Kotiteatteri (akustointi, yms) pieneen huoneeseen, ilman pysyvää damagea.

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana mdmx, 02.12.2017.

  1. mdmx

    mdmx Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.01.2015
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Uuden asunnon myötä tuli mahdollisuus dedikoituun leffahuoneeseen. Mitään pysyvää damagea, eli mitä ei voi purkaa parissa päivässä tai kitillä korjata, ei asennuksista saisi tulla.

    Huone on hankalan kokoinen, n. 370x280 ja korkeutta 260. Lisäksi takanurkassa 57cm syvennys jossa vaatekaappeja. Kyseessä rivarin päätyasunto yläkerran nurkkahuone, lattia jotain kevyttä vaahtokarkkibetonia muilta osin puurunkoista gyprocia.

    Kyseessä ensimmäinen vähänkään vakavammin otettava projekti tällä saralla, eli kaikenlaiset neuvot on tarpeen. Hullujakin juttuja saa ehdottaa, kunhan tuo "ilman pysyvää damagea" toteutuu.

    Hellasärö pysyy tämän huoneen ulkopuolella, mutta en itsekään halua villapaalin päällä istuskellen leffojani katsella. :)

    Kuva:
    Room1.jpg


    Takaseinällä ovi patiolle ja ikkunaa, nämä on tarkoitus peittää pysyvästi jollain pimentävällä rullaverhokankaalla tms. Näiden eteen tulee DIY akustinen 2.35:1 valkokangas melkein koko huoneen levyisenä, niin että sivut peitetään saranoiduilla läpillä/ovilla kun katsotaan 16:9 matskua ja zoomaillaan tykkiä sopivasti.

    Kuvaa tuottaa tykki (Benq W11000) joka tuli ostettua melkoisena herätteenä hyvästä Black Friday diilistä -60%. Voi olla paska valinta? Ei voi mitään, meni jo. Alunperin harkitsin vakavasti pitkään Epson EH-TW9300 mutta kun tuon sai samaan rahaan kun toimi nopeasti.

    Tykki on tarkoitus asentaa vaatekaapin päälle.

    Kuva:
    Room2.jpg

    Kankaan ja ikkunoiden väliin tulee kajarit jalustoilla, käytännössä melkein laseihin kiinni. Kaiuttimien taakse ja sivuille ajattelin jotain munakenno profiililla olevaa vaahtomuovia. Vai olisko joku muu parempi?

    Kankaan etäisyys ikkunoista n. 40cm, eli etäisyyttä projektorilta kankaaseen n. 320-330cm.

    Katseluetäisyys max 250cm ettei tule ihan kiinni vaatekaappeihin.

    Tässä lähtökohdat pääpiirteittäin. Kangasmateriaalia ei ole vielä hankittu se on listalla seuraavana, tarkoitus väsäillä jostain höylätystä rimasta kehykset ja jotain mustaa kangasta maskiksi reunoille ja 16:9 ovi maskeille.

    Ettei mene ylipitkäksi jatkan omista akustointisuunnitelmistani seuraavassa viestissä.
     
    Viimeksi muokattu: 02.12.2017
  2. mdmx

    mdmx Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.01.2015
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Omat vielä epäselvät akustointisuunnitelmat seuraavia, budjettia ei hirveästi ole mieluusti (reilusti) alle 1000€, mutta DIY henkeä ja työkaluja löytyy.

    - Kaiuttimien takaa ja sivuilta vaimennetaan jollain.
    - Kaikki seinäpinnat peitetään tummilla verhoilla, tämä lähinnä pimennyksen vuoksi.
    - Lattiaan joku kokolattiamatosta väsätty melkein koko huoneenkokoinen matto, tämäkin lähinnä pimennyksen vuoksi.
    - Seinistä ensiheijastukset vaimennetaan jollain akustolevyllä, joko omatekoinen verhoiltu villa tai joku valmis. Mikähän olisi sopiva?

    - Vaatekaappien ovet ajattelin rakentaa uusiksi, kehykset ja ovena ehkä joku kangas tai akustolevy.
    Vaatekaapit sullotaan täyteen vaatteita tai villaa. Auttaako mitään?


    Sitten se suurin eli katto. Kattoa saisi laskettua n. 40cm. Ajattelin tähän jotain omatekoista ratkaisua joka purisi bassopäähänkin. Tarkoitus ei ole vaimentaa ihan koko kattoa, tykin sijoittelukin sitä jo rajoittaa, vaan n. 240cmx240cm alan katselupisteen ja kankaan välistä.

    Eli koukut katon koolauksiin, siitä ketjulla alas jotakin. Tässä mietin ensin teräksistä verkkolevyä, 2440x1220 painaisi 11kg ja hintaa n. 55€. Näitä menisi 2kpl.

    Tuon alapintaan sitten joko tumma huopa tai profiloitu vaahtomuovi.
    https://www.aixfoam.fi/nuppuvaahto-akustiikkalevy-sh002

    Meneekö yläpää tuolla jo liian tuhnuksi?

    Levyn ja katon väliin sitten esim. 20cm mineraalivillaa jätesäkeissä. Paljonko kannattaa jättää ilmarakoa suhteessa villan paksuuteen?

    Toisaalta tuo teräsverkko on aika heavy. Halltex levy olisi kevyempi, mutta olisiko sillä negatiivinen vaikutus vaimennuksen kannalta? Mahtaako edes kestää kulmista ripustettuna? Jos Halltexin alapinnassa olisi tota profiloitua vaahtomuovia niin siihen taitaa jäädä melkein kaikki mitkä eivät halltexista mene läpi villoihin?

    Onko muita ideoita, joku kattorakenne jonka päälle voi latoa villaa?

    Stereokuunteluakin tulee harrastettua, silloin voi seinillä olevat verhot vetää sivuun. Jos tämä nyt mitään vaikuttaa.
     
  3. mdmx

    mdmx Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.01.2015
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitenköhän tuo huokoleijona toimisi vaijereilla lasketussa katossa?

    Eli levyt jollain sopivalla rivoituksella katosta roikkumaan. Alapintaan joihinkin kohtiin tota aixfoam profiilivaahtomuovia, ja muualle verhoilu huovalla. Yläpuolelle villaa säkissä.

    Hintansa puolesta houkuttaa. Ilmeisesti peilaa korkeita ääniä, jostain rajasta ylöspäin. Tämä on ok, koska olennaisiin kohtiin tulisi vaahtomuovi.

    Miten tuo käyttäytyisi bassojen/keskiäänien kohdalla?
     
  4. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
    Tärkeintä on tasapaino. Ääni menee tumpuksi, jos seinät on vuorattu ohuilla vaimentimilla ja bassot sekä alemmat keskiäänet jäävät soimaan pitkään diskantin vaimentuessa. Alaslaskettu katto, sekä vuotavat kaapinovet ulottavat vaimennusta jo yläbassoille. Puurunkoinen huone vuotaa alempia bassoja, joten huone ei muutenkaan ole sellainen kaikukammio kuin betoniset kerrostalot tahtovat olla. Sivuseinille voisit verhojen taakse harkita jotain paksumpaa vaimenninta, ettei sieltä keskiäänet pääse heijastelemaan.

    Tuollainen huone alkaa olla jo melko vaimea, joten pienemmistä kaiuttimista saattaa loppua hönkä kesken.
     
  5. mdmx

    mdmx Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.01.2015
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Niin äänentoistoon on jo vanha laitteisto ja sillä mennään. Eli 5kpl B&W 685 S2, Anthem MRX 310 ja 18LW2400 n. 120l suljetussa kotelossa kera hypex pcs2.700d.

    Periaatteessa hypexillä ohjaisi vielä toistakin subbaria eli toi päivitys on mahdollinen ensi kesänä kun tarkenee rakennella ulkona. Mutta ilmeisesti puurakenteisessä talossa ei pitäisi niin pahoja huonemoodeja syntyä muutenkaan. Painetta tulee yhdelläkin enemmän kuin tarpeeksi.

    On tapana ampua yli, ja varsinkin tämä hifistely on sellaista että intoa on enemmän kuin osaamista.

    Eli jos muotoilen kysymyksen uudelleen. Mistä kannattaisi akustointi alottaa, mitä kannattaisi n. 500€-1000€ budjetilla tehdä?

    Anthemin mukana tuli kalibroitu usb mikki, ajattelin koittaa josko toimisi REW:n kanssa, niin saisi mitattua jotain. Ilmeisesti jälkikaiunta-aika on olennaisempi kuin taajuusvaste?

    Ja toinen kysymys, kärsiikö tykin kuva jos zoomin vääntää tappiin? Heittoetäisyys on n. 330cm ja Benq W11000 1.5X zoomilla tällä pitäisi tulla 243 cm leveä kuva. Tämän mukaan: https://www.projectorscreen.com/projector-screen-calculators

    Eli tarkoitus on tehdä 2.35:1 kangas niin leveänä kuin etäisyys antaa myöden, ja sitten peittää maskeilla sivut 16:9 matskulla. Ei vaan oikein uskaltaisi rakentaa valkokangasta valmiiksi tuohon maksimileveyteen, jos kuva jääkin vajaaksi.
     
  6. mdmx

    mdmx Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.01.2015
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Liiallinen vaimennus pelottaa siinäkin mielessä että äänieristystä ei nyt pysty tekemään, ja jos tarvii käyttää enemmän volyymiä voi naapurisopu kärsiä. Leffahuoneen ja naapurin välissä on kuitenkin oma työhuone, eli kai se jonkunverran vaimenee kun menee kahden seinän läpi.

    Alaslasketun katon järkevyyttä ylipäätään mietin, toinen vaihtoehto olisi tietysti heittää esim joku verhokangas kattoon rivoilla kiinni, löysästi poimutettuna. Mutta jos katon pyrkisi toteuttaan niin että vaimentaisi lähinnä keskiääniä/yläbassoja ja peilaisi diskantteja, ei se kai liikaa vaimenna.

    Pitänee mitata ensin.