Ääntä vaimentava verho portaikkoon

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Paarma78, 08.08.2016.

  1. Paarma78

    Paarma78 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.11.2008
    Viestejä:
    175
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itselläni ongelmana alakerrassa oleva "leffahuone" josta rappuset avautuvat suoraan yläkertaan. Tässä vihdoin olen päässyt tilanteeseen jossa emännän kanssa on saatu neuvoteltua ehdot kevyelle äänieristämiselle (jotta alakerrassa voitaisiin nauttia äänentoistosta hivenen myöhempään ja mielellään lisävolumella). Lähinnä tuo avoin porraskuilu on se ongelma, muutoin saan levytyksellä/akustiikkalevyllä vaimennettua (jäänyt alaslasketusta katosta ylijäämiä).

    Tässä kuva portaikosta:
    20160808_165016_resized.jpg

    - Eli tuon portaiden rivoitetun kohdan ajattelin siis levyttää (poistaa rimat) ja tuikata leffahuoneen puolelle 30mm akustiikkalevyä levyn pintaan.
    - Verho tulisi siis aukkoon suunnilleen kuvissa näkyvän toisen portaan kohdalle.

    Eli jonkinlainen verho pitäisi rakentaa tuohon porraskuiluun vaimentamaan ylös pääseviä ääniä. Tästä ei itsellä juuri kokemusta ja koittanut hakea ideoita täältä plazasta ja kuukkelia käyttämällä. Vastaan on tullut muunmuassa:
    Verhokangas Thomannilta
    Kotiäidin "DIY" verho-ovi ohje
    - DUVET kankaan tiedot: LINKKI

    Ihan tiiviisti en tuota verhoa portaikkoon saa (käsijohteen kotelointi/katkaisu verhon kohdalta ei kuulemma tule kyseeseen), eli jää osittain raolleen mutta jollain raskaammalla verholla tuon voisi koittaa toteuttaa ja pyrkiä edes jotenkin vaimentamaan. Onko tässä jo ihan hyviä materiaalivaihtoehtoja vai onko parempia ajatuksia/ehdotuksia miten tämän voisi tehdä?

    Ovi portaan kohdalle (ylös tai alas) ei tässä kohteessa toimi.
     
    Viimeksi muokattu: 08.08.2016
  2. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Hankala tilanne.
    Tosiaan raskaampaa verhoa, pari-kolme raskaampaa verhoa tai sitten esim verho-bitumimatto-verho. Bitumimattoa myydään ohuenakin, jolloin sen saisi vedettyä sivuun, kun aukko halutaan pitää auki. Tiedät varmasti, mutta muistutan, ettei akustiikkalevyt eristä ääntä.
     
  3. John-117

    John-117 Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ei tule toimimaan. Tuota kohdetta ei pysty tuollaisena äänieristämään.
     
  4. Paarma78

    Paarma78 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.11.2008
    Viestejä:
    175
    Saadut tykkäykset:
    1
    Totta, se taustalevyhän siinä olisi se ääntä eristävä ja tämä akustiikkalevy sitten vaimentaisi leffahuoneen heijastumia (jos se nyt oikein meni). Mutta ei se akustiikkalevy tuossa pinnassa mennyt emännälle läpi, kun tuossa äsken katselmoitiin portaita. Pitää kuulemma olla levymäinen valkoinen paksu "blokki" noiden rimoitusten kohdalle. Voishan tuon vetäistä kalustelevyllä molemmin puolin ja siihen väliin 20mm paksu finnfoam jota nyt tuossa varastossakin löytyy ja sen blokin sitten tiivistää jollain ikkunatiivisteellä tuota porrasrunkoa vasten. Meneeköhän pahasti metsään (fiksumpia ehdotuksia)?

    Bitumi kuulostaa jäykältä, liekkö kovinkaan pieneen tilaan saisi laskostettua tuosta edestä pois. Toimiskohan tämä jos laittaisi tuplapaksuna + kevyt verhoilukangas molemmin puolin miellyttämään rouvaakin:
    Stairville Acoustic Curtain
    Tulishan tuosta jo likimain 3kg painoinen verho kokonaisuudessaan tuohon aukkoon.

    Mitenkäs tämä puuporras yleensä toimii jos edellämainitut asiat hoitaa kuntoon? Kait se estää ääntä mutta jotain sieltä läpi varmasti tulee. Porras itsessään on 40mm kovaa koivupuuta, taustat/pystyvälit normaalia kaluste MDF:ää (joku 10mm). Mahdolliset raot kannattaa toki pyrkiä sieltäkin tiivistämään.
     
  5. Paarma78

    Paarma78 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.11.2008
    Viestejä:
    175
    Saadut tykkäykset:
    1
    Niinpä, pitäisi puhua varmaan hälyäänien vaimentamisesta.
     
  6. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
    Porraskaiteen eristämiseen riittää varmaan pelkkä kalustelevy, koska heikoin kohta on joka tapauksessa verho. Verhossa voisi kokeilla kiskoa, joka tekee 90-asteen mutkan portaiden alaosan mukaan. Verhona voisi olla kaksi kerrosta painavaa akustointiverhoa, sekä "sadetakkikangasta" niiden välissä.
     
  7. Paarma78

    Paarma78 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.11.2008
    Viestejä:
    175
    Saadut tykkäykset:
    1
    Kiitos hyvistä neuvoista.

    Teen tuon rivoituksen vaihdon levymateriaaliin niin siistiksi kuin vain saa, joutunen joka tapauksessa käyttämään vähintään tuplavahvuista kalustelevyä. Tiivistelen myös rakoset rappusista kauttaaltaan.

    Ihan en ymmärtänyt/saanut kuvaa että mitä tämä 90-asteen mutka käytännössä tarkoittaa sekä mikä hyöty siitä olisi vs. ihan "suora" verho?
     
  8. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
    ^Verho voisi tavallaan seurata katossa olevan aukon reunaa, eli se sulkisi taakseen portaikon alaosan ja alemman kaiteen.
     
  9. Paarma78

    Paarma78 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.11.2008
    Viestejä:
    175
    Saadut tykkäykset:
    1
    Nyt ymmärsin. Tuo portaikko ei itseasiassa seuraa tuota katon 90ast muotoa, vaan "avautuu" huoneen keskelle päin niin että tuo käsijohdekkin tulee suht pitkälle. Eli tuota 90ast muotoa käyttäen lopputulos olisi itseasiassa sama kuin vetämällä suoraan portaikon yli tuo verho (käsijohde on edelleen edessä).

    EDIT: Voisin kuitekin vielä miettiä ja hahmotella voisiko tuon verhon tosiaan saada laitettua niin että se peittäisi rappuset kokonaan taakseen esim. käyttämällä kahta erillistä verhoa samassa kiskossa jolloin siitä välistä pääsisi ehkä helpommin kulkemaankin.
     
    Viimeksi muokattu: 09.08.2016
  10. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
    ^Voisi olla hyvä ratkaisu, sillä kulmakisko ei luista kovin hyvin ellei käännöksen R ole suhteellisen loiva.

    Muussa tapauksessa ääni pääsee helposti vuotamaan tuon kaiten vuoksi. Ei pelkällä verholla muutenkaan kovin hyvää eristystä tehdä, mutta kyllä se tietynlaista hälyääntä vaimentaa ja parantaahan se tuon huoneen akustiikkaa.
     
  11. John-117

    John-117 Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ethän odota tästä virityksestä sitten muuta käytännön hyötyä kuin asentamisen ilon. Vähän voi kimmokkeiden surahdukset ja kk:n hylsyjen kilinä yms. diskanttipään tapahtumat vaimentua, mutta se on yhtä tyhjän kanssa.
    Väki häiriintyy yläkerrassa ja on portaikossa tukka pystyssä vaatimassa volumen pienennystä kuten tähänkin asti. Koska n. 99% metelistä l. basson jytke ja keskialueen jolina kuuluu sinne edelleen yhtä tehokkaasti kuin ilman verhoakin.
     
  12. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Kannattaa ennemmin tehdä asialle jotain kuin olla tekemättä.
     
  13. John-117

    John-117 Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    Ilman muuta. Todellisen Tekijän ratkaisu, josta on oikeasti hyötyä:


    The Mölyäjälle
    https://www.thomann.de/fi/sennheiser_hd600.htm?ref=search_prv_1_2

    tai

    mölystä kärsivälle osapuoliskolle
    http://www.biltema.fi/fi/Rakentamin...--ja-hengityssuojaimet/Korvatulpa-2000019329/


    Valinta riippuu siitä, kumpi osapuoli on valmis joustamaan enemmän ja kuka on huushollin Hifimies l. The Actual Mölysaastuttaja, äänentoiston tekijä ja vastuun ottaja.
    Toisaalta, voihan olla niinkin että ongelma onkin yläkerrasta hifipyhättöön esim. raa´istavalla tasolla kantautuva kuorsaus ja piereskely. Joka häiritsee The Hifistin herkkää kuuntelua.
     
  14. Paarma78

    Paarma78 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.11.2008
    Viestejä:
    175
    Saadut tykkäykset:
    1
    Olen tuossa hahmotellut tätä portaikon muotoja mukailevaa verhoa kiskoineen tuolla järkevällä r:llä siihen mutkaan (joku 70ast). Kyllä siihen ratkaisu näyttäisi löytyvän, eli sen suuntaista lähden rakentelemaan. Tähän soveltuvaa kiskoa jne. olen jo hahmotellut myös paikallisen liikkeen kanssa. Tuo verhohomma pitää vielä miettiä loppuun.

    Tila tulee olemaan myös lasten käytössä, jolloin verho toisi heille rauhaa sekä vaimentaisi tosiaan hälyääniä tuonne yläkertaan (ja päinvastoin). Kyllä siitä varmasti hyötyä on, mutta en todellakaan odota mitään matalien taajuuksien vaimennusta. Kyllä ne 2x 18" mallut tulee "luitakin" pitkin vielä läpi yläkertaan kun volumepotikkaa tarpeeksi kääntää. Esimerkkisi ratkaisuksi (John-117) on aikalailla ääripäästä ja kyllä, löytyy minulta kuulokkeetkin mutta niitä haluan käyttää vain työpisteellä.

    Olen ongelmaani saanut hyviä ajatuksia ja tukea tästäkin keskustelusta kiitos kaikille järkeviä kommentteja antaneille siitä. John-117: jätä mielellään tuo naseva viisastelu, kiitos.
     
  15. Naks*

    Naks* Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.10.2006
    Viestejä:
    79
    Saadut tykkäykset:
    15
    Ikeasta olisi myös saatavilla jonkinlaista kiskoa http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/70299153/ ja siis jonkinlainen kulmapalakin http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/40299098/ Toki jos ikeaa ei lähellä niin ei kauheasti hyötyä.

    Itse laittasin verhoksi tuota thomannin paksumpaa moltonia. https://www.thomann.de/fi/stairville_acoustic_curtain_white_300_cm.htm ja mieluiten siis tuplana päällekkäin. Tästä tulee toki suht raskasta, mutta tuskin on ongelma. Itselläni on tuota 300g/m2 mallia ikkunoiden edessä tuplana, sekä väliverhossa. Väliverhon tarkoituksena itselläni lähinnä siis vain blokata sivusta tulevaa valoa / sulkea sivust avoin olohuone omaksi katselutilakseen. Valon tuo tupla 300g versio blokkaa ainakin täysin, tosin se ei tainnut sinulla ollakkaan ongelmana :)

    https://www.dvdplaza.fi/forum/threads/pimennysverho-kiskoilla.79875/page-2#post-1629244

    Edit. Itse kokeilisin laittaa verhokiskon about noin. (ja tosiaan nuo kaiteen aukot umpeen akustiikkalevyllä.

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 11.08.2016
  16. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Itselläni jäi ylimääräiseksi omasta projektista aikamoinen läjä tuota Thomannin mustaa molttonia.. Jos jollakulla tarvetta niin voi privata.
     
  17. Naks*

    Naks* Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.10.2006
    Viestejä:
    79
    Saadut tykkäykset:
    15
    Millainen läjä about ? Ja onko 300g/m2 vaiko 500g/m2 versiota ? Itseäni häiritsee pikkuisen tuo mittavirheeni, eli verho siis n 2-3cm liian lyhyt, saisi olla pikkaisen lähempänä lattiaa, joten miettinyt josko jaksaisi tilata uuden kankaan ja teettättää uuden verhon. Tarvitsisin n 7-8m x 300cm palaisen tuota. En tosiaan vielä ole aivan varma viitsinkö muutaman sentin takia lähteä uusimaan koko verhoa, kun sille tulee äkkiä hinnaksi ompeluineen n 300e
     
  18. i-kari

    i-kari Käyttäjä

    Liittynyt:
    18.02.2016
    Viestejä:
    374
    Saadut tykkäykset:
    148
    Minähän tuota aikoinaan privalla kyselin, mutta vastausten saanti oli sen verran hidasta että tilasin sitten Thomannilta.
     
  19. Paarma78

    Paarma78 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.11.2008
    Viestejä:
    175
    Saadut tykkäykset:
    1
    Juurikin tähän Thomannin paksumpaan verhoon olisin kääntymässä, tuplana. Myös tuo mahdollinen "sadetakkikangas" (tästä voisi joku laittaa vaikka linkkiä millainen soveltuisi kun ei itsellä oikein hajua?) välissä vielä harkinnassa (ja edelleen pintaan joku kevyt kangas parantamaan ilmettä kun tuo väri musta/valkoinen ei välttämättä visuaaliselta ilmeeltään tuohon tilaan sovi). Eli max 5-kerrosverho!?

    Luulen että päädyn tekemään kiskoratkaisin paikallisen erikoisliikkeen kanssa. Tulee neuvot ja mittoihin varmasti oikein tehtynä ja riittävän järeää. En pysty kuitenkaan suoraan hyödyntämään noita perus 90ast kulmia.

    Tässä suunnilleen kuva miten se voisi siihen mennä:
    aukko2.jpg
    - Eli siihen tulis varmaan joku 70ast mutka (pystytään taivuttamaan liikkeessä).
    - Pitäisi "tukirankoja" tehdä tuon akustiikkakaton läpi betonilaattaan niin että sen kiskon saisi tuohon ihan katon rajaan tukevasti. Päistä tolppaan/seinään kiinnitys.
    - Tällöin tuo verho mukailisi portaikkoa (aukeaa huoneen keskelle).
    - Tuon sivusurround kaiuttimen (katossa) voisi tällöin jättää tuolle kuvassa näkyvälle paikalleen myös.
    - Ylhäältä tulee muuten vähän valoa, eli pimentää myös huonetta edelleen.
     
    Viimeksi muokattu: 11.08.2016
  20. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
    En osaa sanoa sopivaa kangasta. Aikoinaan Hifi-lehdessä "sadetakkikangasta" käytettiin diffuusorina akustointiprojektissa. Umpinainen pinta kun heijastaa ääntä ja rypytettynä se toimii ääntä hajoittavana diffuusorina. Sinulla tarve ei ole niinkään diffusointi, vaan massan lisääminen verhoon. Verhosta ei kuitenkaan saa tulla liian jäykkä, jotta sen saa aaltoilemaan ja näin paksunnettua sen efektiivistä paksuutta. Jossain vaiheessa myös hinta vs. saavutettava hyöty tulevat vastaan. Kyseeseen voisi tulla jonkinlainen tekninen kumimatto tai vastaava, tai jopa vahakangas (joka on tosin neliömassaltaan turhan kevyttä). Kannattanee ottaa yhteyttä erikoisliikkeisiin ja kertoa mihin tarkoitukseen olet kangasta/mattoa hakemassa. Sehän pitäisi pystyä myös ompelemaan verhon osaksi.