Ilmastotalkoiletko?

Keskustelu osiossa 'Tarinatupa Classic (Yleiskeskustelu)' , aloittajana Tilt-type, 19.08.2019.

?

Ilmastotalkoilun asteesi?

  1. 1/5

    17 ääntä
    44,7%
  2. 2/5

    6 ääntä
    15,8%
  3. 3/5

    7 ääntä
    18,4%
  4. 4/5

    6 ääntä
    15,8%
  5. 5/5

    2 ääntä
    5,3%
  1. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83
    Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 19.03.2020
  2. mdk 5.1

    mdk 5.1 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.06.2003
    Viestejä:
    1 014
    Saadut tykkäykset:
    98
    Eis, keitä nämä ihmiset ovat. Toki itselläkään ei ole kuin yhden perheen perustamisesta kokemusta, mutta jos en luottaisi puolison järkeen lapsiasioissa niin en kyllä varmaan yhdessäkään haluaisi elää. Siis vaikka lapsia ei olisi määrä tehdäkkään.
     
  3. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Käsittämätöntä kyllä tuo ruoan poisheittäminen. Siis kodeissa. Kyllä ainakin minulle se vanha kunnon "Afrikan lapset" -oppi meni perille ja ihan periaatteesta syön sen minkä lautaselle otan. Toisaalta oikeastaan ainoa ruoka, mitä koskaan heitän pois on pilalle menneet sipulit. Elintarvikkeiden ostonkaan ei pitäisi kovin monimutkaista olla, kun ajattelee vain mitä aamu- ja iltapalaksi yleensä syö ja sitten ne lämpimät ateriat muutamasta päivästä viikoksi eteenpäin. Tietenkin sitten on tullut nähtyä vieressä tuttavien ruoanostelutapoja esim. mökkeily- ja lasketteluviikonlopun yhteydessä. Siellä otetaan isot kärryt, kuljetaan koko kauppa läpi ja heitellään kärryyn aina jotain, mitä voisi kuvitella syövänsä. Lähtiessä on yleensä kahden kauppakassillisen verran ruokaa jäänyt yli ja suurin osa päätynee muuhun kuin hyötykäyttöön. Uskoisin tuon osittan johtuvan siitä, että jos rahaa on enemmänkin ylimääräistä, niin totta kai se tarkoittaa monessa asiassa harkitsemattomia impulssiostoja.
     
  4. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 193
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Pakko lapsiperheisenä sanoa, että ruokaa menee välillä vähän liiaksi hukkaan. Toki yritetään ihan minimissä pitää hävikki, mutta lapsiperheessä on muuttujia sen verran paljon, että helppoa se ei ole.
     
  5. 3JJ

    3JJ Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2006
    Viestejä:
    1 707
    Saadut tykkäykset:
    374
    Mietipä lisäksi paljonko menee kaupasta ruokaa roskiin. Esim. hevi-osastolta. Kaikkea pitää kuitenkin olla niin paljon tuoreena hyllyssä ettei vahingossakaan pääse loppumaan.
     
  6. nappe01

    nappe01 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    10.03.2020
    Viestejä:
    1
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voimme huomata lentoyhtiöiden pakottamisen loppuneen koskapa italiaan ja kiinaan ei sahata enää

    Lähetetty minun SM-G955F laitteesta Tapatalkilla
     
  7. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Varmasti menee sielläkin roskiin. Satuin vaan lukemaan muutaman noista joron linkkaamista artikkeleista ja siellä oltaisiin kovasti sitä mieltä, että ruokaa heitetään pois enemmän kodeissa kuin kaupassa. Onhan kaupat kuitenkin satsanneet juuri siinä, että myyvät aletarran kautta vanhentumassa olevia tuotteita pois ja nytkin on taitanut olla tapetilla esim. Lidlin hevikorit (ei samantien heitetä roskiin pilaantumassa olevia, jos oikein ymmärsin).
     
  8. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83

    Minulla menee äärimmäisen harvoin ruokaa roskiin jos ei lasketa perunan kuoria nekin kun voisi syödä. Sen täytyy olla jokin munakoiso joka meni viime kesänä todella nopeasti pilalle kun säilytin sitä viileässä mökissä. Sen jälkee kokeilin jääkaapin ylähyllyä siellä se säilyi hyvin. Ainiin joskus on tullut noita haukia ylenmäärin ja niitä ei ole pystynyt vapauttamaan kun ovat olleet vahingoittuneita. Jos lasketaan myös nuo luonnosta ruuan hankkimiset niitä todellakin välillä menee pilalle tai jää syömättä mutta kaupasta ostettu ruoka ei juuri koskaan.,

    Kerran seurustelin sellaisen emännän kanssa joka osti jouluksikin hirveesti ruokaa ja heti joulun jälkeen heitteli niitä huolettomasti roskiin. Olen kuullut muidenkin juuri jouluruokia heittelevän, Minä en heitä ikinä jouluruuat on mun herkkua ja niitä syödään niin pitkään kuin riittää ja vieläkin on talvilomaksi pari lanttu ja porkkana laatikkoa pakastimessa. Kyllähän nuo saaliitkin hyötykäyttöön kuitenkin menee yleensä kuukkeleille tai kärpälle. Ostan itsekin mökille tietenkin paljon ruokaa kun kauppa on kaukana mutta jos jää yli ne tuodaan takaisin ja syödään kaupungissa.
     
  9. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Mitä olen muiden ihmisten ruokailutottumuksia todistanut, niin tuntuu, että asiaan liittynee myös se, että suuri osa ihmisistä ei osaa laittaa ruokaa eivätkä vaivaudu pääpiirteisesti suunnittelemaan ruokavaliotaan. Se johtanee siihen, että ostetaan mitä sattuu ja ruokaa menee senkin takia roskiin kun osaamisen yms. takia ruokaideat vaihtelevat koko ajan (tuskinpa sitä haluaa syödä uudestaan jotain sellaista uutta reseptiä mitä ei osannut tehdä vaikka osaamattomathan varmaan eivät niin reseptejä käytä vaan heittävät jotain kokoon mössöksi kun eivät jaksa panostaa).
     
  10. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83
    tämä emäntä joka heitteli ruokaa roskiin oli ammatiltaan kokki
     
  11. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83
    MODE/EDIT: Otsikko "Lentoyhtiöt pyytävät apua valtioilta, mutta konkursseja on edessä – Asiantuntija: Kriisin jälkeen maailma on eri asennossa"
    https://yle.fi/uutiset/3-11262211

    Tästähän minä olen puhunut että valitetaan sitä kun ihmiset lentävät ja ilmasto kärsii mutta sitten kun lentäminen lopetetaan märistään lentoyhtiöiden konkurseista. Nyt se nähdään toteutuneena mitä olen ennustanut
     
    Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 19.03.2020
    Kristian tykkää tästä.
  12. mdk 5.1

    mdk 5.1 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.06.2003
    Viestejä:
    1 014
    Saadut tykkäykset:
    98
    Todellinen ilmastotekohan tehdään vastaava kun näiden firmojen annetaan kaatua ja jäljelle jääviä jaja uusia ruvetaan verottamaan päästöperusteisesti.

    Nyt jos koskaan olisi otollinen aika toimia tämänkin bisneksen tervehdyttämiseksi.
     
  13. i-kari

    i-kari Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.02.2016
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    148
    Jospa loppuisi se joutavanpäiväinen somekiimassa tapahtuva "trävellaus", vaan lieneepä turha toivo.

    Live, love, laugh.
     
    Kristian ja mdk 5.1 tykkäävät tästä.
  14. Burkitsville

    Burkitsville Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.06.2010
    Viestejä:
    4 241
    Saadut tykkäykset:
    1 037
  15. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    Omalla kohdalla ei tule matkusteltua. Ei vaan kiinnosta niin paljoa, että sitä olisi valmis maksamaan matkustamisen kustannuksia tai näkemään matkustamisen vaivaa. Nykyään tiedän jopa syyn tähän: Neurotyyppini ei ole matkustamiseen kallellaan. Aivoni ovat äärimmäisen intuitiiviset, josta maksan sitä hintaa, että aivoni käsittelevät heikosti aisti-informaatiota. Matkustaminen tarjoaa valtavasti aistielämyksiä tuoksuista makuihin ja äänistä näkymiin. Tällainen ylikuormittaa aivojani ja en pysty siitä nauttimaan samalla tavoin kuin monet muut, joiden aivot ovat vähemmän intuitiiviset, mutta käsittelevät aisti-informaatiota tehokkaammin. En edes tarvitse yhtä paljon aisti-ärsykkeitä kuin moni muu, koska intuitiivinen mieleni analysoi asioita pääni sisällä tuottaen "sisäisiä" kokemuksia ulkoisten sijaan. Matkustaminen on "tässä ja nyt" elämistä, jossa olen huono. Minulle nykyhetki on vain pieni siivu aikajatkumoa ja elänkin muistissa olevan menneidyyden, nykyhetken ja intuitiolla ennustetun tulevaisuuden muodostamassa "4D-palikassa syy-seuraus-suhteineen". Siksi minulla ei edes ole hinkua lentää Rodokselle paahtumaan. Minä "matkailen" tavallaan pääni sisällä omien ajatusteni luomassa henkisessä virtuaalimaailmassa. Tavallinen pyöräily lähiympäristössäni tarjoaa minulle jo tarpeeksi aistikokemuksia ja vastannee minulle samaa kuin Rodoksella pyöriminen joillekin muille. Pyöräily rock-festivaalialueen ohi on minulle jo hurja aistikokemus, koska tunnen kehossani äänentoistolaitteiston tuottaman hurjan äänipainetason ja aivoni analysoi kokemani äänipainetason muuttumista sen funktiona, mikä kulma muodostuu minun ja äänentoistolaitteiston säteilyakselin välille liikkuessa festarialueen ohi. En ole koskaan elämässäni ollut missään konsertissa lukuunottamatta muutamaa klassisen musiikin konserttia. Ei ole koskaan tuntunut, että ne olisivat minua varten ja nykyään tiedän, että näin onkin. Sitä se autismin kirjolla eläminen teettää.

    Pieni osa, ehkä 10 %, ihmisistä on samalla tavalla vahvasti intuitiivisia kuin minä, eivätkä "tarvitse" matkustelua elämäänsä. Olisi ehkä hyvä, jos tämä porukka ymmärtäisi asian ja lopettaisi tai ainakin vähentäisi matkustamista muun kuin työn takia. Loppujen 90 % kanssa on kinkkisempää, kun elämä on masentavaa ilman matkustamista. Sähkölentokoneet voisivat olla osa ratkaisua...

    Suomalaisilla on keskimäärin aika iso hiilijalanjälki johtuen korkeasta elintasostamme ja muista tekijöistä (pitkät etäisyydet, kylmä talvi jne.), mutta uskoisin oman hiilijalanjälkeni olevan suomalaisittain pienehkö. Olen varmaan osasyy siihen, että tämä planeetta muuttuu elinkelvottamaksi muutaman sukupolven kuluttua (ellei ihmiskunta sitten ota pian itseään niskasta kiinni), mutta suurin syypää en todellakaan ole. Luolamieheksikö tässä pitäisi ryhtyä, ettei tarvitse räpiköidä syyllisyyden tunteessa?
     
  16. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 193
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Nämä ovat hienoja uutisia.
    Kiina aiheuttaa jättimäiset ilmastopäästöt – jo ensi vuonna niille voi käydä odottamaton käänne
    https://yle.fi/a/74-20060460

    Jos tämä tahti jatkuu, Kiinan päästöt kääntyvät rakenteelliseen laskuun jo ensi vuonna eli vähintään vuoden–pari edellä optimistisimpiakin ennusteita.

    Näin sanoo Kiinan energiamurrosta seuraavan kansainvälisen CREA-tutkimuslaitoksen (Centre for Research on Energy and Clean Air) johtava analyytikko Lauri Myllyvirta.

    – Erityisesti aurinkovoiman asennukset ovat tänä vuonna kasvaneet aivan valtaviin mittoihin. Puhtaan sähkön lisäys vastaa Ranskan koko tämän vuoden sähköntuotantoa, Myllyvirta sanoo.


    Toki pitää vielä odotella, että miten käy, mutta kuitenkin hyvä uutinen.

    Ja ne, jotka ovat aina sanoneet, että miksi Suomen pitäisi mitään tehdä, koska Kiina ei tee, niin nyt näyttää Kiinakin tekevän.
    Onneksi monet maat ovat huomanneet sen, miten valtava markkinapotentiaali vihreässä teknologiassa on.
    Suomessakin edelleen on niitä, jotka haikailevat uusiutumattomien polttoaineiden perään. Pikku hiljaa voisi heidänkin päät kääntyä.
     
  17. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 666
    Saadut tykkäykset:
    228
    Hyviä uutisia Kiinasta, eikö siellä ole niitä puitakin istutettu jonnekin miljardittain et kyllä siellä yritystä on.

    Itsellä ei mitään uusiutuvia vastaan mutta olen kyllä yhä voimakkaasti ydinvoiman puolella. Eikö Ruotsissa just iso tuulivoimapuisto menossa konkkaan kun ei sekään ihan ongelmatonta, aurinkovoimaloista puhumattakaan. Jos siis pitää oikeesti pärjätä taloudellisesti. Toki OL3 pitää saada viereen joku iso varasto varaosille mutta ehkä se siitä....
     
    nepa tykkää tästä.
  18. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 193
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Juu, onhan tuo ydinvoima monella tavalla parasta, mutta ehkäpä nyt tulevaisuudessa kannattaa keskittyä niihin minivoimaloihin. Ydinvoima on ainoa uusiutumaton energianlähde, jota kannattaa vielä tukea. Ja olisihan se fuusioenergia joskus tulevaisuudessa ihan jees myös.

    Aurinko- ja tuulivoima on hyvää tukea tuohon rinnalle. Varmaan paras soppa syntyy, kun vähän kaikkea on mukana, kunhan vain noista öljystä, kivihiilestä ja niiden johdannaisista päästään eroon.
     
  19. Burkitsville

    Burkitsville Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.06.2010
    Viestejä:
    4 241
    Saadut tykkäykset:
    1 037
  20. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    Minä kannatan tuuli-, aurinko- ja ydinvoimaa yhdistelmänä. Kaikissa niissä on ongelmansa ja etunsa. Siksihän niitä kaikkia käytetäänkin.

    Otsikon verran näen, kun muu juttu on maksumuurin takana:

    Tuulipuistoa uhkaa konkurssi Ruotsissa – Tuulivoimatuottaja joutui ostamaan sähköä 61 miljoonalla täyttääkseen toimitussopimuksen

    Ei tuossa tuulivoiman kilpailukykystä muihin tuotantomuotoihin niinkään ole kyse, vaan toimitussopimuksista. Liittynee siihen, että sähkömarkkinat ovat olleet vähän sekaisin Euroopassa Ukrainan sodan takia. Tai sitten Ruotsissa on ollut tyyntä. En tiedä...

    Huoltoseisokit kuuluvat ydinvoimaan, mutta niiden pitäisi olla ajallisesti suunniteltuja niin, ettei reaktoreita jouduta ajamaan alas samaan aikaan kun porukkalla on joulukinkku uunissa ja joulusauna lämpiää...

    OL3 on luultavasti maailman turvallisin ydinvoimala. Siellä riittää varoitusvaloja ja virhetilanneviestejä. Kestänee siis jonkin aikaa, että laitos saadaan viritettyä siihen tilaan, että varoitusjärjestelmät pysyvät hiljaa.
     
    Viimeksi muokattu: 20.11.2023
    nepa tykkää tästä.