Marantz SR5008 ja Audyssey MultiEQ XT

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana noeikujoo, 31.05.2019.

  1. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Tein eilen muutamia mittauksia iPadilla ja iMM-6 mikillä. Huomasin mittausten aikana, että Audyssey MultiEQ XT päällä subbarin etäisyys täytyy säätää 2m pienemmäksi kuin ilman Audysseyta. Olin säätänyt aiemmin subbarin etäisyyden kohdalleen dB mittarilla ja 80Hz siniaallolla.

    Ekassa käppyrässä Audyssey MultiEQ XT on päällä, subbarin etäisyys vahvistimessa 3,68m ja jakotaajuus 80Hz. Kuvasta näkee selvästi, että jakotaajuudella on vasteessa kuoppa.

    [​IMG]

    Säädin subbarin etäisyyden uudestaan Audyssey päällä (tuloksena 1,65m), muutin jakotaajuuden 90Hz:iin ja tässä on lopputulos:
    [​IMG]
    Ilmeisesti Audyssey MultiEq XT aiheuttaa subbarille viivettä, koska etäisyyttä pitää rukata 2m pienemmäksi, että vaiheen saa kohdalleen jakotaajuudella?

    Tässä vielä subbareiden huonevaste ilman pääkaiuttimia:
    [​IMG]

    P.S. Noiden käppyröiden dB asteikko ei jostain syystä pidä paikkaansa. Mittaukset on tehty oikeasti 80dB tasolla. En löytänyt Audio Tools ohjelmasta kohtaa, miten tuon voisi korjata.
     
  2. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Mittailin pääkaiuttimien vasteen ilman Audysseyta ja totesin, että kuoppa 80Hz kohdalla johtuikin huonemoodeista. Sen sai korjattua muuttamalla subbarin etäisyyttä, mutta sen jälkeen bassot kuulostivat tulevan sohvan takana olevasta subbarista. Ei siis kannata tehdä subbarin etäisyyden säätöä juuri sillä taajuudella, johon sattuu huoneen aiheuttama vaimentuma.

    [​IMG]
     
    Hippo tykkää tästä.
  3. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Sikäli kun Audyssey aiheuttaa viivettä, niin subbari pitäisi säätää todellisuutta kauemmaksi, luonnollisesti. Jos nyt oletetaan, että "sähkönnopeus" on nolla, eli vahvistimen antaessa linjalähtöön impulssin subwooferille murahtaa, niin signaali siirtyy välittömästi subwooferille. Eli etäisyys asetetaan "todelliseksi".

    Jos DSP aiheuttaa viivettä subwooferille menevää signaaliin, ääni tulee myöhässä kuuntelupisteeseen. Tällöin AV-vahvistimen asetuksiin pitää tietenkin syöttää subwooferin olevan kauempana (todellinen etäisyys + viivettä vastaava etäisyys), jolloin vahvistin kompensoi tämän aikaistamalla subbarille lähtevää signaalia (tai viivästämällä muita, mene ja tiedä).

    Millisekunnin viive vastaa about sitä, että subwoofer olisi 30cm kauempana (343 metriä sekunnissa x 0,001 sekuntia). AntiMode 8033:n aiheuttama viive vastaa muistaakseni 90cm etäisyyttä.

    Subwooferin etäisyys pitäis aina säätää jakotaajuudella - jos se tehdään pelkästään SPL-mittarilla, eikä vaihetta mittaavalla REW:lla - joten moodin osuminen siihen on vähän huonompi juttu. Toki sen vaiheen voi säätää vaikka 20hz alempana, mutta silloin se ei sitten ole ihan tasan oikein.
     
  4. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    Viivettä tai aikaistusta, silleen sama. Ajattelin ensin, että Audyssey vaikuttaa jotenkin tuohon etäisyyteen, mutta se olikin virhellinen veikkaus.

    Tietenkin subin etäisyys säädetään jakotaajuudella. Tässä nyt vaan sattui pääakajarien sijoittelusta johtuva huoneen aiheuttama vaimentuma juuri 80Hz taajuudelle ja metsään mentiin. Laitoin jakotaajuudeksi 60Hz ja säädin subbarin etäisyyden 60Hz siniaallolla. Lopputuloksena sama etäisyys, jonka audysseyn kalibrointi oli arponut. Lopuksi laitoin jaon takaisin 80Hz. Nyt subbarit integroituu taas pääkajareihin ongelmitta, vaikka vasteeseen jäikin kuoppa 80Hz kohdalle.
     
    Viimeksi muokattu: 04.06.2019
  5. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Pääsääntöisesti subwoofereissa on pääkanaviin nähden tippa viivettä niiden toimintaperiaatteesta johtuen. Lisäksi Audyssey todennäköisesti lisää viivettä, mutta jos se prosessoi kaikkia kanavia, niin viivekin on oletettavasti sama kaikissa kanavissa, jolloin se ei aiheuta muutosta pelkästään subbariin.

    Sinänsä etäisyydensäätö ja vaihesäätö ajavat saman asian, joskin etäisyydensäätö on usein tarkempi työkalu vaiheen sovittamiseen. Suattaahan se olla, että vaihe napsahtaa kohdalleen asettamalla subbarin etäisyys todellisuutta lyhyemmäksikin. Itsellä se on... neljällä?... eri subbarilla ollut aina jonkin matkaa todellisuutta kauempana.