Hyviä dokumentteja

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Hattori Hanzo, 03.07.2011.

  1. madari01

    madari01 Guest Guest

    Liittynyt:
    06.10.2015
    Viestejä:
    3
    Saadut tykkäykset:
    0
    Elä anna iän olla esteenä jos medicalin vaatimukset täyttyy. Hieno harrastus. Itse lensin lupakirjan vuonna 2004. Ikä vain hieman hidastaa oppimista. Kurssilla lennetään keskimäärin n.60 lentoa ja normaalisti n.35 lennon kohdalla aloitetaan yksinlennot joita pitää olla vähintään 10 kpl, jotta saa lupakirjan. Samalla kurssilla oli mukana uutistoimittaja Arvi Lind, jolla ensimmäinen yksinlento oli samalla 100 lento, joten Arvilta ainakin meni aika paljon enemmän aikaa lentämisen oppimiseen. 10 vuotta harrastin purjelentoa ja upeita kokemuksia sain sen parissa. Kurssin kävin Nummelassa kun siihen aikaan asuin siellä. Medicalinvaatimukset löytää netistä. Lupakirakurssin hinta taisi tänä vuonna olla Nummelassa 2100€, sillä edellytyksellä että n.60 lentoa riittää.
     
  2. Valentino

    Valentino Käyttäjä

    Liittynyt:
    07.03.2008
    Viestejä:
    546
    Saadut tykkäykset:
    43
    Kiitos tiedoista. Pitänee harkita asiaa.

    Kauan, kauan sitten eräs työkaveri pyysi mukaan matkalennolle, mutta ei vain tullut lähdettyä. Näin jälkeen päin harmittaa niin kuin moni muukin tekemätön asia. Ehkä siellä olisi jo tuolloin innostunut siitä...
     
  3. Burkitsville

    Burkitsville Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.06.2010
    Viestejä:
    4 239
    Saadut tykkäykset:
    1 037
    Invisible Demons – Tuhon merkit

    "Jokaisen pitäisi tietää totuus saastepommeista, jotka tikittävät kehittyvissä kehitysmaissa. Intian tilanne on katastrofaalinen ja ihmiskunnan tulevaisuutta uhkaava."
     
  4. Burkitsville

    Burkitsville Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.06.2010
    Viestejä:
    4 239
    Saadut tykkäykset:
    1 037
    Tämä näyttää vihdoin ja viimein toteutuvan, vaikka tekijät tiedottavat yhä työstävänsä dokumenttia myös fyysistä mediaa silmällä pitäen.

    "The definitive feature-length documentary lands exclusively on
    @ScreamboxTV on July 26th in North America."







    Edit. Aiempi ennakkohärnäke päivitetty kahteen osaan jaettuun traileriin dokumentista.
     
    Viimeksi muokattu: 03.09.2022
  5. Burkitsville

    Burkitsville Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.06.2010
    Viestejä:
    4 239
    Saadut tykkäykset:
    1 037
    nepa tykkää tästä.
  6. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Jos aihe kiinnostaa enemmän ja siinä sivussa myös Star Wars, niin voin suositella kolmea making of -kirjaa Star Warseista. Varsinkin e-kirjoina oikein mainioita, kun sisältävät myös videoita ja äänihaastatteluja.
    Miksi liittyy aiheeseen, niin siksi, että niissä kerrotaan paljon myös erikoisefektien tekemisestä ja siitä, mitä kaikkea piti keksiä, jotta ne sai aikaiseksi.

    https://www.amazon.com/Making-Star-Wars-Definitive-Original/dp/0345494768
     
    Burkitsville tykkää tästä.
  7. Burkitsville

    Burkitsville Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.06.2010
    Viestejä:
    4 239
    Saadut tykkäykset:
    1 037
    British label Kaleidoscope Entertainment plans to bring to Blu-ray John Campopiano and Chris Griffiths' documentary Pennywise: The Story of IT (2022). The release is scheduled to arrive on the market on October 24.

    Official description: "This in-depth look at the 1990 mini-series based on Stephen King's iconic novel features interviews with many of the cult classic's key players, including director Tommy Lee Wallace and cast members Seth Green, Richard Thomas, and Tim Curry, who portrayed the notorious monster clown, Pennywise."

    "Featuring interviews with many of the cult classic's key players, including director Tommy Lee Wallace and cast members Tim Curry, Seth Green, and Richard Thomas, plus over fifty further cast and crew interviews and 700+ never-seen-before production photos."


    Special Features:

    • The Extras of IT (10 mins)
    • The Legacy Continues (9 mins)
    • A Deeper Look at the Music (11 mins)
    • The Book Cover (5 mins)
    • Childhood Phobias (13 mins)

    [​IMG]
     
  8. ISPF3.4

    ISPF3.4 Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    01.12.2006
    Viestejä:
    3 258
    Saadut tykkäykset:
    612
    Chris Hegedus & D.A. Pennebaker : The War Room.
    Leni Riefenstahl : Triumph des Willens.
    Vaikeaa noita elokuvallisesti ylittää omissa lajeissaan. Riefenstahlin elokuva on tietysti propagandaa ensi sijassa. The War Room -elokuvan lähtökohta on päähenkilön hyvyys.
     
    Viimeksi muokattu: 03.09.2022
  9. vintsukka

    vintsukka Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.03.2004
    Viestejä:
    1 565
    Saadut tykkäykset:
    181
    Vuonna 1960 tehty puolituntinen dokumentti Universe on aika vaikuttava. Tekoaikaansa nähdeen aika huimilla efekteillä visualisoidaan ensin aurinkokunta ja sitten matkataan kauemmas. Kertoman mukaan tällä dokkarilla oli merkittävä vaikutus Stanley Kubrickin 2001: Avaruusseikkailuun. Kertojaäänen Kubrick roolitti leffaansa HAL 9000:n ääneksi.

    Löytyy YouTubesta aika mainiolla laadulla:

     
  10. Burkitsville

    Burkitsville Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.06.2010
    Viestejä:
    4 239
    Saadut tykkäykset:
    1 037
  11. Burkitsville

    Burkitsville Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.06.2010
    Viestejä:
    4 239
    Saadut tykkäykset:
    1 037
  12. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    On tullut joitakin dokumentteja Yle Areenasta katseltua. Siten toki olen vähän puolueellinen arvioimaan niitä, että tykkään historiasta ja dokumenteista todella paljon, joten melkein dokumentille kuin dokumentille annan helposti viisi tähteä.

    Villin lännen valloitus
    https://areena.yle.fi/1-65316519

    Kuusiosainen sarja siitä, miten villi länsi valloitettiin. Eli kertoo USA:n historiaa siitä hetkestä, kun ensimmäiset siirtokunnat alkoivat levittäytymään mantereelle aina siihen asti, kun koko USA oli melkein kokonaan asutettu 1800-luvun lopussa.
    Käsitellään tietenkin paljon alkuperäiskansoja ja heidän kohtaloitaan. Tuo on itse asiassa melko älytöntä, miten heitä kohdeltiin. Kun Amerikka löydettiin, arvioitiin että alkuperäiskansojen asukkaita olisi ollut noin 5-60 miljoonaa. Käytännössa siis useampi kymmenen miljoonaa. 1900-luvun alussa enää muutama satatuhatta. Tuota on pidetty ensimmäisenä laajamittaisena kansanmurhana enkä kyllä ole yhtään eri mieltä. Määrällisesti voidaan laskea toisen maailmansodan julmuuksiin. Toki erona se, että jenkeissä tuo tapahtui pidemmällä aikavälillä, mutta kyllä sielläkin ihan teurastamista oli.

    Toinen mielenkiintoinen asia liittyy cowboyhin. Heidän historiaa ja työtä avataan myös paljon. Tässä kohtaa pitää nostaa taas tapetille se, mitä eräässä toisessa ketjussa kirjoitin keskiajan historiasta. Eli sitä, miten media ja hollywood on muuttanut ihmisten kuvaa siitä, mitä historia todellisuudessa oli. Räikein esimerkki tähän aiheeseen liittyen on tietenkin intiaanien esittäminen elokuvissa. Se on tietenkin ihan tuttu juttu, että intiaanit olivat todellisuudessa hyvin erilaisia kuin elokuvien päänahkojen metsästäjät. Siinä ei monelle mitään uutta ole.
    Mutta, mikä ainakin itselleni oli uutta oli se, minkälaista työtä cowboyt tekivät. Elokuvat esittävät heidät sankareina, joiden elämä oli leppoisaa ja, jotka kantoivat asetta ja ampuivat kärpäseltä siivet ja joiden joukossa oli aina niitä vanhempia ja viisaampia, jotka olivat jo vuosia tehneet työtä. Toki varmaan kaikki tietävät, että elokuvat tietenkin tekevät cowboysta sankarillisen hahmon, jota se ei välttämättä oikeasti ollut.

    Todellisuudessa cowboyn työ oli erittäin raskasta ja monet eivät yhtä reissua enempää jaksaneet tehdä. Palkkaus oli ankeaa ja työssä ei ollut juurikaan lepoa eikä mitään glamouria. Vaatteet olivat likaiset ja paskaset. Todella harvat kantoivat asetta, koska sitä ei työssä tarvittu. Cowboy oli ammatti ja siinä käytettiin ammatin mukaisia välineitä. Ase ei ollut sellainen. Todella harvoin heidän piti välittää intiaaneista eikä kukaan ollut mikään sankari, varsinkaan pyssysankari. He monesti tulivat reissujen jälkeen paskaisina kaupunkeihin tuhlaamaan rahaa. Siitä ei pidetty, joten heitä alettiin leimaamaan rikollisiksi, jotta pysyisivät pois. Tuo siis se todellisuus.

    Mutta cowboyden julkisuuskuvaa alettiin kiillottamaan jo heidän omana aikanaan. Ilmestyi sarjakuvia, joissa cowboyt olivat sankareita ja ampuivat pahoja intiaaneja. Cowboyt itse, kun heidän työtään ei juuri enää tarvittu, tunnetusti alkoivat pitämään esityksiä, joissa esittelivät taitojaan ja kertoivat tarinoita. Usein varmasti keksittyä. Ja viimeistään Hollywood vuosisadan alussa teki cowboyt elokuvien myötä pyssysankareiksi, jotka saivat naisen aina lopuksi.

    En toki itsekään ole elokuvien kuvaa cowboysta ottanut täysin todesta, mutta yllätyin kuitenkin siitä, miten erilaista se on todellisuudessa ollut. Eli historiaa on hyvin kirjoitettu uusiksi median avulla jo yli sadan vuoden ajan.

    5/5 tähteä

    Benjamin Franklin
    https://areena.yle.fi/1-62104358

    Ken Burnsin hieno neliosainen dokumentti yhdestä amerikan isästä. Sopii hienosti yhteen yllä olevan dokumentin kanssa siten, että kertoo Amerikan historiaa ennen villin lännen valloitusta. Joten tätä voi suositella katsottavaksi ennen villin lännen dokkaria.
    Erittäin yksityiskohtainen kuvaus Benjamin Franklinin elämästä. George Washingtonin ohella se tärkein ihminen, jos ajatellaan sitä, miten Amerikan valtio syntyi.

    5/5 tähteä

    Japani sodassa
    https://areena.yle.fi/1-63494260
    Neliosainen dokkari.
    Mielestäni aiheesta tuli pari kolme vuotta sitten toinenkin dokkarisarja Yleltä. Koska luulin, että tämä on se, mutta kun aloin katsomaan, niin mielestäni tämä on eri.
    Kertoo Japanin nousun ja tuhon toisessa maailmansodassa. Kertoo toki myös tapahtumista hieman ennen sotaa.
    Monta tuttua asiaa dokumentissa on. Ehkäpä siksikin, että tuo toinen dokkari tuli katsottua vähän aikaa sitten (tai sitten se oli tämä sama) asiat olivat melko hyvin muistissa.
    Mutta hyvä kuvaus tämäkin on. Melko vähän kerrotaan historiassa siitä, miten Japani melkein valloitti Kiinan toisessa maailmansodassa. 30% kaikista maailmansodan uhreista oli kiinalaisia, mikä kertoo siitä, miten isoja taisteluja alueella käytiin.
    Ja ilmeisesti Japani edelleenkin pääosin kiistää monet kiinalaisille tehdyt julmuudet ja kaupunkien teurastamiset.
    Hyvin voi suositella kaikilla sotahistoriasta kiinnostuneille.
    4/5
     
  13. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 493
    Saadut tykkäykset:
    1 224
    Aina voi katsella uudestaan John Adams (2008), vaikka se ei olekaan dokumentti vaan HBO:n TV-sarja.
    Olen tainnut sen jo kolme kertaa katsoa. (kerran vaimon kanssa) Kyllä tuohon aikaan HBO oli laadun merkki.
     
    vps358 tykkää tästä.
  14. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Tuo dokumentti ei antanut kauhean hyvää kuvaa John Adamsista. :) Henkilönä tärkeä, mutta persoonana vähän inhottavampi.
    Voisinpa silti tuon sarjan katsella, kun on jäänyt välistä. Kiitti vinkistä! :)
     
    KILLPATRICK tykkää tästä.
  15. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 765
    Saadut tykkäykset:
    488
    No kun se ei varsinaisesti dokkari olekaan, minisarja aiheena John Adams.
    Vai tarkoititko tuota Burnsin Franklin dokkaria?

    T: Vesku
     
  16. KILLPATRICK

    KILLPATRICK Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    6 493
    Saadut tykkäykset:
    1 224
    Käsittääkseni voi melkein yleistää totuudeksi, että historialliset henkilöt ovat olleet persoonina inhottavampia.
    Sarja on ihan timanttia. Paul Giamattia katsoo mielellään ihan missä tahansa ja on siellä GOT:n Stannis Jeffersonina monen todella hyvän näyttelijän mukana. HBO oli tuolloin place to be.
    Nyt tietysti käy mielessä, että se antaa siloitellun kuvan henkilöstä, mutta kuten tuossa yllä sanoin, eikös kaikista tehdä niin?;)

    Tästä itsellä on tuo Jenkki bluray (suosittelen) ja ei näytä olevan kauheasti vaihtoehtoja, jos haluaa fyysisen. Ei tuo toki kallis ole, mutta ehkä tämä on parasta etsiä striimauksesta?
     
    Viimeksi muokattu: 08.01.2024
    nepa tykkää tästä.
  17. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 192
    Saadut tykkäykset:
    1 329
    Niin, Burnsin dokkari antoi kaverista vähän inhottavan kuvan. Tietyissä tilanteissa. Koska dokkari ei tietenkään hänestä ollut, niin häntä käsiteltiin vain lyhyesti.
     
  18. Burkitsville

    Burkitsville Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.06.2010
    Viestejä:
    4 239
    Saadut tykkäykset:
    1 037
    nepa tykkää tästä.
  19. Snafu68

    Snafu68 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    06.05.2013
    Viestejä:
    1 274
    Saadut tykkäykset:
    164
    ^ Kävin tuolla 1989 (luulen, jos en sotke paikkoja (pun intended) ), ei mielestäni ainakaan juuri silloin mikään ihmeellinen.Taisi olla enempi raveklubityyppinen kuin aito leffateatteri. Kaurismäen paikan Rockyhorrorit oli paljon hauskempia. Ja Ministry of Sound sitten myöhemmin, oli ravepaikka missä näytettiin esim Van Damme laatuleffoja aamuyöhön ;)

    täytyypä katsoa toi dokkari :)
     
    nepa tykkää tästä.
  20. Burkitsville

    Burkitsville Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.06.2010
    Viestejä:
    4 239
    Saadut tykkäykset:
    1 037