Yamaha RX-A1050

Keskustelu osiossa 'Vahvistimet' , aloittajana Nietze, 05.09.2016.

  1. Nietze

    Nietze Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    1 060
    Saadut tykkäykset:
    0
    Wanha Marantz sanoi sopimuksen irti, ja tuli tilattua aika heräteostoksena 799€ Yö-hintaan tuollainen Yamaha Gigantista.

    Nyt tuli mieleen että onkohan siinä kaikki mitä voi lähitulevaisuudessa tarvita? 2.2 hdcp, atmos ja DTS:X ainakin. Kanavia tai tehoja en enempää tarvitse. 2 samaan aikaan päällä olevaa (tai about automaattisesti vaihtuvaa) hdmi-lähtöä tarvitsen, ja tuossa kai on? Mutta onko jotain mitä puuttuu, tai joku muuten parempi vahvistin tuohon hintaluokkaan? Postimyynti-Yamahan kun voi vielä palauttaa.

    Toisena kysymyksenä atmos/DTS:X kattokaiutinten sijoitus: Takakajarit eivät ole kovin paljoa korvan takana ja aavistuksen liian ylhäälläkin kai, ja nyt on siis 5.1, niin olisiko väärin pistää kattokajarit aika "leveästi" ja sen verran kuulijan etupuolelle että ovat aika tarkkaan takakajareiden ja pääkajareiden puolivälissä kuuntelupaikkaan nähden?
     
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Jos kyseessä on 5.1 -järjestelmä, niin sinulla ei ole takakaiuttimia, vaan sivukaiuttimet (surround speakers). Oikea paikka on suoraan sivulla tai aavistuksen takaviistossa (90-110' kulma). Takakaiuttimet kuuluvat 7.1 -järjestelmään (surround speakers ja surround-back speakers).

    Kattokaiuttimien osalta 5.1.2 järjestelmään ne kaksi kaiutinta kuuluvat kuuntelupaikan yläpuolelle, eivät eteen.
     
    Arttu78 tykkää tästä.
  3. Nietze

    Nietze Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    1 060
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvä sitte että sivukajarit on about oikealla paikalla. :) Noitten kattokajarien sijoittelussa vain mietityttää se, että Atmos ohjetta vähän leveämmälle ja edemmäs sijoittamalla ne olisivat tosiaan mahdollisimman kaukana kaikista muista kajareista. Mikä taas voisi auttaa DTS X jutuissa. Ja toisaalta nämä katosta heijastavat atmos-kajarit (siis käytettäessä yhtä atmos paria) menevät pääkajareiden päälle. Ja jos ne sieltä about pään korkeudelta heijastavat äänen katon kautta takaisin pään korkeudelle, niin väkisinhän se ääni tulee aika lailla edestä yläviistosta eikä suoraan ylhäältä? Ellei ole tosi korkea huone.
     
  4. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ne onkin myynninedistämispelleilyä, ei mitään vakavasti otettavaa.
     
  5. Nietze

    Nietze Guest Tukijoukot Guest

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    1 060
    Saadut tykkäykset:
    0
    On 1050 aika jees näin nopealla kokemuksella. Vähän sekava äänitilojen valinta, ja en oikein ole keksinyt miten saisi musiikkia kuunneltua 2.1 moodissa kun pääkajarit toistaa aika alas. Siis bassovoittoista kuuuntelisin subbarilla, muu menee kyllä hyvin ilman.

    Kaiken voi toistaa Yamahan läpi toisin kuin vanhan av-vahvarin (joka siis huononsi stereoääntä ollessaan välissä), mutta Naim Nait 5i pitää silti jättää päätevahvistimeksi pääkanaville, ei vaan irtoa saman tasoista ääntä Yamahan päätteistä.
     
  6. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 759
    Saadut tykkäykset:
    325
    Pure direct toistaa materiaalin sellaisena kuin se vahvistimelle saapuu. Tosin YPAO tai omat PEQt eivät tällöin ole käytössä.

    Voit myös luoda toisen setting patternin: kopioit ykkösen kakkoseen, teet haluamasi muutokset (subbari pois, pääkanavat isoiksi) ja luot vaikka eri scenet kuuntelua varten, toiseen pattern, jossa subbari mukana, toiseen pattern, jossa ei. Tai sitten vaihtelet patternia käsin itse. Suosittelen lukemaan manuaalin scenejen osalta, mutta ainakin omassa Yammussa on mahdollista valita scene-asetukseen myös setting pattern.

    Toisaalta, jos subwoofer on hyvin säädetty ja pääkaiuttimiin hyvin integroituva, voi sitä huoletta käyttää myös bassoköyhemmällä materiaalilla.
     
  7. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
    Minua harmittaa suuresti, että AV-vahvistinten valikoissa puhutaan small ja large -kaiuttimista. Kysymys on bassomanageerauksesta (bass management). Alimmat bassot voidaan ohjata subbarille, vaikka kyseessä olisikin suuret kaiuttimet. Ongelma on siinä, että moni ei halua kääntää asetusta "small" asentoon, jos omistaa isohkot pääkajarit.
    Eli ratkaisu ongelmaasi on asettaa kaiuttimesi small-asentoon ja jakotaajuus esim. 60 Hz:iin. Näin voi täysin hyödyntää pääkaiuttimiesi kyvyt yläbassoilla ja käyttää hyväksi subbarin auktoriteetin alimmilla bassoilla.
    Bassojen kannalta seinät aiheuttavat interferenssiä (SBIR) ja näitä vaimentumia ei pysty korjaamaan EQ:lla. Seinän vieressä oleva subbari taas ei näistä kärsi, jolloin alimmat bassot kannattaa toistaa sillä näin saa enemmän vapauksia pääkaiuttimien sijoitteluun äänikuvan yms. perusteella.
     
  8. Snäckby

    Snäckby Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    12.04.2016
    Viestejä:
    1 601
    Saadut tykkäykset:
    126
    RX-V1050 on niin uusi YPAO että se osaa itse laittaa Large/Small pääkajareissa oikein. Muutenkin L/R kannattaa laittaa kunnon pöntöt. (lue 10")
    Esimerkiksi Geneissä minimi on 8050 (8") kokoluokka pienempiinkin tiloihin. Silläkin jää yleensä headroom liian pieneksi ja alapää vajaaksi.
     
  9. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
    Jaa taas tulee tuota suorituskyvyn speksausta tuumakoon perusteella... Hohhoijaa.
    Heijastuman aiheuttamia dippejä ei pysty poistamaan EQ:lla (ei edes sillä uudella YPAO:lla), koska fysiikan lakeja ei voi kiertää. Etäällä seinästä oleva pääkaiutin kärsii näistä aina, ellei sen säteilykuvio ole bassotaajuuksiltaan kardioidi. (Edit: Toki, jos pääkaiuttimet ovat lähellä seinää, niin tama ei ole ongelma.)
    [​IMG]
     
  10. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Sama narina vaan jatkuu. Kaiuttimen äänen suuntaaminen oikein haluttuun pisteeseen heijastamalla ja vielä siten, että suuntakuvio sekä äänenlaatu pysyvät haluttuina vaatii aika paljon ja on kaiken lisäksi riippuvainen katon korkeudesta, kattomateriaalista (sen heijastusominaisuuksista; umpikivi on eri asia, kun kattopaneeli) ja kuuntelupisteen sijainnista. Saman laadun saavuttaminen, kuin oikeaan paikkaan katossa sijoitetulla kaiuttimella on mission: impossible nykyisellä tekniikalla.

    Koska Atmoksen päällimmäinen tarkoitus on kuitenkin edistää laitteiden myyntiä, eivätkä kaikki ole kiinnostuneita virittämään kaiuttimia kattoon, tuohon markkinarakoon on keksitty tuollainen härpäke. Ihan yhtä hyvin se toimii, kuin seinien kautta surroundia puhaltelevat soundbarit, toimintaperiaate on sama.
     
  11. MovieFreak

    MovieFreak Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.07.2003
    Viestejä:
    1 150
    Saadut tykkäykset:
    4
    Pystyykö 1050 käyttämään bi-ampia pääkajareille erillisen päätteen kanssa jos on 7.1 -kajari-konfiguraatio käytössä? Omat päätteet ei siis riitä, mutta pystyykö pääkajareiden bassoille käyttämään erillistä päätettä tuossa tapauksessa?
     
  12. nugent

    nugent Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.10.2008
    Viestejä:
    938
    Saadut tykkäykset:
    194
    Pystyy kyllä. Sieltä vaan front pre-outeista rca-piuhat päätteelle. Eri asia sitten miltä se kuullostaa jos on kovinkin eritehoiset vahvarit keskenään ja ellei erillispäätteessä ole mitään tasonsäätöä.
     
  13. MovieFreak

    MovieFreak Käyttäjä

    Liittynyt:
    28.07.2003
    Viestejä:
    1 150
    Saadut tykkäykset:
    4
    Joo niin tässä ei ole tietty mitään tasonsäätöä kuten Onkyossa jossa jopa säädettävä jakosuodin (taajuus, viive, vaihe taso) biampille. No, eipä tuo ole suuri ongelma jos joutuu vaimentamaan päätteen ajamien bassojen signaalia. Pienen tasoeron pystynee korjaamaan ihan equlla.