M. Night Shyamalanin uusi "Split" tulossa teattereihin

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mika, 19.12.2016.

  1. Mika

    Mika Administrator Ylläpidon jäsen Ylläpito Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.02.2000
    Viestejä:
    8 291
    Saadut tykkäykset:
    29
    Mika submitted a new blog post

    M. Night Shyamalanin uusi "Split" tulossa teattereihin

    [​IMG]

    Ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja M. Night Shyamalanin ainutlaatuinen trilleri Split luotaa yhden miehen särkyneen mutta lahjakkaan mielen syvyyksiä.

    Sivupersoonahäiriöstä kärsivien ihmisten henkinen jakautuminen on jo pitkään kiehtonut tiedemaailmaa. Uskotaan, että joidenkin häiriötä potevien ihmisten eri persoonilla voi myös ilmetä erilaisia fyysisiä piirteitä. Yksi potilas voi omata laajan skaalan erilaisia henkisiä ja fysiologisia kokonaisuuksia.

    Kevin (James McAvoy) on paljastanut luottopsykiatrilleen Karen Fletcherille (Betty Buckley) jo 23 erilaista persoonaa. Niiden kaikkien varjossa piileksii kuitenkin vielä yksi, joka esiin noustessaan hallitsee kaikkia muita ja pakottaa Kevinin kidnappaamaan kolme teinityttöä. Tragedian kärjistyessä Kevin käy selviytymistaistelua sekä itseään että ulkomaailmaa vastaan, kun hänen sisäiset raja-aitansa alkavat murentua.

    Shyamalan käsittelee aihetta Kuudennesta aistista ja Signsista tutulla vangitsevalla otteellaan. Tuottajana toimii myös Jason Blum (Puhdistuksen yö, The Gift). Lisäksi tuottajina mukana ovat The Visit –elokuvan tekijätiimistä tutut Marc Bienstock, Ashwin Rajan ja Steven Schneider.

    Teattereihin leffa on tulossa 20.1.2017

    [button style='primary' icon='elusive-videocam' url='https://www.dvdplaza.fi/trailers/split']Katso elokuvan trailer[/button][button style='primary' icon='elusive-videocam' url='https://www.dvdplaza.fi/trailers/split-trailer-2/']Katso elokuvan trailer 2[/button]
    Continue reading the Original Blog Post.
     
  2. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 382
    Saadut tykkäykset:
    225
    M. Night Shyamalan ei ole aivan onnistunut täyttämään odotuksia, joita hänen vaikuttava varhainen ohjauksensa Kuudes aisti herätti, vaan hänen uransa on ollut epätasaista alamäkeä. Yleensä hänen elokuvansa ovat kompastuneet käsikirjoitukseen, jossa muutamat nerokkaat oivallukset eivät jaksa kantaa koko elokuvaa vaan tarina hautautuu kömpelöiden, lapsellisten käänteiden alle ja sortuu jotenkin halpaan dramaturgiaan. The Village oli yksi harvoja poikkeuksia. The Visit olisi voinut olla onnistunut pienen budjetin kauhuelokuva, jos sitä ei olisi kuvattu väkinäisesti henkilöiden omin kameroin.

    Lähtökohtaisesti olisi voinut odottaa, että Split olisi James McAvoyn näytöskappale tyyliin Filth. Päähenkilö Kevin ei ole mikään tavanomainen jakomielitautinen, vaan hänellä on 23 sivupersoonaa. Hän sieppaa kolme teinityttöä ja lukitsee heidät kellariin. Tytöt saavat tutustua eri persooniin odoteltaessa 24:ttä.

    Tapahtumat nähdään paljolti Caseyn (Anya Taylor-Joy) näkökulmasta. Hän on selviytyjätyyppiä, joka on oppinut metsästämään isänsä ja setänsä kanssa. Takaumilla on keskeinen osa elokuvassa, samoin Kevinin psykiatrilla tri Fletcherillä (Betty Buckley).

    Kevinin persoonanvaihdokset jäävät jotenkin ulkokohtaisiksi. Vaikea sanoa, olisivatko ne vakuuttaneet paremmin, jos hahmot olisivat vaihtaneet vaatteiden lisäksi peruukkeja. McAvoy ei loppujen lopuksi muutu kovin erilaisiksi hahmoiksi — vertaa esimerkiksi siihen, kuinka Dan Castellaneta pystyy muuntautumaan aivan erikuuloisiksi henkilöiksi ja juttelemaan itsekseen kolmella eri äänellä.

    Käsikirjoituksessa toistuu Shyamalanin helmasynti: välillä hyviä ideoita, mutta yhtäkkiä löpsähtää aivan kehnoa dialogia tai teennäinen asetelma, ikään kuin kustannustoimittaja olisi nukahtanut hetkeksi.

    Silti tarina etenee pääpiirteissään sujuvasti, katsoja haluaa tietää, miten tyttöjen käy, ja ajoittain esiintyy hienovaraista huumoria.

    Shyamalanin oman cameon lisäksi lopussa nähdään Bruce Willis.

    2½/5
     
  3. Pazze

    Pazze Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.09.2003
    Viestejä:
    5 015
    Saadut tykkäykset:
    150
    M. Night Shyamalanin maine perustuu pariin ensimmäiseen elokuvaan, ja kummasti näitä herran uusia tekeleitä vaan odottaa ja katsoo, vaikka aikamoista huttua mies on viimeiset kymmenen vuotta tuottanutkin. Split on erittäin hyvä leffa, ja erityisesti pääosanesittäjä James McAvoy ansaitsee kiitokset. Tarina oli ok, ja roolisuoritukset ihan kelvollisia McAvoyn lisäksi. Olin niin iloisesti yllättynyt, että täräytin tälle arvosanaksi 4/5. Voi olla, ettei se ehkä ihan niin hyvä ollut. Mutta mennään nyt tuolla.
     
  4. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 494
    Saadut tykkäykset:
    1 225
    Itse en pitänyt McAvoyn suoritusta kummoisena. Samaa mieltä marlan kanssa. Oli vaikeuksia erottaa hahmot toisistaan.
    Koko ajan pyöri mielessä mitä roolilla olisi tehnyt esim. Norton tai Phoenix.
     
  5. opelman

    opelman Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.10.2007
    Viestejä:
    1 649
    Saadut tykkäykset:
    64
    Ihan ok leffa. Sitä jatko-osaa ootellessa 3/5.
     
  6. Jarkko G.

    Jarkko G. Samppa ja Hurricane :| Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.08.2001
    Viestejä:
    13 046
    Saadut tykkäykset:
    97
    James McAvoyn naama on sellainen että sillä ei elokuvaa myydä minulle. Sen takia varmaan tätäkään Shyamalanin comeback elokuvaa en ole jaksanut katsoa aiemmin.
    Olin jo aiemmin spoilaantunut THE jutusta tässä elokuvassa, mutta kaikki muu oli pimennossa. Siksi viihdyin aika hyvin vaikka loppua päin menikin vallan hölmöksi.
     
  7. ZED

    ZED Mitä kävi, ketä tietää? Tukijoukot

    Liittynyt:
    19.03.2002
    Viestejä:
    3 589
    Saadut tykkäykset:
    216
    Tästä olisi varmaankin pitänyt innostua hiukan enemmän. Olihan se periaatteessa elokuvataiteellisesti aivan onnistunut teos. Mutta kun ei oikein ollut joistakin syistä, luultavasti hiukan samoista kuin Jokerin kohdalla, mitenkään erityisen viihdyttävä elokuva. Oliko se kauhuelokuva? Kai ainakin jonkin verran. En taida olla niidenkään ylin ystävä. Jotain fantasia-huuhaata? On tuo ohjaaja/käsikirjoittaja jotain rattoisampaakin katsottavaa joskus saanut aikaan, sellaista positiivisempaa huuhaata kenties. Onneksi aleteline-UHD maksoi aikanaan vain 9,95 €. Jotain hilpeämpää seuraavalla kerralla kenties. Kerran katsoin, tuskin toista laakia tulee. ***/*****
     
  8. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 494
    Saadut tykkäykset:
    1 225
    Mietin katsomisen jälkeen ihan samaa.
    Ehkä kuitenkin jossain vaiheessa katson koko trilogian uudestaan. Tai siis tuo on vakaa tarkoitus, etenkin jos Unbreakablesta tulee UHD joskus..