Pari Kysymystä A/V perusasioista...

Keskustelu osiossa 'Aloittelija kysyy' , aloittajana Pekurides, 27.02.2016.

  1. Pekurides

    Pekurides Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.12.2015
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hola,
    Pari hommelia askarruttanut mieltä ja aivan selviä vastauksia ei oikein tahtonut löytyä niin josko täältä löytyisi tietoa,kiitos!
    Eli perus kotiteatterisetti kyseessä ja digitaaliset kytkennät niiden vaikutukset kiinnostaa.
    Kysymys: Olen ymmärtänyt että hdmi liitännällä av vahvistin hoitaa d/a muunnokset ja käytössä olevalla bluray soitin periaattessa voi olla budjettipeli tai highend peli ja kuva ja ääni ovat 100% samanlaiset?
    ja ohitetaanko hdmi lähdöllä soittimen omat muuntimet?
    entäs, sitten kun kuva heitetään suoraan tykkiin soittimelta ja ääni tupla hdmi:llä vahvistimeen niin tuleeko silloin laadukkaamman bluraysoittimen kuvanlaatu esiin?

    Äänenlaadusta, kannattaako käyttää hdmi+vahvistimen dac jos käytössä budjettiluokan blu-ray soitin sekä keskiluokan vahvistin vai panostaa kalliimpaan soittimeen (dmp-bdt570eg)erillisillä dac jne. ja viedä signaali analogisesti vahvistimeen?

    eli täällä Denon 3310 avr joka suht ok mutta joudun 3-d takia heittämään kuvan suoraan tykille ja haussa paras kuva isolle kankaalle kohtuuhintaan.
    Myös cd-levyjen kuuntelua ja ääneenlaatuun halua panostaa, pääkaiuttimet MA GS10 eli pitäisi se puoli olla ok kunnossa.
    Olen verrannut vanhaa pioneer cd-soitin bluray soittimiin ja en ole isoja eroja havainnut...
    Eli kummassa päässä on paremmat dac niin sitä kannattaisi käyttää?
    Tuo denon pitäisi olla suht ok niin audion puolesta ei vissiin kannata hommata kalliimpaa soitinta?
    Mutta kuvan kun joutuu viemään suoraan tykille niin onko kalliimmissa automaattisesti parempi kuva vai tuotetaanko sekin vasta tykillä(epson eh6100) jolloin ei merkitystä?

    kiitos, pekka.
     
  2. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Jos teet d-a muunnoksen vahvistimessa, tuskin on kovasti merkitystä mitä soitinta käytät.
    Mulla oli Cambridgen 752 bluraysoitin, olin näkevinäni kuvanlaadussa eroa vrt. LG markettisoittimeen. Kyllähän noissa voi olla eroa esim kohinanpoistossa ym prosessoinnissa. En jaksanut tutustua missä asetuksessa em. efektit olivat kokonaan pois päältä. Kaikki oli 0-asennossa.
     
    Pekurides tykkää tästä.
  3. vps358

    vps358 Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    11.02.2005
    Viestejä:
    4 758
    Saadut tykkäykset:
    483
    ^Jos kyse on toimivista soittimista siitä kalliimmasta soittimesta ei ole _askankaan hyötyä kuvanlaadullisesti.
    Bitti ei ole yhtään terävämpää, pehmeämpää tai runsaampaa tai sinisempää.
    Hyötyjä kalliimmasta soittimesta on vasta, jos siinä on jotakin sellaista sinulle oikeasti tarpeellista mitä halvemmassa ei ole. Samoin toimintojen vakaudessa tai yleisessä laadukkuudessa voi olla eroa.
    Ja mahdollisesti paremmissa antopiireissä, jotka jaksavat tuupata bitin pitemmälle kaapelille.
    Kuudenkympin kone antaa BD:llä tasan saman kuvan kuin kuudensadan kone, edellyttäen että kuvan "paskennuspiirit" on kytketty kalliimmasta pois. DVD-toistossa voikin sitten olla suuria eroja.
    Niin, ja 3D:tä ei halvemmista välttämättä löydy, samoin appsit voi olla runsaammat kalliimmassa.

    T: Vesku, omaa kuudenkympin Sampan, joka on aika toivoton äänellisesti dvd:tä soitettaessa, mutta siihen on muita keinoja.

    Edit: Saatat kuitenkin uskotella itsellesi huomaavasi jotain, perustellaksesi itsellesi käytetyn rahamäärän suuruuden, silloin kalliimmassa soittimessa on tietenkin parempi kuva!
     
    Viimeksi muokattu: 27.02.2016
    Pekurides tykkää tästä.
  4. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 759
    Saadut tykkäykset:
    325
    Äänen osalta:
    HDMI-lädön jitter voi olla suurehko, jolla voi teoriassa olla vaikutus äänenlaatuun. Käytännössä useimmiten ei, jos koskaan. Jitterin määrä voi kuitenkin vaihdella eri soitinten välillä.
    Suosittelen viemään äänen digitaalisesti vahvistimeen, koska silloin signaalitie pysyy mahdollisimman pitkään kyseisessä muodossa. Sulla kuitenkin lienee useampikin kaiutin ja subwoofer, ehkä huonekorjauskin päällä, jolloin digitaalista signaalinkäsittelyä on väkisinkin signaalitiellä. Jos vahvistimelle syöttää analogista signaalia ja haluaa jakosuodatusten yms. olevan käytössä, signaali digitoidaan vahvarin toimesta uudestaan.
    CD-soitin puolustaa olemassa oloaan lähinnä paremman käytettävyyden takia: blu-ray-soittimien näytöt ja toisto-ominaisuudet eivät yleensä pärjää vertailussa. Myös CD-soitin kannattaa kytkeä vahvistimeen digitaalisesti, jos kyseessä ei ole high-end-tason laite.

    Kuvan osalta:
    HDMI:llä kuvaa välitettäessä sitä lähettävä laite vain (tarvittaessa) dekodaa kuvan pakkauksen. Blu-rayt noudattavat tiettyjä asetuksia videokodekkien suhteen ja luultavasti standardikin määrää, että jokainen soitin osaa purkaa pakkauksen näillä asetuksilla virheettömästi (ts. yhtäläinen lopputulos). Kuvan DA-muunnoksesta vastaa näyttölaite (eli sulla tykki).
    Eroa kuvanlaadussa voi soitimmien välillä esiintyä skaalatessa (esim. DVD), lomituksen poistossa (esim 1080i/50hz -> 1080p/50hz) sekä videotiedostojen toistossa (esim. erilaisilla enkodaus-asetuksilla pakatut)
     
    Pekurides tykkää tästä.
  5. Pekurides

    Pekurides Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.12.2015
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    0
    ok, tattista.
    Minäkin olin huomaavinani eroja halvan sonyn 4200 ja vähän kalliimman panasonic dmp-bdt460 välillä varsinkin 3-d:tä toistettaessa ja siitä itselleni uskettelin että kyllä kalliimmissa on oltava parempi kuva tai vähemmän surkeat paskennuspiirit ainakin:)
    Nyt kovasti houkuttaisi tilatasaksasta astetta parempi panasonic dmp-bdt570eg mutta pitäisi perustella sitä kuvan ja äänenlaadun parantumisella.... ei millään halua uskoa että ei se välttämäti parane kuin omassa päässä... varsinkin kuin testeissä ja arvosteluissa asiantuntijat kertovat löytävänsä eroja!!!!
     
  6. pteittinen

    pteittinen 5K now, 6K later. Tukijoukot

    Liittynyt:
    30.04.2001
    Viestejä:
    6 492
    Saadut tykkäykset:
    178
    Siantuntijat ovat ihmisiä siinä kuin me kaikki muutkin, eivätkä hekään ole immuuneja "Tämä on niin kallis, että sen on pakko tuottaa parempaa kuvaa/ääntä" -ajattelulle. Itsesuggestion voima on valtaisa: jos joku tosissaan haluaa uskoa, että se viiden tonnin virtajohto yksistään sai aikaan merkittävää äänen paranemista, niin hän mielestään kuulee sen eron ihan selvästi.

    Blu-rayn kuvanlaadun suhteen asia on just niinkuin edellä todettiin: kun soittimessa tapahtuva kuvan prosessointi kytketään pois päältä, ei HDMI:stä lähtevässä kuvassa ole eroja.
     
  7. vemkki

    vemkki Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.09.2006
    Viestejä:
    3 978
    Saadut tykkäykset:
    339
    Kalliimmissa soittimissa voi olla enemmän erinäisiä älytoimintoja, joita sitten taas voi tietysti löytyä monesta muustakin laitteesta kotoa. Itse katson YLE Areenaa bluray-soittimen kautta.
     
  8. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Huomautettakoon, että kotimaisessa Hifimaailmassa ei nähdä eroja blu-ray -kuvan laadussa.

    Dvd-kuvan osalta kylläkin, kun käytetään bd-soittimen skaalausta - ja tällöin eroja onkin, koska skaalausta ei voi tehdä "oikein".

    Jos olet 3D-kuvassa nähnyt eroja kahden soittimen välillä, niin anna itsellesi litsari tai pari. Se 3D kun on näyttölaitteen heiniä, ei soittimen. ;) Soitin antaa vain datan ja näyttö luo joko aktiivi- tai passiivilaseille tarkoitetun 3D:n.

    Ja mulla on kaksi soitinta, Cambridgen 650BD ja Oppon 103D; yli tonnin pelejä molemmat ostopäivänään. En silti kuvittele kunmankaan antavan yhtään parempaa kuvaa kuin perussoittimen.
     
    Pekurides tykkää tästä.
  9. Pekurides

    Pekurides Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.12.2015
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    0
    okei, sitten jää jäljelle kuvan prosessointi onko siitä hyötyä kalliimmissa soittimissa bd-levyjä toistettaessa vai onko se kompromisseja eli jos saadaan terävämmän oloinen kuva niin samalla kuitenkin liike voi takuta tai jotain muuta häiriötä lisääntyä?
    Eli, mites oppo ym. käyttäjät käytättekö "kuvanpaskennus" ominaisuuksia?
    kovasti vakuuttavalta ainakin se qdeo vai mikä piiri se oli mainospuheissa tuntui kun onkyon vanhempaa thx hyväksyttyä sp809 lippulaivamallia harkitsin pelkästään kuvanlaatua ajatellen, pakkohan niistä jotain iloa pitäisi olla...?

    Ymmärrän kyllä sen että pelkkiä binäärikoodeja kaapeleissa kulkee ja ne ei muutu miksikään oli hintalappu mitä tahansa sekä itsesuggestion voimaa ei pidä aliarvioida kun kyseessä aistienvaraiset asiat,
    "psykoakustiikka" tuttua musiikkitouhuissa,esim. studio olosuhteissa pelkkä äänenpaineen tasonnousu saa musiikin kuulostamaan "täyteläisemmältä" vaikka mitään muuta ei ole tehtykään miksauksessa:)
     
  10. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Mulla on Oppossa Darbee päällä. Eipä tuota huomaa kuin demomoodissa, vaikutus on senverta hienovarainen.

    Hyvälaatuinen BD-kuva nyt vaan on lähtökohtaisesti sen verran hyvää, ettei sitä kauheasti kannata hieroa. Ja toisaalta joku lisäterävöitys ja muu aiheuttaa nopeasti enemmän ongelmia, kuin iloa. "Kohinanpoisto" varsinkin on tuntunut olevan sellainen ongelmageneraattori, jotta oksat pois.
     
    Pekurides tykkää tästä.
  11. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 759
    Saadut tykkäykset:
    325
    Itse en käyttäisi minkäänlaista kuvankäsittelyä 1080p/24hz-kuvaiselle blu-raylle. 1080i-matskulle lomituksen poiston laadukkuus on toki tärkeä asia. Monesti i-materiaaliin on kuitenkin "upotettu" progressiivinen videostream, minkä liki jokaisen blu-ray-soittimesta löytyvän videoprosessorin pitäisi huomata, ja minkä lomituksen poistoon ei tarvita sen kummempaa algoritmia.

    Jos katsot paljon alle 1920x1080-resoluutioista materiaalia, kannattaa prosessointiin ehkä panostaa. Samoin, jos omistat 4K-näyttölaitteen. Näissäkin tapauksissa kannattaa tarkistaa, huomaako eroa ennen kuin tekee k€-tason sijoituksen.
     
    Pekurides tykkää tästä.
  12. Pekurides

    Pekurides Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.12.2015
    Viestejä:
    18
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos, vastanneille.
    Pitänee sitten lähinnä käyttömukavuuteen ja nettiominaisuuksiin paneutua.
    Yst.terv.Pekka