Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann) (2013) (Felix Herngren / Robert Gustafsson, Iwar

Keskustelu osiossa 'Elokuvat' , aloittajana Mika, 17.12.2013.

  1. Mika

    Mika Administrator Ylläpidon jäsen Ylläpito Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.02.2000
    Viestejä:
    8 291
    Saadut tykkäykset:
    29
    [​IMG]

    Elettyään pitkän ja tapahtumatäyteisen elämän Allan Karlson joutuu vanhainkotiin uskoen sen olevan hänen pääteasemansa. Ongelmana on vain se, että hänen terveytensä on yhä erinomainen ja päivät käyvät sen vuoksi aivan liian tylsiksi. Kun Allanin satavuotisjuhlat, joista hän itse ei ole vähääkään kiinnostunut, lähestyvät, Allan ottaa riskin ja pakenee ikävystyttävää arkeaan.

    Tapahtumasarja imaisee Allanin hullulle ja odottamattomalle matkalle, jossa on mukana rikolliskopla, murhaaja, laukku täynnä rahaa, norsu ja epäpätevä poliisi. Kelle tahansa tämä olisi ollut elämän seikkailu, mutta Allanin kokemuksilla se on suunnilleen normaalia. Hän ei ole vain seurannut maailmanhistorian tärkeimpiä tapahtumia, vaan hänellä on ollut tärkeä osa niissä.

    Saamme seurata Allanin aiempia seikkailuja ja niiden uskomatonta vaikutusta historiaan, kuten esimerkiksi sitä, miten hän auttoi atomipommin keksimisessä sekä ystävystyi kaikkien kanssa, amerikkalaisista presidenteistä venäläisiin tyranneihin...

    Satavuotias perustuu Jonas Jonassonin bestselleriin.

    [​IMG] Katso kuvagalleria: selattava | klikattava

    Ensi-ilta Suomessa 20.12.2013
     
  2. rewind

    rewind Guest Guest

    Liittynyt:
    16.11.2004
    Viestejä:
    892
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vaikuttaa ihan hauskahkolta, luultavasti tulee olemaan kolmas ruotsinkielinen elokuva, jonka pystyn katsomaan.
     
  3. Pazze

    Pazze Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    16.09.2003
    Viestejä:
    5 015
    Saadut tykkäykset:
    150
    Kirja oli kuin Arto Paasilinnan heikoimmat tekeleet, joten en odota tältä leffalta juuri mitään. Katson kun televisiosta tulee.
     
  4. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 382
    Saadut tykkäykset:
    225
    Tämä olikin hauskimpia komedioita, mitä olen vähään aikaan nähnyt. Tarina saattaa muistuttaa Forrest Gumpia, mutta tästä puuttuu amerikkalainen omahyväisyys ja siirappisuus. Päähenkilö Allan Karlsson on 100-vuotias hyväntahtoinen vanhaherra, joka on lapsesta saakka tykännyt räjäytellä asioita, ja elokuvassa kerrataan hänen uraansa mm. Francon Espajassa, Stalinin Neuvostoliitossa ja Trumanin Yhdysvalloissa. Matkan varrella menehtyy koko joukko ihmisiä (ja kettu) räjäytyksiin, auto-onnettomuuksiin, norsun alle ym.

    Juonirakenne on kahdenkertainen. Pääjuoni seuraa Allan Karlssonin 100-vuotispäivää: päivänsankari pakenee vanhainkodin ikkunasta ja matkailee aurinkoisessa, uneliaassa Keski-Ruotsissa. Malmköpingin asemalla mukaan tarttuu epähuomiossa matkalaukku, jossa on 50000000 kruunua gangsterien rahoja. Gangsterit haluavat rahansa takaisin ja jäljittävät Karlssonia ja tämän matkakumppaneita. Samaan aikaan poliisi etsii vanhusta, joka on kadonnut hoitopaikastaan. Siinä sivussa muistellaan Karlssonin uskomattomia vaiheita maailmanhistoriassa. Tämä on kuin korkeasti komediallinen versio Mansikkapaikasta.

    Juoni on rakennettu osuvasti, ja absurdit käänteet seuraavat luontevasti. Kokonaisuus tarjoilee luonne- ja tilannekomiikkaa erinomaisen onnistuneessa suhteessa.

    4½/5
     
  5. scented

    scented Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    22.02.2005
    Viestejä:
    1 994
    Saadut tykkäykset:
    265
    Sama kävi mielessä elokuvaa katsellessa. Olihan tämä helkutin hauska leffa! Yksi parhaista pitkiin aikoihin.
     
  6. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 382
    Saadut tykkäykset:
    225
    Elokuvan blu-ray-julkaisu (Walt Disney Studios Home Entertainment) löytyi divarista, joten se täytyi poimia mukaan. Kyllä tämä hykerryttää useammankin kerran.

    Blu-rayn kuvanlaatu on melkoisen hyvä. Kyseessä on kaksikerroslevy, mutta elokuvatiedoston koko on vain 20 GB. Alkutekstijaksossa näkyy hiukan värisävyjen porrastumista, mutta muita ongelmia ei äkkiseltään ilmennyt. Levy on lukittu B-alueeseen eikä englanninkielistä tekstitystä ole, joten ulkomaalaisille tästä ei ole paljon iloa.

    Takakannessa luvataan lisämateriaali ”’Satavuotiaan’ kulissien takana”. Oletin että se olisi jokin mitätön 5 minuutin mainospätkä, mutta kyseessä on täysipainoinen taustadokumentti, jolla on kestoa 44:34. Kuvauspaikoista, maskeerauksesta ynnä muusta saadaan mukavasti tietoa. Ainut ongelma on tekstityksen puute; pitää osata kohtalaisen hyvin ruotsia, jotta pysyy kärryillä.

    Muutama kuvanäyte:

    1.
    [​IMG]

    2.
    [​IMG]

    3.
    [​IMG]

    4.
    [​IMG]

    5.
    [​IMG]

    6.
    [​IMG]

    7.
    [​IMG]

    8.
    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 23.02.2016
  7. marlan

    marlan Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    10.06.2004
    Viestejä:
    2 382
    Saadut tykkäykset:
    225
    Elokuvan maskeeraus voitti ”Guldbaggen”, ja maskeeraus on nyt Oscar-ehdokkaana... Muut ehdokkaat ovat The Revenant ja Mad Max: Fury Road.

    Sama työpari Eva Von Bahr ja Love Larsson sai ”Guldbaggen” myös elokuvan Mies joka rakasti järjestystä maskista (Rolf Lassgård).
     
  8. jmo

    jmo Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    26.04.2002
    Viestejä:
    1 566
    Saadut tykkäykset:
    295
    Tämähän tosiaan pääsi yllättämään täydellisesti.
    Canalilla kun oli sopivasti tarjolla toosa auki, niin tuli katseltua jokin aika sitten syssymmällä.
    Aloitin, enkä sitten oikein voinut lopettaakaan.

    Alkaa kuten voisi kuvitellakin, mutta melkoisen rivakasti ymmärtää missä mennään ja tämähän oli oikeasti ihan leppoisan mukavan hauska ja hyvin tehty elokuva.

    Vaimollekin olen yrittänyt tyrkyttää, mutta ilmeisesti 100-vuotiaan seikkailut eivät valitettavasti lähtökohtaisena ajatuksena tunnu uppoavan..:D

    Suosittelen kyllä lämpimästi muille ennakkoluulottomammille.
     
  9. Matti77

    Matti77 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.03.2014
    Viestejä:
    62
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tämä yllätti todella positiivisesti minutkin. Elokuvan nimi ei ole kovin houkutteleva enkä juurikaan katso ruotsalaisia elokuvia. Olen hiljattain innostunut myös Wes Andersonin elokuvista ja tämä muistuttaa niitä osittain tyyliltään ja tunnelmaltaan. Hieman häiritsi Forrest Gumpin kopiointi.