DIY kangas JVC DLA-X35:lle

Keskustelu osiossa 'Videotykit ja -projektorit' , aloittajana VesaMasa, 09.05.2016.

  1. VesaMasa

    VesaMasa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.04.2016
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Terve!

    Hommasin otsikon mukaisen tykin ja seuraavaksi olisi edessä kankaan tekeminen. Projektiin liittyen tarvitsisin vastauksen pariin mietintää herättäneeseen kysymykseen.

    Tykki on siis JVC DLA-X35 ja huone, johon tulen tykin sijoittamaan on mitoiltaan n. 320 x 550. Maalaan / päällystän screenin takana olevan seinän mustaksi ja muut pinnat mahdollisimman tummiksi. Hajavalon saan todennäköisesti lähes 100%:sti poistettua. Heittoetäisyys tulee olemaan noin 4,8m ja screeni noin 3 metriä leveä scope.

    Jos olen oikein projectorcentralin laskuria tulkinnut, niin tuon kokoisen kuvan saisi tuolta heittoetäisyydeltä käyttämättä ihan koko zoomivaraa. Olenko tulkinnut oikein?

    Screenistä ajattelin tehdä kehyksettömän ja materiaalina käytän kapa-levyä tai vastaavaa. Screeni tulee myös noin 5-10cm irti seinästä. Seuraava kysymys liittyykin kuvasuhteeseen. 2.35:1, 2.39:1 vai 2.40:1? Tuohan on ilmeisesti aikalailla arpapeliä, mikä elokuvan todellinen kuvasuhde on, mutta mitä te plazalaiset suosittelette käyttämään kuvasuhteena?

    Viimeinen kysymys liittyy screenin pintaan. Aluksi ajattelin, että maalaisin screenin black widow -maalilla, mutta taitaa screenin gain mennä väärään suuntaan? Olisiko yllä sepostamassani tilanteessa järkevämpi tavoitella gainia, joka olisi 1 tai suurempi? Miten tämän voi toteuttaa?

    Kiitos vastauksista jo etukäteen.
     
  2. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 666
    Saadut tykkäykset:
    228
    Äkkiseltään omaan setuppiin verraten niin kyllä tuolla heittoetäisyydellä pitäisi tuon kokoinen ruutu saada aikaiseksi helposti. Samantien 2.40:1 mutta ihan yhtä hyvin nuo muutkin pelittävät, ei juuri merkitystä.

    JVC ei ole ihan kaikkein kirkkaimpia heittimiä joten ei kauhean tummaa kannata valitakkaan, black widow voi olla hyväkin valinta, itsellä perinteinen vaalean harmaa mattamaali.

    Yksi asia joka kannattaa huomioida että 16:9 käytössä ne sivut pitäisi saada sitten esim. verhoilla tummennettua jos viimetten päälle tehdään.
     
  3. VesaMasa

    VesaMasa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.04.2016
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Jäikin aloitusviestissä mainitsematta, että 16:9 kuvasuhteelle teen näillä näkymin maskit. Verhot on myös käynyt mielessä, mutta päädyn todennäköisesti siirrettäviin maskeihin.

    Ja näin olen myös ymmärtänyt, ettei JVC mikään kirkkain tykki ole, minkä takia myös tuota screenin gainia aloin miettimään.
     
  4. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Kapalevy on ok, kunhan katsoo sopivan pinnoituksen sille. Itse olen noita pari tehnyt. Nykyinen screenini on tehty lycrasta joka on ammuttu sinkilänaulaimella puukehyksiin.. Tämä on siis akustinen kangas (halpa ja pirun toimiva sellainen)

    Black Widow on ns. "harmaa", mutta sen alumiinikidemaali aiheuttaa sen että gainia kys. screenistä löytyy aika kivasti, eli varmaan toimii JVC:lle. Aivan yhtälailla silver screenit ovat harmaita mutta gainit huitelee 2-3.

    Alkuperäinen blackwidow sisälti sellaista AAA (autoair aluminium tjsp) -maalia, jota ei enää valmisteta. Tuota saattaisi ystävälläni olla vielä pullo pari jäljellä.. Voin kysäistä jos on tarvetta(?).

    Varmaan tuotakin on yritetty uudistaa ja keksiä joku toimiva komponentti tuon poistuneen aaa:n tilalle, mutta en ole kärryillä nykyhetken tilanteesta että miten siinä on onnistuttu.
     
  5. VesaMasa

    VesaMasa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    27.04.2016
    Viestejä:
    15
    Saadut tykkäykset:
    0
    Toinen levyvaihtoehto taitaa olla Forex. Mikä on se sopiva pinnoite sitten näille levyille? Tasainen ainakin pitää olla ja mielellään kohtuullisen kova pinta myös. Saan todennäköisesti haettua isolla pakulla levyn, joten sen ei tarvitse taipuilla / rullautua. Mistä olette levyjä ostaneet ja saako niitä yksittäiskappaleina? Puhutaan kuitenkin alta 100€:n hinnoista eikö vain?

    Tuosta BW-maalista lueskelin taannoin aika paljon ja totesin, että koitan tällä uudella AAA:lla, mutta jos sitä vanhaa ehtaa aitoa oikeeta AAA:ta on saatavilla järkevään hintaan, niin voin näillänäkymin ostaa pois. Paljon sitten tuon kokoseen levyyn sitä saa tuhlattua on eri asia.

    Ilmeisesti tuohon Silver Fireen ei taida oikein Suomesta saada komponentteja. Onko joku maalannut screenin kyseisellä maalilla?
     
  6. latexii

    latexii Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    14.03.2004
    Viestejä:
    3 190
    Saadut tykkäykset:
    592
    Mainostoimistoista saa kapalevyä ja siinä tosiaan on hyvä olla kova muovipinnoitus. Muistaakseni omassani oli molemminpuolin, pysyi jäykkänä ja oli vielä suht kevytkin. Kysäisen kaiffarilta tuota alkup. AAA:ta jos hältä vielä löytyy ja turkkaan sulle vaikka privaan. Oman screeni maksoi muistaakseni noin ~200e mutta siinä tuli elaksoidut alumiinilistat + seinäkiinnikkeet kaupan päälle. (mittaan sahattu 120")
     
  7. makemich

    makemich Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.09.2002
    Viestejä:
    1 666
    Saadut tykkäykset:
    228