Tuleeko toimeen ilman keskikaiutinta

Keskustelu osiossa 'Kotiteatterin äänentoisto' , aloittajana xtn, 03.08.2017.

  1. xtn

    xtn Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2001
    Viestejä:
    333
    Saadut tykkäykset:
    27
    Omilla korvillahan tämä on toki testattava mutta onko mitään teoreettista asiaa miksikäs ei kannattaisi olla ilman keskikaiutinta kotiteatterisetupissa? Eli jotain samankailtasta syytä vaikkapa miksi ei voi olla ilman LFE kanavaa (=ei soi pääkanavien kautta vaikka kaiuttimet sinänsä olisivat bassotoistoon sopivat).

    Haluaisin siivota kankaan etualaa siistimmäksi ja purkkeja pois näkösältä. Niin tuumailin jos heivaisi tuon keskikauttimen sitten pois kokonaan.
     
  2. elmac0

    elmac0 Käyttäjä

    Liittynyt:
    05.06.2007
    Viestejä:
    703
    Saadut tykkäykset:
    130
    Itsellä oli pitkään "4.1" tyyppinen setuppi jossa siis ei ollut keskikaiutinta. Mihin tahansa keskikaiuttimen olisi laittanutkin se olisi ollut kohtuuton visuaalinen haitta olohuoneessa jossa ei ole TV-tasoa jne.

    Sinänsä AV-vahvistimet kai edelleenkin tukevat tälläistä systeemiä ja keskikanava on mahdollista reitittää muualle niin, ettei äänestä jää asioita toistumatta. On kuitenkin pakko sanoa, että keskikaiuttimen poistamisella on äänenlaatuun heikentävä vaikutus. Vaikka stereoäänityksissä äänikuva jäsentyy vain kahden kaiuttimen avulla usein varsin mukavasti, keskikaiuttimen olemassaolo parantaa jäsentymistä aika paljonkin. Eli kompromissi kyseessä ja tietysti makuasia, mitä kukin arvostaa. Itse arvostin sisustuksellisia asioita niin paljon että olin valmis tuon kompromissin tekemään, ja tekisin varmasti edelleenkin, jos olisin tekemässä kotiteatteria olohuoneeseen. Dedikoituun kotiteatterihuoneeseen en missään tapauksessa.
     
  3. 71 dB

    71 dB Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    19.01.2005
    Viestejä:
    11 458
    Saadut tykkäykset:
    776
    Ihminen tulee toimeen ilman mitään kaiuttimia, hengissä kyllä pysyy ilman kunhan on vettä, ruokaa ja suojaa tarjolla (mahdollisuus nukkua). Tosin joidenkin ihmisten mielestä elämä ilman kaiuttimia on turhaa, joten kaiuttimien puute voi altistaa tiettyjä henkilöitä mielenterveysongelmille tai jopa itsemurhalle!

    Keskikaiutin on kotiteatterijärjestelmän tärkein kaiutin, mutta jos sitä ei pysty äänellisesti oikein toteuttamaan (usein haasteellista), niin sitten melkein parempi olla ilman.
     
  4. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Äänen saa kuulumaan, kyllä. Ja jos vasen/oikea -kaiutin on samoilla sijoituksilla ja equilla, niin kyllähän se ääni kuulostaa tulevan niiden välistä - tasan siinä spotissa. Jos siirryt sivulle, ääni seuraa perässä. Tulos voi kuitenkin olla jopa parempi, kuin tyystin erilaisella erikuuloisella kaappiin survotulla poikittain makaavalla "center" -kaiuttimella.

    Eli jos kompromissi on tehtävä, niin kumpi sitten on parempi kompromissi.

    Sellainen varaus, että Zipmanin testaaman mukaan takakaiuttimien pudottaminen etukanaviin Dolby Digitalista (dvd-ajan ääniraita) pudotti äänenpaineesta sellaisen 10db pois dynamiikasta. Muistelen saman olleen tulos myös keskarin uudelleenohjauksessa.

    Mene ja tiedä, tapahtuuko tuota enää HD-äänellä... Kyse lienee ollut kaiuttimien suojelemisesta.
     
  5. jpkl79

    jpkl79 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    09.01.2015
    Viestejä:
    220
    Saadut tykkäykset:
    10
    Kyllä se monikavassa järjestelmä rakentuu keskikanavan ympärille;)
     
  6. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 761
    Saadut tykkäykset:
    325
    Riipunnee DD-dekoderista/vahvistimesta. En tiedä, annetaanko jo dekoderille tieto kohdekaiutinkonfiguraatiosta. Olen itsekin kuullut melko erilaisia lopputuloksia monikanavaisista DD-raidoista stereoksi downmiksattuna. Vanhemmat laitteet tuntuvat haparoivan tässä, kun taas tuoreemmilla onnistuu paremmin.

    Jos keskikaiutinta ei mitenkään järkevästi saa sijoitettua, niin parempi olla ilman. AV-vahvistimet ja eturit kyllä osaavat downmiksauksen melkeinpä mihinkä konfiguraatioon vaan (4.1, 3.1, 2.1 jne). Tällöin tosin kannattaa satsata pääkaiuttimien sijoitteluun, suuntaukseen ja säätöön, että monoääni keskittyisi mahdollisimman hyvin. Joskus 4.1 toimii jopa paremmin kuin 5.1, jos keskikaiuttimen materiaali on levitettynä pääkanaviin, sillä tällöin sijoittelun ja/tai etäisyysasetuksien on oltava kohdallaan just eikä melkein, mikä voi olla vaikeaa tavallisessa olohuoneessa.
     
  7. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 328
    Saadut tykkäykset:
    283
    Ota se viikoksi pois välistä ja laita sen jälkeen takaisin. Sitten olet paljon viisaampi kuin vain foorumia lukemalla.

    Itsellä oli kaiutinpäivityksessä 4.1 kokoonpano jonkun aikaa. Kyllähän sen kanssa eli. Mutta kun sen keskarin vihdoinkin sain niin tajusi taas kuinka tärkeä se on.
     
  8. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Itsekin luulin joutuvani elämään ilman keskikaiutinta, mutta sitten päätin kokeilla laittaa kaiuttimet kankaan yläpuolelle. Ajattelin aluksi, että eihän siitä mitään tule, koska ääni paikallistuu liian ylös, mutta eipä sitä huomaa oikeasti ollenkaan. Tosi hyvä sijoitus, koska eivät nyt ole lattialla jaloissa. Luultavasti tulen myöhemminkin kokeilemaan samaa, jos pitää muttaa tjsp.
     
    KMOK tykkää tästä.
  9. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 980
    Saadut tykkäykset:
    340
    Vaikea sanoa, mikä on tilanne tuossa nykyään, mutta dynamiikan supistuminen lienee olohuonekäytössä pikemminkin hyvä asia naapurisovun takia, ja sen takiahan vahvistimissa on usein erinäisiä dynamiikkakompressiotoimintoja. Parasta olisi toki se, että käyttäjä itse tietäisi, missä mennään.
     
  10. xtn

    xtn Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2001
    Viestejä:
    333
    Saadut tykkäykset:
    27
    Kiitoksia kommenteista kaikille! Eli sinänsä mitään vastaavaa syytä ei ole ,kuin tuossa esimerkin LFE-kanavan kohdalla. Täytyypä testailla ja kuulostella miten vaikuttaa kun kaiutin on käytössä tai ilman. Tila on lähestulkoon dedikoitu leffahuone. 80% kotiteatterille ja 20% työhuonekäyttöön varattu. Sovittu vaimon kanssa ettei puutu sisustukseen :) Huoneen ongelmia ovat lähinnä pienet mitat/koko joten sieltä suunnalta tulee enempi rajoituksia. Jotain viritelmää pitää aina olla menossa :)
     
  11. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
    Eri kaiuttimien tärkeyden voisi määritellä myös niin päin, että kysyy mitä kanavia ilman voisi olla. Veikkaan, että suurin osa säilyttäisi stereoparin ennen keskikaiutinta, subbarista tai surroundeista puhumattakaan...
     
    xtn tykkää tästä.
  12. P.Kosunen

    P.Kosunen Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.10.2005
    Viestejä:
    1 374
    Saadut tykkäykset:
    14
    Jos katsoo yksin tai kaksin melko keskellä, ei keskikanavan puuttuminen häiritse, näköaisti yliajaa pienet virheet suunta-aistimuksessa. Enemmän sivulla katsoessa stereo ei enää riitä viemään koettua lähdettä ruudun keskelle vaan ääni paikallistuu lähimpään kaiuttimeen.
     
  13. Snäckby

    Snäckby Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    12.04.2016
    Viestejä:
    1 601
    Saadut tykkäykset:
    126
    Montakin syytä on miksi voi tulla toimeen ilman keskikaiutinta. Riittävän pieni symmetrinen koppi missä yksi henkilö kuuntelee keskellä.
    Toinen yleinen ongelma keskarien kanssa on se että ostetaan p*skaa. Amphionit, Warfedalet yms. kannattaa kokonaan jättää ostamatta samoin kuin halvemman pään Keffit, Monitor Audiot yms. Ikävä tosiasia on se että vaakatasossa toimivaa ei oikein alle 2k€ saa.
     
  14. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 761
    Saadut tykkäykset:
    325
    Juu. Ilman stereo-paria ei toimi yksikään av-vahvistin/eturi. Ihan pakollisia kanavia nuo front L ja R.