3D on kuollut

Keskustelu osiossa '3D - laitteet, soittimet ja sisältö' , aloittajana vemkki, 20.01.2017.

  1. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    224
    Kohtuullisen kattava luettelo on myös tässä: http://realorfake3d.com/

    ”Puoli tusinaa” on pahantahtoista väärinymmärtämistä.
     
    Mikkeli13 tykkää tästä.
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    3D on 3D riippumatta siitä, miten se on teknisesti toteutettu. 3D se on jälkikäsittely 3D:kin. Ei se 3D leima ole koskaan edes muka tarkoittanut "kuvattu stereokameralla".

    Jos jälkiprosessointi on 'kusetusta', niin sitten koko elokuvateollisuus on kusetusta, kun merkittävä osa lavasteistakin on tänä päivänä CGI:tä ("digital back-lot"). Enkä tarkoita yksinomaan efektirymistelyjä, vaan vaikka Wolf of Wallstreetia.

    Ja animaatiot ne vasta kusetusta onkin, kun mitään oikeaa ei ole koskaan tapahtunut.

    Sen sijaan 4K on vain upscale 2K, jos se lähdemateriaali on vain 2K. Samaa kuraa kuin 28 Weeks Laterin myyminen FullHD:na.
     
    Burkitsville, nepa ja mdk 5.1 tykkäävät tästä.
  3. tmtm

    tmtm Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.10.2008
    Viestejä:
    340
    Saadut tykkäykset:
    45
    28 Days Later kyseessä.

    2K upscale ei tietenkään ole sama kuin aito 4K, mutta on siinä muutakin kuin pelkkä resoluutio:
    - 4:2:0 chroma subsampling 2K->4K-kuvassa ei ole enää mikään ongelma.
    - Vähemmän pakkausartifakteja.
    (Sekä HDR,- 10-bittiset värit ja laajempi väriskaala, mutta ne on vähän ohi aiheen)

    Tarkkuusero ei ole iso, mutta upscale 4K-kuva yleensä päihittää 1080p:n
     
  4. mdk 5.1

    mdk 5.1 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.06.2003
    Viestejä:
    1 014
    Saadut tykkäykset:
    98
    No nuo nyt vaan ovat teknisiä ominaisuuksia, jotka eivät vielä takaa että julkaisu olisi mistään kotoisin. Sama toki pätee 3D:hen, ei se tekniikka vielä sinällään ole kusetusta taikka ei.

    Sinällään toki harmi ettei 3D kuvaaminen tällä kertaa päässyt yleistymään, mutta toisaalta yllättävän hyvä jälkeä näyttää jälkikäteenkin syntyvän. Siis lohdullisen harvoin on vastaan tullut ihan paskaa 3d kiekkoa.

    Toki yleisellä tasolla enen näe 3D:n vertaamista 2D leffoihin minään kilpailuna kumpi on parempi. Välillä sitä jaksaa innostua 3Dstä ja välillä ei. Kyllähän se 3D tietenkin on enemmän teknistä kikkailua ja sivuseikka elokuvakerronnan onnistumisessa. Mutta kuten nyt kuvasuhdekin, niin sillä ei mielestäni ole mitään väliä kunhan saan katsoa leffan tekijöiden toivomassa muodossa ja aika usein se 3D on vain vaihtoehto siinä rinnalla.

    Maailmahan on täynnä teknisesti loistavia mutta muuten sysipaskoja elokuvia, olipa ne sitten millä tekniikalla toteutettuja.
     
    KILLPATRICK ja nepa tykkäävät tästä.
  5. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Lista viittaa UHD-formaatin ominaisuuksiin, joita joko hyödynnetään tai sitten ei.

    Kiekkoa kuitenkin mainostetaan "4K UHD", eikä "4:2:0 chroma subsampling". Vaikka päällä lukee miten isolla 4K, se ei sitä kuitenkaan suurimmassa osassa tapauksista ole.
     
    Burkitsville tykkää tästä.
  6. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ne stereokamerat ovat kuulemma isoja mutta hankalia kuvata. Ja siitä olen samaa mieltä, että kaikkien elokuvien ei tarvitse olla 3D - ihan samalla tavalla, kun joskus flat on parempi kuvasuhde kuin scope ja jotkut leffat toimii paremmin mustavalkoisena.
     
  7. Burãrum

    Burãrum Käyttäjä

    Liittynyt:
    02.12.2006
    Viestejä:
    176
    Saadut tykkäykset:
    33
    Kun etsii esim. Cdonista ja Discshopista tulevia 3D-elokuvia niin eipä niitä ole. Cdon kyllä näyttää muutaman nimikkeen, jotka eivät ole vielä edes teatterissa, mutta niihin nyt ei voi luottaa. Taitaa olla 3D blu-rayt suomijulkaisujen osalta nyt taputeltu. Harmittaa kyllä kovasti. Se on sitten tilattava Britti Amazonista tai muualta. Joulukuun alussa julkaistu Fast & Furios: Hobbs & Shaw näyttäisi olevan viimeisin (ja varmaan viimeinen) suomijulkaisu.
     
  8. masterson

    masterson Käyttäjä

    Liittynyt:
    15.04.2003
    Viestejä:
    446
    Saadut tykkäykset:
    26
    harmi homma. no onneksi itsellä leffojen katselu on 10% 3d ajasta. Eikä vaimokaan niiitä oikein ymmärrä joten loppujen lopuksi sama kun tilaa sitten ulkomailta.
    vaikkaan kyllä että 3d tulee viellä jossain muodossa uudestaan.
     
  9. Burkitsville

    Burkitsville Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.06.2010
    Viestejä:
    4 173
    Saadut tykkäykset:
    1 003
    Tokkopa tuo nyt kiveen ole kirjoitettu, vaikka parin puljun status siltä osin negatiivisessa valossa näyttäytyykin. Eiköhän tuolta aikanaan taas tupsahda tallenne jos toinen, vaikka formaatin painosmäärät on olleet suuntaa-antavan selkeitä jo hyvän tovin, ikävä kyllä.
    Antaa ajan näyttää...
     
  10. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Ainakin viimeistään sitten kun katselu onnistuu ilman 3D-laseja.
     
  11. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Kävin katsomassa perjantaina uusimman Star Wars leffan 3D versiona. Täytyy todeta, että 3D ei tuonut mielestäni siihen juuri mitään lisää. Ilmeisesti 3D on lisätty jälkeenpäin, minkä vuoksi 3D vaikutelma jäi laimeaksi. Ei siis ihme, että 3D elokuvat ei enää kiinnosta yleisöä, jos lasit eivät tunnu mukavalta ja kokemuskin jää vaisuksi uusilla elokuvilla. Hyvin tehtyä 3D elokuvaa on kyllä mukava katsella 3D:nä.
     
    Viimeksi muokattu: 30.12.2019
  12. sokka

    sokka Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    5 765
    Saadut tykkäykset:
    318
    HDR ja Dolby Vision. Siinä päivän sanat. Itsellä ei ole enää edes 3D tv:tä.
     
  13. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    4K, HDR ja Dolby Visionista ovat olleet hyviä keinoja saada kuluttajat päivittämään telkkareitaan ja laitteitaan uudempiin, kun 3D buumi meni ohi. Leffateatterissa ja kotona videotykillä isolta screeniltä katsoessa HDR ja Dolby Visionista ei ole paljoakaan iloa, koska projisointiteknikka ei kykene kunnolla HDR kuvaan. Mieluummin katson elokuvat isolta cinemascope screeniltä ihan tavallisella SDR kuvalla kuin pienestä telkkarista HDR kuvalla. Olen testaillut 55" 4K UHD telkkarilla 4K HDR materiaalia, ja vaikka se onkin nättiä katsottavaa, niin cinemascope elokuvilla kuva jää mielestäni aivan liian pieneksi kunnon elokuvaelämykseen pääsemisessä. 77" telkkarillakin kuvan leveys on vain 170cm, joka olisi omaan katselutilaan myös liian pieni. Tällä hetkellä käytössä 110" 2.40:1 cinemascope kangas, josta leffat katsellaan alle 3m päästä. 3D toimii myös paremmin isolla screenillä. Myös pimennetty huone lisää elokuvatunnelmaa ison kuvan ja hyvän äänentoiston lisäksi. Nämä tietenkin ovat vain omia mieletymyksiä, jotka ovat muotoutuneet niiden 21 vuoden aikana, kun taloudessa on ollut erilaisia videotykkejä.
     
  14. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Toki nuo lasit, jotka leffateattereissa ovat käytössä, ovat hieman isompia ja voivat painaa, mutta eivät nekään sen isompia ole kuin joidenkin silmälasit. Kotikäyttöön tarkoitetut 3d-lasit puolestaan ovat todella kevyitä. Paljon kevyempiä kuin omat silmälasini.

    Itse veikkaan yhdeksi syyksi 3d:n huonoon suosioon sitä, että se ei toimi pienellä kuvalla eli telkulla se ei ole kovin paljon hienompaa kuin 2d-kuva. Ainakaan alkuinnostuksen jälkeen.

    Sitten olen toki kuullut monilta sitä, että teattereissa lasien pitämisessä on oma vaivansa. Ja kyllähän ne lasit ovat isommat kuin kotona. Siitä ei pääse mihinkään.

    Tykillä asia taas on eri. Gravity on 3d:nä niin hieno tykillä, että ekalla kerralla otti vatsan pohjasta. Toki se vaatii sen kolmimetrisen kuvan. Ja lasit ovat kevyet eivätkä vaivaa.

    Jos jokaisella olisi kotonaan tykki ja iso kuva niin 3d olisi varmasti suositumpaa.

    Harmi, että tuohon 3d-tykitykseenkin liittyy omat tekniset haasteensa.

    Ja lisäksi on pakko sanoa, että koska hdr ei oikein ole tykittäjien juttu, niin 3d voisi sitä olla. Joten toivottavasti hyviä 3d-julkaisuja tulee vastakin.
     
    noeikujoo tykkää tästä.
  15. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Ainakin leffateatterin 3D lasit tuntuivat kovemmalta nenän päällä, mikä ei ainakaan itsestä tuntunut kovin mukavalta pitkän leffan loppupuolella. Voihan se olla niinkin, että lasien kumiset nenätyynytkin olivat kovettuneet ajan saatossa. Ihan saman näköiset Xpandin 3D lasit olivat käytössä jo 2010, kun kävin ekan 3D leffan katsomassa. Kotona 3D lasit eivät minusta häiritse läheskään samalla tavalla.
     
  16. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    224
    Toinen syy voi olla se, etteivät kaikki 3D-TV:t näytä 3D:tä täydellä pystyresoluutiolla vaan formaattina on 540p. Maukka Peruskäyttäjä ei välttämättä ymmärrä, mistä on kysymys — tajuaa vain, että 3D näyttää ”surkealta”.

    On ollut todella vaikea selvittää, missä laitteessa 3D-resoluutio on 1080p. Itsekin erehdyin aikoinaan ostamaan Sonyn, joka käytti puolitettua resoluutiota, ja se lähti saman tien takaisin kauppaan ja tilalle Samsung.

    Tykin kanssa kyseistä ongelmaa ei ilmeisesti liene vaan tekniset spesifikaatiot ovat selviä.
     
    nepa tykkää tästä.
  17. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 082
    Saadut tykkäykset:
    432
    Enpäs ole nähnyt Xpandin 3d-laseja pariin vuoteen missään täällä pääkaupunkiseudulla ainakaan. Finnkino näyttäisi korvanneen ne Dolbyn (tai Imaxin) passiivilaseilla jotka ovat miellyttävän kevyet. (Ainakin tennispalatsissa, kinopalatsissa, itiksessä ja flamingossa)
     
  18. Plisukainen

    Plisukainen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    26.01.2005
    Viestejä:
    1 971
    Saadut tykkäykset:
    169
    Teattereiden Dolby-lasit ovat yhtä keveitä kuin kotikäytössä olevat.
     
  19. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 376
    Saadut tykkäykset:
    224
    Kirjevaaka mukaan kun menee seuraavan kerran katsomaan 3D-näytöstä...
     
  20. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Kaikki eivät pysty 3D:tä katsomaan. Tuli vaan mieleen, kun pari tuttavaa on todennut, että 3D elokuvat aiheuttavat heille pahoinvointia, joten he eivät mielellään katso 3D elokuvia.
     
    Viimeksi muokattu: 30.12.2019