Miten koronavirus näkyy arjessasi?

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana ElvisThePelvis, 16.03.2020.

  1. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 194
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Onkos tässä muuten se vakio, että pankit haluavat aina nostaa marginaalia yms.? Joskus ollaan tuota kysytty mutta kun meidän lainoissa on niin sikapienet marginaalit, niin pankit eivät myönnä lyhennysvapaata ilman marginaalien nostoa. Ihan sama säästääkö yhden satasen tai kaksikin, jos marginaalien noston vuoksi maksat tonnin kuussa enemmän.
     
  2. ProPatria

    ProPatria Aktiivinen käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    02.12.2009
    Viestejä:
    734
    Saadut tykkäykset:
    139
    En ainakaan missään vaiheessa huomannut tuota lyhennysvapaata hakiessa että marginaalin nostosta olisi mitään puhuttu. Hyvin suoraviivaisesti kysyttiin vain tuloja ja haluttua lyhennysvapaan pituutta.
     
    nepa tykkää tästä.
  3. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 499
    Saadut tykkäykset:
    1 227
    Oletko ihan varma, että takaisinmaksuturvan/vakuutajan mielestä syyt ovat tuotannolliset tai taloudelliset? Ne voi olla sitä mieltä, että force major = virus eli eivät maksa mitään.
     
  4. ProPatria

    ProPatria Aktiivinen käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    02.12.2009
    Viestejä:
    734
    Saadut tykkäykset:
    139
    Jos nyt edes viitsisitte lukea mihin vastaatte. En ole sanonut mitään yhteyttä tämän tilanteen ja mahdollisen takaisinmaksuturvan välillä.

    Ketään ei siis meillä irtisanota koronan takia. Töitä kyllä riittää vielä. Lomautuksia voi tulla mutta se ei johdu siitä etteikö töitä olisi vaan siitä että meille iskee komponenttipula.
     
    Viimeksi muokattu: 17.03.2020
  5. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ei mitenkään vakio sinänsä, ja ainakin Danske mainosti reilu vuosi sitten asuntolainoja sillä, että lyhärit olisivat maksuttomia. Nordea taas mainostaa 'joustavaa asuntolainaa'.

    Tietty jos sulla on laina reilusti alle markkinahinnan eli korko joku 0,1 % + 1kk euribor (jolloin ei ole korkoja lainkaan), niin todennäköisesti kyselevät marginaalin korotusta. Aina kun pystyvät. Et todennäköisesti saa tuollaista edes 'siirrettyä' toiseen kämppään eli vakuutta vaihdettua.

    Tuo kuitenkin johtuu nykyhintoja alemmasta kokonaiskorosta, eikä lyhennysvapaasta sinänsä.
     
  6. ProPatria

    ProPatria Aktiivinen käyttäjä Blokattu

    Liittynyt:
    02.12.2009
    Viestejä:
    734
    Saadut tykkäykset:
    139
    Tuota olen miettinyt että kun tämä tilanne näkyy lähinnä pieni- ja keskituloisten lapsiperheiden sekä yrittäjien kukkarossa niin miksi yrittäjiä on luvattu tukea valtion puolelta mutta lapsiperheistä ei puhuta mitään? Tämä siis liittyy vahvasti koulujen sulkemiseen.

    Työttömät ja muut tukien varassa elävät saavat saman rahan kuin ennenkin niin näinkö tämänkin hässäkän maksumiehet löytyy sieltä joiden elämää pitäisi ennemminkin helpottaa että saadaan syntyvyys kasvuun?
     
  7. IlkkaP

    IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.01.2002
    Viestejä:
    1 059
    Saadut tykkäykset:
    279
    Ainakin Nordea on viime vuosina liittänyt lyhennysjouston (eli velallinen voi itse päättää lyhennysvapaan käyttöönotosta joka kuukausi) asuntolainoihinsa automaattisesti. Meikäläisen asuntolainassa lyhennysjousto näyttää olevan 20 % alkuperäisestä velkamäärästä.
     
  8. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 194
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Eihän tuollaista halpaa lainaa tietenkään saa siirrettyä mihinkään uuteen kämppään. Mutta, kun nykyisistäkin on vielä sen verran lainaa.
    Ei nyt välttämättä mitään kauheaa tarvettta vielä ole tuollaiselle lyhennysvapaalle. Mietin vain tätä op:n "tarjousta" tuosta kuluttomasta lainan lyhennyksestä. Että ei tuo satanen paljoa säästä, jos tonnin vuodessa nousee korko. (Vahingossa kirjoitin tonnin kuussa tuohon edelliseen viestiin, mutta tarkoitus oli toki vuodessa)
     
  9. IlkkaP

    IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.01.2002
    Viestejä:
    1 059
    Saadut tykkäykset:
    279
    Itse asiassa vanhan asuntolainan voi siirtää uuteen kämppään, kunhan osaa pyytää pankilta vakuudenvaihdon eikä uutta asuntolainaa. Tämä perustuu Finanssivalvonnan ohjeeseen. Vakuudenvaihdon kustannus on joku parisataa euroa. Näin ainakin itse tein oman vanhan asuntolainani kanssa, jossa on hyvä marginaali ja viitekoron osalta otetaan myös negatiivisuus huomioon.
     
    nepa tykkää tästä.
  10. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Vanhempani olivat nyt saaneet käytyä kaupassa riskiryhmäläisten aamuvuorolla. Väkeä kaupassa oli kuulemma ollut suhteellisen paljon ja pakollista lähellä oleskelua kanssaihmisen kanssa aiheutti ilmeisesti se, että kaupassa oli ruokalavoja. Etenkin näissä tilanteissa nuo kyllä pitäisi purkaa ennen kaupan aukaisemista eikä tehdä sitä samalla kun ihmiset pörräävät ympärillä ja varsinkin kun siinä lavassa on todennäköisesti täydennystä tyhjiin hyllyihin.

    Vanhempani olivat päättäneet olla pitämättä käsineitä tai kasvosuojia (vastoin suosituksiani), kun olivat lukeneet, ettei niitä suositella. Käväisin itse katsomassa suosituksia ja toden totta niitä ei suositella (ainoastaan painotetaan kanssaihmisiin pidettävää välimatkaa, käsienpesua ja sitä ettei koskettelu kasvojaan). Monihan ei noissa suojissa hoksaa välttämättä sitä, etteivät ne ole pelkästään oman ihon ja hengitysteiden suojaamista varten. Mikäli kantaisit jo virusta, niin suojaat sillä ympärillä oleviasi omilta pisaroiltasi. Toisaalta, suojavarusteita päällä pitämällä muistutat itsellesi koko ajan noista turvasuosituksista. Kuinkahan moni vanhempi ihminen kuitenkaan muistaa olla huomaamattaan koskettelemasta kasvojaan, kun tämähän on tuottanut vaikeuksia jo työiässä olevilta alan ammattilaisiltakin?
     
  11. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Taidat sekoittaa finanssialan toimijoita valvovan Finanssivalvonnan, ja alan toimijoita ohjaavan Finen (vakuutus- ja rahoitusneuvonta).

    EDIT: no nyt meni vahvasti. Fine nimenomaan viittaa Fivan ohjeistukseen. Duh.

    Finen alla toimivat mm. pankkilautakunta ja sijoituslautakunta. Finen ohjeet samoin kuin lautakuntaratkaisut ovat suosituksia samalla tavalla, kuin Kuluttajaneuvonnan ja Kuluttajariitalautakunnan osalta.

    Joka tapauksessa asian osalta näytät olevan oikeassa silloin, kun vakuutta halutaan vaihtaa eli kun esim. vaihdetaan asuntoa:

    Finanssivalvonta on ohjeistanut vakuutena olevan asunnon vaihtoon liittyvissä tilanteissa niin, että pankilla ei pitäisi olla perustetta nostaa lainan marginaalia jos luottosuhteeseen ei tehdä asiakkaan pyynnöstä muutoksia, asiakkaan maksukyky ei ole heikentynyt niin että pankin riski olisi kasvanut ja uuden asunnon vakuusarvo on vähintään yhtä hyvä kuin aikaisemman.
    Sen sijaan lyhennysten kohdalla tämä riippuu siitä, mitä lainasopimuksessa todetaan taikka mitä lainaneuvotteluissa on kerrottu.

    Jos lyhennysvapaan pitämisestä on sovittu lainasopimuksessa tai lainan hakemisen yhteydessä on muuten annettu ymmärtää lyhennysvapaan pitämisen olevan mahdollista ilman että lainan ehtoja muutetaan, niin lyhennysvapaan hakemisen ei pitäisi vaikuttaa marginaaliin.


    Jos lainasopimuksessa on sovittu että lyhennysvapaa onnistuu kuluitta, niin myöskään hinnaston mukaista korvausta ei pitäisi periä.


    Muutoin hinnastossa oleva maksuohjelman muuttamista koskeva palvelumaksu on oikeus periä.


    Finanssivalvonta on muistuttanut myös mahdollisuudesta auttaa velallista lyhennysvapaata antamalla tilanteessa, jossa lyhennysten maksaminen muodostuisi ylivoimaiseksi sairauden, työttömyyden tai perhevapaan takia.

    Kannattaa muistaa, että nämä ovat suosituksia. Suomalaisten pankkien osalta lautakuntapäätöksiä kuitenkin noudatetaan käytännössä 100 % ajasta, ja käytännössä lautakunnan ratkaisu on tällaisissa tapauksissa tiedossa. Toki pankki voi yrittää venkoilla.

    Esimerkiksi minulla on vakuudeton kulutusluotto (remonttilaina) alle 2 % kokonaiskorolla (tällä hetkellä jotain 1,7 % luokkaa) ja kiinteällä kokonaiserällä. Tuohon ei muuten lyhennysvapaita tipu, vaikka miten venkoilisin.

    Lähde: https://www.fine.fi/usein-kysyttya/laina-asiat.html
     
    Viimeksi muokattu: 18.03.2020
    nepa tykkää tästä.
  12. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Kävin just 8-9 välillä sekä CM että Prisma. Ensimmäisessä, koska piti pudottaa paketti postiin ja jälkimmäisessä, koska tarvitsin kotiin yhden ethernet-kaapelin lisää. Kovin oli hiljaista molemmissa, mutta pistin merkille, että melko paljon ikänsä puolesta todennäköisesti riskiryhmään kuuluvia.

    Käsineet eivät mitään auta, koska se virus ei tartu ihon läpi. Ongelma on se, jos niillä käsillä lääppii naamaansa, ja silloin se taas tarttuu akselilla pinta-käsi-naama vaikka miten olisi hanskat kädessä. Pahimmillaan hanskat antavat väärän turvallisuudentunteen. Jos niitä taas käytetään "muistilappuna" (vähän kuin ottaisi vasemman kengän pois jalasta automaattivaihteisen auton ratissa), niin siihen toimii vaikka laastari kumpaankin etusormeen.

    Hengityssuojaimet taas eivät auta, jos ne eivät ole riittävän järeitä, mitä ne perus-paperilaput eivät todellakaan ole. Hengityksestä kostunut märkä rätti naamalla joka on vielä väärin puettu eli lepattaa sivuilta on täysin turha mennessään päälle ja jopa riskiä nostava siinä vaiheessa, kun se on märkä. Sitten kun se vielä riisutaan väärin ja joko käsiä pesemättä tai hanskat kädessä, niin siinä vielä näplätään naamaa ihan turhaan. Varsinkin kun se pisaratartuna menee myös sujuvasti silmien kautta (ilmeisesti kyynelkanavasta suun kautta hengitysteihin).

    Ja ne oikeat hengityssuojaimet taas ovat vähissä sieltäkin, missä niitä oikeasti tarvitaan eli sairaaloista, joissa on vähän pakko olla lähikontaktissa tartunnan saaneiden kanssa.
     
  13. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Juu, toki nämä seikat ovat hyvin tiedossa ja että ne eivät poista saippuapesun tarvetta. Lähinnä ajattelin tämän juuri muiden suojaamisen ja sen ns. muistilappuefektin kautta. Olet toki oikeassa silti siinä, että myös suojavarusteissa pitää oikeaoppisuutta muistaa noudattaa ja siinä on omat riskinsä. Itse kuitenkin aion noita käyttää jatkossa kauppareissuilla ja oikeaoppisuus ei tuota ongelmaa, kun saan kyllä itseni siihen tiettyyn robottimaisen kylmään tilaan, jossa laskelmoin koko ajan pienintä mahdollista riskiä aina siitä lähtien, minkä reitin kaupan käytävällä valitsen, että kierrän varmasti ihmiset optimaaliselta etäisyydeltä.
     
  14. IlkkaP

    IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.01.2002
    Viestejä:
    1 059
    Saadut tykkäykset:
    279
    Taisit itsekin huomata, mutta Finanssivalvonta (FIVA) on tosiaan Suomen rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, ja se antaa pankkeja ja muita rahoituslaitoksia sitovia ohjeita ja määräyksiä.
     
  15. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 328
    Saadut tykkäykset:
    283
    Ei mikään vitsi, mutta tämä rupeaa käymään selälle. Aikaisemmin olen tehnyt etänä satunnaisia päiviä, mutta nyt jatkuvasti kotona kökkiessä huomaa kuinka ahterista työergonomiani on kotona. Jos ja kun tämä nyt jatkuu viikkokaupalla, niin ensimmäiseksi tarvis loihtia jostain kunnon työtuoli.
     
  16. opelman

    opelman Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.10.2007
    Viestejä:
    1 649
    Saadut tykkäykset:
    64
    Ootko muistanut pitää taukoja?
     
  17. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 981
    Saadut tykkäykset:
    340
    Käytettyjä toimistotuoleja saa melkein järkevään hintaan. Aika kallista kyllä, mutta ei kannata tinkiä laadusta, kun on oman selän hyvinvointi kyseessä.
     
  18. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 499
    Saadut tykkäykset:
    1 227
    Kohta saa käytettyjä toimistotuoleja halvalla.
     
    sokka ja TheRealThing tykkäävät tästä.
  19. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Joo, kuusitoista vuotta finanssisektorilla eri yhtiöissä, jotka ovat kaikki Fivan myöntämillä toimiluvilla markkinoilla. Tuttu lafka.

    Minulla meni tuossa sekaisin, mikä on lähde tuolle suositukselle. Finen (joka on eri asia) sivuiltahan tuon löysinkin, mutta muisti petti enkä huomannut, että FINEn suositus perustuu FIVAn kannanottoon.

    Fivan määräykset niissä tilanteissa, joissa sääntelyssä on annettu Fivalle määräyksenantovaltuus, ovat tietenkin sitovia. Sen sijaan ohjeet ovat joko tulkintoja sääntelyn sisällöstä (käytännössä sitovia) taikka Fivan nimenomaisen lausuman mukaan ei-velvoittavia ohjeita.

    Fiva ei myöskään käsittele yksittäisen henkilön asiaa, vaan keskittyy toimialan ja toimijoiden valvontaan. Fivalle toi toi tehdä ilmoituksia muutamallakin eri tavalla, mutta omaa asiaansa ei sitä kautta saa käsitellyksi kuin välillisesti.

    https://www.finanssivalvonta.fi/saantely/oikeudellinen-luonne/
     
  20. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Älä osta työtuolia. Osta samalla rahalla pelituoli. Niissä ei ole hinnoissa yhtä paljoa ilmaa ja ne on suunniteltu nimenomaan tuntitolkulla istumiseen ergonomian ja säädettävyyden puolesta. Työtuoleissa kun on esteettisiä rajoituksia ja niistä tupataan pomppimaan hakemassa kahvia ja istumassa palaverissa (jossa on vielä huonompi tuoli).

    Business Insider perustelee minua paljon paremmin. Tuossa viitatussa tuolissa on käsittääkseni ollut jotain ongelmia, jotka on korjattu uudessa 2020 versiossa. En ole itse koeistunut kumpaakaan.