hetkellä tarvetta yleisötilaisuuksien rajoittamiseen. Näin totesi sosiaali- ja terveysministeri Anna-Kaisa Pekonen (vas.) sosiaali- ja terveysministeriön (STM) koronatiedotustilaisuudessa keskiviikkona."

    Mennään neljä päivää eteen päin.

    Helsingissä 8.3. konsertti, josta kerrotaan jälkeen päin:
    "Jo perjantaina oli uutisoitu, että sunnuntaina 8. maaliskuuta Helsingin Musiikkitalossa pidettyyn naistenpäivän konserttiin Ääni on naisten oli jäljitetty ainakin seitsemän koronavirustartuntaa – ja että konsertissa olivat kutsuvieraina niin presidentti Tarja Halonen puolisoineen kuin rouva Eeva Ahtisaari."
     
  5. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    En enää tiedä mihin uskoa. Suomen tilastot ovat vääriä. Uutisoitiin TV1:n uutisissa:

    "Kymmenet koronavirusinfektioon liittyvät kuolemat näyttävät puuttuvan Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) päivittäin julkistamista tiedoista. THL kerää julkistamansa tiedot sairaanhoitopiireiltä, jotka puolestaan kokoavat ne omien sairaaloidensa lisäksi alueidensa kunnista ja kaupungeista.
    Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) tiedoissa Helsingin kaupungin ilmoittamiksi kokonaiskuolinluvuiksi oli vielä torstai-iltana merkitty vain 18 koronan aiheuttamaa kuolemaa. Perjantaina luku oli 20 kuolemantapausta.
    Helsingin kaupunki kertoi kuitenkin aiemmin, että jo pelkästään alueen hoivakodeissa on kuollut 48 ihmistä.
    Luvuissa olevan heiton suuruusluokka näyttää siis olevan kymmeniä kuolleita, mutta lukumäärä riippuu siitä, keneltä kysytään."
    https://yle.fi/uutiset/3-11310966
     
    Vanha_susi tykkää tästä.
  6. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 980
    Saadut tykkäykset:
    340
    Mun mielestä jälkiviisastelu on sinänsä turhaa. Mun facebook-kaveri (jolla on kiinalainen puoliso) postasi 11.3. Facebookkiin laskelmia, että Suomi on vain 12 päivää Italiaa jäljessä. Ennusti, että koulut suljetaan 23.3. ja maa 28.3. Tuntui ällistyttävältä tuossa vaiheessa, mutta alkoi kuitenkin hirvittää, koska laskelmat näyttivät vakuuttavilta. Käytännössä hallitus käynnisti poikkeustoimia kuitenkin jo 16.3. Mun mielestä tässä on tapahtunut asioita varsin nopeasti, ja toisaalta on ollut vaikeaa arvioida, että milloin epidemia on niin pitkällä, että kannattaa laittaa maa kiinni.

    Tuosta konsertista, jossa tartuntoja tuli useita: Taudin itäminenhän kestää muutaman päivän, eli oireet tulivat vasta monen päivän päästä, ja toisaalta alkavan koronaviruksen oireita voi olla vaikeaa erottaa tavallisesta flunssasta.
     
  7. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Nyt ei jälkiviisastella. Nyt puhutaan asiaa lähes online keskellä kriisiä.

    Tuomas Aivelo 24.2.
    "Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole vielä aloittanut keskustelua siitä, miten Suomi valmistautuu. THL on opastanut terveydenhoitohenkilökuntaa, kyllä, mutta kansalaisten suhteen viesti on vielä, että ei hätää. ”Kansainväliseen liikkuvuuteen ja matkailuun liittyvät yksittäiset tapaukset ovat Suomessa mahdollisia.” Italian esimerkki osoittaa, että laajemmatkin epidemiat ovat mahdollisia. Nyt olisi ehkä hyvä aika alkaa valmistamaan maaperää tilanteen muutokselle."

    Tuomas Aivelo 2.3.
    "En usein huuda televisiolleni, mutta viime torstaina huusin. Olin tullut kotiin vaihtamaan vaatteita ja olin matkalla MTV3:n Viiden jälkeen –ohjelmaan. Samalla katsoin hallituksen tiedotustilaisuutta ja Aino-Kaisa Pekonen oli juuri sanonut, ettei Suomessa ole mitään koronavirusepidemiaa. ”Älä sano noin”, huusin.
    Toivoin, että hallitus olisi kertonut tiedotustilaisuudessa, että Suomessa tulee esiintymään koronavirustapauksia ja viruksen leviämistä pyritään estämään erilaisin toimenpitein. Nämä toimenpiteet voivat sitten vaikeuttaa ihmisten arkea ja hallitus pyytää ihmisiä varautumaan siihen. Mutta että yhdessä tästä selvitään. Sen sijaan hallitus päätti lähteä hissuttelulinjalle. Kansalaisten valmistautumisesta ei puhuttu juuri lainkaan käsienpesua lukuun ottamatta. Ministerit puhuivat korostetusti yksittäistapauksista."

    Sanna Marin 11.3 (eli kuukausi sitten vähättelee tähän tapaan):
    " jos laitettaisiin kouluja tai päiväkoteja, eri yhteiskunnan toimintoja kiinni, ikään kuin suljettaisiin maa, mentäisiin tämänkaltaiseen tilanteeseen missä Italia on, niin veikkaisinpa että ne vaikutukset yhteiskunnalle olisivat paljon dramaattisemmat näistä toimenpiteistä kuin itse viruksen aiheuttamat toimet”

    Miten meni mielestäsi?
     
    Viimeksi muokattu: 17.04.2020
    Vanha_susi tykkää tästä.
  8. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Pahaltahan nuo jutut näyttävät. Niitä on kaiken lisäksi paljon enemmänkin, kun niitä alkoi kaivaa(kun ei tässä karanteenin omaisessa eristyksessä oikein muuta tekemistä ole).

    Noista jutuista saa sen yhtenäisen käsityksen (tai ainakin minä saan), että Suomessa on tarkoituksellisesti valittu ns. Kiinan tie. Se tarkoittaa sitä, että piiilotellaan todellisisa fataalisuuslukuja (=sitä kuinka monta kuollutta on tullut) niin kauan kuin pystytään. Kiina jäi kiinni, kun omaiset hakivat uurinaan. Ja Suomi, kun hoitokotien henkilökunta vihjaisi YLE:lle ja ilmeisesti muillekkin tiedotusvälineille, että niissä on kuollut paljon vanhuksia, joita ei näyt raporteissa. Sittenpä jäätin kiinni käsi ns. "hillopurkissa" ja selittely olikin sitten kehno " Ei muka raportoida THL:lle kuolinsyitä" yms. muuta käsittääkseni skeidaa.

    Pahinta on, että noista jutuista käy selkeästi ilmi, ettei hoitokotien asukkaita hoideta!

    Syy:
    Hoitokodeissa ei ole tehohoitokapasiteettia missään! Niinpä niissä hoitokodeissa saavat vanhukset sitten kuolla ihan yksin rauhassa kenenkään piitaamatta pätkääkään tähän asti. Ne testataan, etteivät tartuta henkilökuntaa, mutta juttujen perusteella ei paljon muuta. Tämä siksi, että sairaalahoitoa tarvitsevat vanhukset siirretään aina sairaalaan hoidettavaksi. Tarkistakaa vaikka!

    Jos niitä vanhuksia olisi hoidetttu, ne olisi pitänyt siirtää keskussairaaloihin tai Yliopistollisiin sairaaloihin, joissa on tehohoitokapasiteettia ja niin he olisivat tulleet tilastoiduiksi.

    Saas nähdä, milloin tiedotusvälineet hoksaavat tuon? Vai eivät vain tohdi uutisoida asiaa? Olisi muuten repäisevä skuuppi " Vanhukset saavat kuolla hoitokodeissa hoitamattomina!"

    Siitäpä sitten nousee kysymys kuinka monta sataa (100) on Suomessa oikeasti kuollut tähän Covid-19 tautiin? Ovatko luvut lähellä Ruotsin tai Belgian vastaavia lukuja?

    Miten useat maat oikeasti peittelevät näitä kuolleisuuslukuja? Seuraamieni uutisten mukaan ainakin Ranska, joka on ilmoittanut, ettei se tilastoi vanhusten hoitokodeissa kuolleita Covid-19 potilaita (ja Kiina ja SUomi, jotka jäivät kiinni). Ja sitten tietysti erilaiset diktatuurit.

    Yhteenveto: Nyt minusta alkaa tuntua ihan siltä, että Suomessa annetaan tarkoituksellisesti vanhimpien kuolla, jos eivät selviä taudista hengissä ilman sairaalahoitoa. Poislukien merkittävät julkisuuden henkilöt kuten Sahtivaari.
     
    Viimeksi muokattu: 17.04.2020
  9. Professional

    Professional Stirlingite Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.08.2004
    Viestejä:
    11 313
    Saadut tykkäykset:
    602
    Siinäpä hyvä yhteenveto tämän hetkisestä tilanteesta...

     
    Vanha_susi ja sokka tykkäävät tästä.
  10. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Aivan loistavasti!:) (Pieleen) Juuri siksi suomalaiset palkitsevat Sannan ja tämän hallituksen 80% kannatuksella, koska nämä Ladyt näyttävät niin hyviltä ja vakavilta TV-kuvassa.;):p

    Ei sillä väliä riittävätkö suojavälineet tai mihin valtion rahoja hassataan. Tai ovatko ohjeet kentälle selkeät vai sekavat. Tärkeintä on näyttää hyvältä ja vakavalta TV kuvassa.o_O

    EDIT: Ja tietenkin esiintyä TV:ssä joka päivä, jotta kaikki muistavat, kuinka hyviltä ja vakavilta TV kuvassa näytetään.
     
  11. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 328
    Saadut tykkäykset:
    283
    Tuo jos mikä on jälkiviisastelua. Olisit lainaillut jotakin Aivelon uudemmista kirjoituksista. Tosin nekin ovat jo viikkojen takaa, mutta eivät sisällä läheskään niin dramaattista tekstiä.

    Ja hallitushan ei ole tehnyt mitään noiden alkuaikojen kommenttien jälkeen?
     
  12. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 494
    Saadut tykkäykset:
    1 225
    Joskus tuntuu, että tämä koko ketju on vain täynnä trolleja.
    Miljoonan sana viestejä, joissa vain vatvotaan omia vainoharhoja. Siis on tätä hauska lukea puoli vitsillä, mutta sitten välillä miettii, ajatteleeko nämä ihmiset oikeasti näin?
    Istut himassa, mitään muuta tekemistä ei ole, lasket jotain ihme tilastoja joka päivä numeroista, joista sinulla ei oikeasti ole mitään hajua, teet päätelmiä, joihin sinulla ei ole minkään näköistä asiantuntemusta ja arvostelet ihmisiä, jotka yrittävät tehdä parhaansa tilanteessa?
     
    klmake, Hippo ja vemkki tykkäävät tästä.
  13. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 993
    Saadut tykkäykset:
    265
    Maskeista on hyötyä varsinkin jos itse on tautia sairastava, eli estää leviämistä. Ketään ei testata? Ei muuta kuin soitto/chat lähimpään hoitolaan, jos on oireita, niin pääsee testiin. Yleisesti ottaen moni listan kohta on siinä määrin väärin muotoiltu, että montaa asiaa on kehoitettu vältettävän, ei niitä ole missään vaiheessa kielletty. Suomalaiset ovat yleisesti kohtuu hyviä noudattamaan ohjeistuksia, joten täällä ei tarvitse kieltää, ohjeistaa kylläkin. Tosin kun aikaa kuluu ja kesä tulee, niin suurin osa hölläilee rajoituksistaan ja tauti leviää suurella osalla kansastamme. Se on sitten eri asia, kun tämän listan perussuomalainen laatii, että onko objektiivisesti tarkkaillen Marinin/hallituksen päätökset miten hyviä tahi ei - voidaan todeta jossain kaukana tulevaisuudessa vasta...tosin listassahan tuotiin esiin, että ollaan tavoitteissa, joten en näe päätöksiä kovin huonoina :) - ei ole siis kovin johdonmukainen lista logiikan suhteen...

    https://areena.yle.fi/audio/1-50455228 <- tässä oli yksi parhaista keskusteluista aiheesta. Lasse Lehtosen perusteluja/pohdintoja mukava kuunnella, hyvin selkeää ja älykästä realismia.
     
    Viimeksi muokattu: 18.04.2020
  14. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Todella hyvää päätöksentekoa hallitukselta ainakin Hesarin mukaan. Jäätiin ainoana EU maana pois EU:n yhteisistä maski ja muista sairaalatarvikehankinnoista.Kyllä siinä kannattaa kehua hallitusta oikea-aikaista toiminnasta.. Todella hyvin menee, kun tällä tiellä jatketaan.

    Ehdottomasti Suomen pitää jatkossakin ostaa Tiina Jylhältä ja Onni Sarmasteelta näitä maskeja, on ne niin paljon luotettavampia kauppakumppaneita, kuin EU:n yhteishankintamenettely.:)

    Olen pahoillani, mutta olen joutunut muuttamaan mielipidettäni todella suuresti Suomen hallituksen toiminnasta samoin kuin valtion laitostenn toiminnasta ja ennen kaikkea laitosten rkamiesten rehellisyydestä ja asantuntemuksesta.
     
  15. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Ja sinä niistä trolleista suurin? Koska Et ole vieläkään perustellut yhtään väitettäsi, joita tässä keskustelussa olet tehnyt. Ei ilmeisesti minun opetustani logiikan säännöistä ole ymmärretty tai haluttu noudattaa. Tai oletko uskonut, että pienellä hiljaa ololla huuhaa väitteesi unohdetaan?

    Olen todella pahoillani, jos sinä et ymmärrä matematiikkaa tai tilastotiedettä eikä sinullla ole hajuakaan mitä noista tilastoista voi nähdä tai niistä voi laskea. Kaikki vain eivät tässä keskustelussa ole samalla tasolla kanssasi. Olen huomannut, että täällä on useita keskustelijoita, joilla aivan selkeästi on hyvä ymmärräys tilastotieteestä. Se on myönnettävä, ettei tuo koske jokaista keskustelijaa.

    Mutta yhdessä asiassa olet oikeassa tämän virusongelman kanssa työskentelee ihan varmasti paljon ihmmisiä, jotka yrittävät parhaansa. Mutta koska kukaan heistä (täällä kotikatsomoissa tai) tutkijoiden laboratorioissa tai viruksen kättäytymisen mallntajista ei tiedä läheskään tarpeeksi tästä viruksesta, niin virheitä tulee varmasti ja paljon. Noiden työtänsä parhaansa mukaan tekevien asiantuntijoiden arvostelu on kohtuutonta. Jopa osa virkamiehistä saattaa tehdä parhaansa.

    Ja ihan varmasti koko sairaanhoitohenkilöstö tekee parhaansa, vaikkei heillä aina olisikaan käytettävissään tarpeellisia suojavälineitä. Heitä pitää arvostelun sijasta ihan erikseen kiittäää ja suuresti.

    Sitten ovat nämä hallitukset Suomessa ja maailmalla, jotka omia poliittisia päämääriään ajaakseen tekevät tahallaan virheitä. Heitä sopii ja pitää arvostella ja rankasti. He kun eivät todellakaan tee sitä parhaintaan, vaan vitkuttelevat ja yrittävät kerätä irtopisteitä. Se toimita pitää nostaa esille ja sitä kritisoida. Lue viimeisin Hesarin uutinen lisää tästä suojaväline sotkusta nyt EU:n kanssa.
     
  16. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 993
    Saadut tykkäykset:
    265
    Uutisessa tuotiin esiin, ettei yksikään maa ole tuon mekanismin kautta saanut vielä yhtään maskia ja voi mennä kuukausi jos toinenkin ennen kuin tuolta tulee mitään yhdellekään maalle. Ei kuulosta kovin pahalta takaiskulta Suomen kannalta.
     
  17. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 494
    Saadut tykkäykset:
    1 225
    Hesarit ja muut lehdet vain haluavat tehdä juttuja, jotka saavat paljon klikkauksia. Ei ne toimittajat mitään korona asiantuntijoita ole.
    Nyt on vaan muotia paheksua mitä tahansa toimia tehdään. Sehän tässä on hienoa. Aina voi olla sitä mieltä, että tehdään liian paljon tai liian vähän. Sitten tehdään juttu. Ihan vaan kummasta saa jonkun taas harmistumaan. Tätä ennen se oli ilmastonmuutos.
    Ja minun väite on kyllä se, että en tiedä mitä pitäisi tehdä tai tämän kanssa edetä. Mutta pelottavan näköistä oli eilen, kun jouduin yhteen kauppakeskukseen menemään. Ei ollut oikein ketään siellä. Lappu on luukulla kohta joka paikassa.
     
    jussi28 tykkää tästä.
  18. Vanha_susi

    Vanha_susi Käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    24.03.2017
    Viestejä:
    520
    Saadut tykkäykset:
    45
    Eivät ne tietenkään asiantuntijoita ole, mutta ne osaavat lukea dokumentit siitä mitä on tehty tai jätetty tekemättä. Siitä ne kirjoittavat, mitä on tehty tai jätetty tekemättä. Ja se on niiden ensisijainen tehtävä.

    Olet ihan oikeassa siinä, että tämä on todella pelottavaa. Lisäksi kaikki ne asiantuntijat, joita olen lukenut arvioivat, että tämä on vasta alussa. Se tässä on sitä kaikkein pelottavinta.

    Ja siinäkin olet oikeassa, että, jos tämä jatkuu vielä useita kuukausia, niin "Lappu on luukulla kohta joka paikassa." Siitäpä seuraa se todella vakava kysymys: Miten silloin kaupungeissa elämä voidaan järjestää, niin, että kaikilla on ruokaa ja vaatteita ja rahaa maksaa vuokrat ja muut todella välttämättömät menot. Se on sitä kaikkein pelottavinta.

    Minä todella todella toivon, että tännekkin liittämieni asiantuntijoiden numeeriset mallit ja arviot tämän pandemia kestosta ovat todella aivan liian sykkiä ja tosi pielessä. Jos eivät, niin minä kyllä aion panikoida kolmen - neljän kuukauden päästä, koska en halua nähdä mikä on tilanne ½ vuoden päästä.
     
  19. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Lainasin tekstejä, joilla oli mielestäni merkitystä tässä keskustelussa.

    En ole tällaista väittänyt.
    Kerroin, että 11.3. pääministerin mukaan ei ole tarvetta sulkea kouluja. Oli ilmeisesti saanut tämän tiedon STM:n tai THL:n asiantuntijoilta. Samat, silloin väärässä olleet, asiantuntijat ovat kaikella todennäköisyydellä edelleen tiedon lähteinä.
     
    Viimeksi muokattu: 18.04.2020
  20. IlkkaP

    IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.01.2002
    Viestejä:
    1 059
    Saadut tykkäykset:
    279
    Todennäköisesti asiantuntijat ja Marin olivat silloin aivan oikeassa: koulujen sulkemiselle silloin tai nyt ei ole mitään tarvetta. Koulut on suljettu turhaan. Ruotsin malli on oikea.