Hyvin epätarkka kuva kankaan yläreunassa keskellä.

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana Rampe 2, 08.01.2017.

  1. Rampe 2

    Rampe 2 Guest Guest

    Liittynyt:
    08.11.2005
    Viestejä:
    53
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mikähän mahtaa olla vikana, kun tykin kuva on hyvin epätarkka noin 50x40cm alueella keskellä valkokankaan yläreunassa? Muualla kangasta kuva on tarkka.
    Tykki on Sony VPL-HW40ES ja kangas kiinteä Grandview Fixed Frame 120". Ostin tykin äskettäin käytettynä. Tykki on ostokuitin mukaan noin vuoden vanha ja käyttötunteja n.800h. Kankaassa ei ole ryppyjä tuolla alueella.
     
  2. =Rike=

    =Rike= Elac 310 Tukijoukot

    Liittynyt:
    26.03.2004
    Viestejä:
    154
    Saadut tykkäykset:
    1
    Apua en osaa antaa, mutta sama ominaisuus samalla tykillä täälläkin. Kiinteä 92" kangas itsellä.
    Tuota ongelmaa ei huomaa leffoilla tai pelien tiimellyksessä, mutta grafiikalla kylläkin, esim. Xbox:n "työpöydällä"
    En ole antanut tuon enempää haitata, kun sen käytössä unohtaa :)
     
  3. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 192
    Saadut tykkäykset:
    592
    Itsellä Sonyssa (hw55es) tuo focus jotenkin driftasi oudosti, eli tarkka oli vasta 30min päälläolon jälkeen, mutta joka kohdasta.
     
  4. jäänmurtaja

    jäänmurtaja Uusi jäsen

    Liittynyt:
    20.10.2015
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Noissa halvemman pään (alle 4000egeä) Sonyn tykeissä on "muovilinssit" lasisten sijaan ja tuota laikkumaista epätarkkuutta voi esiintyä varsinkin jos käyttää linssinsiirtoa rankalla kädellä. Leffoissa sitä ei huomaa, mutta juurikin pelatessa/työpöytäkäytössä voi pistää silmään. Eli kyseessä taas yksi Sonyn tykkien ominaisuus lahoavien paneelien lisäksi.
     
  5. =Rike=

    =Rike= Elac 310 Tukijoukot

    Liittynyt:
    26.03.2004
    Viestejä:
    154
    Saadut tykkäykset:
    1
    Jep, tämä ominaisuus löytyy myös. Ennen säätämistä kannattaa ottaa asennus olut tai kaksi, jotta tykki lämpenee

    Lähetetty minun SM-T550 laitteesta Tapatalkilla
     
  6. Jupe

    Jupe Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.03.2000
    Viestejä:
    3 063
    Saadut tykkäykset:
    28
    Varmasti kaikki tykittäjät törmää tähän ennenpitkää.
    Kotihoitona vois mun mielestä tehdä aika paljonkin, vähän roikkuen mikä siinä oikeasti on. Tekemällä toisessa suunnassa pikku uhrauksen, toisessa suunnassa yleensä jotain saa näin vanhemman tykittäjän kokemuksella, jos sallitaan pikku besseröinti.

    Ensimmäiseksi kannattaa varmistaa, että projektori sijaitsee varmasti vaakasuorassa tai ainakin oikeimmassa mahdollisessa kulmassa kankaaseen päin. Tämä ei välttämättä aina ole just edes ihan suora kankaaseen monistakin syistä, vaikka onkin pääsääntö. Just sen optiikankin mahdollisen virheasennuksen yhtenä sivuseurauksena voi olla näinkin. Ja muuten kyllä se optiikka kaiketi tiettävästi jotain lasikamaa sentään lienee. Yleensä suoruuden saa aika hyvin liki tekemällä kuvasta geometrialtaan maksimaalisen säännöllisen. Sekään toki ei välttämättä tarkoita, että jokainen sivu on tarkasti suora valitettavasti. Mut niin pitkälle kun saa.

    Sitten jos edeltävien jälkeen vika on edelleen ja yhä vahvasti näkyvissä tai jopa pahempi tai kuvan siirto-ominaisuus ei enää riitä edes kankaan reunoihin, niin seuraava kikka on olosuhteiden salliessa ikäänkuin luopua osasta kuvan siirtoominaisuudesta ja siirtää projektoria lähemmäs keskiötä. Tässä oletetaan, että valmistaja on laitetta duunatessaan ahnehtinut, ja antanut siirtovaraa enemmän kuin optiikka oikeasti sallisi.
    -> Eli ajatellen 2D avaruudessa projektoria hilataan varsinkin sivusuunnissa ensin ihan keskelle kuvaa, mikä on kaikkein hyödyllisin vaihe ja sitte vielä ylä ja alasuunnassa hieman lähemmäs, mikäli siinä asennuspisteessä teknisesti mahdollista. Tämä poistaa osan linssin siirrosta. Se keskittäminen sivusuunnassa on siksi tärkeintä, että aina sivusuuntainen siirto "syö" siirtovaraa jonkun verran varsinkin ääriasennossa myös ylä ala siirrolta. Ja kun sivusuuntaista siirtoa on yleensäkin vähemmän niin se tuppaa tulemaan ääreensä ihan kosketuksella.

    Sanoisin näppituntumalta kuitenkin näin elokuvien katsojana, että vaikka täydellinen tarkkuus olisi hyvä juttu, kaikkein paras ominaisuus on optimaalisin kirkkaus. Niinpä ennen noitakin juttuja, ehkä kannattaisi kuitenkin varmistaa se, että pyrkii saamaan jopa pientä geometria ja muutakin haittaa sietäen projektori niin lähelle kangasta kuin pystyy asentamaan omalle kuvakoolleen. Tämän seurauksena kuva on kirkkaimmillaan ja siksi näyttää kaikissa tapauksissa leffoilla parhaalle. Pääsääntöisesti kuvan laitaalueilla asiat on vähemmän merkityksellisiä kuin keskialueilla ja leffoissa vielä mustat raidat usein, joten elokuvilla on varmasti ihan järkevä kompromissi. Tietokonetta käyttäville asia on ehkä eri. Samasta syystä lampun vaihto ajoissa on hyvä nyrkkisääntösuositus. IMHO.