4K-yhteensopivan kotiteatterin rakennuspäiväkirja

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Pati, 15.08.2016.

  1. Pati

    Pati Guest Guest

    Liittynyt:
    25.05.2004
    Viestejä:
    220
    Saadut tykkäykset:
    8
    Tervehdys!

    Pitkä aika siitä kun viimeeksi postailin tällä foorumilla... Nytpä ajattelin korjata asian, ja pistää tänne linkin tuollaiseen kotiteatterihuoneen rakennuspäiväkirjaan (tai no, blogiksi sitä kai pitäisi kutsua) jonka kirjoittelin viime viikonvaihteessa puhtaaksi. Keväällä rakensin itselleni 4K-kelpoisen kotiteatterin, ja itse olen varsin tyytyväinen lopputulokseen.

    Ehkä tästä on vinkkejä tai jotakin muuta hyötyä muillekin kotiteatteria rakentaville tai sellaista suunnitteleville. Liitin ehkä vähän turhankin paljon kuvia tuohon sepustukseeni, se kerrottakoon varoituksena jos olette liikkeellä rajoitetulla bandwidthillä.

    http://photos.patrickaalto.com/Kotiteatteri.html

    Kiitoksia mielenkiinnosta!

    [​IMG]
    Pate
     
    LOP, Arttu78, Make73 and 5 others like this.
  2. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Hyvältä näyttää :) .. Oletko kalibroinut tuon tykin miten / millään ?.. Tuossa mallissahan toimii JVC:n softalla Spyder 5 pro mukavan automaattisesti.
     
  3. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
    Hieno blogi! Kuvia ei ollut yhtään liikaa.

    Äänten asetuksista ei ollut juurikaan juttua. Ajoitko vahvistimen automaattikorjauksen, vai laitoitko asetukset käsin? Huone on kiviseinäinen, joten vaikka sinne tuli muutamia ekovillapaaleja ja bassovaimentimet nurkkiin, niin veikkaisin moodien jylläävän edelleen. Tuollaiset villavaimentimet kun purevat lähinnä yläbassotaajuuksille asti.

    Oliko subbari huoneen keskilinjalla vai sivussa?
     
  4. pteittinen

    pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.04.2001
    Viestejä:
    6 492
    Saadut tykkäykset:
    178
    Nätti kuin sika pienenä, iso peukku hankkeelle ja lopputulokselle. Seuraava hankinta lienee aito 4K-projektori?
     
  5. i-kari

    i-kari Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.02.2016
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    148
    Hienon näköisen tilan olet saanut aikaiseksi, ja vielä käsittääkseni "ensikertalaisena". Jokainen teatterihan on varmaankin jonkinlainen kompromissi (tila/kustannukset/laitteisto/akustointi/jne.), ja jokainen sitten panostaa siihen, mitä itse pitää tärkeänä. Kun en noita teknisiä seikkoja kuitenkaan osaa kommentoida omaa osaamattomuuttani/tietämättömyyttäni, niin totean vain, että päällisin puolin näyttää hyvältä.

    Kiitos kirjoituksesta! Kuvia ei ollut liikaa.
     
  6. Pati

    Pati Guest Guest

    Liittynyt:
    25.05.2004
    Viestejä:
    220
    Saadut tykkäykset:
    8
    Kiitoksia positiivisista kommenteista! :)

    @latexii: En ole kalibroinut tykkiä, mielessä on kyllä käynyt että semmoinenkin voisi olla syytä tehdä. Tutustunpa aiheeseen tarkemmin, kiitokset vinkistä!
    @Jyrki: Ajoin ensin automaattikorjauksen, ja sitten ihan pikkuisen lisäsin subbarin voluumia. Aiemmassa olohuoneessani subbari tärisytteli kirjahyllyn lasiovia, tässä uudessa jotenkin tuntui että tehoa jäi vähän puuttumaan automaattiasetuksilla. Voi olla että betonirakenteet eivät tuo tärinää kuuntelupaikkaan samalla tavalla kuin vanhassa puurakenteisessa olohuoneessani. Subbari on keskikaiuttimen ja oikean etukaiuttimen välissä, eli siis sivussa keskilinjalta. Äänen laatu on kyllä huimasti parempi kuin vanhassa olohuoneessani, mutta varmaan paljon asioita voisi vielä parantaakin.
    @pteittinen: Suuret kiitokset, nöyränä otan tämmöisenä amatöörinä vastaan peukutukset alan gurulta. :) Seuraava hankinta voi hyvinkin olla aito 4K-tykki, tosin olen kyllä varsin tyytyväinen ollut tuohon nykyiseen JVC:hen. Odotan varmaan että 4K-tarjonta jonkin verran vielä lisääntyy ennen kuin lähden oikeasti miettimään tykin vaihtoa.
    @i-kari: Kiitokset, joo, ihan ensikertalainen olen kotiteatterihuoneen rakennuksessa. Mitään foorumeilta opiskeltua syvällisempää tietoa ei minulla ole akustiikasta eikä oikeastaan muustakaan kuvan- ja äänentoistoon liittyvästä.
     
  7. John-117

    John-117 Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    Kehun listaamalla havaittuja puutteita.

    -Äänieristykselle ei ole tehty mitään??

    -Screenisektoriin valittu 6" -pikkukaiutinmalli vaikuttaa vähän alamittaiselta tuon mittakaavan asennukseen.

    -AT-kankaan takana kolme valoa hohkavaa ikkunaa ja iso lämpöpatteri kiinni subwooferissa + LCR-kaiuttimissa? Patteri johtaa ääntä muualle taloon kuin mikrofoni, patterin termostaattiin käsiksi päästäkseen kangas on purettava pois?
     
  8. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Tosi hieno projekti ja lopputulos! Muutenkin on hieno lukea tällaisista projekteista, joissa on nähty vaivaa lopputuloksen eteen. [​IMG]
     
  9. Pati

    Pati Guest Guest

    Liittynyt:
    25.05.2004
    Viestejä:
    220
    Saadut tykkäykset:
    8
    @John-117: Tarkoitat äänieristystä huoneesta ulospäin? Joo, sille ei tosiaan juurikaan tehty mitään tässä rakennusprojektissa. Huoneen ovi oli jo alunperin jonkinmoinen 30dB äänieristysovi. Kaiutinten kokoa en oikein osaa kommentoida, hyvältä ne mielestäni kuulostavat. Mitään kauhean suuria äänenpaineita en yleensä käytä, riittää kun elokuvan äänet peittävät tykin huminan. :)

    Tuo lämpöpatterin äänen johtaminen ei tosiaan tullut edes mieleeni, se on kyllä hyvä pointti. Olen kysellyt yläkerran asukkailta kun olen jotakin kuunnellut vähän isommalla volyymillä, että kuinka pahasti äänet häiritsivät, mutta kommentit ovat olleet tyyliin "ai kuuntelitko sä jotain? Ei me kuultu mitään.", eli ilmeisesti nuo lämpopatterin putket ovat jotenkin eri sarjassa tai muuten eivät kauheasti johda ääntä yläkertaan.

    Huoneessa tosiaan oli ainakin koko viime talvi niin lämmin että lämpöpatteri oli koko talven kokonaan pois päältä. Täytyy katsoa nyt ensi talvena pitääkö tosiaan termostaattia päästä säätämään. Sekään ei ihan mahdoton operaatio ole, rakensin nuo äänierusrtykset ja mustat verhoilut sinne valkokankaan taakse niin, että termostaattiin pääsee käsiksi. Toki valkokangas pitää sitten siksi aikaa nostaa syrjään.

    Ihan asiallisia kommentteja, kiitokset!

    @Arttu78: Kiitokset! Joo, kyllähän siinä jonkin verran vaivaa nähtiin, mutta missään vaiheessa ei sentään tullut sellainen olo, että eihän tästä tule mitään. Koko ajan homma eteni, välillä törmättiin pieniin ongelmiin, mutta korkeintaan päivän tai parin pähkäilyllä aina keksittiin oikein hyvä ratkaisu niihin.
     
  10. Crafin

    Crafin Guest Guest

    Liittynyt:
    01.06.2008
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    0
    Oikein hienoa että tälläsiä projekteja jaetaan ja jaksetaan blogeja tehdä asiasta, oli hyvää luettavaa!
    Saako esittää hieman sosiaaliporno nälkäsen kysymyksiä?
    Oliko aikaisempi homeasunto omistusasunto, miten pääsitte siitä eroon?
    Miten mahdollinen kumppani/vaimo/vaimoke suhtautui projektiin?
    Onko jo tulevaisuuden suunitelmat valmiina, mitä lisää tulossa vielä, jos on?
     
  11. i-kari

    i-kari Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.02.2016
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    148
    Avaisitko vielä ajatusta tuosta kankaan kuvasuhteesta; miten päädyit 16:9 -kuvasuhteeseen vai pohditko edes 2.35:1 cinemascope-kangasta?
     
  12. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Rullamoottorilla olisi aika helppo rakentaa esim. tuollainen :) . Omaan torppaan en ota 2.35:1 screeniä niin kauan kun sarjoja tulee katseltua.
     
  13. Naks*

    Naks* Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.10.2006
    Viestejä:
    79
    Saadut tykkäykset:
    15
    Ja sivuttaissuunnassa maskaus on vieläkin helpompaa, esim moottoroidulla verhokiskoilla, niin ei tarvitse kauheasti askarrella. Sopiva musta kangas vain. Tämä toki vaatii CIH käyttöä ja anamorfista linssiä tai zoomaustekniikkaa. Itse rakentaisin tälläisen heti, mutta lyhyehkö heittomatka rajoittaa liikaa.
     
  14. i-kari

    i-kari Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.02.2016
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    148
    Minä olen myyty sille ajatukselle, että 2:35:1 kuvan pitää olla leveämpi, kuin 16:9 kuvan. Tosin, sarjoja katson tykillä hyvin vähän.

    Tuollainen sähköverhosysteemi olisi hieno. Onnistuisikohan rakennella sellainen itse käyttäen paria sähkömoottoria...
     
  15. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Itse kiinnitin myös huomiota kuvasuhteeseen.

    Itsellä on CIH-ratkaisu, mutta ymmärrän hyvin myös CIW-ratkaisun. Siihen, kumpi on parempi, vaikuttaa moni asia. Yleensä huoneen koko, saatavilla olevan kankaan koko, tykin heittoetäisyys jne. Meillä menisi myös CIW, mutta silloin tykin pitäisi olla metrin verran takaseinän sisällä, joten eipä onnistu. CIW olisi myös helpommin toteutettavissa ilman anamorfista linssiä ja 3d-leffatkin katselisi 2.35:1 -suhteella helpommin, mutta itse olen kyllä tykästynyt hyvän linssin kuvaan ja lisäresoluutioetuun, kuten myös siihen, että mustia palkkeja ei ole. Toki sitten pitää säätää tekstitysten jne. kanssa.

    edit: Ja toki se cinemascope-kuvan lisäleveys on vaikuttava juttu edelleenkin. Muutaman jakson kun katselee jotain tv-sarjaa ja sitten perään cinemascope-leffan, niin hymy tulee huulille kuvan leveyden vuoksi. :)

    Teatteri on todella hieno ja tuollaisen ottaisin mielellään omaan kotiinkin. :) Hieman enemmän tosin voisi leveyttä vielä olla, mutta siihen ei pahemmin voi vaikuttaa, kun tila on aina sen kokoinen mitä on. :)
     
  16. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Totta.. Tänään viimeksi kyselin moottoroidun verhokiskon hintaa (2m eli metri per maskeerauspuoli) .. 870e että JES, siihen vielä linssiä / zoomia (etäisyyden salliessa) ja sitä sun tätä .. niin meneepä hieman vaikeaksi ja kalliiksi. Tosin manuaalinen olisi toki halpa :)
     
  17. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Täällä mennään 280cm leveällä kankaalla istumaetäisyyden ollessa alle 3m.. joten lisäleveys -> no thx :) tulee jo katseluväsymystä. Mutta kuten totesitkin että täysin tilakohtaista / tapaus hlökohtaista.. Itse ajattelin tuon maskeerauksen toteuttaa (tavalla tai toisella)
     
  18. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 181
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Meillä on kankaan etäisyys noin 3,5-4 metriä. Ihan tarkkaan en nyt muista. Kuvan leveys on noin 3,9 metriä cinemascopella.
    Mielestäni oikein hyvä suhde. Eli melkein 1:1 leveys ja etäisyys. Hieman, kuten sinullakin. Mutta silti kateellisena kyllä luen ja katselen noita hienoja kotiteatterikuvia. Olohuoneessa, kun on oma teatteri, niin mustia seiniä ei saa sitten millään. :)
     
  19. Naks*

    Naks* Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.10.2006
    Viestejä:
    79
    Saadut tykkäykset:
    15
    Itsellä käytössä ikkunalla ja väliverhossa tuollaista kiskoa http://y2shop.com/eshop/Motorized_C...urtain_Tracks/2meter_motorized_curtain_tracks josta lähtisin myös toteuttamaan sivuille maskausta jos tilat antaisivat myöden. Toki varmasti parempiakin vaihtoehtoja löytyy, mutta tuollaisissa on mielestäni ihan ok hinta/laatu suhde

    Sama täällä, olisi niin mahtavaa jos voisi pyhittää erillisen tilan kotiteatterille. Mutta ainakin tällähetkellä mennään myös olohuone setupilla. Onneksi sentään "seinät" on mustat. Sivuseinillä siis mustat moltonit kun katsellaan leffoja, muulloin ne vetäytyvät pois tieltä, takaseinälle piti tehdä sama, mutta laiskuus iski ja maalasin sen ja etuseinän suht harmaaksi, joka pimeässä näyttää melkeinpä mustalta. Lisäksi kun sai vihdoin screenin edustan tummennettua (katosta), niin alkaa olla jo kohtuu hyvä. Vaikka ainahan on parannettavaa :)
     
    Viimeksi muokattu: 16.08.2016
  20. Pati

    Pati Guest Guest

    Liittynyt:
    25.05.2004
    Viestejä:
    220
    Saadut tykkäykset:
    8
    Kas, tämä postauksenihan on kerännyt kovasti vastauksia ja kommentteja, kiitoksia mielenkiinnosta!

    @Crafin: Kiitokset! Aikaisempi asunto oli itse asiassa vanhempien omistama vanha kyläkoulu, jossa itsekin asuin vuokralaisena. Siinä tehtiin kuntokartoitus ja homekoiratutkimus, ja näiden perusteella kiinteistönvälittäjä arvioi sille hinnan, ja se myytiin peruskorjauksen tarpeessa olevana rakennuskohteena. Siihen löytyi sitten ostaja, joka tosiaan alkoi ihan perustuksista lähtien uusimaan koko rakennusta.
    Vaimoa tai muuta vakituista kumppania ei ole, mikä tietysti helpotti tätä projektia. Ainakin siltä osin että päätökset asioista sai tehdä aika vapaasti itse.
    Tulevaisuuden suunnitelmia tämän projektin suhteen ei vielä oikeastaan ole, varmaan mennään ainakin vuosi pari ihan näin ja katsotaan sitten onko tarvis päivittää jotakin.

    @i-kari: Mietin kyllä hetken laajakuvakangasta, mutta kun oma katseluni tuntuu olevan selvästi enemmän TV-sarjoja kuin elokuvia, niin tuntui järkevämmältä mennä 16:9 kuvasuhteella. Maski tai muuten muuttuva kankaan kuvasuhde olisi varmaan kanssa ihan hieno, mutta tuolla tykillä ja pimeässä huoneessa mustat palkit tuntuvat oikeasti olevan aika lailla mustia eivätkä harmaita, niin ei tuohonkaan mitään suurta tarvetta ole.

    @nepa: Kiitokset kommenteista! Tuo sinun hasselhoffi avatarina pistää sen verran hyvin silmään, että muistelen että joskus aikoinaan keskusteltiin Panasonicin AE-5000 -tykin hankinnasta täällä foorumilla, taidettiin molemmat hankkia semmoinen samoihin aikoihin jos oikein muistan.