Uuden 4k TV:n ostaminen? ennenaikainen vanheneminen?

Keskustelu osiossa 'Televisiot' , aloittajana bubblebobble, 27.06.2016.

  1. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 979
    Saadut tykkäykset:
    340
    Onkohan tuollainen HDR-enkoodaus monimutkaista? Jos ei, niin periaatteessa esim. vahvistin voisi muuntaa yhden tyypin enkoodauksen toiseksi, mikäli telkkari ei tue sitä alkuperäistä. Vähän samaan tapaan kuin esim. PS3 osasi purkaa HD-ääniformaatit PCM:ksi. Vaan joo, haiskahtaa vähän siltä, että menee taas muutama vuosi ennen kuin tekniikka stabiloituu (ellei keksitä sitten taas jotain uutta).
     
  2. pteittinen

    pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.04.2001
    Viestejä:
    6 492
    Saadut tykkäykset:
    178
    Teoriassa ehkä, käytännössä ei.
     
  3. swedgin

    swedgin Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.09.2016
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tässä hiljattain on alkanut kiinnostaa ajatus TV:n päivittämisestä 4K aikaan. Palaisin vielä tuohon edellisen sivun keskusteluun AV-vahvistimesta ja ARC:stä.

    Nykyinen vahvistin on nyt noin viiden vuoden ikäinen Onkyo TX-NR3009. Olen ollut tähän todella tyytyväinen. Tästä ilmeisesti löytyy 4K upscaling, mutta 4K kuva ei siis kulje läpi, vaan ainoastaan huonompilaatuisen kuvan skaalaus onnistuu kyseiseen resoluutioon. Ajatus vahvistimen päivittämisestä ei kiinnosta lainkaan. Äänentoistossa tämä on ollut mitä mainioin laite ja näin jälkiviisaana koko kuvan vieminen vahvistimen läpi tuntuu aika turhalta kikkailulta lukuunottamatta ihan sitä käytännön helppoutta, kun kuva ja ääni menevät samaa piuhaa pitkin. ARC ominaisuushan tästä vahvistimesta löytyy, joten selventäisikö joku viisaampi, että olen nyt ymmärtänyt asian oikein. 4K kuvanlähteenä olisi alkuun PC, joten onnistuuko tämä seuraavasti:

    PC <---(HDMI 2.0 kaapeli tms riittävän "jytky" piuha)---> Televisio <---(HDMI 1.4)---> Onkyo

    Jos tästä ei ottanut mitään selvää, niin vielä sanoiksi purettuna :D Eli PC:stä 4K kuvan siirtoon sopiva piuha suoraan televisiolle ja tästä televisiosta edelleen ARC-ominaisuuden omaavasta HDMI-liitännästä vahvistimen kanssa yhteensopiva HDMI 1.4 piuha Onkyolle. Tällä siis PC:n 4K kuvan näkymään televisiossa ja myös ääni kuuluisi vahvistimeen kytketyistä kaiuttimista, kun ääni viedään vielä eri piuhan kautta PC:lle. Mitäs rajoitteita tässä nyt yleensä voisi olla verrattuna siihen, että välissä olisi myös 4K vahvistin, johon vietäisi suoraan lähteestä sekä kuva että ääni?
     
  4. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 763
    Saadut tykkäykset:
    487
    Mikä tulee mieleen, niin ARC:n rajoitukset (niitäkin on) sekä vaffin konffaus edelleen kys. tapaukseen.
    Hyvin toimiakseen mielestäni kysyisi toistavalta laitteelta kahta HDMI-lähtöä, toinen töllöön kuvalle ja toinen äänille vaffiin, UHD-soittimista moinen mielestäni löytyy. Muuten lienee mahdolisuuksien rajoissa, en tiedä....

    T: Vesku
     
  5. swedgin

    swedgin Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.09.2016
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Mitä ne ARC:n rajoitukset sitten ihan käytännössä ovat? Kaistan nyt luulisi riittävän, kun tuokin HDMI 1.4 pystyy siirtämään sekä äänen että HD-tasoisen kuvan. Luulisi, että kaistasta ei jää kiinni, vaikka miten laadukasta ääntä tahansa pitäisi tuon läpi survoa?

    Kahta HDMI-lähtöä en olekaan kyllä vielä missään soittimessa nähnyt. PC:ssähän noita toki on useampiakin, mutta mitenhän lie saa tietokoneella määriteltyä niin, että yksi lähtö siirtäisi äänen ja toinen kuvan?

    Koko ARC kyllä aika turha ominaisuus, jos tuo esittämäni kytkentä ei toimisi :confused: Mitä hyötyä tuosta edes sitten olisi muuta kun se, että TV-lähetysten äänet saa vahvistimeen ilman ylimääräistä kaapelia? :D
     
  6. japa

    japa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.08.2004
    Viestejä:
    130
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ainakin windossissa Sounds valikosta valitaan äänet ja display valikosta näytöt.
     
  7. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 979
    Saadut tykkäykset:
    340
    HDMI ARC:n kautta siirtyy ääni vain Dolby Digital Plus -tasoisena. Striimauspalveluissa ei äänenlaatu yleensä olekaan tuota parempi, mutta Blu-rayn kohdalla laatu kärsii.
     
  8. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 763
    Saadut tykkäykset:
    487
    http://www.panasonic.com/fi/consume...s-recorders/blu-ray--soittimet/dmp-ub700.html
    http://www.panasonic.com/fi/consume...s-recorders/blu-ray--soittimet/dmp-ub900.html

    Kummassakin Panasonicissa on kaksi HDMI-lähtöä...

    T: Vesku
     
  9. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Kahden HDMI-outputin BD-soittimia on ollut markkinoilla jo vuosia melkein kaikilta isoilta merkeiltä. Isojen ohella etenkin Oppo on tehnyt siitä ihan tavaramerkin kaikissa soittimissaan, myös tulevassa UHD-soittimessa. Sinun tilanteesi on juuri täsmälleen se, miksi tällaisia soittimia on markkinoilla. Toisesta liitännästä viedään häviötön ääniraita (vanhemmalle, mutta vielä toimivalle) vahvistimelle, ja toisesta sitten UHD kuva suoraan telkkarille.

    HDMI ARC:n tarkoitus puolestaan on juuri tuo mitä arvelit. Ei tarvitse enää optista tai koaksiaalista s/pdif lakua erikseen TV:stä vahvariin, kun ARC kautta siirtyy nykyisille TV-lähetyksille täysin riittävä legacy-DD taikka 2CH PCM. Häviötön ääni ei sitä kautta kulje lainkaan, kuten jo aiemmin mainittu.
     
  10. swedgin

    swedgin Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.09.2016
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    OK, hyvä tietää vähän missä mennään. Täällä tuntuu olevan porukalla tietämystä asiasta. En ole suoraan sanoen kyllä hirveästi viime aikoina seurannut tarjontaa televisioiden tai soittimien puolella, joten olen vähän pudonnut kelkasta.

    Kait se vahvistinkin pitää jossain vaiheessa päivittää, mutta ainakaan tässä vaiheessa ei kiinnosta lähteä vielä vahvistinjumppaan. Jos nyt ainakin alkuun käyttäisin sitä ARC:tä ja vanhaa vahvistinta siinä määrin, kun se on mahdollista. En ole itse ollenkaan varma, että pystyn edes kuulemaan eron häviöttömän tai sen perinteisen Dolby digitalin välillä :D Voin ainakin tässä vaiheessa uhrata sen TrueHD äänen, jos selviän ilman vahvistimen vaihtamista.

    Ajatus olisi myös loppuvuodesta hankkia PS4 Pro. Saanko siis kuitenkin vahvistimelle television kautta ARC ominaisuuden avulla vietyä 5.1 äänen "häviöllisenä"? Vähän mitä lueskelin, niin pitäisi onnistua, mutta televisiosta riippuu, saako ARC:n kautta 5.1 äänen vai rajoittuuko 2.0:aan. PC:n kanssa varmaan voisi tietysti käyttää tuota kahden HDMI:n kikkaa, niin saa sekä kuvan että äänen liikkumaan häviöttä.

    Mahdoton ajatus ei tietysti ole sekään, että vetää sitten vaikka erikseen sen optisen kaapelin pleikkarilta vahvistimeen. Kumpi näistä on sitten parempi: ARC HDMI-piuhalla vai että ääni tulee erikseen omaa optista piuhaa pitkin? Näissä molemmissa joutuu ainakin sen häviöttömän äänen taas uhraamaan, mutta onko jompi kumpi suositeltavampi? ARC toki taas on helpompi.
     
  11. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 979
    Saadut tykkäykset:
    340
    HDMI ARC on kehitetty juuri sitä varten, ettei tarvitse vedellä optisia piuhoja. HDMI ARC:n avulla saa teoriassa paremman äänenlaadun, koska se pystyy suurempaan bittivirtaan kuin mitä optisella piuhalla pystytään välittämään. Asia erikseen on se, että pukkaako televisio sen HDMI ARC:n kautta kaksi- vai monikanavaista ääntä. Asiassa on sellainen onnellinen puoli, että HDMI-piuhan tarvitset joka tapauksessa. Kokeile siis, että miten käy. Jos tulee vain 2-kanavaista ääntä, niin voit ottaa käyttöön vaihtoehdon B ja kytkeä pleikkarista optisen piuhan vahvistimeen.
     
  12. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    EI PYSTY. ARC toiminta on rajattu tasan siihen samaan mikä olisi siirtynyt myös ennenwanhaan erillisen s/pdif kautta. Erillisestä optisesta ei ole siitäkään sen suurempaa iloa, koska sitä kautta siirtyy, edelleen, se tasan sama 'dvd tasoinen' legacy DD mikä kulkee myös HDMI ARC:ssa. Joissakin tv-malleissa saattaa foorumihuhujen mukaan olla ohjelmallisesti rampautettu ARC ulostamaan vain 2CH PCM ääntä, mutta kyllä sen 5.1 DD pitäisi pääsääntöisesti toimia.
     
  13. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 979
    Saadut tykkäykset:
    340
    Piti tätä tutkailla. Ilmeisesti olet pääsääntöisesti oikeassa, mutta joillakin laiteyhdistelmillä toimii myös Dolby Digital Plus HDMI ARC:n kautta.
    http://www.avsforum.com/forum/39-ne...olby-digital-plus-dd-atmos-over-hdmi-arc.html
     
  14. Tahtik

    Tahtik Guest Guest

    Liittynyt:
    05.07.2016
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kävin eilen ihmettelemässä uusia telkkareita, kun katseluetäisyys kasvoi liian suureksi vanhalle 37" vehkeelle.
    Nyt sellainen 4m etäisyyttä.

    Pisti uusissa 4k malleissa silmään normaalin tv-kuvan luokaton laatu. Koitin vaihtaa Ylen HD kanaville, mutta ainakin vierailun gigantin vehkeet oli surkeita silläkin. Liekö säädetty päin männikköä...

    Itsellä suurin osa katsottavista materiaaleista on vanhoja dvd:tä ja tavallisia tv-ohjelmia. Onko hyvää linkkiä skaalainten vertailuun tai muuten infoon aiheesta? Pitäisi löytää kokoluokassa 65-70" laadukas skaalain eikä hyvä kuva olisi muutoinkaan pahitteeksi.

    Lisäys: kotona kuva tulee Elisa viihteen boksista tai LG: n vanhasta bd-soittimesta. Viihteen boksi syöttää nykyisin kaiken normi HD-kuvana. Onko tuon piiristä tietoa pärjääkö ison ruudun kanssa
     
  15. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Useampaan kertaan on todettu, että ainakin aiemmin fullHD-materiali näytti paremmalta 4:1 suhteella eli skaalaamatta (neljä pikseliä UHD korvasi yhden fullHD-pikselin). Liekö tilanne muuttunut.

    Sinulle ratkaisu voisi olla laite, joka skannaa kuvan fullHD:ksi hyvin ja televisio sitten näyttämään 4:1.

    Toisaalta herää kysymys, mihin tarvitset 4K-televisiotakaan?
     
  16. Tahtik

    Tahtik Guest Guest

    Liittynyt:
    05.07.2016
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    En sinänsä mihinkään. Valikoima oli vaan varsin ohutta perus HD malleissa isoilla ruuduilla.
     
  17. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 979
    Saadut tykkäykset:
    340
    Itse totesin taannoin saman Gigantissa. Vaikutti vähän siltä, että kuva on oletuksena (siis jo tehtaalla) säädetty niin, että Ultra HD -tasoinen mainosvideo näyttää tottumattoman silmään yliluonnollisen hienolta, mutta sivuvaikutuksena vähänkin huonompi materiaali menee selkeästi huonompaan suuntaan. Pitää vain säätää erinäisiä kuvanpaskennustoimintoja pois päältä.
     
  18. JanneB

    JanneB Käyttäjä

    Liittynyt:
    04.02.2016
    Viestejä:
    177
    Saadut tykkäykset:
    25
    Minulla on sellainen fiilis noista kauppoissa olevista tv:stä, että monissa on kuvan terävöitys säädetty liian suureksi (eli on terävöitystä käytössä). Kun heikomassa digimateriaalissa on pikselöitymistä, tuo ylimääräinen terävöitys sen esiin, vaikka oikeilla säädöillä "palikoituminen" ei niin pahasti silmään ottaisikaan. En ole asetuksia kaupoissa säädellyt siis, mutta siltä se mielestäni näyttää.
     
  19. pteittinen

    pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.04.2001
    Viestejä:
    6 492
    Saadut tykkäykset:
    178
    4 metriä? Osta projektori.
     
    aheikkinen ja Make tykkäävät tästä.
  20. Tahtik

    Tahtik Guest Guest

    Liittynyt:
    05.07.2016
    Viestejä:
    6
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oli oma vaihtoehto, mutta hävisin 3-1...