Subwooferista bassoansa

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana latexii, 31.10.2017.

  1. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    Onko kukaan koskaan törmännyt subwooferiin jota käytetään bassoansana tai "aktiiviseen" akustointiin tai pikemminkin aktiiviseen resonaattoriin, tai jopa rakentanut moista ??

    Esim. tässä on pari kaupallistettua tuotetta
    http://www.psiaudio.com/en/our-products/avaa-c20-active-bass-trap/
    http://www.fullcompass.com/prod/093536-Bag-End-E-Trap
    http://www.6moons.com/audioreviews/blackhole/1.html

    Tässä arvostelua PSI Audion tuotteesta :

    Overall, I found PSI’s AVAA active bass absorbers to be highly effective and easy to use, and there’s no doubt that they are considerably more compact and easier to install than any equivalent passive acoustic bass-trap panels. However, it is important to note that — just as with mechanical bass traps — multiple units are required to achieve any significant improvement. One unit on its own isn’t very effective, and I only noticed a significant improvement with two units powered on. By design, the AVAAs also do nothing for frequencies above about 150Hz, so traditional acoustic treatment is still required to control the reverberation and nearfield reflections at higher frequencies.

    Täällä myös -> https://www.stereophile.com/content/psi-audio-avaa-c20-electronic-bass-trap
    ja täällä -> https://www.stereophile.com/content...-active-low-frequency-acoustic-control-page-2

    Ei siis todellakaan ole mikään huuhaa -tuote. Hintaakin on melkoisesti.
    Noiden toiminta ilmeisesti perustuu Nelsonin patenttiin.
    [​IMG]

    Eli siinä kaupallisista tuotteista, tätähän siis on matkinut onnistuneesti myös DIY -hengessä
    https://www.gearslutz.com/board/studio-building-acoustics/663292-active-helmholtz-resonator.html
    http://www.diyaudio.com/forums/pass-labs/12121-active-absorbers.html

    Eli pääpiirteittäin tuota on lähdetty koestamaan behrun mikillä, equlla, sopivilla virtiksillä.. ja ilmeisestikö tuossa subbarin pitää löytyä omasta takaa useampana kappaleena, eli yks soi ja toistaa matalaa materiaalia ja yks toimii "resona" .

    Tällähän siis päästään samoihin lopputuloksiin esim. jälkikaiun suhteen kun helvetillisellä villamäärällä. Tietenkään tämä ei aivan identtinen toteutus ole, mutta toimiva kuitenkin (lisäksi tämä ei korvaa esim. ensiheijastuksen tarvetta)

    Tässä laiskoille pari kuvaa eli



    Ilman korjausta:
    [​IMG]

    Korjauksen kanssa:
    [​IMG]




    Tätä vastaava on toteutettu myös passiivisessa muodossa. Eli tässä tapauksessa on suljettuun 12" -tuumaiseen subwooferkoteloon lätkitty terminaaliin X -määrä X -arvon omaavia komponentteja
    [​IMG]

    Ja on saavutettu seuraavanlaisia tuloksia :


    Ennen suljettuja bassoansoja
    [​IMG]

    Niiden jälkeen:
    [​IMG]

    (alkup. threadi)

    Mielestäni siis aika vakuuttavia tuloksia saatu aikaan ilman helvetillistä villoitusta. Tottakai jos aletaan huonetta rakentamaan varta vasten leffa / musa -käyttöön niin villa for teh win, mutta kun kaikilla se ei ole mahdollista.

    Itselläni nyt sattuu lojumaan varastossa 3 kpl joutilaita suljettuja koteloita joten ajattelin laittaa tuon passiivisen komponetti & suljettuboxi -kötöstyksen testipenkkiin (kunhan komponentit saapuu) ja katsoa onko siitä mihinkään.


    Onko tosiaan kukaan moista itse aikaisemmin testannut ? Allekirjoittanutta tuo kiinnostaa jos parilla suht pienellä 12" -tuumaisella kopalla halpiselementteineen saadaan pelattua pari vaivaavaa jättimäisen jälkikaiun omaavaa taajuuttta pois tai edes korvin kuullen parempaan suuntaan.
     
    Viimeksi muokattu: 31.10.2017
  2. Janoch

    Janoch Uusi jäsen

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    21
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mielenkiintoinen aihe. Olenkin miettinyt että noiden villojen kanssa pelaaminen on outoa hommaa kun aktiivisella vastaäänellä homman saisi toteutettua kaikinpuolin paremmin.
    Hieman monimutkainen toteutus tuo tietysti on ja vaatisi tarkempaa syventymistä asiaan. Jotenkin toimiva ratkaisu voisi olla laatikot nurkkiin, mikrofonilla ääni vahvistimeen ja vaihe kääntäen elementistä ulos. Kehittyneempi olisi lähtösignaalin ja mikrofonisignaalin erotuksen haisteleva kytkentä mutta jossain vaiheessa saattaa tulla tilanne ettei asiaa saada hoidettua kuin dsp:llä.
    Eräs subbariprojektihan oli toteutettu etu ja takaseinille ripustettujen useiden subbareiden avulla, takaseinän toisto oli vain viivästetty sopivasti siten että subbarit "nielaisi" saapuvan tasoaallon ja tulos taisi olla että -mitään- moodeja/jälkisointeja ei jäänyt jäljelle.
     
  3. Zipman

    Zipman Genelec Tukijoukot

    Liittynyt:
    07.02.2002
    Viestejä:
    7 044
    Saadut tykkäykset:
    166
    Aihetta on tutkittu Genelecilläkin ja työn tuloksena on saatu patentoitua kaksi menetelmää. Toinen liittyy juuri tuohon "Janoch":n mainitsemaan sekundääriseen "anti-subbariin". Kaupallista toteutusta tästä emme ole (vielä) tehneet.

    https://patents.justia.com/patent/7742607
     
    Janoch ja x_jmt_x tykkäävät tästä.