LED-lamppujen käyttöikä

Keskustelu osiossa 'Päivän peili' , aloittajana 71 dB, 04.02.2019.

  1. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 455
    Saadut tykkäykset:
    776
    Olen todella pettynyt LED-lamppujen käyttöikään. On kai nyt tarkoitus, että ne kestäisivät vuosia tavallisessa käytössä eli esim. 6 tuntia päivässä? Eilen pamahti taas yksi, jonka olin ottanut käyttöön 25.7.2017 (aloin kirjaamaan päivämääriä ylös) eli puolitoista vuotta sitten! Jos lasketaan 6 tunnin säännön mukaan, niin käyttöä kertyi luokkaa 3.000 tuntia kun taas lamput lupaavat yleensä 15.000-50.000 tuntia! WTF? Tämä polttimo oli Philips (11W, 2700K, 1055lm, 6,99€ Tokmanni). Aikaisemmin minulla oli samat puolentoista vuoden kestot Clas Ohlsonin Northlight-lamppujen kanssa ja nyt vaihdoin Philipsiin, mutta samaa paskaa näköjään sekin. Energiansäästölamput kestivät paljon pidempään, yleensä luokkaa 5 vuotta. Niistä toki tuli hitaasti kirkastuvia, mutta toimivat sentään vuosia. Onko siis niin, että LED-lamppujen käyttöikälupaukset ovat täyttä huuhaata ja todellinen käyttöikä on kymmenesosa luvatusta? Aika kalliiksi tulee vaihtaa lamput melkein vuoden välein ja ongelmajätettäkin syntyy urakalla. Odotin LED-lampuilta paljon paljon enemmän ekologisuutta… …jos kerran Northlight ei kestä eikä Philipsikään, niin sitten vaan kokeilemaan muut merkit läpi jos vaikka joku merkki olisi laatua...
     
  2. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 758
    Saadut tykkäykset:
    483
    ^
    Valitettavasti nuo ovat pahimmillaan ihan arpajaisia.
    Viimeeksi ostamastani 5 ledin satsista on 3 palanut makkarin lamppuun ja se yksi toimii komeasti vielä eteisen lampussa.
    Eli lampun kannalla ja varjostimellakin on jotain tekoa kestoon.....

    T: Vesku
     
  3. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 978
    Saadut tykkäykset:
    339
    Ongelmana on, että vaikka itse LED-elementti kestäisi, niin oheiselektroniikka ei kestä, koska näissä E14- ja E27-kantaisissa lampuissa elektroniikka pitää pakata ahtaaseen paikkaan. Tarvittaisiin juuri LED-lampuille suunniteltuja lampunkantoja, jotta oheiselektroniikka voi olla valaisimessa. Kauhuratkaisuna ovat tietysti valaisimet, joiden LED-lamppuja ei voi edes vaihtaa uusiin, koska ei ole käytetty standardia liitäntätapaa.

    Itse olen kyllä nykyään ihan tyytyväinen LED-lamppuihin. Vaikka kestoikä ei olisi luvattua tasoa, niin sähkönkulutus on matala ja valo syttyy nopeasti.
     
  4. Digital Man

    Digital Man Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.06.2000
    Viestejä:
    669
    Saadut tykkäykset:
    4
    Itselläni on kaikki ikean led-lamput hajonneet 1,5 vuoden sisään ostamisesta. Sitä mukaa kun ovat pimenneet ja varastosta ikeat loppuneet olen hakenut motonetistä 800 lumenin jotain nimettömiä halpislamppuja sekä airameita, vielä ei ole pimentynyt yhtään. Tunteja en ole laskenut mutta olleet käytössä suunnilleen 2-3 vuotta tällä hetkellä.
     
  5. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Aliexpressistä vaan halpislamppua tulemaan.

    Ledilamput mahdollistaa myös samalla kaikkea kivaa, kuten lamppukohtaisen älyohjaamisen. Erittäin mieluisaa kehitystä ja ei suoraan sanoen ole enää ikävä ns. energiansäästölamppuja (eli loisteputkia).
     
  6. DEAD

    DEAD Let's Fucking Die Tukijoukot

    Liittynyt:
    21.02.2002
    Viestejä:
    348
    Saadut tykkäykset:
    1
    kannattaa vähän kahtoa mitä sieltä alilta tilaa ja muutenkin kiinasta. Itellä noita kiinaledejä kärähtänyt siihen malliin että hyvä ettei ole kämppä palanu. Siirryin suosiolla ihan tunnettuihin merkkeihin ja nuo nyt on kestäneet oisko pariin vuoteen yks tai kaks polttimoa hajonnut.
     
  7. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 455
    Saadut tykkäykset:
    776
    Tokmannilla oli tarjous: 5 kpl ENERGY+ 10,2 W, 1055 lm, 2700 K lamput 10 euroa. Tartuin tarjoukseen. Jos nämä kerran poksahtelevat 18 kk jälkeen, niin ostellaan sitten mahdollisimman halpoja. Näillä on muuten 36 kk takuu, joten kuitti vaan talteen. Energiansäästölamput kestivät aikoinaan 3-7 vuotta, joten kuitteja ei viitsinyt säästellä, mutta LED-aikana on näköjään toisin.

    Kiinasta ei kannata tilata verkkovirralla toimivia halpoja laitteita. Niillä tosiaan polttaa talonsa tai tappaa itsensä, ovat sen verran karmeaa roskaa, varsinki jatkojohdot, pistokeadapterit jne. John Ward -niminen britti testailee näitä Youtubessa ja osoittaa niiden karmeuden. Näissä tuotteissa CE-merkintä ei tarkoita Conformité Européenne, vaan "China Electronics" :rolleyes:
     
  8. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83
    Melkoista kusetusta ja minä kun luulin että ledit tulevat kestämään ainakin sen parikymmentä vuotta,teoriassa olisi voinut. Eipähän sitten tarvitse ostella niitä. Joskus parikymmentä vuotta sitten oli anttilassa ihme tarjous. Siellä oli kauppa kassin kokoiseen kassiin sullottu 60 watin hehkulamppuja ääriä myöten täyteen niitä oli iso läjä niitä kasseja. ostin sellaisen en muista hintaa mutta mielestäni ne oli todella halpoja. Minulla on niitä vielä sen verran että luulen niiden riittävän ehkä 15 vuoden ajaksi jos vielä elän silloin alkaa eläkeikä sitten olla lähellä. yhdessä huoneessa on miniloisteputket joten siinäkin menee todella kauan ennen kuin tarvitsen sinne niitä hehkulamppuja ja keittiössä on myös halogeeniä. Mennään näilla kun ledit sitten olivatkin paskoja niin en viitsi niitä edes ostella. Tietenkin jos niitä ilmaiseksi jostain ilmaantuu niin voi käyttää kun sitä tavaraa aina ilmaiseksikin välillä tulee.
     
  9. Valentino

    Valentino Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.03.2008
    Viestejä:
    546
    Saadut tykkäykset:
    43
    Se on selvää valmistajille, että elektroniikka on lamppujen "heikoin lenkki", mutta myös tarkoituksellista, jota kutsutaan suunnitelluksi vanhenemiseksi. Jos niin ei olisi, lamput kestäisivät lähes ikuisesti.

    Hehkulampun muodon mukailu tosin rajoittaa lampun koon, mutta ne voisivat monissa valaisimissa olla suurempiakin, jolloin lämmönhallinta olisi helpompaa.

    Vieläkin on myynnissä R-merkittyjä hehkulamppuja. Jos ostaa vielä 240 voltin lampun eikä räpsyttele sitä jatkuvasti, se kestää todella pitkään, eli luvattu 6000 tunnin käyttöikä ylittyy reilusti. Se kestää myös korkeissa lämpötiloissa (sauna).
     
  10. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    Minulla on toiminut Osram GU10 kannalla olevat himmennettävät lamput n.6v jo. Lamput palavat ainakin 8h/päivä.
    Ensi kokeilin halpoja kiinalaisia, mutta paloivat muutamassa viikossa ja sitten siirryin laadukkaisiin eurooppalaisiin. Tyytyväinen olen ollut. Tilasin noita 6 lampun settejä 2 kpl,(10kpl käytössä,yleensä kyllä vain 5kpl kerralla käytössä). Kaikki toimivat ja olivat edullisia. Olohuoneessa hoitavat koko valaistuksen alakatossa, muuta ei ole ja sopivat hyvin kotiteatteriin.
    Ostakaa eurooppalaisia lamppuja!