Kannattaisiko hankkia UHD-soitin (Pohdintaa/Keskustelu)

Keskustelu osiossa 'Blu-ray & UHD -leffat' , aloittajana bluesmood, 14.02.2020.

  1. bluesmood

    bluesmood Käyttäjä

    Liittynyt:
    21.11.2013
    Viestejä:
    476
    Saadut tykkäykset:
    31
    Mitä katsoin tuosta Atmoksesta hakukoneella speksejä päätyen lähteenä käytettäväksi Dolbydigitalin virallista .pdf-specification dokumenttia, niin siellähän on kaikenlaisia 3d-ääniobjekteja yms. mahdollista äänisuunnittelijoiden luoda ja toteuttaa, mutta en tiedä, toteutuuko aivan täydellisesti tuo Atmoksen tarjoama potentiaali vielä missään UHD-BD-julkaisussa. Ehkä leffateatterissa käydessä on voinut törmätä johonkin elokuvaan, jos asuu käytännössä isossa kaupungissa, Finnkinon suurimmat Kinopalatsi-ketjun teatterit taitaa löytyä Helsingistä tottakai ja sitten täältä Turusta ja Tampereesta en tiedä, ja näissäkin kaupungeissa on ykkössalissa edistynein äänentoisto, kun ykkössalissa on kaikki ensi-ilta näytökset.
     
  2. bluesmood

    bluesmood Käyttäjä

    Liittynyt:
    21.11.2013
    Viestejä:
    476
    Saadut tykkäykset:
    31
    Pieni määrä promilleita veressäni on arki-standardi, mutta pyrin välttämään tai ainakin rajoittamaan minimiin nettilätinäni ja sosiaalisen median puheenvuoroni, jos tarkoitukseni on nollata päänuppi vähääkään totaalisemmin.

    No okei, Magic Ice Vodkaa olin vähän nauttinut, niin vähän avoimemminhan sitä tulee avattua suu yleensä nousujohteisessa, mutta se on sama ihan oikeassakin maailmassa varmaan tiedätte hyvin baari-iltojen vietosta sen, ketkä harrastaa yö/ilta-elämää tai on harrastanut sitä jonkin verran enemmän joskus.

    En kuitenkaan koskaan kirjoita niin toivottomassa tilassa mitään verkkoon, että seuraavana aamuna lähtisi morkkis siitä päälle, mitä tuli sanottua. Kuitenkin olen tälläkin foorumilla ihan oikealla nimelläni, nimimerkkini ja profiilini voi yhdistää minun henkilöitymään, ja pidän pysyvistä väreistä niin netissä, kuin oikeassakin elämässä, ja tykkään tehdä enemmän kavereita, kuin vihamiehiä kaikkialla yleisesti ottaen sen on hyvä sellaisena pääsääntönä aina kun aukaisee turpavärkkini.

    Kuitenkin jatkossakin on tarkoituksenani kirjoittaa ja käydä keskustelua täällä DVDPlazassa, tai ravintoloissa, joissa kulutan aikaani.
     
    Kusni ja kmruuska tykkäävät tästä.
  3. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Känniketju (Humalaketju) on arvostettu osa Plazan perinnettä. :) Ei kannata yhtään jännittää siihenkään kirjoittamista. Itse asiassa olisi hauskaa, jos se saisi uutta elämää vaikka vähän reippaampien viikonloppujuttujen muodossa.

    https://www.dvdplaza.fi/threads/humalaketju.38200/
     
  4. Apari87

    Apari87 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.03.2017
    Viestejä:
    149
    Saadut tykkäykset:
    22
    Tää ketju on välillä kyllä niin syöpää, paljon virheellistä infoa..

    Aloitetaan vaikka siitä äänestä. Dolby Atmos ei ole ainoastaa UHD levyjen antia vaan myös joistain bluray-leffoista löytyy Atmos raita. Ja kyllä, Atmos ei ole mitään paskapuhetta vaan tuo leffoihin uuden ulottuvuuden sekä se parantaa aivan merkittävästi äänien paikantamista. Atmos on mielestäni formaattina huomattavasti parempi kuin kilpaileva dts:x.

    Atmoksen maksimi kokoonpano ei ole 7.1.2 kuten on väitetty viestissä 2. Kajareita saa niin sivuille kuin kattoon laitettua aika paljon enemmän kuin 7 ja 2 unohtamatta subbareita.

    Kyllähän monet soundbarit tarjoavat TV:tä parempaa soundia ja ehkä tuurilla voivat hieman saada jonkin asteista immersion vaikutusta, mutta en ole kokenut ainuttakaan soundbaria joka loisi sen tilantunnun hyvin ilman erillisiä takakajareita ja sen ylhäältäpäin tulevan äänen kanssakin on niin ja näin ollut. Toki olen kuullut vain muutamaa soundbaria. Jonkin asteista bassoa saa tangoista irti, mutta erillinen subbari saa "säkit heilumaan" ihan ilman atmostakin. Epäilen vahvasti, että saman leffan atmos raidan ja true hd 7.1 raidan eroja huomaa soundbarin bassosta. Eiköhän ne atmoksen markkinoimat syvemmät bassot huomaa vasta kunnon subbarilla.

    Joku mainitsi, että tonnilla kannatta hankkia 5.1 systeemi ja ottamatta sen enempää siihen kantaa, kannattaa huomioida, atmos vaatii vähintään 2 kaiutinta yläpuolelle eli 5.1 setti ei tue atmosta.

    Toisekseen ap, kysyt UHD eli 4k-levysoittimista ja sen oston kannattavuudesta ilmeisesti ilman siihen sopivaa näyttöpäätettä. Jos käytössäsi on 1000e aloittaisin TV:stä. Tai sitten jos atmos on nimenomaan se mitä haluat, niin varmaan kannattaa harkita esim. 5.1.4 systeemiä eli tarttisit tuota tukevan vahvistimen, 5 kajaria korvien tasolle ja 4 kattoon. Voit toki aloittaa myös 2 kattokajarilla, mutta silti, tonnin budjetilla tuota settiä ei kyllä kovin helposti rakennella.

    Jos haluat Atmosta kokea Suomessa niin tietääkseni ainoat paikat ovat Finnkinon isense salit. ISENSE-elokuvasalit löytyvät Helsingin Tennispalatsista, Espoon Omenasta, Turun Kinopalatsista ja Tampereen Plevnasta.
     
  5. 100mo

    100mo Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    25.06.2001
    Viestejä:
    948
    Saadut tykkäykset:
    26
    Myös Joensuussa Tapion 1 salissa on Dolby Atmos äänet!
     
    Apari87 tykkää tästä.
  6. Snäckby

    Snäckby Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    12.04.2016
    Viestejä:
    1 599
    Saadut tykkäykset:
    125
    Bio Rex Porvoo ja Hämeenlinna on nykyään täydellä Atmos kattauksella. Ja edelleen koti ja teatteri Atmos on erilainen.
    Esimerkiksi surround peitto ja bassojen vaste on erilaiset. DTS:X on julkaistu Pro versio jota Trinnov 32 tukee ainoana laitteena. Dolbyn CP950 tukee vakiona 128 kanavaa.
     
  7. tmtm

    tmtm Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.10.2008
    Viestejä:
    340
    Saadut tykkäykset:
    45
    Atmos löytyy ainakin myös Helsingin Oodin Reginasta.
     
  8. TuK

    TuK Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.09.2004
    Viestejä:
    566
    Saadut tykkäykset:
    14
    Jep, Atmos-saleja on tällä hetkellä Suomessa 10:
    - Finnnkinon iSense-salit (4 kpl)
    - Joensuu Tapio 1
    - Mikkeli Ritz
    - Oulu Star 1
    - Porvoo Bio Rex 1
    - Hämeenlinna Bio Rex 1
    - Helsinki Kino Regina (jossa nyt tietysti ei normaaliohjelmistoa ole)
     
  9. Apari87

    Apari87 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    04.03.2017
    Viestejä:
    149
    Saadut tykkäykset:
    22
    Hienoa, että myös muut ketjut kuin finnkino on panostanut atmokseen. En ollutkaan kuullut mistään, että saleja on päivitelty noin hienosti useammassakin kaupungissa.
     
  10. IlkkaP

    IlkkaP Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.01.2002
    Viestejä:
    1 057
    Saadut tykkäykset:
    279
    Lisäksi iPhone 11 tukee Dolby Atmosia.
     
  11. Snäckby

    Snäckby Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    12.04.2016
    Viestejä:
    1 599
    Saadut tykkäykset:
    125
    Miksaamoja on Suomessa kolme eli Meguru, Aalto ja Kalevala eli toivotaan lisää kotimaista tuotantoa. Studioita joissa on hima versio on sitten jo useampi mutta eivät täytä DARDT vaatimuksia.
     
  12. henkka007

    henkka007 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    14.02.2016
    Viestejä:
    44
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kannattaako ostaa UHD elokuvia, jos Bluray version saa halvemalla tai omistaa jo kyseisen elokuvan? UHD soitin löytyy jo, kun Xbox One X tukee kyseisiä elokuvia. Nykyinen TV hajoaa kohta niin pitää kummiskin ostaa uusi. Minulla on silmälasit, joten onko UHD:sta mitään hyötyä?
     
  13. mdk 5.1

    mdk 5.1 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.06.2003
    Viestejä:
    1 014
    Saadut tykkäykset:
    98
    Ei muuta kuin tuonne tihrustamaan eri versioiden eroavaisuuksia. https://caps-a-holic.com

    Jos uskoo että 4K-levyt ovat aina parempia niin ehdottomasti, mutta jos ei huvita ostella/kerätä leffoja ehdottomasti parhaimpana versiona niin ei se 4K-levy mikään juttu vielä ole. Onhan niissä 4K-levyissä muutakin paremmin kuin pelkkä resoluutio, mutta kuten aina uutus tuotteiden eduista pääsee oikeasti nauttimaan vasta kun on katseluvehkeet kunnossa.

    Jos empii 4K-levyjen ostoa, niin kannattaa varmaan kokeilla itse jotain kehuttua levyä ja todeta itse. Kyllähän noita 4K-versioita melko usein jo näyttää alta 20e saavan, joten hintaero vastaavaan blu-ray-levyyn jo aika pieni.
     
  14. sokka

    sokka Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    5 765
    Saadut tykkäykset:
    318
    4k levyjä saa jo 10€ hintaa esim Gigantista. Discshopilla ja CDON:lla on myös omat tarjoukset.

    Ajattelin alkuun, että eihän tuo ero kummoinen ole blurayn ja 4k välillä. 4k upscale tekee hyvää jälkeä myös. Nyt jos katsoo hyvää 4k julkaisua vs normi bluray, niin voittaja on melko selvä. Dolby Vision ja Atmos, HDR10 ja DTS-X. Nuo tekee ihmeitä kuvalle ja äänelle. Tosin ei kaikki julkaisut ole sillä tasolla, että niitä kannattaa edes päivittää 4k:lle. Tullut muutamat itsekin todettua. Varsinkin alkupään julkaistu on pahimmillaan melkoista roskaa. Sama oli aikanaan bluray aloituksen suhteen. Kannattaa katsella arvosteluja läpi. Filmilta siirretyt leffat on yleensä ihan hyvää laatua, johtuen juuri lähdemateriaalista, joka on yleensä lähellä natiivia 4k kamaa.
     
  15. mopsi

    mopsi Käyttäjä

    Liittynyt:
    08.11.2012
    Viestejä:
    614
    Saadut tykkäykset:
    41
    Riippuu myös millainen TV on käytössä. Tällä hetkellä uusista telkuista alle 800 - 1000 euron hintaiset telkut (karkeasti arvioiden) eivät käytännössä tuo juuri mitään parannusta HDR käytössä.
     
  16. mdk 5.1

    mdk 5.1 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.06.2003
    Viestejä:
    1 014
    Saadut tykkäykset:
    98
    Tämähän on kyllä ihan totta ja saman hintaluokan projektoreissa edut ovat vielä laihemmat.

    Vaan keräilijän näkökulmasta UHD-levyjen hinta on monesti jo aika kohtuullinen. Eli ainoa syy miksi mielestäni ei kannattaisi ostaa parasta tarjolla olevaa formaattia on se että on päättänyt keräillä vain tiettyä formaattia.

    Tähän liittyen sanottakoon että hyvä dvd-kokoelma onkin kultaakin arvokkaampaa facebookin keräilyryhmissä. Vaikka useimmiten ainoa syy miksi porukka noista dvd-levyistä maltaita maksaa ovat suomenkieliset kansipaperit.
     
  17. sokka

    sokka Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    5 765
    Saadut tykkäykset:
    318
    Jep. Tätä on kyllä helvetin vaikea ymmärtää, kun ottaa huomioon, että dvd on formaattina aika paska. Kuva ja ääni, itse formaatin toimivuus ja säilyvyys esim blureyihin nähdä aika naurettava. Sitten puhutaan vaikka Piinan bluraystä, mistä maksetaan aivan naurettavia hintoja, kun Amazon UK:sta saa identtisen levyn kympillä. No kannessa ei lue Piina. Jestas sentään tota typerää logiikkaa.
     
  18. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Vieläkö UHD-leffojen mukana tulee myös tavallinen Bluray-versio?

    Ainakin monissa aiemmin ostamissani UHD-leffoissa oli mukana tavis Bluray. Joten siinä mielessä tuo UHD on kannattava ostos, että jos sellaisen tarjouksesta vaikka alle kympillä saa ja mukana on molemmat versiot, niin on ainakin tulevaisuuden varalle tuo UHD:kin vaikka laitteisto ei sillä hetkellä Blurayta kummempaa tukisikaan. Normaalihinnat tavallisen Blurayn ja UHD:n välillä ovat sen verran isot, että välttämättä varmuuden vuoksi ei UHD:n ostaminen ole kannattavaa, mutta jos tarjouksesta halvalla saa, niin ehdottomasti, mikäli siis myös tavallinen Bluray tulee mukana.

    Vertailua noiden välillä on sinänsä turha tehdä kuvanlaadullisesti, koska erohan on ihan selvä, jos vain toistolaitteet ovat kunnossa ja UHD-versio on oikein tehty. Mutta sitten, jos taas telkku on pieni eikä pysty kuin SDR-toistoon, niin on vähän turha edes yrittää katsoa HDR-leffaa. Todennäköisesti kuva on jopa huonompi kuin Blurayssä.
     
  19. hansolo

    hansolo Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.11.2002
    Viestejä:
    4 737
    Saadut tykkäykset:
    536
    Tulee käytännössä aina. Muutamilta pienemmiltä julkaisijoilta on tullut leffoja esim. Saksassa, joissa on pelkkä UHD BD -levy. Toki heiltäkin on aikaisemmassa vaiheessa ollut saatavilla rajoitettu painos, jossa on mukana BD ja usein jopa DVD. Suomessa esim. alkuperäinen Django on pelkkä 4K-julkaisu ja BD on sitten erillinen versio.
     
    h3mb3 ja nepa tykkäävät tästä.
  20. Mikke

    Mikke Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.09.2003
    Viestejä:
    436
    Saadut tykkäykset:
    14
    Samoin Black Hawk Downin 4K-julkaisussa on pohjoismaissa pelkkä UHD BD. Tämä on toistaiseksi ainoa poikkeus mitä minulle on isompien julkaisijoiden yksittäisjulkaisuissa tullut vastaan.
    Sitten taas esim. Transformers-boksin USA-versiossa on leffat vain UHD BD:nä, mutta mukana on ekstramateriaalilevyt BD:nä.

    EDIT: Korjattu UK -> USA