Kotiteatterilaitteiston päivitystä

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana Tuppu_VSA, 29.02.2016.

  1. Tuppu_VSA

    Tuppu_VSA Guest Guest

    Liittynyt:
    29.02.2016
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hyvinkin tarkkaan vuosi sitten hankin nykyisen 2.0. laitteiston periaatteella 80% musiikin kuuntelua ja 20% leffoja. Laitteisto koostuu Denon AVR-X2100W vahvistimesta ja 2 kpl Monitor Audio BX 6 lattiakajareista. Kuuntelutilana toimii betonista, lasista ja kipsilevystä ja oviaukoista koostuva noin 3,5 leveä ja 5,5 metriä pitkä olohuoneen ja ruokailutilan yhdistelmä. Kuuntelupaikka sijaitsee kokolailla keskellä tilaa. Leffoja katsellessa äänimaailma on vähän "pliisu" ja jotenkin sitä tuntuisi kaipaavan täydellisempää äänimaailmaa ja etenkin tilaääniä. Joten olen tutkaillut josko sitä kokeilisi ja laittaisi surround-kaiuttimet. Ilmeisesti paras paikka tässä mun virityksessä surround kaiuttimille olisi vähän kuuntelupaikan takapuolella, ei kuitenkaan takaseinässä. Ja toisaalta surround kaiuttimien pitäisi olla pääkaiuttimien kanssa samaa sarjaa.

    Kuuntelupaikan sivuille onnistuisi sijoittaa pienet surround kaiuttimet ja lähes "suositusten" mukaiselle korkeudelle, mutta Monitor Audiolta ei löydy noin pieniä kaiuttimia. Jotkut Cambridge Audion Minx-tyyliset olisivat oikein sopivat tähän asennuspaikkaan kokonsa puolesta. Toinen vaihtoehto olisi tuo peräseinä, joka on reilun 2m etäisyydellä kuuntelupaikasta. Peräseinälle voisi ripustaa joko Monitor Audion sopivat hyllykaiuttimet tai aidot surround kaiuttimet. Mutta ne joutuisi kyllä asentamaan lähelle kattoa.
    Mikähän tässä olisi se vähiten huono vaihtoehto tilaäänien toteutukseen? Onko jotain muuta kaiutin suositusta. Etukaiuttimia en lähde vaihtamaan ainakaan tässä vaiheessa.
     
  2. aarno2815

    aarno2815 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    03.03.2001
    Viestejä:
    4 636
    Saadut tykkäykset:
    131
    http://www.mareks.fi/tuotemerkit/monitor-audio
    Onhan tuossa pieniäkin, voi laittaa pikkupöydän tai lipaston päälle, yleensä sen verran tilaa löytyy. Takaseinälle ei kannata laittaa, jää liian taakse. Liian pienillä kaiuttimilla ei tee mitään, ovat lähinnä koristeita. Jos vain saat tuollaiset saman merkin boksit sovitettua, niin aina parempi.
     
    Viimeksi muokattu: 01.03.2016
  3. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Harvemmin takaseinään, koska surround-kaiutin on sivukaiutin, ei takakaiutin. Takakaiuttimia oli ennen dvd-aikaa Dolby Surroundissa, ei enää. Jos kyseessä on 5.1 setti, niin kaiuttimet on edessä ja sivuilla (90-110' kulmassa eli suoraan sivulla taikka aavistus takaviistossa). Jos mennään 7.1 settiin, niin siinä on surround-back -kaiuttimet, joiden tehtävänä on yleensä tarkentaa tilaäänen suuntaa ja mahdollistaa sujuva äänen pannaus kuuntelijan takana sivusuunnassa (5.1-setillä vaikkapa takanasi vasen-oikea suunnassa lentävä helikopteri ei missään vaiheessa siirry taaksesi).

    Tuo vaatimus "samasta sarjasta" tulee siitä, ettei äänessä olisi havaittavaa muutosta silloin, kun se siirtyy edestä taakse. Esimerkiksi oikealta ohittava auto kuulostaa oudolta, jos moottorin ääni muuttuu merkittäväksi sen siirtyessä sivulle (surroundkaiuttimeen).

    Miksi koko on ongelma? Jos sivulla ei ole tilaa kaiuttimelle, ei niitä sinne kannata laittaa. Jos kuuntelualueen reunasta surroundiin ei saa kunnolla etäisyyttä, tilavaikutelma ei toimi. Eli jos kaiutin on käytännössä kiinni kolmen istuttavassa sohvassa, laitapaikalla katsojan päästä on toiseen kaiuttimeen 20cm ja toiseen 240cm, ei surround toimi. Krooninen ongelma pienemmissä tiloissa. Tätä voi yrittää huijata nostamalla kauittimia ylöspäin ja kallistamalla ne kohti kuuntelualuetta.

    Jos ne toimivat ja sopivat sinulle, niitä ei missään nimessä kannata vaihtaa. Arvaat varmaan, mistä ylivoimaisesti suurin osa elokuvan äänestä tulee (kolmesta etukaiuttimesta, tietty).

    Noin muuten, mieluummin ilman surroundia kuin huonosti toimiva surround. Hifimaailman jo ikääntynyt ohje kaiuttimien sijoittelusta on suurelta osin edelleen ihan pätevää tavaraa.

    Ai niin, viittasit tekstissä "oikeisiin surroundkaiuttimiin". Siltä osin unohda koko juttu. Ne ovat ajalta, jolloin surround-kanavista toistettiin lähinnä taustaääntä (vesisadetta, tuulen huminaa, jne) ja toisaalta elokuvateattereista, joissa ääntä ei voi suunnata samalla tavalla, kuin kotona (yritäpäs saada yksi kauitin toistamaan tasaista äänikeilaa 20 riville salia). Kotikäytössä niillä ei ole ollut virkaa enää aikoihin.
     
  4. zanteri

    zanteri Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    20.12.2004
    Viestejä:
    562
    Saadut tykkäykset:
    15
    Chorus mondo 55/ AW-surround huomaamattomat ja toimii yllättävän hyvin
     
    iluvai tykkää tästä.
  5. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Aktiivisena löytyy suht pieniä taakse, mm. Genen one. Tietty tuossa tulee virtakaapelin vedon kanssa ehkä ongelmaa.
     
  6. Tuppu_VSA

    Tuppu_VSA Guest Guest

    Liittynyt:
    29.02.2016
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vastauksista. Etenkin käyttäjän x_jmt_x:n vastaus antoi paljon tietoa, jota minulla ei ollut. Olen itsekkin tuota hifimaailman juttua lukenut. Yksi asia minua jutussa hämää, kun siinä yhdessä kuvassa on olohuoneen poikkileikkaus ja surround kaiuttimet näytti olevan eri korkeudella. Eikö ne kuitenkin pitäisi olla samalla korkeudella?
    Eli takaseinän voi unohtaa ja keskittyä kaiuttimien asennukseen sivuseinälle. Pikkuongelman muodostaa toinen seinä, koska se on käytännössä ikkunaa ja ovea, mutta Monitor Audion Bronze 1 tai BX 1 olisi mahdollista sopivalla telineellä asentaa tuolle seinälle.Toisella puolella asennus pitäisi onnistua oikeilla kiinnikkeillä, vaikka kyseessä gyproc-seinä. Kaiuttimet tulisivat pikkasen kuuntelualueen takapuolelle. Eli kaiuttien asennuskorkeus tulisi olemaan 2 m korkeudella lattiasta, eli kuuntelupaikasta about 1 metrin korkeammalla ja kuuntelupaikalle olisi lähemmästä kaiuttimesta noin 1,5 m matka ja toisesta ainakin tuplaten (kaiuttimesta suoraan korvaan). Onko näillä etäisyyksillä koko yritys tuhoon tuomittu vai onko mahdollisuudet järkevään lopputulokseen?

    Aktiivikaiuttimet ei oikein tule kyseseen, kun vahvistintehtaalla ei ole muistettu laittaa pre-out-lähtöä :)
     
  7. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Viitannet artikkelin havainnekuvaan surroundin asentamisesta selvästi ylös vs. korvan korkeudelle. Suoraan korvan korkeudelle toimii ja on periaatteessa se puristinen ratkaisu.. Joka toimii, jos käyttäjiä on yksi. Jos käyttäjiä on enemmän, naapurin pää tuppaa olemaan korvan ja kaiuttimen välissä. Ylös nostaminen ehkäisee tätä ongelmaa ja samalla kasvattaa etäisyyttä kaiuttimesta korvaan hieman. Eli ne on eri korkeudella kuvassa, kun on haluttu valottaa, mitä eroa asennuksilla on. En lähtisi asentamaan keskenään eri korkeuksille, koska sitten on jo melkoinen sekametelisoppa kasassa.

    Ei tuo korkeus vielä täysin mahdotonta ole jos vaan saat kallistettua ne kaiuttimet kohti kuuntelualuetta (kuten HM:n artikkelin kuvassa). Etäisyyden puolesta tuo 1,5m lienee vielä ihan toimiva, kunhan kaiutin on sellainen, että se toimii tuolla etäisyydellä. Toisaalta kaikkein suuntaavimpia kaiuttimia ei välttämättä kannata käyttää surroundeina, ettei äänikenttä muutu turhan pistemäiseksi. Jos toinen surroundi on tuplaetäisyydellä toiseen nähden, niin sinänsä tuon etäisyyseron saa kyllä kompensoitua minkä tahansa AV-vahvistimen säädöistä. Toinen asia sitten on, että miten erilaiselta ne kuulostavat ja onko tämä ongelma. Sen kertoo viime kädessä sinun korvasi. Toki voit demota tätä itsellesi puolittamalla tai tuplaamalla etäisyyden nykyisiin etukaiuttimiisi. Humppa soimaan ja sitten siirrät kuuntelupisteen puolet lähemmäksi (että pysyy rehellisenä, niin samalla pitäisi vielä kaventaa kuuntelukolmio samassa suhteessa ja suunnata kaiuttimet uuteen pisteeseen); miten paljon on eroa? Pääsääntöisesti mitä pienempi kauiutin, sitä pienempi suuntaavuus, noin karkeasti ja torvikaiuttimet ym. erikoisemmat ratkaisut poislukien.
     
  8. Tuppu_VSA

    Tuppu_VSA Guest Guest

    Liittynyt:
    29.02.2016
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Juuri tuota havainnekuvaa tarkoitin siinä artikkelissa. Kyllä sitä itsekkin oudoksuin, mutta ajattelin juurikin tuota havainnollistamista.
    Tarkoitus olisi suunnata kaiuttimet kuuntelupaikkaa kohti. Denonissa on tuo Audysseu tjsp ja sillä saa suurinpiirtein etäisyydet kohdalleen ja loppuilta menee läppäri/tabletti kädessä etäisyyksiä hienosäätän omaan makuun. Näin se meni etukaiuttimienkin kanssa.
     
  9. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Kaiuttimien etäisyyksien tarkistamiseen tarvitaan mittanauha, ei läppäriä. :)

    Subwooferin etäisyyden (eli vaiheen) asettaminen oikein sitten käytännössä vaatii vähintään desibelimittaria.
     
  10. JJtalo

    JJtalo Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2010
    Viestejä:
    161
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itellä on pieni tila (4,1mx2,9m) ja laitoin sivusurroundit aluks n 1,9m lattiasta. Ääni tuli aivan liian ylhäältä. Ohi ajava auto nousikin lentoon kun meni ohi, ja niinkin harmittomassa levyssä kuin sami hedberg alive tuli tunne että istuu lattialla kun yleisön yskimiset ja taputukset ym tuli yläviistosta. Kun siirsin koemielessä kaiuttimia 40cm alemmas muuttui koko äänikentän luonne kun sivu ja takakanavat tulivat lähemmäks pään korkeutta. On nyt just sillä korkeudella että samanpituisen istuessa vieressä näet elementin, jos siirtäisi alemmas alkaisi toisen pää blokkaan ääniä. Eli itse en ainakaan suosittele asentamaan surroundeja liian ylös, vaan just sille korkeudelle että sivukaiuttimen elementin näkee vierustoverin päänpäältä.
     
  11. Tuppu_VSA

    Tuppu_VSA Guest Guest

    Liittynyt:
    29.02.2016
    Viestejä:
    4
    Saadut tykkäykset:
    0
    Millaiset sivusurroundit sinulla on? Noista asennuspaikoista ja korkeuksista ja suuntauksista tuntuu jokaisella kirjoittajalla olevan oma näkemys (kokemusperäinen tai jotain muuta). Ennen kuin alkaa porailemaan reikiä seiniin, pitänee kyllä kokeilla kaiuttimia eri korkeuksilla. Minkälaisilla virityksillä olette laittaneet kaiuttimet eri korkeuksille testivaiheessa? Pari kaveria pitelemään kaiuttimia vai jonkin telineveiritys?
     
  12. JJtalo

    JJtalo Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2010
    Viestejä:
    161
    Saadut tykkäykset:
    1
    4kpl Monitor audio radius hd 180 ( sivu ja taka ). Ite ruuvasin ihan seinään kiinni, saahan nuo jäljet piiloon pakkelilla ja maalilla :)