Euroopan television standardi näyttää joka sekunti 25 kuvaa?

Keskustelu osiossa 'Digi-TV' , aloittajana hex, 08.06.2016.

  1. hex

    hex Uusi jäsen

    Liittynyt:
    06.03.2000
    Viestejä:
    775
    Saadut tykkäykset:
    1
    Helsingin Sanomat uutisoi eilen kuinka Suomessa lähettettävät ohjelmat esitetään nopeammin kuin jenkeissä: http://www.hs.fi/kulttuuri/a1465185903477:

    "Yhdysvalloissa elokuvat ja televisiosarjat kuvataan 24 kuvan nopeudella. Ihmissilmä näkee siis joka sekunti 24 peräkkäistä kuvaa.

    Euroopan televisiossa taas standardina on näyttää katsojalle joka sekunti 25 kuvaa.

    Euroopan televisiota varten kuvaa siis hieman nopeutetaan – joka sekunti näytetään yksi kuva enemmän, kuin on tarkoitettu."

    Olin hieman yllättynyt tästä kun olin kuvitellut että DVB standardiin siirryttiin niin sen jälkeen kuva olisi streamattu sellaisenaan vastaanottimiin. Missä tämä nopeudenmuutos nyt tehdään ja miksi?

    Jos katson vaikka Netflixiä PlayStationiltani niin silloinhan mitään nopeutusta ei tapahdu, eihän vaikka? Eli mikään pakko tuota nopeutusta ei kai olisi enää tehdä?
     
  2. iko

    iko Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.10.2012
    Viestejä:
    57
    Saadut tykkäykset:
    3
    SD-laatuisilla kanavilla Euroopassa esitetään pääsääntöisesti 50 puolikuvaa sekunnissa:

    http://www.digivideo.fi/wiki/index.php/Lomitettu

    720p lähetyksissä taas normina on Euroopassa 50 kokokuvaa sekunnissa.

    1080i tv-lähetykissä normina Euroopassa on 50 puolikuvaa sekunnissa.

    SD-kuva ja 1080i kuva voi koostua käytännössä myös 25 kokokuvasta sekunnissa. Nykyaikainen taulutelevisio osaa yhdistää silloin automaattisesi ne 50 kertaa sekunnissa lähetettävät puolikuvat 25 kappaleeksi kokokuvia.

    Elokuvateattereissa kuvataajuus on käytännössä lähes aina 24 kokokuvaa sekunnissa. Jotta se näkyy nykimättä eurooppalaisissa televisioissa niin sitä nopeutetaan täällä se neljän prosenttia.

    Yhdysvalloissa taas kuvataajuus on historiallisista syistä 30 kokokuvaa sekunnissa tai 60 puolikuvaa sekunnissa.

    24 kuvaa sekunnissa filmi näytetään Yhdysvalloissa näyttämällä joka toista kuvaa 2 kertaa peräkkäin ja joka toista 3 kertaa peräkkäin. Nykyaikainen taulutelevisio osaa tunnistaa sen alkuperäisen materiaalin ja näyttää sen silloin 24 kuvan sekunttivauhdilla.

    HD ja 4K-lähetysten myötä olisivat voineet heittää historialliset painolastit mäkeen ja alkaa lähettää Euroopassakin tv-ohjelmat niissä 24,25, 30, 50 ja 60 ja vaikka 100 ja 120 Hz taajuuksilla progressiivisesti tai lomitettuna ja vaihtaa taajuutta vaikka joka ohjelmaan. Syytä en tiedä miksei näin tehty.

    Suorissa lähetyksissä tuo ongelma taitaa olla pahin. Kuva tahtoo suorissa urheilulähetyksissä nykiä enemmän tai vähemmän jos Euroopassa televisioidaan jotain Yhdysvaltalaista lähetystä jota kuvataan 30 tai 60 Hz taajuudella. Sama toki luonnollisesti koskee toisinpäin myös jenkkejä.

    Jostain syystä tuo sama kuvataajuusongelma on haluttu tuoda myös esimerkiksi Chromecast-tikkuun, Netflixiin ja Viaplayhin. En ymmärrä miksei niissä streemauspalveluissa voida lähettää ohjelmaa aina alkuperäisellä kuvataajuudella koska kaikki tietokoneet ja käytännössä kaikki taulutelevisiot hanskaavat nuo kaikki kuvataajuudet.
     
    hex tykkää tästä.
  3. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 977
    Saadut tykkäykset:
    339
    Pitää muistaa, että ohjelmien pitää näkyä edelleen myös vanhoissa 50 Hz kuvaputkitelevisioissa, joihin on kytketty digiboksi. HD-kanavat eivät ole riittävä peruste systeemin muuttamiseen, koska HD-kanavien sisältö siirretään myös SD-kanaville.

    Striimauspalvelut ovat asia erikseen. Niissä ei pitäisi olla periaatteessa syytä kuvataajuuden muuttamiseen alkuperäisestä.
     
    hex tykkää tästä.
  4. prisoner

    prisoner Uusi jäsen

    Liittynyt:
    21.03.2003
    Viestejä:
    382
    Saadut tykkäykset:
    6
    Eikös ainakin WDTV-bokseissa ole av-ulostulo, josta kuvan saa myös kuvaputkitelkkariin? Ja niissäkin on kaikenmaailman appseja..