BlacKkKlansman (2018, Spike Lee)

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana nepa, 15.05.2018.

  1. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Viimeksi muokattu: 15.05.2018
  2. sokka

    sokka Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    5 765
    Saadut tykkäykset:
    318

    Kyllä tämä hyvältä vaikuttaa. Cannesissa ollu 10 min seisonta taputtelua. Ehkä tossa on jotain Cannes lisää myös.
     
  3. opelman

    opelman Käyttäjä

    Liittynyt:
    20.10.2007
    Viestejä:
    1 644
    Saadut tykkäykset:
    63
    Yleisö oli kävellyt buuaten ulos kesken cannesissa. Mutta ei tämän elokuvan näytöksestä.
     
  4. Mookid

    Mookid Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.07.2006
    Viestejä:
    2 694
    Saadut tykkäykset:
    351
    Spike Lee on elokuvamaailman pahin rasisti, ei tule katsottua.
     
  5. htavilap

    htavilap Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.03.2007
    Viestejä:
    1 255
    Saadut tykkäykset:
    161
    Samana päivänä kuin Yhdysvalloissa, eli 10.8.
     
    nepa tykkää tästä.
  6. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Olipas mielenkiintoinen elokuva.
    Spike Lee hankaa rasismia katsojan naamaan sen minkä ehtii. Voin hyvin ymmärtää, että varsinkin jenkeissä politiikan ajaminen näinkin vahvasti leffan välityksellä ei iske kaikkiin ja sen näkee myös arvosteluistakin: vaikka paljon on hyviä arvosteluja, niin toisaalta paljon näytti olevan myös ihan yhden tähdenkin. Ei niinkään, että kukaan ainakaan julkisesti uskaltaisi olla leffan aihetta vastaan, vaan se, että leffa on välillä enemmän rasisminvastainen pamfletti kuin elokuva, ei sovi jokaiselle.

    No, mutta itse elokuvaan.

    Tykkäsin paljon. Pienen tutkimisen jälkeen selvisi, että elokuvaa varten tapahtumia ei ole tarvinnut edes kauheasti muuttaa oikeista. On se totuus välillä tarua ihmeellisempää.
    Washingtonin kersa tekee isääkin parempaa työtä näyttelijänä ja Adam Driverista alkaa tulla kohta yksi lempinäyttelijöistäni. Star Warsit eivät tee oikeutta miehen näyttelijänlahjoille (vaikka hyvä hän niissäkin on) ja miehen ääni on ihan unelma. En tiedä olenko aiemmin sitä niin ajatellut, mutta miehellähän on yhtä omalaatuinen ja mahtava ääni kuin vaikkapa Morgan Freemanilla.

    Jasper Pääkkönenkin vetää hyvän roolin ja saa todella paljon ruutuaikaa. Ehkäpä jopa kolmanneksi eniten koko elokuvassa. Ainakin enemmän kuin Topher Grace, jota kuitenkin toki markkinoinnissa käytetään paljon Jasperia enemmän. Harmi, että Jasperin hahmo on aika yksiulotteinen eikä Jasper pääse käyttämään näyttelijänlahjojaan juurikaan. 90% ajasta hän on vihaisen näköinen, mutta onneksi muutamassa kohtauksessa pääsee näyttämään vähän hymyäkin ja jopa näyttelemään. Harmi, että hänen roolihahmonsa on keksitty hahmo (luulisin näin ainakin) eikä siten pääse isommin esille, vaikka ruutuaikaa siis paljon saakin.
    Kävin läpi yli 20 jenkkiarvostelua ja ainakaan puolessa Jasperin hahmoa Felixiä ei edes mainittu arvostelussa. Lopuissa mainittiin vain yhdessä lauseessa yleisesti, että Felix (Jasper) on yksi organisaation jäsenistä. Yhdessä hänet mainittiin kahdessa lauseessa, mutta negatiivisessä mielessä. Ei kuulemma ollut sen arvostelijan mielestä hyvä. Jopa Felixin vaimo mainittiin useammin arvosteluissa.

    Toki Jasperin ja vaimonsa sänkykohtaus (joka ei ole sitä mitä voisi kuvitella) oli yksi leffan parhaimmista suorituksista ja iloisuudessaan häiritsevä.

    Jenkkiarvosteluissa keskitytään enemmän leffan sanomaan, mutta olisi ollut kiva nähdä Jasperia mainittavan edes hieman enemmän. Washingtonin, Driverin ja Gracen suorituksia kommentoidaan paljon enemmän ja yksi syy siihen varmasti on se, että heidän esittämät hahmot olivat (ovat) oikeita.

    Komediaa leffassa olisi voinut olla enemmän. Vaikka sali oli täysi, niin yllättävän vähän ihmiset nauroivat. Vieressäni istunut iso naishenkilö nauroi useasti, kun Ku Klux Klanin jäsenet haukkuivat tummaihoisia, mikä oli vähän häiritsevää.
    Toki tällaisessa leffassa pitää olla varovainen komedian kanssa eivätkä suomalaiset ehkä maailman nauravinta kansaa ole, mutta aika harvassa olivat kohtaukset, joissa kaikki nauroivat. Toki niitäkin oli ja onneksi myös muitakin kuin trailerissa olleet.

    Neljä tähteä viidestä. Viides jää puuttumaan juuri tuon komedian puutteen vuoksi.

    Vaikka leffan aihetta hierotaan katsojan naamaan, kuten jo aluksi totesin, niin maailma kyllä kaipaa tällaisia elokuvia.
     
  7. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 977
    Saadut tykkäykset:
    257
    Etukäteen tiesi Pääkkösen suorituksen hehkutuksen ja aihepiirin, eipä oikein muuta. Näyttelijät valittu ihan hyvin, mutta välillä tuntuu hahmojen olevan vain näyteltyjä ei oikeita. Musiikki on myös mielenkiintoisesti valittu, ei välillä oikein mätsää kuvan kanssa. Ei huono, muttei tätä varmaan uudestaan tule katsottua.
     
  8. Aleksi17

    Aleksi17 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.12.2017
    Viestejä:
    63
    Saadut tykkäykset:
    6
    Kävin katsomassa elokuvan viikko sitten ja pidin kyllä tosi paljon. Hienoa nähdä näin suorasti tämän ajan ilmiöitä ja asenteita peilaava elokuva. Uskomatonta, että rasismia ja ennakkoluuloja pystyy käsittelemään näin viihdyttävästi ja viiltävästi ilman jäykkää saarnaamista. Tuntuu että tässä ei säästellä ketään tai mitään. Myönnän nauraneeni KKK:n jäsenten möläytyksille jonkin verran. Oli ne sen verran korkealentoista tajunnanvirtaa. Moni muu ei kyllä teatterissa nauranut. Se kohtaus missä päähenkilö ja sen tyttöystävä kävelevät sillalla ja fiilistelevät blaxploitaatio -elokuvia tuntui kyllä vähän päälleliimatulta.

    Jasper Pääkkösen suorituksessa häiritsi jotenkin se ulkomaalaisen tapa puhua englantia. Kaveri on oikean näköinen habitukseltaan rooliin, mutta se replikointi ei ihan vakuuttanut. Pääkkösen ensimmäisessä kohtauksessa hän vaikuttaa puhuvan hampaat yhdessä ja vähän kuiskaten: sihisevästi sanoisin. Pääkkösen replikointi kyllä paranee elokuvan edetessä ja se tulee luontevammaksi. Varmaan tämä aksentti ja puhetyyli paranee kun kaveri saa lisää rooleja ja sitä kautta toistoa englannin puhumiseen. Ei silti, hyvä rooli loistavassa ja tärkeässä elokuvassa.
     
  9. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Jossitellahan ei koskaan kannata, mutta mitähän Pääkkösen uralle kuuluisi tänä päivänä, jos mies ei olisi tehnyt Leijonasydäntä. Käsittääkseni kuitenkin rooli Viikingit-sarjaan tuli suureksi osaksi siksi, että Pääkkösen ja Franzenin yhteispeli fiktiivisinä veljeksinä (joita he Leijonasydämessä näyttelivät ja joista heillä toki oli aiempaakin kokemusta esim. Pahat Pojat -elokuvasta) koettiin erityisen toimivaksi. Leijonasydän on myös elokuvana eräänlainen Suomen vastine American History X:llä, joten nuolet tästä elokuvasta paitsi Vikingsiin niin myös tähän BlacKkKlansman-leffaan ovat selkeät.

    Toki haen tässä koko ajan sitä "tyypillisen kateellisen suomalaisen" tapaa vähätellä Pääkkösen saavutuksia, kun kummassakin hypetetyssä roolissa on kyse lähinnä siitä, että haluttiin samaa mitä Pääkkönen on Suomen kamaralla tehnyt uutuudenviehätyksen nimissä. :oops: No joo, toki Pääkkönen on hoitanut roolityönsä ihailtavasti kovista paineista huolimatta, mutta siinä vaiheessa alan vasta nostamaan hattua miehen kansainväliselle uralle, kun saa sellaisen roolin korkean profiilin tuotannosta, jossa tekijätiimi on halunnut selkeästi Pääkkösen näyttelijänä, eikä Pääkkösen aiemmin esittämän roolin tai kemian toisen näyttelijän kanssa toisintona.
     
    Viimeksi muokattu: 17.08.2018
  10. Tilt-type

    Tilt-type Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.07.2003
    Viestejä:
    3 131
    Saadut tykkäykset:
    192
    ^ Ei oikein käy yksiin sen kanssa mitä Spike Lee sanoi haastattelussa. Piti koe-esiintymisessä Pääkköstä niin hyvänä, että luuli sen olevan aito roskaväen edustaja etelävaltioista. Ei tiennyt Pääkkösestä mitään etukäteen, ei cv:tä.

    Pääkkönenhän sanoi nyt haastattelussa, että on vuosikymmenen kaikessa hiljaisuudessa rampannut USA:ssa koekuvauksissa kertomatta kenellekään mediassa siitä mitään ja polttanut valtavan määrän rahaa reissuihin ja valmistautumiseen. Nyt sitten vihdoinkin tärppäsi. Hyvät pisteet IMDb:ssä (7,8) eikä voi johtua suomalaisten Pääkkös-fanien ryntäyksestä, koska jenkkikäyttäjien keskiarvo on 7,9 ja muiden 7,5.
     
  11. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Ja samoin Pääkkonen oli tuo etelävaltioiden aksentin opetellut aiempaa roolia/koekuvausta varten ja käytti sitä tämän leffan koekuvauksissa. Spike Lee oli tykännyt siitä eikä ollut tiennyt mitään siitä, mitä varten se alunperin oli opeteltu.
     
  12. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Juu, samat taustajorinat olen itsekin käynyt läpi ja kuullut kyllästymiseen saakka tämän Pääkkösen vaihtarivuosien kokemuksista, kun tanssijaisdaamina oli mustaihoinen. Varmasti Pääkkönen on kehunsa ansainnut, mutta pidän vain todennäköisenä sitä, että Spike Leen avustaja oli suositellut Pääkköstä juuri Leijonasydämen (mitä varmaan on pidetty miehen referenssinä ulkomaillakin onnistuneen Viikingit-keikan jälkeen) takia. Harvemmin Hollywood-ohjaajat haukkuvat näyttelijöitään, kun kyse on kuitenkin elokuvan promoamisesta, ja vaikka Spike Lee toki puhui lämpimästi Pääkkösestä muistaen detaljeja miehestä, niin ainakin yhdessä haastattelussa tuntui siltä, että miehen piti koko ajan yrittää kaivaa muistinsa syövereistä jotain, mitä voisi Pääkkösestä ihmisenä sanoa. Joka tapauksessa pointtini oli enemmän se, että haluaisin nähdä Pääkköseltä Hollywood-projektin, jossa vierellä ei olisi Franzen ja jossa roolina ei olisi rasisti tai muunlainen ahdasmielinen typerys, ja sen jälkeen vasta hypätä mukaan hype-junaan. Toki se on sitten taas hieno asia, että Spike oli ihan taistellut Pääkkösestä studiopomojen eriäviä mielipiteitä vastaan.

    Elokuva itsessään on varmasti aivan mainio ja odotan sen näkemistä. Viitaten muuten aiempiin kommentteihin siitä, voiko KKK-huumorille nauraa... Voihan asian ajatella niinkin, että jos rotuasioissa pistää poliittisen korrektiuden luonnollisten reaktioidensa edelle vain sen takia, että pilkka osuu sorrettuun vähemmistöön, niin eikö sekin ole tavallaan rasismia... Jätät nauramatta, koska pilkan kohde on tietyn rotuinen. Sitä paitsi moinen huumori on varmasti tehty avarakatseiselle yleisölle sellaiseksi, että varsinainen pilkan kohde on KKK-jäsenten hassu ajatusmaailma, eikä niinkään se, että he tuovat ilmi mustan rodun koomisia piirteitä.
     
  13. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    [QUOTE="ElvisThePelvis, post: 1672479, member: 7415" Viitaten muuten aiempiin kommentteihin siitä, voiko KKK-huumorille nauraa..[/QUOTE]

    Tähän nyt on pakko kommentoida, että katsoppas nyt se leffa eka. :)

    Oma kommentti tarkoitti lähinnä vakavia kohtauksia, joita leffassa myös on paljon ja joista useamman kohdalla eräs naikkonen nauroi, kun kkk-porukka haukkui tummaihoisia. Itse en kauheasti komiikkaa näe lauseissä tyyliiin:"vitun mutiainen" yms.
    Tokihan muuten rasismistakin saa komediaa irti erinäisillä tavoilla. Ja kyllä leffassa nauraakin saa. Mutta ehkäpä sitä komediaa olisi voinut enemmänkin olla. Tai sitten kyseinen komiikka ei vain minuun niin uponnut.

    Ja itse pidin leffasta jopa niin paljon, että voisin mennä katsomaan uudestaankin. Tosin nykyisillä hinnoilla en mene.
     
  14. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 446
    Saadut tykkäykset:
    1 213
    Pääkkösen nimeä ei näy missään elokuvan netti promoissa.
    Otetaan vaikka UHD:n kansi. Neljä nimeä, ei Pääkköstä.
    Bluray.comin esittely. Kuusi näyttelijöiden nimeä, ei Pääkköstä.
    Ehkä vain Suomessa ollaan huomioitu koko kaveri edes. Saimme ensimmäisen Skarsgårdimme ja Stormaremme ja jotenkin kuvittelemme, että oscareita satelee.
     
  15. Professional

    Professional Stirlingite Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.08.2004
    Viestejä:
    11 300
    Saadut tykkäykset:
    594
    Hyvin toi kyllä tota enkkua vääntää...

     
  16. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Miksipä Pääkkösen nimi tuntemattomana näyttelijänä olisi promomateriaalissa?
    Eikä kukaan hänelle ole kyllä Suomessakaan oscaria hommaamassa.
    Kuten itsekin sanoin, niin aika yksiulotteinen rooli.
    Mutta mikä hienoa niin Jasper sai puhua aika paljon ja ainakin omasta mielestäni näkyi ruudussa enemmän kuin vaikka Topher Grace.

    Tämä on tääs tätä suomalaisten kateellisuutta ja trollausta.
    Ruotsista tulee paljon näyttelijöitä. Toki Ruotsi tunnetaan amerikassa paremmin (Ikea, abba, volvo, saab, Silta, ymsyms), mutta silti jokaisessa massa jokaisen näyttelijän pitää aloittaa jostain.
    Jasper on tehnyt suomalaisittain mahtavan teon. En kyllä heti keksi muuta kuin Rennyn, joka Hollywoodissa olisi isommassa roolissa ollut.

    Hieno rooli on nyt takana ja toivottavasti pikkuhiljaa myös uusia edessä. Se työ, minkä Jasper on tuotakin roolia varten joutunut tekemään on todella iso ja samaa voi toki yrittää kuka tahansa suomalainen. Hollywood on auki myös amatööreille. Ei muuta kuin lentoliput takataskuun ja koekuvauksiin.
     
  17. Super-J

    Super-J Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    17.08.2007
    Viestejä:
    4 082
    Saadut tykkäykset:
    432
    En ole Blackkklansmania vielä nähnyt mutta kommentoin nyt tätä sen verran että ehdotan Maila Nurmea isommaksi Hollywood-staraksi.
    Eikä pidä unohtaa Peter Franzenia. Ja mites Pihla Viitala, oli Hannussa ja Kertussa kuitenkin aika näkyvässä roolissa.
     
  18. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Maila Nurmi on kieltämättä mielenkiintoinen erikoistapaus. Ehkä hänet kuitenkin tunnetaan paremmin roolihahmonaan.
    Mitäs isoa Peter Franzen on tehnyt? Viikingit? Eikös Jasper ole siinä myös? En ole sarjaa katsonut.
    En ole Hannua ja Kerttua nähnyt, mutta en usko, että Pihlan rooli on Jasperin roolia isompi.

    Niille, jotka eivät tätä leffaa vielä ole nähneet, niin traileri antaa täysin väärän kuvan Jasperin roolin suuruudesta. Hän on leffan pääpahis. Vaikkakin Topher Grace esittääkin kkk-pomoa ja on trailerissa isosti esillä ja hänen hahmonsa toki on myös oikea, toisin kuin Jasperin, niin Jasper on leffan oikea pääpahis. Ainakin minun mielestäni.

    edit: käykää nyt hyvät ihmiset katsomassa tämä leffa. Ei pelkästään Jasperin vuoksi, vaan leffa on oikeasti hyvä ja juoni mainio.
     
  19. krauta

    krauta Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.11.2002
    Viestejä:
    254
    Saadut tykkäykset:
    6
    Joo, hyvin puhuu, mutta melko varmasti valehtelee silmät päästään. Olisi kiva selvittää aikalaiskavereilta ja perheeltä missä asui, että pitikö nämä häpeällisenä kun valkoinen suomipoika vie mustan tytön tanssiaisiin, en usko.
     
  20. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 977
    Saadut tykkäykset:
    257
    MEnee vähän offtopiciksi, mutta kovin suomalainen leffasuoritus on edelleen Samuli Edelmanin Mission Impossiblen juoksukohtaus. .Huikea!