Mikä tykki pieneen tilaan?

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana Jupazuba, 20.04.2017.

  1. Jupazuba

    Jupazuba Guest Guest

    Liittynyt:
    23.02.2009
    Viestejä:
    88
    Saadut tykkäykset:
    2
    Uuden kämpän leffahuoneeksi valittu on 3,15cm toiselta kantilta ja 3,25cm toiselta. Eli tuommoinen n. 10m2 koppero. Ei vissiin mikään ihan optimi näihin hommiin, mutta näillä mennään.

    Pakko myydä nykyinen Optoma HD25, kun sillä ei saa kovin isoa kuvaa noin lyhyeltä heittomatkalta. Tykki ostettu nelisen vuotta sitten ja varmaan kehitystä tapahtunut ja hinnat tulleet alas, joten kiinnostaisi vinkit, mikä olisi hyvä 2D/3D tykki tonni+ hintaluokassa? Kriteerit että ei ole ainakaan huonompi kuin tuo HD25. Mieluummin parempi. Ja pitäisi saada iso kuva jo vajaan kolmen metrin matkalta. Isolla meinaan 110" tai isompi.

    Nykyinen valkokangas on n. 110" enkä oikein pienempään haluaisi vaihtaa. Toki katseluetäisyys hivenen lyhenee.

    Jos tähän samaan kehtaan kysyä vielä että, kun pitää laittaa myös nykyinen ääntäläpäisevä kangas myyntiin, niin kiinnostaisi saako potentiaalisesti paremman lopputuloksen tekemällä seinään mdf-heijastuspinnan vai hankkimalla valkokankaan(ei ääntä läpäisevä)?
     
  2. i-kari

    i-kari Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.02.2016
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    148
    Minulla on samankokoinen tila pyhitetty elokuvakäyttöön. Projektorina toimii Panasonicin PT-AT6000 ja etäisyys linssin pinnasta screeniin (maalattu kapalevy) n. 270 cm. Tällä olen saanut screenin mitoiksi 190 x 81 cm 2:35:1-kuvasuhteella. Katseluetäisyys on n. 2 m hujakoilla.

    Mainitsemasi kuvakoko 110" ei sinällään kerrokaan vielä mitään, jollei tiedetä kuvasuhdetta. Olettaisin, että 16:9, kun taitaa kuitenkin olla yleisin. Näin ollen screenin mitat olisivat noin 244 x 137 cm. Maksimileveys, minkä omalla Panasonicillani olisin saanut tuolta em. etäisyydeltä, oli 210 cm, mutta etukaiuttimet eivät olisi enää mahtuneet mitenkään fiksusti.
     
  3. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Eipä tuohon tilaan taida istua muut kun lyhyen heiton -vehkeet, joita on esim Benq: lla tarjota (1070 / 1080ST esim. myös näiden uusitut versiot).

    Unohda tuo MDF levy, helvetin painava ja hankala, menneen talven lumia.. Osta kapalevyä ennemmin ja sudit harmaaksi / valkoiseksi (kumman paremmaksi koet). Jos on vaalea / valoisa tila pinnoiltaan niin hurjista hurjimmat askartelee black screenin.

    Jos haluat hypätä laadukkaampaan tykkiin niin sitten saat laittaa tuolla screenikoko vaateella tuolta etäisyydeltä ihan helvetisti rahaa lisää. Esim Sonyt eivät saa tuonkokoista kuvaa tuolta etäisyydeltä aikaiseksi (ellei hommaa kompensoi laajakulmalinssillä). Toki jos on massia niin ostaa sen 10 000e tykin custom -linssillä.
     
  4. Jupazuba

    Jupazuba Guest Guest

    Liittynyt:
    23.02.2009
    Viestejä:
    88
    Saadut tykkäykset:
    2
    Joo siis 16:9 kuvasuhteella vanha kangas. Sillä ajattelin että en voi oikein käyttää vanhaa ääntäläpäisevää kun joutuu katselemaan niin läheltä ja noissa kai joku nelisen metriä olisi ainakin hyvä olla etäisyyttä että ei erota reikiä. Lisäksi kangas pitäisi tuoda puolisen metriä vielä lähemmäs että taakse saisi kajareita. Tai jos kajarit on kankaan sivuilla ei liene mitään järkeä olla ääntäläpäisevää kangasta.

    Huoneesta on tarkoitus tehdä oikea pimeyden tyyssijä. Koko värimaailma todella tummaksi ihan leffateatterin ehdoilla.

    Joo oon vielä vähän jäljessä näissä jutuissa. Kapalevy on varmasti fiksumpi ratkaisu. Tykkiin ei tosin ole laittaa kuin tonni tai max puolitoista. Täysin tummassa tilassa tuommoisella budjettiluokan tykillä oisko se valkoinen heijastuspinta hyvä?

    Pitääpä ziikailla lyhyen heiton tykkejä. Epsonillakin joku taitaa olla.
     
  5. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Nykyään voi tehdä myös itse tuon akustoidun kankaan, esim. omani on tehty lycrasta (mattavalkoinen) siinä on niin hienoa se "ommel" että et erota niitä reikiä 1,5m etäisyydeltäkään, eli kudottuja (tai lycraa) ei kannata sekoittaa perforoituun reikäkankaaseen.

    Oma suositukseni olisi että joko a) kapalevy b) lycrasta screeni jossa 2 kerrosta rättiä, alempi musta ja ylempi valkoinen (tällä kombolla saa parannettua hieman kontrastia vrt vain valkoinen) Käy vilasemassa jossain kangaskaupassa tuota lycraa niin tiedät mitä tarkoitan :) (päällys)Pinnaksi varmaan kannattaa se valkoinen kuitenkin jos huoneesta tulee malllia hiilikellari. Täällä Jyväskylässä mainostoimistoilta sai tuohon kapalevyyn mattavalkoisen / harmaan teipatun pinnankin niin halutessaan.. Eli oikeastaan screeni oli valmis hakuvaiheessa.

    Benq:ta (1070 / 1080st) ehdotin siksi koska käsittääkseni (en ole kauheasti eri malleja tutkinut) noissa on ainakin hyvä väripyörä (rgbrgb) ja muutenkin loistavia tuotteita hintaisekseen.

     
  6. Jupazuba

    Jupazuba Guest Guest

    Liittynyt:
    23.02.2009
    Viestejä:
    88
    Saadut tykkäykset:
    2
    Hyviä vinkkejä, kiitos! Jos tekisin ääntäläpäisevällä kankaalla edellyttäisi se screenin tuontia reilusti seinästä ulos ja koska katseluetäisyys tulee kuitenkin olemaan luokkaa 2,5m, jos screeni on seinässä, niin vähän karsastan ajatusta.

    A-vaihtoehto sen sijaan houkuttaisi. Saisikohan täältä pk-seudulta jostain mattateipattua kapalevyä.. On niin prkleesti maalattavaa kämpässä muutenkin(kaikki sisäpinnat), että vois jossain vähän säästellä vaivojakin :)

    Mitkä on muuten kokemukset toimiiko, jos tekisi n. 250cm leveän screenin raameineen, jolloin screenin reunojen ja seinien väliin jäisi 35-40cm per puoli. Meneekö kehnoksi kehitellä äänentoistoa nurkkiin? Tai tokihan kajarit voi olla kankaan edessäkin osin, kunhan eivät tuu kuvan eteen. Olisi kai hyvä saada sopivalle korkeudelle kuitenkin.
     
    Viimeksi muokattu: 22.04.2017
  7. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    http://www.puite.fi/yhteystiedot/ <- tuolta kannattaa ainakin kysäistä.
    http://www.mainosoilio.fi/yhteystiedot/ ja tuolta
    Riippuu aikalailla kaiuttimista.. Kyllähän tuonne jotkut kapeat istuu ja subbari esim. screenin alle (tarvittaessa).
     
  8. Jupazuba

    Jupazuba Guest Guest

    Liittynyt:
    23.02.2009
    Viestejä:
    88
    Saadut tykkäykset:
    2
    Ah nälkä kasvaa yllättäen taas syödessä. Tutkin noita lycra-kankaita ja vaikuttaa että ei kalliiksi tulisi semmoinenkaan. Olisihan siinä se etu että saisi keskikanavankin järkevälle korkeudelle. Jos tekisi väliseinän parikymmentä senttiä takaseinästä tuolla lycralla niin sinne saisi jotkut litteämalliset kaiuttimet. Tai tekisi vaikka itse kotelot litteämmäksi, jos ei löydy valmiina. Kun tuo lycra ilmeisesti kestää lähemmältäkin tiirailun.

    Onko se nimenomaan että kannattaisi olla se musta alla ja valkoinen päällä? Mattaväreinä varmastikin. Luin että joku oli laittanut mattahopeisen alle. Joku oli mittaillut kerroksella valkoista lycraa 0,5db vaimentuman yli 2kHz taajuuksilla, mikä ei haittaa vielä mitään. Mites kun kerroksia tulee tuplat? Osaahan vahvarin equ toki korjailla näitä.
     
  9. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Equlla voi tosiaan kompensoida ja se vaimennushan on suoraan verrannollinen siihen miten tiukkaan sen pingoittaa. On myös mittauksia joissa se ei vaimenna yhtään mitään, tällöin ollut yksi pinta ja aika kireelle vedetty.

    Värinä tosiaan mattaa ja valkoinen toki päälle, sen alle voi laittaa mustan tai harmaan.. Mustalla saa vähän enempi kontrastia vrt. harmaa mutta harmaalla sitten ehkä tuodaan enempi väritoistoa esille.
     
  10. Jupazuba

    Jupazuba Guest Guest

    Liittynyt:
    23.02.2009
    Viestejä:
    88
    Saadut tykkäykset:
    2
    Lycra elää yhä yhtenä vaihtoehdoista. Kyselin hieman tarjouksia kapalevystäkin.

    Olisikohan mainittavaa eroa käyttää tämmöistä JBD-FSS 16:9 harmaa: 106" 234 x 132 cm 314 €
    http://www.cinematr.fi/jbd_kehysvalkokangas.html

    Ja Mainosoiliolta tarjous

    Hinta kapalevylle tarrotettuna 249,- + alv
    Hinta kapalevylle tulostettuna 213,- + alv
    Koko 250 x 141 cm
    Teippaus/Tulostus mattaharmaa 1/0
    Suosittelen tulostus vaihtoehtoa.

    Hintaluokassa ei mainittavaa eroa. Kehys pitäisi itse väsätä kapalevylle. Ei paha nakki sekään. Toki valmis JBD-kangas olisi tyylikäs sekin.

    Tykiksi olisi valikoitumassa BenQ W2000. Heittomatkaa saan max n. 288cm ja sillä saisi juuri venytettyä 250cm leveälle screenille 16:9 kuvan.
     
  11. i-kari

    i-kari Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.02.2016
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    148
  12. Jupazuba

    Jupazuba Guest Guest

    Liittynyt:
    23.02.2009
    Viestejä:
    88
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kappas. Otitko omasi ihan ns värittömänä eli kapalevyn valkoisena vai jollain harmaan sävyllä? Saakos tuolta halutessaan harmaana valmiina?
     
  13. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 327
    Saadut tykkäykset:
    282
    Jos päädyt tilaamaan kapalevyn, niin muista laskea kehyksen viemä tila jos kehys tulee levyn päälle. Nimittäin kuvasuhde muuttuu hiukan (esim jos tuon 250x141 levyyn laittaa 5cm kehykset suoraan levyn päälle niin kuvasuhde muuttuu 1.77 -> 1.83 (240x131). Jollekin oli täällä muistaakseni käynyt noin).
     
  14. i-kari

    i-kari Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.02.2016
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    148
    Ihan valkoisena. Maalasin kotona telalla. En tiedä valmiista väreistä, kannattaa tiedustella.
     
  15. Jupazuba

    Jupazuba Guest Guest

    Liittynyt:
    23.02.2009
    Viestejä:
    88
    Saadut tykkäykset:
    2
    Ihan hyvä huomio. Ajatus on kyllä tehdä kehykset tuon kuva-alan ulkopuolelle, että ei tule kuvasuhdemuutoksia siitä.