Subwooferkotelo , peerless sls 10"

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Artturi_78, 07.08.2017.

  1. Artturi_78

    Artturi_78 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.08.2017
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    1
    Moro! Minulla on peerless sls 10" elementti. Valmistaja suosittelee 50l suljettua koteloa. Minulla on saatavilla valmis n.60l kotelo. Jossakin sanottiin, ettei vaimennusaineena kannata käyttää tiivistä vaahtomuovia, joka pienentää kotelon tilavuutta. Aion kuitenkin käyttää n.4cm paksua, aaltokuvioitua vaahtomuovia kotelon reunoilla. Tämä pienentäisi koteloa n.20 litraa. Loppu 40 litraa on tarkoitus vaimentaa vanulla. Jostakin luin, että vanu voi lisätä elementin näkemää tilavuutta jopa 30%, mutta käytännössä ehkä n.20%. Jos onnistuisin vanutuksessa edes tuon 20%, niin lopulliseksi tilavuudeksi tulisi n. 40x1,2=48l. tämä vastaisi aika hyvin tehtaan suositusta. Onko tämä tuhoon tuomittu ajatus, vai kannattaisiko koko kotelo ennemmin lyödä täyteen vanua?
     
  2. mcr483

    mcr483 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.07.2009
    Viestejä:
    70
    Saadut tykkäykset:
    4
    Suljetun kotelon tilavuus ei ole niin tarkkaa puuhaa. Siitä vaahtomuovista ei ole sitten niin yhtään mitään hyötyä siellä kotelossa, eikä vanuakaan tarvitse laittaa pakosti. Tee kotelosta mahdollisimman jäykkä lisäämällä sisäistä tuentaa, jos ei jo vanhastaan ole. Kotelon koon kasvattaminen vaikuttaa jonkin verran basson ulottuvuuteen, mutta samalla vähentää tehonkestoa.
     
  3. Artturi_78

    Artturi_78 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.08.2017
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kiitos vastauksesta. Minäpä heitän vaahtomuovit veks. Ja jokunen rima lootan sisään. Tehonkesto ei varmaan tule olemaan ongelma. En pysty nykyisessä asunnossani kamalan kovaa soittamaan. Tavoitteena olisi mahdollisimman matalalle ulottuva toisto, ja soinnin napakkuus. Minulla on 1/3 oct. ekvalisaattori, +/- 12db säädöllä, joten pystyn tuota bassopäätä vähän ruuvaamaan tarvittaessa. Olen jonkunverran laskenut noita kotelon kokoja erilaisilla q arvoilla. (pienempi q = matalampi basso, ja isompi kotelo), mutta en ole löytänyt hyvää tietoa, miten tuo q vaikuttaa soinnin tarkkuuteen.
     
  4. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    No itse en todellakaan allekirjoita tuota.

    Jo pelkästään impedanssikäyttäytyminen paranee vaimennusmatskun avulla. @ http://www.data-bass.com/data?page=content&id=79
    Ja esim tuollainen avokennorakenteinen vaahtomuovi käy vaimennusmateriaaliksi.

    I plan to build a 4 cuft sealed subwoofer with the Dayton 18'' Ultimax driver. I found the following mattress topper foam from target. Is this a good material to use as a damping foam to line the inside wall of the subwoofer?

    It's a lot cheaper than the damping foam sold at parts express. I plan to add polyfill after lining the wall with foam.

    It's perfectly fine. The main difference between it and acoustic foam is the color, and the price. But you'd only want to use it in a ported sub. Unless it's large enough to realize a Qtc of roughly 0.7 a sealed sub should be filled with polyfill, if not stuffed to the point that it's compressed, and there's no need to use both foam and polyfill. At 4 cu ft the Qtc of a UMax 18 will be around 0.9. To get it to close to 0.7 it would have to be stuffed. @ Bill Fitzmaurice Bill Fitzmaurice Loudspeaker Design http://www.billfitzmaurice.com/


    Mielestäni koteloon kun koteloon kannattaa AINA laittaa vanua. Suljetun sulloisin täyteen, refleksiin riittäisi tuo "kennotus".
     
    Artturi_78 tykkää tästä.
  5. Artturi_78

    Artturi_78 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.08.2017
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tarkoittaakohan se ohje, missä sanottiin ettei tiivistä vaahtomuovia kannata käyttää, jotakin sellaista todella tiivistä vaahtomuovia johon jää suunilleen kämmenen kuva vähäksi aikaa, kun sitä painaltaa. Tämä vaahtomuovi, jota minä olen aikonut käyttää, on kyllä suht pehmeää ja hengittävää.
     
    latexii tykkää tästä.
  6. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    Jos siitä pystyt tyyliin puhaltamaan läpi, niin tällöin siitä virtaa myös ilma läpi ja sanoisin että toimii.. tuollainen peflettivaahtomuovi eeeeiii ehkä enää toimisi.
     
  7. Artturi_78

    Artturi_78 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.08.2017
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ilma menee puhaltamalla läpi. Aion soittaa tuota subbasta aktiivisubbarista irroitetulla vahvarilla. Tyyppikilvessä lukee 75w. Tällähetkellä minulla on siinä kiinni 8" elementti. Toiveissa olisi, että tuo 10" selviytyy matalista bassoista paremmin. Huone (tai kajari, en ole varma kumpi) antaa 63hz kohdalle aikamoista kuminaa, joten joudun equlla pudottamaan sen tasoa aika paljon. Kokeilin soittaa vahvarilla myös 10" autosubbaria, mutta se ei soinut oikein hyvin.. Johtuneeko 4ohm kuormasta. Ja alkoi muutenkin arveluttaa, että vahvari voi tykätä kyttyrää liian pienestä kuormasta. Mutta palailen asiaan ja kerron miten kävi, kunhan saan tuon sls:n tulille. Kiitos vastanneille!
     
  8. Artturi_78

    Artturi_78 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    07.08.2017
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    1
    Moro! Subbari on nyt valmis. Toistaa jonkunverran matalammalle, kuin entinen 8". Ja suht tarkkasointinenkin on. Equa joudun silti käyttämään 63hz kuminan poistamiseen. Käytin 60l koteloon 4cm aaltovaahtomuovia (superlonia) reunoille, ja lopun täytin vanulla. lopputulokseen olen suht tyytyväinen. ainoa pikku miinus on kotelon suuri koko.