mikä mättää elokuva arvosteluissa?

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana jodorowsky, 05.10.2019.

  1. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83
    Jaa yleistä elokuvista osio on poistettu niin pistetään tämä sitten tänne.

    Olen miettinyt noita nykyisiä elokuva arvosteluja että johtuuko se ammattitaidon puutteesta vai mistä. että melkein leffa kuin leffa jos luen arvosteluja on saanut hyvät arvostelut. Eräs suomalainen kovan luokan elokuvaharrastelija jonka nimeä en nyt heti muista(sanokaa kuka se oli). Hän sanoi suunnilleen niin että jos joka viikko tulee ensi-iltaan elokuvia jotka ovat saaneet 4 tähteä niin jokin on pahasti vialla ei sellaisia elokuvia tule niin usein.
     
  2. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 436
    Saadut tykkäykset:
    771
    Itse päättelin jo nuorena, että elokuva-arvosteluissa mättää se, että arvostelijalla on erilainen maku kuin minulla.
    En ole sittemmin välittänyt elokuva-arvosteluista pätkän vertaa.
    Aivan sama montako tähteä elokuvilla antavat.
    Itse pidän tai olen pitämättä - ihan omista syistäni.

    Eli ei tarvitse olla huolissaan.
     
  3. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83
    Juu. Arvostelijan pitäisi arvostella elokuvaa miten sen nyt sanoisi viisaasti. Taideteoksena vaikka itse ei tietystä taideteoksesta välittäisikään niin se pitäisi osata arvostella silti sen taideteoksen ominaisuuksien perusteella. En kyllä oikein osaa selittää mutta lyhyesti sanottuna. Arvostelin esim titanic elokuvan 4 tähden elokuvaksi vaikka en itse pidä elokuvasta yhtään. titanic ei todellakaan ole sen tyylinen elokuva josta itse pitäisin scifi ja kauhuelokuva harrastelijana vaikka elokuva kyllä kauhun elementtejä sisältääkin.
     
  4. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 579
    Saadut tykkäykset:
    215
    Sen joka ammatikseen arvostelee elokuvia jollakin media-alustalla tulisi pystyä tekemään se objektiivisesti ilman että omat mieltymykset vaikuttavat asiaan. Muutenhan kyseessä ei olisi ammattilainen. Laatu tulee pystyä arvottamaan asianmukaisesti. Muutenhan elokuvien levittäjät yms. voisivat syyttää heitä markkinatilanteen vääristelystä tms. Heh.

    Yksityishenkilöt taas saavat kirjoitella elokuvista ihan mitä lystäävät ja lytätä 7 Oscarin elokuvat jos eivät satu näkemästään tykkäämään...
     
  5. Khilon

    Khilon Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.10.2006
    Viestejä:
    280
    Saadut tykkäykset:
    31
    Arvosteluissa mättää se, että ne yritetään pelkistää tähdiksi tai muulle asteikolle, joka on mukamas objektiivinen, vertailukelpoinen ja yksiselitteinen. Ihan vain sen takia, ettei arvostelua tarvitse vaivautua lukemaan. Sitten ollaan hämmästyneitä kun kaikki eivät olekaan samaa mieltä.

    Voi toki arvioida näyttelijäsuorituksia, käsikirjoituksen omaperäisyyttä, dialogin uskottavuutta tai jotain muuta vastaavaa, mutta ei tuollakaan päästä objektiiviseen, saati kaikkia tyydyttävään arvosteluun. Jos otetaan esimerkkigenreiksi vaikkapa toimintaelokuvat ja romanttiset komediat, niin molemmissa on hyvinkin vakiintuneet ja suurelta osin pöljät ja ennalta-arvattavat konventiot joita useimmat elokuvat seuraavat. Pitäisikö arvostelijan silloin haukkua leffa koska juoni on pöljä, vai kehua sitä koska se seuraa lajityypin konventioita, joita suurin osa katsojista odottaa ja arvostaa?

    Oma ratkaisuni olisi heivata tähdet ja luopua ajatuksesta, että arvostelija kertoo lukijalle onko leffa hyvä. Sen sijaan pitäisi avata sen sisältöä niin paljon, että arvostelun lukemalla voi kohtalaisen luotettavasti päätellä vastaako leffa omaa makua.

    Lisäys:
    Ketjun aloittajan mainitsemaa ongelmaa en ole havainnut, minusta suurin osa tuntuu olevan enintään kolmen tähden tavaraa.
     
  6. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83
    Mielenkiintoinen tuo juttu elokuvan juonesta jos se on pöljä. itsellä on joitain elokuvia jotka ovat mielestäni hyviä vaikka juoni on periaatteessa huono. Mutta jos elokuva on kuvattu esim todella hienosti niin tyhmän juonen voi monesti antaa anteeksi esim leffat crow ja pan labyrinth ja terminator 2 on periaatteessa todella tyhmä juoni kun se toistaa aikapitkälle edellisen osan tarinaa mutta kuin ihmeenkautta siitä tuli todella legendaarinen taideteos kun cameron onnistui tekemään siihen sen uskomattoman taiteellisen tyylin ja tunnelman.

    lisäys äkkiseltään vaikuttaa että melkein jopa suurin osa lukemistani arvosteluista on 4 tähden arvosteluita.
     
  7. spaguman2

    spaguman2 Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.10.2012
    Viestejä:
    352
    Saadut tykkäykset:
    72
    Ei tehdä hyviä leffoja? Arvostellaan väärillä perusteilla-Rambo 5. Keskitytään epäoleelliseen- Joker. Joo eipä noita edellekän tule tosissaan luettua, lähinnä hymähdettyä. Tosin itse voisin arvostella jokaisen Marvel-leffan suoraan yhteen tähteen, kun en ymmärrä:)
     
  8. Liekinheitin

    Liekinheitin Käyttäjä

    Liittynyt:
    15.01.2004
    Viestejä:
    4 524
    Saadut tykkäykset:
    87
    Näinhän se. Aina ei toki onnistu.

    Liian sokeasti en tähtiä tuijota, vaan tekstistä pystyy näin jo vuosia arvioita lukeneena aika hyvin päättelemään, olisiko itseä kiinnostava elokuva kyseessä. Kun voihan huonostakin nauttia, meikäläiselläkin on pitkä rivi Seagalia, van Dammea yms. enkä todellakaan menisi kehumaan noita hyviksi elokuviksi.

    Ja jos joku pätkä kerää järjestään hyviä arviota, siihen hyvin harvoin joudun itse pettymään.
     
  9. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 977
    Saadut tykkäykset:
    257
    Sinänsä arvosteluissa ei ole mitään vikaa, mutta se, että elokuville annetaan tähtiä/numeroita on. Ilman tähtiä tai numeroa lopussa, ei kukaan välittäisi niin paljoa. Pelkän tekstin avulla arvostelija saattaisi saada jonkun lukemaankin arvostelun, eikä vain katsomaan numeroa lopussa. Itse luovuin jo kauan sitten tähdistä ja numeroista.
     
  10. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Minua on aina häirinnyt arvosteluissa:
    -yleinen ja yhteinen pistearvostelu. Itse arvostan elokuvat genren sisällä. Esimerkiksi "Hei, me lennetään!" on mielestäni viiden tähden elokuva omassa lajissaan. Ei se silti ole yhtä hyvä kuin viiden tähden elokuva "Ilmestyskirja. Nyt."
    -jonkinlainen anakronismi tai muu sellainen. Esimerkiksi HS:n Nyt-liitteen Martta Kaukonen kohtelee negatiivisesti vanhoja elokuvia sillä ainoalla selityksellä, että niissä on naisten/ei-valkoisten jne. vähättelyä. Vanhat elokuvat pitää ymmärtää aikansa tuotteina.
    -ei millään uskalleta myöntää, että mestari voisi tehdä aika huonoa tai vähintään turhaa tuotantoa. Nykyajan esimerkkinä Aki Kaurismäki. Aikaisemmin vaikka Jean-Luc Godard.
     
    Viimeksi muokattu: 05.10.2019
  11. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 976
    Saadut tykkäykset:
    339
    Itse olen sen verran kärsimätön luonne, että tykkään katsoa tähdet ennen kuin alan lukea leffa-arvostelua. Ärsytti joskus ennen vanhaan, kun Hesarissa ei ollut tähtiluokittelua. Erinäisten draamojen arvosteluja en vaivaudu yleensä lukemaan ollenkaan, jos tähtiä on alle neljä, kun ei ole ominta genreäni.