TV:n kalibrointi Gigantissa hintaan 100€. Kannattaako?

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana Heinmann, 27.08.2014.

  1. Finmovie

    Finmovie Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2008
    Viestejä:
    466
    Saadut tykkäykset:
    1
    hukkasin sen kaverin kuka teki uudella maalla säätö keikkoja nii kukas se olikaa?
     
  2. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Kuningaskuluttaja 10.11.2016
    (min 16:00)
    "Tällä viikolla verkossa puhuttaa kodinkoneliikkeiden myymä lisäpalvelu jolla uusi televisio luvataan laittaa katselukuntoon.
    Palveluun kuuluu televisiokuvan optimointi, jota kutsutaan myös kalibroinniksi.
    Mekin käsittelimme aihetta loppukesästä ja ruotsalainen sisarohjelmamme Plus tutki asiaa tarkemmin viime viikolla.
    Se ei vakuuttunut Gigantin kalibroinnin laadusta.

    Mathias tutkailee Gigantin käyttöönottopalveluita.
    Tässä mustantaso on niin alhaalla että testipalkki ei erotu ja se on väärin

    Täällä YLEllä Vesa Vaarala tietää aiheesta enemmän.
    Vesa, Kannattaako TV-kuvan kalibroinnista maksaa jopa sata euroa tai enemmän?
    Kyllähän se aika turhalta tuntuu.
    No kerro nyt miten se uuden television kuva siellä myymälässä eroaa siitä mitä kuvan kotona pitäisi olla?
    Ööö, Liikkeessä kaikki kirkkaudet, kontrastit ja värit on säädetty liian voimakkaiksi.
    Niillä halutaan vaan erottautua kilpailijoiden tuotteista.

    No, miten nämä asetukset osaa kotona itse laittaa kuntoon?
    Kotona asennus on aika helppoa kun television nostaa laatikosta ja saa sen sähköihin ensimmäinen valinta on kielivalinta, seuraavaksi valinnassa on koti tai liike ja kun sieltä valitsee tän kotivalinnan, niin 95% kuvan kalibroinnista on tehty.
    Eli kotivalinnan kun löytää, niin sillä pärjää jo pitkälle.
    Aivan!"


    Gigantille siis mainosta :)

    Vesan ehkä kantsis aiheeseen vielä vähän perehtyä enemmän o_O

    Sikäli huono juttu aiheesta koska idea ainakin omasta mielestä on loistava, jos 100eur lisähinnalla saisi oikeasti itselleen viimeisen päälle kalibroidun telkun, niin ei se paha hinta ole etenkin kalliimmista telkuista.
    Nyt tän jutun myötä yhä harvempi on kiinnostunut koko aiheesta, tässä olisi pitänyt keskittyä siihen palvelun laatuun.
    Se on toisaalta hyvä että "Norjalaiselle kalibroinnille" ei anneta arvoa :)

    Plus - Avsnitt 6
    (min 10:20)
     
    Viimeksi muokattu: 10.11.2016
  3. JanneB

    JanneB Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2016
    Viestejä:
    177
    Saadut tykkäykset:
    25
    Täällä DVD Plazalaisten bittinikkarikerhossa usein unohtuu että, perus kaduntallaajalle sellaiset jutut kuin ohjelmistopäivitys, kanavien hakeminen yms. on usein aivan käsittämättömän vaikeita asioita, usein jopa täysin tekemättömiä. Tekniikasta hölkäsen pöläystä ymmärtömättömille jo perusasetusten kohdalleen laittaminen (ja vaikka koko kalibroinnin unohtaminen) olisi minun mielestä kovasti sen satasen väärtti. Voisivat sitten vaikka isommalla hintaa, esim 300€:lla tehdä laadukkaan kalibroinnin, jos jollakulla siihen kykenettömällä riittäisi älli ko. palvelun ostaa.

    Valitettavasti nykyisellään palvelun taso on niin huono että en suosittelisi ottamaan edes ilmaiseksi moista.
     
  4. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 737
    Saadut tykkäykset:
    321
    Televisiot ovat nykyisin niin halpoja, että 20% koko summasta kalibrointiin ei tule kuuloonkaan perustallaajan tapauksessa. Ja jos ei tiedä paremmasta, niin hyvältähän se vinksallaankin oleva kuva näyttää. Eikä se ole pois todellisilta videoharrastajilta, jos suurin osa kansasta ei televisiotaan kalibroi. Mielestäni nämä palvelut kannattaisi muutenkin tarjota vain valistuneille. Ja tällaiset henkilöt osaavat etsiä ne itsekin.
     
    mikita tykkää tästä.
  5. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Tämä pätee kaikkiin asioihin.
    Ei tässä olekaan kyse lähetystyöstä, vaan ainakin itseäni korpeaa että rahastetaan tyhjästä ja etenkin maalikoilta jotka eivät ymmärrä asiasta mitään on heitä helppo höynäyttää.
     
  6. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Jotenkin tuo kalibrointi on saatu nimenomaan maallikoille myytyä siten, että "turha sun on ostaa tätä telkkaria, koska ei se kuva ole mistään kotoisin ilman kalibrointia". Tosin kyllä myös täältä saa sellaisen kuvan. Kuten ylhäällä todetaan "hyvältähän se vinksallaankin oleva kuva näyttää". Eli saa sellaisen mielikuvan, että nykyajan telkkareissakaan ei vielä oletuksena ole kuva sen parempi kuin 60-luvun mustavalkotelkussa, jos et sitä säädä mittareilla ja muilla kikkareilla kohdalleen.

    Todellisuudessa nykytelkkareiden kuva on jo oletuksena ihan hyvä. Osassa jopa erinomainen, osassa vähän huonompi. Väitänkin, että ns. maallikolle sillä kalibroinnilla ei siksi ole väliä, koska ero on niin pieni eikä hän osaa katsoa jotain tumman pään mahdollista pientä tukkoisuutta tai sitä ovatko värit just eikä melkein niin realistiset kuin telkkarilla edes voi esittää. Jos telkkari kuitenkin on olkkarissa kirkkaiden lamppujen loisteessa ja mahdollisesti vielä melko kaukana ja sitä katsotaan osittain sivusta ilman silmälaseja jne, niin mitä väliä.

    Sitten, jos asiaan on enemmän mielenkiintoa, niin homma onkin eri.

    Voin kyllä rehellisesti sanoa, että vaikka tonnin telkkariin laittaisinkin, niin enintään säätäisin sitä sen verran, että ottaisin kaikki "parannus"hommat pois päältä ja pikaisesti tsekkaisin kontrastin ja kirkkauden kuntoon. Värit laittaisin siten kuin ne itseäni tuntuisivat miellyttävän. Eli loppujen lopuksi en itsekään tarvitisisi mitään isoa mittarisäätöä telkkariin. Se ei niin tärkeä ole. Tosin asiaan vaikuttaa se, että telkku on vain telkku ja tykki on tykki. Jälkimmäistä voi sitten säätää mielin määrin. :)
     
    jhu tykkää tästä.
  7. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Tuossa svedujen Plus ohjelmassa testasivat maallikoilla erottaako säädetyn vai ei, moni kehui säätämätöntä paremmaksi.
    Jos kyse oli Gigantin säädöistä (ruotsinkieli ei ole kovin vahva osaamisalue), niin näin voi hyvin ollakin, eli kuva menee huonommaksi kuin että sitä ei säädettäisi lainkaan.
    Oli miten oli, niin tämän ketjun perusteella voisi vetää sellaista yhteenvetoa että ainakin asiakkaan olisi hyvä tietää kuinka paljon paremmaksi kuva muuttuu (vai muuttuuko lainkaan) ja vasta sitten tehdä päätös satsaako siihen 100 euroa vai ei.
    Aika harva täällä on tullut siihen tulokseen että tuo 100 euroa heille kannattaisi maksaa.
    (Niin ja Gigantin todellisen yksilöllisen kalibroinnin hinta taitaa olla kuitenkin 200 euroa, tuolla satkulla saa sen "Norjalaisen kalibroinnin"...)
    Tuota nyt en ihan ymmärtänyt, joko arvostat kuvanlaatua tai sitten et. Miksi ihmeessä kalibroisit tykin mutta et sitä tonnin televisiota?
     
    Viimeksi muokattu: 12.11.2016
  8. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Koska siitä telkusta katsellaan vain sitä telkkua ja lastenohjelmia jne. Kaikki ns. hyvä katsotaan tykiltä ja koska ajankäyttö pitää priorisoida, niin mieluummin säädän sen tykin niin hyvin kuin voin kuin yritän tiristää teeveestä muutaman prosentin paremman kuvan. Ja oikeasti luulen, että omille silmilleni sillä täysin säädetyllä kuvalla vs. perussäädetyllä kuvalla ei telkkarissa ole väliä. Eli tässä kohtaa väitän siis, että perussäädöt ovat telkussa on itselleni riittävän hyvät. Ainakin tähän asti. Toki joskus voi tulla vastaan yksilö, jota oikeasti pitäisi säätää, koska kuva on niin huono, mutta vähän epäilen.

    Ja siihenhän sen pitäisi mennäkin, että tv-valmistajat ymmärtäisivät edes laittaa telkkuun sellaisen helpon valinnan, jolla saa kaiken turhan pois ja kontrastin ja kirkkauden ja värin mahdollisimman hyviksi. Toki eroja yksilöiden välillä on ja jokaista ei voi säätää erikseen, mutta edes sellaisen hyvän keskiarvosäädön kaikkiin. Kun kuitenkin oletuksena kaikki turha ylimääräinen on päällä ja värit säädetty karkeiksi ja kirkkaus maksimiin jne. jotta kuva muka näyttäisi hienolta. Nuo virheet voi kuitenkin 10 minuutissa korjata tuolla perussäätämisellä. Jonka voisi vaikka liikkessä tehdä ilmaiseksi.

    edit: ja tuo perussäätö mielestäni olisi se paljon tärkeämpi juttu kuin se, että mittareilla höylätään ne minivirheet pois. Siis, jos ajatellaan tv-kaupassa tehtävää säätöä. Ja mikäpä olisi sen parempaa palvelua kuin tehdä ilmainen perussäätö jokaiselle myydylle telkkarille.
     
  9. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Ok, näin Sinun kohdallasi :)
    Monella TV on ainoa näyttö josta katsellaan muutakin kuin uutiset ja Pikku Kakkonen.

    edit:
    Googletus hakusanoilla "television kalibrointi" antaa toisena linkin tähän keskusteluketjuun eli jos kuluttaja on kiinnostunut asiasta, niin ehkä eksyy tänne ja huomaa ettei kannata satasta maksaa.
    Surullista tosiaan että jopa pakkomyyvät tätä (huonotasoista) palvelua, kuin myös Power. Sanotaan että jos haluat TV:n nyt mukaan niin on vain "kalibroituja", muuten joudut odottamaan xx päivän.

    Iltalehden uutisointi aiheesta
     
    Viimeksi muokattu: 11.11.2016
    nepa tykkää tästä.
  10. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Jeps. Mutta silti väitän, että perustallaajalle paljon tärkeämpi olisi se perussäätö, jolla kuvan saa 95% kohdalleen kuin nuo kalliit höpöhöpöjutut, mitä liikeet myyvät. Ja antavat samalla kuvan, että telkulla ei tee mitään ilman tuota säätöä.
     
    JanneB tykkää tästä.
  11. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Minusta tuntuu, että jopa 95 % kansasta ei kiinnosta tippaakaan telkkarinsa säätäminen vaan töllö leiskuttaa pakettisäädöillä elinkaarensa ajan. Lopuista 4 % voisi olla kiinnostuneita saamaan "nettiasetuksilla" telkun osimoilleen kohdalleen ja hyvä jos 1 % on kiinnostunut saatikka valmis maksamaan kalibraattorisäätämisestä.

    Kokeilkaapa laittaa tietämättömällä katselijalla säädöt edes osimoilleen kohdalleen, niin alkaa ininä liian tummasta kuvasta tms. Eli tuo Make73:n mainitsema Plus-ohjelman havainto.

    Lopputulema: Ei helmiä sioille. Ne samat tyypit luukuttaa niitä soundbarejaan telkkujensa alla.
     
    nepa ja El Grande tykkäävät tästä.
  12. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 725
    Saadut tykkäykset:
    479
    Jotka nekin hakkaa töllön oma piipittimet 6-0 tai suuremmin lukemin...

    T: Vesku
     
  13. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Niin tätä ketjun alkuperäistä kysymystä voi tietysti ajatella silläkin tavalla että ansaitseeko joku niin hyvän kuvan kuin TV:stä irtoaa.
    Autokauppias voisi myös joidenkin asiakkaiden osalta ajatella että tuo ei ainakaan tarvitse hierovaa istuinta eikä edes ilmastointia, myydään ihan karvalakkivarustein :)
    En lähtisi kuitenkaan arvailemaan kuka TV:tä ostaessaan ostaa vain laitteen välittämättä sen kuvanlaadusta tuon taivaallista tai toiseen ääripäähän joka metsästää sitä täydellistä kuvaa tai ainakin hieroo sen niin hyväksi kuin pystyy. Saattaa olla arvailemiasi lukemia, yksi sadasta kalibrointia koskien on ehkä liikaa kuitenkin, veikkaan että on vielä paljon vähemmän.
    Silti Gigantti ja Power agressiivisesti myy tuota palveluaan, palvelun todenmukaisesti esitellen ja aidosti antamalla asiakkaalle päätösvallan olisi reilua kaupankäyntiä.
     
  14. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Oman kokemukseni mukaan TRT on täysin oikeassa. Näissä DVDPlaza-ympyröissä voi yleinen kuluttajien käsitys video- ja ääniasioista hämärtyä.
    Työkaverini sanoi: "en katso kuvan laatua, katson ohjelmaa", kun keskusteltiin kuvanlaadusta TV-lähetyksissä. Tämä kertoo mielestäni sen tavallisen kuluttajan mielipiteen.

    Make73 on siinä täysin oikeassa, että jos mainostetaan kalibrointia, niin se pitää tehdä oikein. Vähän sinne päin ei ole riittävä. "Vähän sinne päin" -tapa on kuluttajan huijausta.
     
  15. kmruuska

    kmruuska Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.10.2009
    Viestejä:
    1 174
    Saadut tykkäykset:
    389
    Tämä on täysin totta. Kun kerroin omalle työkaverilleni, joka on erittäin teknisesti suuntautunut ja työssään tottunut mittaus- ja kalibrointijärjestelmien käyttäjä, viettäneeni tuntikausia kalibroiden uutta suht kallista telkkariani, hän oli kauhuissaan. Hän oli aina kuvitellut että paremmat telkkarit tulevat valmiiksi hyvissä säädöissä.

    Aivan, ja erityisesti jos se maksaa sata euroa, sen pitää olla oikea kalibrointi eikä mikään säätöjen kopiointi.

    P.S. Oletko ottanut nikkisi list datasets -komennosta? t: entinen isokonesysprog
     
  16. GlfiGamer

    GlfiGamer Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.12.2016
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kävin eilen Gigantissa veljen kanssa puhelinta ostamassa ja samalla otin puheeksi tämän kalibrointijutun että mitenkä ne siellä sen käytännössä tekee. Vastaus oli vaikeesti että saamme tehtaalta suositellut asetukset ja ne laitamme sitten kyseiseen malliin.
     
  17. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Eli edelleenkään tuolla ei ole mitään tekoa oikean kalibroinnin kanssa, eikä metodi millään tavalla huomioi paneelikohtaisia eroja (joita tunnetusti on). Mitään tietoa siitä, ovatko ko. asetukset edes lähellä sitä, mitä pitäisi, edes sillä yksilöllä, mistä tehdas on ne arponut, ei myöskään ole.
     
  18. jodorowsky

    jodorowsky Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.09.2011
    Viestejä:
    1 311
    Saadut tykkäykset:
    83
    Minullekin on yksi hailee onko tv tehdas säädöillä vai ei. Empä ole pahemmin sitä säädellyt ainoastaan niistä valmiista säätövaihtoehdoista olen valinnut mieluisamman. Tämä kalibrointi on gigantin tapa tehdä lisää voittoa kun telkkareilla on niin huono kate. Vai miksi luulette että vielä muutama vuosi sitten tälläistä palvelua ei ollut. Tuskin kuva on ollut silloinkaan sen kummempi tehdas asetuksilla. Joku viisas gigantissa sitten keksi että ruvetaan kusettamaan ihmisiä tällaisella palvelulla niin tehdään vähän enemmän voittoa. Vieläköhän niillä on se kallis kusetus täsmävakuutus olemassa kun ostaa uuden telkkarin ? Sitä kanssa myytiin silloin melko agressiivisesti kun itse olin ostamassa telkkaria.
     
  19. baba

    baba Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.05.2009
    Viestejä:
    226
    Saadut tykkäykset:
    7
    Gigantin ja Powerin kalibrointitulokset on olleet tähän mennessä melko rahastusta, mutta jospa tänä vuonna tilanne paranee Samsungin osalta - Samsungin 2017 "QLED" telkut kun tukevat HDR:n autokalibrointia CalMAN-softalla (toivottavasti samalla SDR:kin tulee kalibroitua):
    http://www.hdtvtest.co.uk/news/qled-calman-201701094424.htm
     
  20. Make73

    Make73 Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.01.2004
    Viestejä:
    3 404
    Saadut tykkäykset:
    130
    Eikös tuota "automaattista kalibrointia" ollut joissain Panan parhaissa plasmoissakin?
    Ainakin hdtv.testin David tyrmäsi sen silloin...liekö jotain vaikutusta kun itse säätelee työkseen :)

    Mut tuskinpa tuo QLEDien autokalibrointi paljon Gigantin ja Powerin kalibrointipalvelun tasoa tulee parantamaan, eiköhän Gigantti luota siihen hyväksi todettuun kopiointiin.