Tuo siis 20.02.2014... Nyt, melkein 2 vuotta myöhemmin olen joutunut nollaamaan tuntilaskurin jo toistamiseen - orggislampulla mennään edelleen. Siis lampussa on tällä hetkellä yhteensä 6 063 tuntia. Valoteho on laskenut jonkin verran, koska välillä tekee mieli käyttää tykkiä 'high power' -moodissa (silloin tällöin kuvan välkyntä vaatii tuota high poweria muutenkin). Onko kukaan päässyt pidemmälle orggislampulla?
Jösses, olet sitten ehtinyt tehdä muutakin kun korjata vetteä, onko neljässä vuodessa edes noin montaa tuntia... En ole kuullut moisista tuntimääristä JVC:n tykeillä, ostin itselle varalampun nyt 2000h kohdalla, näköjään ihan turhaan...
Vaihdoin välkkymisen takia uuden lampun about 3000 tunnin kohdalla ja jätin vanhan varalampuksi. Vanha lamppu oli mielestäni vielä aika kirkas. Tykkinä siis X55.
No eihän sitä rytökasaakaan nyt ihan jatkuvasti jaksa ropata, onneksi viime vuonna ei ollut kovin isoja remontteja, ehti vähän ajellakin. Mutta ei siitä enempää, tää foorumi on keskittynyt toisiin asioihin. Kahdessa vuodessa n. 3 000 tuntia, tekee keskimäärin vain sellaiset 4 tuntia per päivä... Mutta tuleehan noita tunteja, kun ei mulla olkkarissa muuta näyttölaitetta ole eikä kiinnosta mistään postimerkkikokoluokan telkkarista mitään kattoa. Ei se välttämättä turha hankinta ollut, jos siis meinaat pitää tykkiä pidemmän aikaa. Näitä kun ei valmisteta enää ja ties milloin loppuu varaosat. Yksilöitähän nää ovat, ei yhden tykin lampun käyttötunnit merkkaa toisen suuntaan mitään. Käyttötapakin vaikuttanee lampun kestoon (lyhyttä/pitkää settiä kerrallaan).
27.10.2013 tykissä 2 3xx tuntia, kun tykki tuli mulle 20.02.2014 tykissä 3 071 tuntia 31.01.2016 tykissä 6 063 tuntia 02.03.2017 tykissä 7 501 tuntia ja nyt alkaa olla valotehoa sen verran nuukasti, että tekee mieli melkein jatkuvasti pitää tykkiä 'high power'-moodissa. Olisi tehnyt mieli kokeilla, kuinka pitkään lamppu kestää, mutta tuota 'high power' -moodin pöhinää ei jaksa kuunnella... joten huomenna vaihtuu uusi lamppu. Tarkoitus olisi ensin mitata tykin nykyinen väritoisto jne. tuolla 7 500 tuntia ajetulla lampulla, kuten tehtiin säädettäessä silloin, kun tykki tuli mulle https://www.dvdplaza.fi/forum/threads/jvc-2012-x35-x55-x75-x95.89197/page-2#post-1562550 Sitten uusi lamppu sisään ja samat mittaukset sillä. Saapihan nähdä, paljonko mittari löytää eroa esim. valovoimassa (verrattuna tuloksiin n. 2 500 ja 7 500 tunnin tienoilla). Hmmm...ehkä voisi ottaa digikameralla manuaaliasetuksilla vertailukuvat jollain still-kuvalla, niin saisi ehkä ihan konkreettisesti näkyviin, kuinka paljon eroa on?
Otin muutamalla valotusajalla kuvat vanhalla n. 7 500 tuntia käytetyllä lampulla ja 'bränikällä' lampulla... no, olihan sitä eroa. Kuvat otettu lampun 'low' -moodissa, iiris -15 Tässä kuva vanhalla lampulla 1/15 s valotusajalla (f 4.0) Sama kuva uudella lampulla 1/ 15 valotusajalla (f 4.0) Vanhalla lampulla 1/6 s valotusajalla (f 4.0) Sama kuva uudella lampulla 1/6 s valotusajalla (f 4.0) Vanhalla lampulla 1/2 s valotusajalla (f 4.0) Sama kuva uudella lampulla 1/2 s valotusajalla (f 4.0) Kunhan JaniH ehtii purkamaan mittausdatan, niin sitten tulee ihan konkreettisia lukemiakin. Mutta kyllä muutos oli huomattava... Tässä vielä kameran screenshotti loppuun asti hifistellystä väritasapainosta (20 IRE alapuolella mittari ei liene enää ihan 'tontilla', joten siellä pomppivien arvojen ei annettu vaikuttaa yöuniin): Ero +2 000 tuntia käytettyyn lamppuun oli aivan marginaalinen, todennäköisesti muutosta ei edes oikealla materiaalilla pelkillä silmillä havaitse. Mutta laitetaan mittakäppyrät esiin, kunhan JaniH ehtii ne kaivella koneelta.
Vanhalla lampulla valoa riitti kankaalle alle 1ftL himmeimmällä asetuksella ja siltä se näyttikin. Aikanaan kalibroitu väritasapaino hyväksi ja nyt oli valunut tällaiseen kuntoon (mittaus lampun high-moodilla, että saatiin edes vähän valoa alapäähän): Uusi lamppu sisässä ja vanhat säädöt: Kalibroitu uudella lampulla, valoa 10,5ftL (nämä ei toki ihan absoluuttisen oikeita arvoja, mutta vertailukelpoisia). Väritasapaino:
Niin, muistaakseni vanhalla lampulla IRE 100 kirkkaus screenillä oli osapuilleen sama kuin uudella lampulla IRE 40. Tuosta jokainen, joka on joskus katsellut harmaasävyjä, ymmärtää varmasti, mikä ero kuvan kirkkaudessa oli vanhan ja uuden lampun välillä. Jos screenshotit eivät tehneet asiaa riittävän selväksi. Muistelisin, että maailmalla olisi raportoitu JVC:n lampun valotehon himmenemisestä ensimmäisten n. 100 käyttötunnin aikana, mutta uudesta lampusta mitattu lukema (reilut 10 ftL) vastaa tulosta, mikä saatiin aiemmin mitattua yli 2 000 tuntia käytetystä lampusta. Yksilöeroja lampuissa vai katselijoissa? Edit: kattelin viikonloppuna muutaman leffan ja melkoinen wow-efekti säilyi koko ajan...kyllä nyt taas kelpaa naatiskella elokuvasta.
Tais olla edellisen vuosi/lamppumallin (x3 ja x30) kanssa enemmän himmenemisongelmia. Itsellä n. 1100 h x35:n mittarissa ja iirisasetus -7 antaa vielä 14 ftL.
Ei ole laisinkaan mahdotonta, että muistan mallin väärin... tuo selitys kyllä tukee sitä havaintoa, että mittauksissa lampun kirkkaus oli ennallaan vielä reilusti yli 2 000 tunnin jälkeen.
Itsellä X35 ilmoitti lampun vaihtotarpeesta tasan 2900 tunnin kohdalla. Tätä ennen kuva oli alkanut välkkyä, joten arvasin rahanmenoa olevan tiedossa. Mistä olette vaihtolamppunne hankkineet? Suomessa näyttäisi moduli olevan melko suolaiset 399€ (alkuperäisosa) ja Euroopan verkkokaupoista jonkun kympin edullisemmin.
Hatrzu, jos vaihdat pelkän polttimon, lueskele tämä viimeinen sivu: https://www.dvdplaza.fi/forum/threads/lampun-ikä-toteutuiko-lupaus.18119/page-23
Tieto lisää tuskaa Otin modulina alkuperäisen JVC:n lampun. Nähtävästi laite alkaa varoittaa lampun vaihdosta aina 2900 tunnin kohdalla oli lamppu lopussa tai ei. Oma kyllä alkoi lähestyä loppua, sillä kuvan välkkyminen alkoi olla jo häiritsevää ja valotehoa oli selvästi laskenut. Manuaali väittää normaalin eliniän lampulle olevan jopa 4000 tuntia. Mareksin mukaan taas 2000 tunnin paikkeilla kannattaa vaihtaa.
Taitaa olla jvct laitteina huomattavasti kestävämpiä kun sonyt? Osaatteko jvc omistajina sanoa miksi jengi maksaa sen paritonnia päälle sonyn hinnan ostaakseen jvc ?
Ennen wanhaan JVC:n sai parhaimmillaan vähän päälle tuon parin tonnin, omasta X35:sta maksoin 2100e uutena. Oiva ja soiva peli edelleen. Jos nyt pitäisi tykki hommaa, niin varmaan ostaisin jonkun noista Sonyn FullHD vempeleistä.
Laatueroja(linssit...) voi olla mutta muuten lopullinen käyttöikä on molemmilla varmaan samaa luokkaa, jossain vaiheessa kuva alkaa kellertämään kun sininen väri alkaa hiipumaan tms., ihan kuin perinteisissä lcd-tykeissä. JVC:llä musta on perinteisesti mustempaa, color uniformity parempi, ja perusmalleissakin jo lens memory joka scope-käyttäjille must. Sony on järkevämpi vallinta oikeastaan vain jos natiivi 4K on vaatimus. FullHD käytössä sitten Sonyt ovat hyviä valintoja, paitsi jos kuten itsellä, lens memory on vaatimus jolloin JVC tai Epson ovat vaihtoehdot. Toisaalta todella hiljaista käyntiä vaativilla Sony taitaa olla listalla ehdoton ykkönen.
Ja tuon sokkotestin perusteella ei taida jäädä yhtään. Toki jos ollaan sen "natiiviuden" kanssa naimisissa niin se on asia erikseen.
En ole väittänytkään sen jäävän mutta jos joku haluaa että täytyy 4K kennot olla niin sitten ne täytyy olla. Toki löytyyhän moinen JVC:ltäkin.