Parasite (2019) (Bong Joon-ho)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana big j, 01.02.2020.

  1. big j

    big j Tuotantoarvot kohdillaan Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.02.2002
    Viestejä:
    3 420
    Saadut tykkäykset:
    137
    Eiköhän nyt tämäkin elokuva ansaitse oman ketjunsa, koska pöhinä sen ympärillä on ollut kyllä melkoista. Kyseessä siis Bong Joon-ho:n (Memories of Murder, Snowpiercer) viimeisin ohjaustyö, jossa rikkaiden ja köyhien välinen elämistyyli ja sieltä nouseva hyväksikäyttöinen pariutuminen toisiinsa synnyttää väkevän tummasävyisiä ja shokeeraaviakin kohtaamisia kutkuttavalla ja varsin mestarillisella tavalla kerrottuna huumoriakaan unohtamatta.

    Hieno elokuva tosiaan kaikin puolin, ehdottomasti yhdeksi viime vuosikymmenen kuninkuusluokkaan tunkeutuvista nappisuorituksista näillä eväillä. Tarinasta ei nyt kannata jaaritella tarkemmin oikeastaan mitään, koska se pitää kokea ja sisäistää mahdollisimman pilaantumattomin silmin itse. Tarina on villi ja kierroksiaan vähitellen nostatteleva, kunnes sen kanveesin lyönti on tullut todettua sellaisen myötämielisen hyväksynnän kautta hymyssä suin. Katsojan fokusta ei päästetä karkailemaan tarinan esimerkillisesti toteutetun kuljetuksen ääriltä oikeastaan yhtään.

    Hiottu kokonaisuus, jota ei voi kuin ihailla. Näyttelijäsuoritukset, kuvaustyyli, lavastukset ja kaikki mitä nyt oikeastaan sellaiselta antoisalta elokuvakokemukselta voikaan toivoa timmiä kuin mikä. Käykääpäs katsomassa.

    5/5
     
    Viimeksi muokattu: 02.02.2020
    Pazze tykkää tästä.
  2. sek

    sek Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.04.2004
    Viestejä:
    126
    Saadut tykkäykset:
    1
    Keskitasoa parempi leffa, mutta hieman jäi sellainen maku että olin katteettoman hypen uhri. Visuaalisesti toki kaunis ja hyvää näyttelijätyötä mutta käsikirjoitus oli yllättävän kevyt, jopa keskeneräiseltä vaikuttava. Juoni oli kovin täynnä epäloogisuuksia eikä draamaa osattu rakentaa hallitusti. Tarina kuitenkin piti hyvin otteessaan aina siihen asti kunnes uusia naurettavuuksia lyötiin kankaalle mutta ihan kelvollista kertakäyttöviihdettä tämä oli ja kaunista sellaista. 3/5
     
    h3mb3 tykkää tästä.
  3. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 453
    Saadut tykkäykset:
    775
    Näihin Etelä-Korean leffoihin voi kyllä luottaa. Hienoa kameratyötä. Linssit oikein valittu (ei sitä jatkuvaa pitkän linssin kanssa heilumista niin kuin jenkkileffoissa). Nappiin valittua musiikkia klassisella linjalla. Käsikirjoituksissa ideaa ja meininkiä. Monipuolisuutta (kepeästä komiikasta rankkaan väkivaltaan tuosta vaan). Lisäksi on tietty kaukaisen kulttuurin tuoma eksotiikka, se miltä asiat näyttävät. Tykkäsin. Salissa hirnuttiin leffan kekseliäälle komiikalle. Sen ihan aisti, että kaikki muutkin pitivät näkemästään. Minusta tämä on kevyesti neljän tähden leffa, mutta ei ehkä ihan 5 tähden mestariteos, tosin haluan nähdä tämän vähintään kerran uudestaan ennen lopullista arvosanaa. Alustavasti laitan tauluun 4.5/5.

    Suosittelen.

    Kävin katsomassa tämän Redin Cinamonissa (lähellä minua). Lippu oli vain 9,75 €. Ekaa kertaa tuolla kävin. Kuva valkokankaalla oli jotenkin omituinen, pikselit näkyivät tietyssä kohdissa kuvaa ja lisäksi kuvassa näytti olevan kromaattista aberraatiota. Ennen leffaa mainostettiin salin laserprojektoria, jossa on mukamas "parempi" kuva, mutta ei tehnyt minuun vaikutusta kyllä. Ehkä se laser sitten piirtää kuvan niin tarkasti, että pikselit näkyvät? Onko tuo nyt sitten hyvä asia? Äänipuolikaan ei vakuuttanut tässä Redin Cinamonin kakkossalissa. Dialogi leffassa kuulosti kovin rasittavalta diskanttikorostuksineen. Tiedä sitten, onko itse leffassa vai salin kaiuttimissa tuo raakuus… …onneksi leffa oli sen verran hyvä, ettei näitä kuva-/äänijuttuja pähkäillyt koko aikaa.
     
  4. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 469
    Saadut tykkäykset:
    1 217
    Johan pomppas. 71dB asuu läheellä. Tuosta Kalasataman läpi kuljen duuniin ja näkyy se korkein torni nytkin.
    Ja mihin maailma on mennyt, kun 9,75€ on halpa lippu? Kaksi ihmistä katsomaan 1917 IMAX teatteriin Itikseen on 38,80€. Paljon halvemmalla saa UHD:n hyllyyn ikuisiksi ajoiksi.

    Tuosta läheellä asumisesta tuli mieleen, onko Plazalaisilla koskaan mitään kokoontumisajoja? Ehkä sitä olisi hauska haastaa leffoista tuopposen äärellä. Tuskin meistää kellään mitään pukinsarvia on, vaikka kaikki ei pidä samoista pätkistä.
     
  5. Professional

    Professional Stirlingite Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.08.2004
    Viestejä:
    11 307
    Saadut tykkäykset:
    596
    Oli kyllä hyvä ja taiten tehty leffa vaikka tyttöystävä totesikin, että olis sitä jonkun muunkin leffan voinut ystävänpäivälahjaksi valita :D

    Ehkä suuri hype vei sen suurimman terän, koska ei tämä nyt niin erinomainen ollut, mitä joka paikassa ja gaalassa on hehkutettu. Odotin jotain aivan käsittämätöntä mestariteosta jonka käänteissä leuka putoaa lattiaan ja kylmä hiki valuu pitkin selkää. Tuli vähän mieleen viime vuoden paras leffa, se Tarantinon. Molemmissa mennään aika rauhallisesti, toisten mielestä varmaan tylsästi ekat pari tuntia ja
    sitten lopulta lentää veri.
    Jotain samaa näissä oli vaikka ihan eri leffat kyseessä. Kyllä äijät ohjata osaa!

    Vähän kyllä jäi mietityttämään, että olisko siihen loppuun voinut keksiä jotain muutakin kuin sen kertojaääni selvittää ratkaisun. Jotenkin se ei ihan saumattomasti loksahtanut muuhun elokuvaan...

    ****

    Edit: pahoittelut mahdollisesta spoilista...
     
    Viimeksi muokattu: 15.02.2020
  6. Liekinheitin

    Liekinheitin Käyttäjä

    Liittynyt:
    15.01.2004
    Viestejä:
    4 525
    Saadut tykkäykset:
    87
    ^ Vähän spoilailun makua jo minusta nyt.

    Edit: minä taas pahoittelen nipottamista, mutta myös tuo viimeinen kappale oli ainakin minulle sellaista, että en luultavasti olisi halunnut tietää...
     
    Viimeksi muokattu: 15.02.2020
  7. Snafu68

    Snafu68 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    06.05.2013
    Viestejä:
    1 273
    Saadut tykkäykset:
    164
    Jees, mitähän tästä nyt sanoisi.Ehdottomasti ei ole mikään mestariteos vaikka onkin teknisesti ja kuvaukseltaan nätti ja näyttelijäsuoritukset melko onnistuneita, poikkeuksena ehkä perheen isä ja taloudenhoitaja. Köyhät vs tosirikkaat asetelmaa ja elämän arpapeliä (suositukset suuntaan ja toiseen) tuodaan esille ansiokkaasti. Varmaan monelle nykyaikaa tuo köyhempi elämän malli mitä näytetään.

    Silti, jokin mättää, vallitsevana sellainen "tää on jo nähty"-fiilis joka ei muutu lopun tapahtumarikkaampienkaan kohtausten jälkeen. Tällaisia kivuus muuttuu ankeudeksi tarinoita on kuvattu paljon raadollisemminkin ja pikkuisen jäi kuva, että tarinan esityksen yleisilmettä oli naksautettu pari naksua länsimaisemman, ahem amerikkalaisemman, oskareista tykkäävän keskivertoleffamaun suuntaan.

    3/5
     
  8. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 989
    Saadut tykkäykset:
    262
    Tämä on kyllä sellainen leffa, ettei ensimmäisenä tulisi mieleen cgi. Melkein joka kohtaus sisältää cgi:tä ja oliko se tuo talokin tehty täysin tietokoneella. Cgi:stä kuultua oli hölmistynyt olo.
     
  9. Snafu68

    Snafu68 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    06.05.2013
    Viestejä:
    1 273
    Saadut tykkäykset:
    164
    ^ Talo oli lavasteeksi rakennettu, en tiedä kuinka täydellisesti. Mielenkiintoinen tapa saada "täydellisyyttä" lavasteisiin, en kyllä ajatellut kertaakaan, että tuo on cgitä, vaikka talo näyttääkin arcicad-demolta.
     
    h3mb3 tykkää tästä.
  10. Pazze

    Pazze Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.09.2003
    Viestejä:
    5 015
    Saadut tykkäykset:
    150
    Tämä oli erinomainen elokuva. Mielenkiintoinen veijaritarina hyvillä näyttelijäsuorituksilla kruunattuna. Tarina kulki ja sisälsi sen verran käänteitä, etten ainakaan minä kaikkea alkuteksteistä lähtien osannut arvata. 5/5, ostan kokoelmaan.
     
  11. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83
    Olihan tämä hyvä leffa:):):):)

    Mitenhän tuo loppu jäi hieman avoimeksi saikohan se muu perhe lopulta ostettua sen talon? Itse epäilen että ei vaan se oli sellaista haaveilua.