Lampun ikä - toteutuiko lupaus?

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana Jupe, 02.09.2003.

  1. White

    White Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.07.2008
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    Missä vika?

    Kiinanlamppu toimi moitteettomasti n. 50 h. Sitten ihan yhtäkkiä alkoi tekemään sitä, että kun on n. 2-5min päällä niin lamppu sammuu ja tykki jää hurisemaan. Lampun vika valo / lämpötilan valo palaa. Eli onko vikana kiinanlamppu vai ylikuumeneeko tykki? Suodatin näyttää puhtaalta ja siihen puhallettaessa ei juuri pölyä lennä.
     
  2. A_SA

    A_SA Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.09.2007
    Viestejä:
    12
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuinka monta lamppua nykytykeillä ajaa? Onko viisi lamppua (~2500h/lamppu) ajettu tykki jo jätettä? Entä onko halvemman pään ja vähän paremman (Sony, JVC) laitteilla paljon eroa käyttöiässä?
     
    Viimeksi muokattu: 07.09.2016
  3. Jupe

    Jupe Käyttäjä

    Liittynyt:
    24.03.2000
    Viestejä:
    3 063
    Saadut tykkäykset:
    28
    Riippuu ja... Tosin, en heti suosittelisi ajamaan lamppua 2500 tuntia vaikka ne kestää sen teknisesti. Jos maksaa jo itse leffasta vaikkapa vitosen, miksi kymmenen sentin tuntihinnan säästämisen takia katsoo saman leffan huonolla kuvalla? Lamput tuppaa pääosin himmeneen aiemmin. Yleensä sitä ihmettelee jossain vaiheessa onko leffa jotenkin himmeä. Sitten tulee yksi oikeasti himmeempi leffa, jollon tajuaa vaihtaa ja perään tajuaa olevansa puusilmä, kun näkee lampunvaihdon jälkeisen valon.

    Luulen, että eri komponenttien vanhenemiset on noin samaa lajia kuin muussakin elektroniikassa mutta kun puhutaan tykeistä, en usko, että se on keskeistä miten joku muuntaja kestää. Oletan, että tyypillisimmin lämpö on ylitse muiden mikä lopettaa kananlennon.

    Mutuna sekä itse projektorille, että lampullekin on olennaista pöly+lämpö. Eli, pitäisi puhdistaa filttereitä ja vaihtaa niitä tarpeeksi usein, silloin kestää paremmin. Kun ei ikinä siivoa, kestää paljon vähemmän. Pöly tunkeutuu sisäänkin enemmän. Sama ulottuu lamppuun, niihin komponentteihin ja myös jopa itseensä tuulettimeenkin, koska senkin pitää nostaa kierroksia kun ollaan tukossa. Jos tää mutu pitää vettä, keskimääräinen filtterin putsaamattomuuden/putsaamisen ero on suurempi käytännön vaikutuksiltaan kuin mikään idea, millä me voitaisiin ennakoida tän ja tän tykin kestävyyttä etukäteen. Siis, että jos ennakoidaan 10v, se kestää 15v kun on oikea omistaja ja välinpitämättömällä 5v.

    Taustaa: Oma nykyinen projektorini on kestänyt lähes 2 vuotta jo. Vallitsevan hoaxin mukaan siitä olisi pitänyt kauan sitten hajota ilmeisesti paneeli. Kuvassa ei siitä merkkiäkään. En ole erityisen huono tai hyvä filtterin putsaaja. Katsomme joka päivä ja on tykki päällä pitkään kun selaan yötä myöten nettiä. Edeltävä tykki on myös yhä terve, nyt uudella omistajalla, ikää >6v. Uskoakseni pääsen vaihtamaan nykyisenkin ehjänä.
     
  4. Naks*

    Naks* Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.10.2006
    Viestejä:
    79
    Saadut tykkäykset:
    15
    Tuli laitettua äsken uusi lamppu tilaukseen. Tykkinä Benq W1070 ja nyt lampussa tunteja 6002 (piti nollata, kun proju alkoi sammuttelemaan itseään. Eli lamppu ei siis vieläkään ole palanut. Muistaakseni 5500h kohdilla alkoi muistuttamaan käynnistäessä lampun vaihdosta) Tykki ostettu 4.7.2015 verkkokauppa.comi:sta eli siis 487 päivää sitten, ja mielenkiinnosta laskin, että täten proju ollut päällä 12.3h joka ikinen päivä! (oikeasti ei joka päivä ole ollut päällä, mutta vastaavasti muina päivinä sitten pidempiä jaksoja, jopa 24h tuntia kerrallaan)

    Tykki on ollut sijoitettuna hushboxiin melkein koko elinkaarensa ajan (ekoja paria kymmentä tuntia lukuunottamatta), ja hushboxin ilman sisäänotossa on suodattimet (1 tuuletin puhalsi viileää ilmaa sisään ja toinen lämpimän ilman ulos)

    Mietin jo uuden tykin hankintaa, mutta olen tähän kuvaan ollut tyytyväinen, joten mennään vielä yksi lamppu tällä kokoonpanolla, samalla 4k tykkien hinnan alentumista odotellen (tai ainakin valikoiman paranemista odotellen) :)
     
  5. White

    White Uusi jäsen

    Liittynyt:
    22.07.2008
    Viestejä:
    47
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toi eka kiinanlamppu kesti 37h.

    Nyt tilasin kiinasta 2 lamppua ja ajattelin niillä nyt sitte kokeilla toimiiko. Ainaki eka lamppu on nyt toiminut 5h :D
     
  6. Poy

    Poy Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.09.2004
    Viestejä:
    67
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tykkinä Epson EH-TW5900, noin 1400h ja lamppu toimii vielä hienosti.
    Tuli vaan mieleen, että minkälainen takuu tuolla Epsonilla on, jos sattuu joskus hajoamaan? Montako tuntia ja onko aika rajoitteena? Haittaako jos olen tykin toinen omistaja, mutta ostokuitti on minulla?
    Mahdollisesti voisin tietysti tilata varastaan jonku halvan lampun. Onko suosituksia TW5900:sta?
     
  7. xtn

    xtn Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2001
    Viestejä:
    333
    Saadut tykkäykset:
    27
    Tykkääkö lamppu kyttyrää mikäli tykkiä käynnistelee/sammuttelee lyhyehkön ajan sisään? Esim. jos tulee 30min tauko katseluun, niin kannattaako tykki mieluummin jättää hurisemaan omiaan vai sammuttaa.
     
  8. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 666
    Saadut tykkäykset:
    228
    No ei sitä 30min tauon takia kannata sammuttaa. En tiedä onko tästä varsinaista tutkimusdataa saatavilla mutta siinä ymmärryksessä olen että nuo jatkuvat käynnistykset sitä lampua nimenomaan rassaavat. Toki kesällä pienessä huoneessa sitä kannata päälle jättää ilmaa entisestään lämmittämään...
     
  9. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Jeps. Käynnistäminen on kaikista pahin juttu. Itse jätän aina tykin päälle, jos tiedän, että parin tunnin päästä jotain sillä katson.
     
  10. Ari

    Ari Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2000
    Viestejä:
    3 320
    Saadut tykkäykset:
    4
    Minulla napsahti Sonyn HW15-tykistä viikonloppuna lamppu numero 3. Ensimmäisellä alkuperäisellä meni n. 7000 tuntia, toisella tarvikelampulla n. 3700, kolmannella alkuperäisellä taas n. 5000. Yhteensä siis 15700 tuntia. Ja sininen SXRD-paneeli on nyt jo kulunut näkyvästi laikukkaaksi, eli tulee varmaan tuo nyt tykissä oleva lamppu numero 4 (alkuperäinen Sony) varmaan jäämään tuon tykin viimeiseksi lampuksi. Nyt olen joutunut jo kompensoimaan sitä sinistä kulunutta paneelia lisäämällä sen biasta ja gainia. Joka varmaan kuluttaa siitä loputkin normaalia nopeammin...
     
  11. xtn

    xtn Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2001
    Viestejä:
    333
    Saadut tykkäykset:
    27
    Hyvin on tullut tunteja. Mitenkä paljon sulla tulee tunteja päivässä? Jos mulla tulisi vaikka 3h päivässä, niin kestäisi viitisentoista vuotta saada vastaavat tunnit. Tosin mulla tykki vain leffakäytössä, ei tule surffailua/pelailua tms. sillä.
     
  12. njs

    njs Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.08.2001
    Viestejä:
    341
    Saadut tykkäykset:
    0
    Voiko tuota vaihtaa? Itsellä HW40 ja ilmeisesti tässä ei niin paljoa tuo paneeli kulu.
     
  13. aphid

    aphid Uusi jäsen

    Liittynyt:
    23.06.2003
    Viestejä:
    101
    Saadut tykkäykset:
    1
  14. Ari

    Ari Käyttäjä

    Liittynyt:
    25.06.2000
    Viestejä:
    3 320
    Saadut tykkäykset:
    4
    No minulla on tuo projektori lähes aina päällä kun olen kotona. (modernia) TV:tä en omista, joten tuo projektori toimii sekä kaikessa tv:n katselussa, pelaamisessa, usein myös tietokoneen näyttönä, musiikkinäyttönä, ihan kaikessa. Siitähän niitä tunteja tulee.

    Teoriassa sen kennon voisi vaihtaa itse, mutta se pitäisi tilata jostain netistä (virallisena varaosana ei saa) ja vaihto ei ole myöskään virallinen huoltotoimenpide.

    Nyt vaan katsellaan sitten tuollaista vähän laikukasta vihertävää kuvaa kunnes tykki menee vaihtoon... Olisi tuossa 3 muutakin tykkiä, mutta ne kun ovat resoluutioltaan alle full hd:n ja uudemmat laitteet meluavia halpoja dlp-koneita, niin mieluummin katselen vihertävää full hd-kuvaa hiljaisesta tykistä...

    Mutta tarkoittaa, että tuon Sonyn HW15-tykin käyttöikä moitteettomalla kuvalla oli n. 15000 tuntia ja absoluuttinen käyttöikä sitten jotain vajaan 20000 tuntia. Riippuen siitä miten paljon tuo kennon tuhoutuminen nopeutuu tästä eteenpäin.
     
  15. MikkiHiiri

    MikkiHiiri Do It Yourself Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.10.2003
    Viestejä:
    3 765
    Saadut tykkäykset:
    14
    Tämä kiinanlamppu kesti sit 2684h ja posahti tyylillä. :D Uusi lamppu-umpio ebaystä 18e posteineen ja saapui laatikkoon vajaassa parissa viikossa. Vähä imuria näytin tykille ja vaihdoin umpion tohon lampun kehikkoon ja hyvin lähti pelittämään. Kivasti kuvakin kirkastui. :)

    [​IMG]
     
  16. masterson

    masterson Käyttäjä

    Liittynyt:
    15.04.2003
    Viestejä:
    446
    Saadut tykkäykset:
    26
    onko kellään täällä kokemusta siitä että lamppu vaan lakkaa toimimasta muutaman sadan käyttötunnin jälkeen, lankakin näyttää ehjälle.
    onko siellä jotain elektroniikkaa sielä kuoressa sisällä joka on saattanut hajota ? voiko mitenkään mitata ja saako/kannattaako jotain nippeleitä siihen tilata. Kysymys on mitsubishi HC5/HC9000D lampusta.
     
  17. noeikujoo

    noeikujoo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    27.09.2002
    Viestejä:
    3 877
    Saadut tykkäykset:
    164
    JVC DLA-X30 tykin toinen lamppu kesti käytänössä vain 1340h, eli luvattuun 3000h jää kyllä vielä matkaa. Kuva meni viikko sitten niin himmeäksi, että oli pakko laittaa vanha 2680h käytetty lamppu paikalleen. Kun tutkin lamppua tarkemmin, niin huomasin, että polttimo oli hieman sulanut juuresta ja taipunut mutkalle. Myös heijastimen pinnoite oli halkeillut.

    Kuva on huomattavasti kirkkaampi tuolla vanhalla lampulla. Muutenhan tuolla vielä katselisi, mutta kuva välkkyy välillä. Tilasin ebaysta uuden lampun, jossa pitäisi olla alkuperäinen polttimo.
     
  18. Duunari

    Duunari Uusi jäsen

    Liittynyt:
    24.07.2005
    Viestejä:
    208
    Saadut tykkäykset:
    1
    Sony VPL-HW55ES
    Minulla on värinää lampussa ollut jo jonkin aikaa, mutta korjaantui aina käyttämällä kirkkaalla.
    Nyt tilanne on se että virransäästöllä värinä alkaa lähes heti, ja nyt olen pitänyt jo tovin pelkästään täysillä väpättää jo tälläkin.
    Tunteja vajaa 500h eli kaukana luvatusta.
     
  19. Vega_

    Vega_ Käyttäjä

    Liittynyt:
    19.04.2005
    Viestejä:
    398
    Saadut tykkäykset:
    41
    Optoma Hd25-e ja tunteja 3758h. Kirkkaalla menty lähes koko aika.
    Uusi Kiinalainen odottanut kaapissa vuoden, mutta kun ei tuo moiti itseään, niin olkoon. Pääasiassa lapset sillä kuitenkin katsoo piirrettyjä, niin eipä tuo haittaa vaikka vähän olisikin himmentynyt. Omat leffat katsotaan pimeässä, niin vielä pärjää.
     
  20. Nenolanjones

    Nenolanjones Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.01.2008
    Viestejä:
    400
    Saadut tykkäykset:
    3
    Epson eh-tw5900 lamppu posahti reilun 4000h jälkeen, takuu näköjään loppuu 3000 tuntiin ja tuon 4000h on lampulle lupailtu. ECO moodissa vain käyttäny ja sillä olis pitäny mennä 5000h mutta eipä tuo harmita. Antoi kyllä pitkään jo oireita kun kuva välkehti ajoittain. Luulin myös sirinän tulevan vanhasta lampusta mutta se on edelleen. Kismon lampun pistin tilalle eli eiköhän tuo jotain tarvike/kiina mallia ole.