Elementin korjaaminen tai vaihtaminen (REL Q50 12")

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana JH1, 15.11.2016.

  1. JH1

    JH1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.01.2003
    Viestejä:
    86
    Saadut tykkäykset:
    2
    Lähemmäs 20 vuotta palvelleen REL Q50 -subwooferin elementin ulompi ripustus osoittaa hapertumisen merkkejä. Kyseinen elementti on Westran 12-tuumainen, impedanssi on muistaakseni 8 ohmia ja kartio paperia. Muuten laite pelittää hienosti.

    Elementin ripustuksen korjauttaminen maksaisi ilmeisesti useamman kympin + toimituskulut eli ehkä satasen verran. Onko kokemusta kaiutinelementin korjauttamisesta, missä ja mitä maksoi? Saako laadukkaan ripustuksen vain meneekö sekin ajan kanssa vaihtoon?

    Toisaalta mietin olisiko helpointa marssia kauppaan ja valita sieltä joku edullinen 12-tuumainen 8 ohmin elementti ja vaihtaa se alkuperäisen tilalle? Vai onko tuo Westran elementti niin hieno, että se kannattaa säästää?

    Q50:n vahvistin antaa vain 50 W jatkuvaa eli elementin ei tarvitse olla kovinkaan tehonkestävä. Suljetun kotelon tilavuus on pieni (sähköinen korjaus), mutta silti vasteeseen voisi tulla muutoksia käytettäessä toista elementtiä. Toisaalta subbarissa on säätönuppi jakotaajuudelle ja tasolle.
     
  2. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 763
    Saadut tykkäykset:
    487
    ^
    Mistälieostettumikälieelementti ei käy.
    Sinällään homma on helppo, 12" elementti tilavuudeltaan tunnettuun suljettuun koteloon joten ei pitäisi olla paha rasti, ainoa missä voi mennä metsään on kovin eri herkkyisen elementin valitsemalla ja jättämällä kotelo vuotamaan. Valitettavasti olen jo unohtanut miten suljettu lasketaan, mutta olikosenyt winisd jolla voi noita simuloida?
    Accusound noita ripustuksia toimittaa ja korjaa, 12" asennettuna kuuskymppiä (60)...
    http://www.accusound.fi/kaiuttimien_korjaus.htm

    T: Vesku
     
  3. JH1

    JH1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.01.2003
    Viestejä:
    86
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kyseisen elementin valmistus on mitä ilmeisemmin lopetettu eli tuoretta sellaista on enää turha haikailla.

    Netissä näyttäisi olevan myytävänä uusia ripustuksia reilulla kympillä. Täytyy ehkä tilata sellainen ja kokeilla vaihtaa hapertunut ripustus itse. Mitään rakettitiedettä vaihtaminen ei ole, mutta peukalon pitäisi silti olla oikealla paikalla. Ensin kuitenkin tutkin miten siististi vanhan ripustuksen saa irti. Jos muu ei auta, niin sitten tuonne Accusoundille.

    Materiaaleissa on todellakin eroja ikääntymisen kannalta: Vielä subbarianikin vanhemmissa Infinity Reference 31i -kaiuttimissa bassoelementin reunukset olivat kuin uudet, kun myin ne eteenpäin. REL:issä sen sijaan palasia murenee siihen tahtiin, että täytyy ottaa se pois käytöstä ja korjata.
     
  4. Ville Pukema

    Ville Pukema Uusi jäsen

    Liittynyt:
    17.07.2005
    Viestejä:
    26
    Saadut tykkäykset:
    0
  5. JH1

    JH1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.01.2003
    Viestejä:
    86
    Saadut tykkäykset:
    2
    Villelle kiitokset vinkistä, tuossa taitaa olla materiaaliltaan kestävämpi ripustus kuin alkuperäisessä. Tilataan tuolta uusi, jos (ja kun) alkuperäisen elementin korjaus menee pieleen. :) Ainakin vanha ripustus irtosi siististi murentuen ja alta paljastui tahmea liima. Putsasin vanhan liiman rungosta Sinolilla, mutta kartioon jäi ohut tahmea liimasauma.

    Uusi ripustus on tulossa postitse (tilasin sen osoitteesta http://speakerrepairshop.nl) ja mietin mitä liimaa sen liimaamiseen kannattaisi käyttää?

    Ajattelin liimata ulomman ripustukseen kartioon mustalla Sikaflexillä tms. rakennusliimalla. Siinä on hyvä alkutartunta ja joustava liitos. Kaiuttimen runkoon voisi käyttää ehkä samaa tavaraa tai kontaktiliimaa. Liimavinkkejä otetaan vastaan.
     
  6. JH1

    JH1 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.01.2003
    Viestejä:
    86
    Saadut tykkäykset:
    2
    No niin, elementti on nyt korjattu. :)

    Tilasin ulomman ripustuksen osoitteesta www.speakerrepairshop.nl ja hinta oli 12,19 € + toimituskuluja saman verran päälle. Ripustus tuli reilussa viikossa. Ihan ensimmäiseksi vedin jälkikasvulta siipeensä saaneen pölykupin alkuperäiseen muotoonsa pölynimurilla.

    Sitten liimasin uuden ripustuksen kartioon Sikaflex 221:lla. Tämän Sikaflexin alkutartunta oli sen verran huonoa, että kartiota ja ripustusta sai painella vähän aikaa, että tarttui. Hyvää tuossa liimassa on elastisuus ja musta väri eli tahrat eivät näy helposti. Elementin rungon ja ripustuksen välisen liitoksen liimasin elastisella polymeeriliimalla, joka tuli vastaan rautakaupassa ja vieläpä näppärän pienessä tuubissa. Se oli valkoista eli piti olla tarkkana mihin sitä sotkee. Paikkailin sillä myös aikaisemmin tekemääni liimausta. Kannattaa miettiä jotain ärjympää tavaraa, jos näitä liimailee.

    Ennen viimeistä liimausta en keskittänyt kartiota sen enempää kuin painelin sitä edestakaisin eikä rahinaa kuulunut. Sitten vain liimaa elementin runkoon ja iso määrä pyykkipoikia puristamaan. Laitoin vielä elementin kumitiivisteen väliin tasaamaan pyykkipoikien painetta. Tämän jälkeen kokeilin kartion liikkuvuutta elementin eri asennoissa, annoin kuivua yön yli ja toivoin parasta.

    Sitten elementti subbariin kiinni ja vähän luukutusta ja hyvin näytti toimivan. Liimasin vielä kumitiivisteen paikalleen näön vuoksi ja paketti oli valmis.

    Ei muuta kuin rohkeasti vain toimeen, jos tarvitsee elementti korjata.
     
    Arttu78 tykkää tästä.