Vanhojen kaiutinkoteloiden uudelleenkäyttö uusin elementein

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana Zipponium, 19.04.2019.

  1. Zipponium

    Zipponium Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.03.2006
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Morjens!

    Olisi ajatuksena piristää vanhoja Sonabin Twin-1000 kaiuttimia uusilla elementeillä ja vahingossa saada ne soimaankin suunnilleen 20v tuoreemmin. Noita siis on kertynyt nurkkiin 4kpl ja kahdesta on diskantit jo kuolleet ja yhdestä keskiäänikin.

    Eteneminen on vielä täysin teoriapohjalla noiden 2x10" elementillisien tolppien suhteen, koska en kuollaksenikaan löydä miten moisille lasketaan tilavuuksia kaiuttimissa. Subbareiden laatikoita kyllä jokaiseen variaatioon löytyy kaikkialta.

    Toki näin ennakoiden, kun sitten koskaan ikinä saa aikaiseksi nuo koteloiden sisukset mittailla, niin sitten voisi siitä järkeillä teoreettisesti mitä elementtejä sinne voisi ajatella ja siitä sitten lähteä suunnittelemaan mitä keskiääneksi ja sitten diskantiksi. Refleksit on sitten helppo rakennella tilannetta tukeviksi, ellei sitten päädy reiluna vain tulppaamaan noita umpeen.

    Joten näin suhteellisen aloittelevana, vaikkakin nyt toista vuotta analyyttistä opettelua harjoittaneena olen täällä osaavampien tietämystä hakemassa.

    Tavoitteena tosiaan saada nuo mahdollisesti projektimielessä opin tiellä toimittamaan niin musiikkia, kuin kotiteatterin pääkaiuttimien virkaa. Musiikin osalta mennään niin konemusiikin, raskaamman metallin, sinfonian, kuin lapinlahden lintujen kautta ties minne.

    Halvaksihan tämä ei tosin ole tulossa, mutta insinöörihengessä vähintään suunnittelu ja laskeminen on luonnossa vahvasti. Vaikka sitten kävisikin niin, että rakentaakin sitten vaan suoraan kokonaan uudet kotelot noille elementeille myöhemmin kompromissien ampuessa muutoin silmille.

    Hellasäröä kun ei ole näkynyt tai kuulunut.

    Vahvistimina nykyisellään taustalla Yamahan AX-892 ruokkien näitä sonabeita ja RX-V1067 sitten tuota muuta teatteria omana kokonaisuutenaan.

    Joten toivottavasti tällä sisääntulolla saa jotain selkoa mitä haetaan ja minne ollaan menossa.

    Kiitosta jo ennakkoon.
     
  2. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 725
    Saadut tykkäykset:
    479
    Samoilla periaatteilla ne lootat lasketaan oli subbari eli ei.
    Edit: Tiettyjä parametrejä on joka tapauksessa elementeistä tiedettävä ja ns. "oikeat elementtivalmistajat" myös ne julkaisevat, wanhoista ne on itse osattava mitata.
    Simulaatio-ohjelmat on myös yksi vaihtoehto.
    Raskaampaa ja kattavampaa sarjaa ohjelmistoa kaiutinsuunnitteluun lienee kuuluisa Vituixcad, sitten pelkkään koteloon lienee yksinkertaisempi WinISD.

    T: Vesku
     
  3. Zipponium

    Zipponium Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.03.2006
    Viestejä:
    5
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuittia tälle.

    VituixCad ja WinISD on jo vanhoja tuttuja teoriaprojektien osalta.

    Anyhow huutelen tänne aikaamyöten miten homma etenee ja vahingossa siinä samalla sitten saanen kritiikkiä myös rakentavasti. Jahka tästä nyt kalenteriin tulee autenttinen kotvanen noista yhtä alkaa palastelemaan.

    Hamassa tulevaisuudessa toki noiden lopputuloksen mittailuun tosin saattaa olla tarvetta mittauskalustolle. Niiden osalta joutunee tekemään sijoituksia, vaiko fiksumpaa lähteä lainailemaan? -> Missään nimessä en ole utelais, mutta todellakin kiinnostaa! :)
     
  4. Hermo

    Hermo Uusi jäsen

    Liittynyt:
    11.09.2003
    Viestejä:
    60
    Saadut tykkäykset:
    2
    Ilman mittauksia et tule pärjäämään.
    Mittauskalustoksi käyttökelpoinen olisi esim. Focusrite Scarlett 2i2 2nd Gen ja Sonarworks XREF 20 Mic mikki. Impedanssien mittaukseen joudut tinailemaan vielä "kytkentä-boksin".
     
  5. Janoch

    Janoch Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toteutusmahdollisuuksia on niin monia. Yksi on tietysti suunnitella passiivinen 3-tie jakosuodin sopivine elementteineen ja suuntauksineen, joka on jo aikamoinen urakka. Minidsp tyyppinen toteutus säästäisi kovasti rakennustyötä, mutta vaatisi useamman vahvistinkanavan lopulliseen toteutukseen.
    Puoliaktiivisena (tai puolisuunnitteluna) voisi käyttää yläpään toteutukseen jalustakaiutinta josta löytyy sopiva 5-5.25" keskiääni, tällöin voisit saada diskantti-keskiääni jaon suurinpiirtein toimivaksi suoraan valmiilla sarjalla. Näköjään tuollaisien jalustakaiuttimien hintaluokka voi olla esim 150€/pari, ei paha hinta parista jakosuotimesta ja neljästä elementistä.
    Toki yläpään toteutukseen voisi käyttää myös esimerkiksi audiovideon rakennussarjaa, koaksiaalina yksisilmäisiä tai vanhempaa satasen satsi rakennussarjaa, lisäksi bassoalue järeänä.
    Aikamoista leipomista riittää sitten saada basson ja yläpään jako toimivaksi.
    Joku varmasti ajatteleekin ettei valmiin jalustakaiuttimen tai rakennussarjan ääntä saa tuossa kotelossa kohdalleen, no ei saa 100% kohdalleen tuskin on alkuperäisessä kaiuttimessakaan aivan kohdallaan. Sähköinen jakotaajuuden alue olisi ainakin toimiva.
    En usko että omat taidot toteutukseen riittäisivät, jos en tekisi bassoaluetta omalla vahvistuksellaan. Onnea suunnitteluun.