SXRD paneelien degradaatio

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana Ari, 12.12.2016.

  1. Ari

    Ari Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2000
    Viestejä:
    3 320
    Saadut tykkäykset:
    4
    Tästä aiheesta en ainakaan löytänyt ketjua.

    Minulla on ollut jo monta vuotta käytössä Sonyn VPL-HW15 SXRD-projektori, johon olen ollut kyllä tyytyväinen tähän saakka. Tuossa syksyllä tosin alkoi kuvassa näkyä värivirhettä ja epäilin syypääksi jo vanhaa lamppua, jolla oli ajettu yli 4000 tuntia. Tuossa viikonloppuna tuli sitten lamppuun reilu 5000 tuntia ja se lakkasi toimimasta. Vaihdoin tilalle uuden Sonyn alkuperäisen lampun ja värivirhe jäi kuvaan. Kuva on siis vihertävän kellertävä. Siitä sai about tasapainoisen lisäämälllä sinisen osavärin biasta ja gainia, mutta pieni värivirhe jäi silloinkin.

    Lampun vaihto tosiaan ei värivirhettä poistanut. Rupesin googlailemaan ja syyksi paljastui SXRD-paneelien, etenkin sen sinisen värin paneelin panel degredation eli kuluminen UV-valon takia. Sininen osaväri on laikukas etenkin n. puolella teholla (RGB-arvot 0-0-127) ja näyttää pahalta myös keskiharmaalla (127-127-127), kun se sinisen osavärin osuus on laikukas ja kuvassa näkyy kellertäviä/vihertäviä laikkuja harmalla alueella.

    Tuota ei ilmeisesti pysty oikein korjaamaan mitenkään järkevästi lainkaan, sen SXRD-paneelin voisi vaihtaa, mutta virallisesti niitä ei myydä varaosina vaan se pitäisi tilata jostain ebay-kauppiailta ja purkaa light unit-yksikkö itse ja vaihtaa se sinne. Ei taida maksaa vaivaa. Poltetaan tykki loppuun ja ostetaan uusi kun ei enää siedä katsoa... paneelien käyttöikä vaihtelee, omassa HW15:ssä on siis yli 20 000 tuntia käyttöikää, joka alkaa jo olla aika lähellä SXRD-paneelien käyttöikää.

    Eipä vain ollut tullut itselle aiemmin mieleen. Vähän tuo harmittaa kyllä. Tuolla mennään nyt vielä jonkun aikaa, kun on uusi lamppukin juuri vaihdettu, mutta täytyy harkita mitä tuon tilalle sitten pitäisi hankkia. Uusi Sony SXRD vai jotain ihan muuta...
     
  2. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Tuolla avsforumilla tuosta on aika isokin ketju. Tuo on kyllä perse vika..
     
  3. Aceman

    Aceman Shot down in flames!

    Liittynyt:
    23.02.2000
    Viestejä:
    3 603
    Saadut tykkäykset:
    149
    Uusi Sony lienee turvallinen valinta vain siinä tapauksessa, että tykkiä tulee poltettua korkeintaan muutamia satoja tunteja ennen kuin se lentää vaihtoon. Lafka ei ole ottanut tähän tyyppivikaan kait vieläkään mitään virallista kantaa vai olenko missannut jotain? Se jotain ihan muuta lienee siis parempi vaihtoehto.
     
  4. Ari

    Ari Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2000
    Viestejä:
    3 320
    Saadut tykkäykset:
    4
    Juu, mitä netistä lueskelin niin sama vika koskee kaikkia Sonyn SXRD-laitteita, uudet mukaan lukien. tarkalleen ottaen ei tuolla mun tykilläkään ole käyttötunteja yhteensä kuin n. 16000 tuntia. Mutta joillain tuo on tapahtunut paljon aiemminkin. Ja korjausta ei tosiaan ole olemassa.

    Täytynee alkaa tutustua muiden valmistajien projektorimallistoihin. Onhan tässä Sonyillä menty tuolta 2000-luvun alusta asti. Tuollainen kennon kuoleminen kyllä on ehkä ikävin vika mikä voi tulla.
     
  5. Jupe

    Jupe Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.03.2000
    Viestejä:
    3 063
    Saadut tykkäykset:
    28
    Todellakin mutta kun tästä asiasta on aiemmin puhuttu, on annettu ymmärtää, että se tulee laitteisiin erittäin yleisesti aikaisin. Se on sentään ilmeisesti vähän kohtuuton pelko.
    Toisaalta onhan tuo oikeasti täysin hanurista. Ei voi olla niin, että hyvää tavaraa, mikä kiistattomasti on siinä ympärillä projektorin kuorissa, hiljainen käyttöääni, mekanismi millä kuvaa liikutellaan, pala optiikkaa ja niin edelleen, laitetaan roskiin vain ja ainoastaan siksi, että yhtä pientä selkeästi kuluvaksi määriteltävää komponenttia ei saa inhimilliseen hintaan vaihtaa, vaikka tunteja olisikin jo >10000h. Ei voi olettaa, että tykin iäksi määritellään vain noin 5-10 vuotta kun ostohinta liikkuu välillä 2-3k eur. Se olisi vanhanakin varmasti hyvä laite jollekin, koska vieläkin myydään kaupoissa kuvanlaadullisesti paljon surkeampia laitteita, joissa lisäksi muut ominaisuudet ei viivallakaan.

    Minulla on Sony (VPL HW55), olen ollut ja vieläkin olen hyvin tyytyväinen kuvanlaatuun ja lisäksi onneksi toisaalla on kerrottu, ettei se olisikaan niin herkkä kuin mahdollisesti jotkut muut mallinumerot kuten vaikka 4k mallit. Mutta tosiaan nämä kertomukset panee jatkuvasti miettimään koska tää romahtaa. Vielä ei onneksi. Sinänsä jostain 10000 tunnista saa kyllä leffoja jo katsottua sen mitä munkin aiemmat laitteet on keskimäärin vaihtoon lähteneet, että tuskin se omakohtaisesti kirpaisee, peukut ylhäällä. Se on selvä, että kylläkään mitään isoja hintoja ei kehtaa tykin seuraavalta omistajalta lähteä pyytelemään taaskaan. Edellinenkin jo meni semmosella, "anna jotain tosta vaihtolampusta edes"- tyylin korvauksella. Ne tuppaa olemaan vaihtoaikaan jo vähän vanhanaikaisia. Mutta hanurista asia on silti ja periaatteellisella tavalla totaalisen väärin. En ole mikään ympäristöhihhuli mutta vihaksi noin järjetön törsääminen kuitenkin pistää.
     
    Viimeksi muokattu: 21.12.2016
  6. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    ja vielä tuohon lisäten niin itseäni ainakin kismittää että Sonyn edustajat eivät osanneet sanoa juuta taikka jaata kun kysyttiin että vieläkö nämä viat ovat uusimmissa malleissa (VPL HW65ES & VPL HW665ES). Onhan se nyt ihan vitun perseestä kun VPL 1100 sarjalainen maksaa sen 20k€ ja siinäkin huomattu tuota vikaa.. niinkuin mitä vittua(®¿®)
     
  7. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    136
    Kauanko sitten olisi sopiva kestoaika, jos toteutunut kymmenen tai viidentoista vuoden kotikäyttöä vastaava aika ei riitä?

    Kotikäyttöön myydyissä DLP tykeissäkin on kohtalaisen normaalia että tuhansien tuntien edestakaisen vatkaamisen jälkeen jotkin mikropeilit voivat kuolla, eli jämähtää viimeiseen asentoonsa. Epsonin 3LCD tykeistä mätäni sinisiä paneeleita ihan tyyppiviaksi asti, tuhansien tuntien aikana. LED-LCD telkkareista saattaa vanhemmiten pimentyä sieltä täältä muutamia pystysuuntaisia pikselirivejä kokonaan. Plasmoissa ja oledeissa himmentyy kuvan valovoima käyttötuntien myötä. Aikoinaan kuvaputkitelkkareista pimeni alavärien elektronisuihkuja, jolloin kuva muuttui hyvin jännän väriseksi. Mutta se on täysin normaalia kuluttajalaitteissa ja kovien käyttötuntien jälkeen.

    16000 tuntia on nykypäivänä erittäin kova suoritus, mikä on toki odotusarvokin tällaisessa muutaman tonnin hintaisessa laitteessa. Tuskinpa tuo tilanne varsinaisesti tykin kuvatekniikkaa vaihtamalla miksikään paranee. Ulkomaiden ketjuissa raportoidut tapaukset alle tuhannen tunnin kohdalla hajonneista paneeleista ovat tietenkin selkeitä vikoja. Selkeissä vikatapauksissahan on sitten niitä viallisia korjattukin.

    "Anyone that goes under the foolish belief that mass produced consumer goods shouldn't break, needs a reality check!" -Todettiin seitsemän vuotta sitten erään dlp-tähtitaivasketjun aloituksessa. Sonyketjussa eräs toinen ihmettelee "You got around 20,000 hours out of your projector and feel like you did not get your moneys worth?" Ja ihan asiallinen pointti on kummallakin.
     
    Jupe tykkää tästä.
  8. Ari

    Ari Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2000
    Viestejä:
    3 320
    Saadut tykkäykset:
    4
    Niin onhan kaikissa tekniikoissa varmaan omat akilleen kantapäänsä. Tuo on SXRD:n kantapää, Toisaalta toki tuo n. 16000 tuntia on ihan sinänsä suuri tuntimäärä. parikymmentä senttiä/tunti tuolle tulee niinkuin käyttöhinnaksi. Mutta on niitä halvempiakin vaihtoehtoja kuin Sony. Toisaalta olen tuosta pitänyt kyllä muuten paljon hiljaisen äänen ja kuvanlaadun tätä kulumista ennen takia.
     
  9. Jupe

    Jupe Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.03.2000
    Viestejä:
    3 063
    Saadut tykkäykset:
    28
    Totta toinen puoli. Onhan se tosiaan sinänsä jo "jotain", että kestää edes suhteellisen pitkälle. Toki tässä marisin lähes pelkkää periaatteellista piruuttaan. Omalle kohdalle tuollaiset tuntimäärät ei ole tulleet aiemmin vastaan. Sinänsä toivon kyllä sitä, koska se itseasiassa säästäisi rahaa jos kerrankin saisi ajettua loppuun sen.
     
  10. Ari

    Ari Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2000
    Viestejä:
    3 320
    Saadut tykkäykset:
    4
    Kaikesta huolimatta päädyin pysymään Sonyn käyttäjänä... tilalle tuli uusi VPL-HW45ES. Oli se HW15:n kuva jo todella karmeaksi mennyt, kaikki oli oikeastaan pelkkää vihreää, keltaista, ruskeaa ja punaista eikä sinisen sävyjä, kuten myöskään valkoista tai harmaata ollut lainkaan. Tätyy harkita jos jostain Kiinasta tilaisi jonkun piraatti-SXRD-paneelin ja yrittäisi vaihtaa sen HW15:n optiseen moduliin itse. Nyt se on kuitenkin siirretty makuuhuoneen kaappiin.
     
  11. masterson

    masterson Käyttäjä

    Liittynyt:
    15.04.2003
    Viestejä:
    446
    Saadut tykkäykset:
    26
    Veikkaan että sen panelin kohditus tulee oleen isompi haaste kun sen vaihto.
     
  12. Ydinlaskeuma

    Ydinlaskeuma Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.10.2012
    Viestejä:
    10
    Saadut tykkäykset:
    3
    Korjaustyö irtopaneelein ei kannata.

    Tilasin Kiinasta uudet kuvapaneelit. Oli äärimmäisen vaikea kohdistaa 7µm kokoiset pikselit kohdakkain. Työtä varten piti avartaa paneelien kiinnitysreiät ja jättää kiinnitysruuvit sopivan löysälle/tiukalle, jättää jäähdytysosat pois tieltä (vaarantaen uudet paneelit), ja tehdä säätötikku ronkkimiseen, kun sormi ei yllä sinisen värin paneelille.

    Ja vaikka kuvapaneelien osanumero oli oikea, yhteensopivuus ei ollut ihan just, vaan teetti julmetusti töitä saada kontrasti säädettyä alkuperäiseksi polarisaattorilevyillä. Säätövara loppui kesken, joten jouduin käyttämään asetonia lasilevyjen irrotukseen kehyksestään ja kaksikomponenttiliimaa kiinnitykseen saadakseni ne tarvittuun asentoon. Yksi levy vaurioitui ollessaan liian kauan asetonissa liossa (kerrokset irtosivat reunoilla), mutta onneksi oli ylimääräiset vanhoissa paneeleissa.

    Tulos oli tämä:
    [​IMG]
    Kuva kirkastui, mutta värit pysyivät haaleina.

    [​IMG]
    Alkuperäinen testikuva.

    En tiedä onko kuvan yläreunan turkoosi kaistale vanhojen värisuotimien vai uuden punaisen paneelin vika. Pelkään paneelin ylikuumentuneen kohdistamisen aikana jäähdytyksen puutteessa. Ehkä tuo reuna on se, mihin lampusta vuotava infrapunavalo osuu, tai ehkä se oli kuumin yläreuna kohdistaessani - en muista. Ensi kerralla tuuletus suoraan paneeleita kohti.

    SXRD-palikan eli kuvanyhdistysprisman värisuodatinpinnoitteet ovat haalistuneet:
    [​IMG]
    Puhki palanut laikku prismassa yksi kuvapaneeli irrotettuna.

    Siksi Sony myy varaosana vain koko SXRD-palikan kohdistettuine kontrastisäädettyine kuvapaneeleineen.

    Ostin viallisen HW10:n saadakseni varaosana tuon lasipalikan:
    https://www.dvdplaza.fi/threads/o-sony-vpl-hw15-varaosiksi-tai-muu-sxrd-malli.96598/
    Vaihtaessani optiikat tykkien välillä, huomasin HW10:n 4750 tuntia käytetyssä prismassa samaa haalistumaa, vaikka kuva on paljon parempi, joten ilmeisesti haalistuneisuus sijaitsee enimmäkseen värinjakosuotimissa lampun jälkeen. Siispä värit eivät korjautuisi täysin, vaikka ostaisi Sonylta uuden SXRD-palikan paneeleineen.

    Pystyin kompensoimaan haalistumista yllättävän hyvin säätämällä värit tappiin, mutta se väänsi gammakäyrän loivaksi, eikä gamma-säätö riitä korjaamaan sitä oikeaksi.
    Valokuvat säädetyn tykin kuvasta ja säädöistä:
    (HW10, vanhat värinjako-osat, uudet kuvapaneelit)
    https://photos.app.goo.gl/9oqw7SK3JBPXoGbv7
    Vertailun vuoksi em. 4750 h käytetty optiikka HW15:ssä:
    https://photos.app.goo.gl/hiuPF7SjyNGzY1Gu8
    Vertailun vuoksi parempi wanha LCOS-tykki JVC DLA-HD100:
    https://photos.app.goo.gl/z3yayU2r1gkq9UXK9
    Yksikään valokuva ei näytä samalta kuin kuva paikan päällä, koska tämä kännykkäkamera ei vain pysty.
     
    Viimeksi muokattu: 14.03.2022
    h3mb3, northrob ja nepa tykkäävät tästä.
  13. Back In Black

    Back In Black Käyttäjä

    Liittynyt:
    08.08.2020
    Viestejä:
    168
    Saadut tykkäykset:
    32
    Itselläni jo vuoden maannut vaatehuoneen hyllyllä tuo sony, epsoniin vaihdon jälkeen. Tuo on näemmä 40es vaikka muistin kivenkovaan, että se oli 50es. Aika kultasi muistot mutta lieneekö syynä ollut se veivaus aikoinaan kun myyjä kertoi noista merkityksellisistä eroista eri mallien välillä, ja hinnasta puhumattakaan... No se siitä.

    Kuvahan tuossa oli pitkään erittäin hyvä, 3m leveällä screenline kankaalla, 0,8 gain. Värivirheet saa korjattua panelien hienosäädöllä, ainakin tuossa mallissa ja paremmissa, mutta värin kanssa ei ollut mitään ongelmaa, vaan kontrastin, ja jonka yllättävän heikentymisen takia laite meni vaihtoon. Ymmärsin että panelien väliin kondensoituu kosteutta ja se syö mustan tasosta aika siivun. Petyin sonyn laatuun aika totaalisesti, koska kyllä yli 2000e vehkeen pitäisi säilyttää se kuvanlaatu aika helvetin pitkään. 65es kuumotti kun viime vuonna tein vaihtoa, mutta em. seikkojen takia en milloinkaan uskalla enää sonya ostaa leffojen katseluun. Epsonin 9400:lla menty vuosi, ja lyhyt aika se on, mutta vielä ei ainakaan mitään ongelmaa :(:(:(

    Sonyn voin joskus myydä kun vain viitsin, ja luulen että kuvanlaatukin piisaisi kunnon kankalla jollekin tyypille joka ei niin ronkeli ole. Esim. äijluolaan tms.
     

    Liitetyt tiedostot:

    • sony.jpg
      sony.jpg
      Tiedostokoko:
      708,1 KB
      Katsottu:
      23