Klipsch R-115 SW

Keskustelu osiossa 'Kaiuttimet ja subwooferit' , aloittajana Kalle76, 28.12.2015.

  1. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 737
    Saadut tykkäykset:
    321
    Yllättävää kylläkin, että tuoreemmat Yamahat tuntuvat löytävän subwooferin vaiheenkin (viiveen) varsin usein kohdalleen. Kokemusta on kahdesta mallista, CX-A500 ja RX-A1030. Toki viiveasetus on oikea YPAOn valitsemalle jakotaajuudelle ja sen kaiuttimille asettamille impulssifilttereille, että on ihan käyttäjän omalla vastuulla hakea vaihe uudestaan, jos jakotaajuutta muuttaa tai ottaa huonekorjauksen pois päältä. Kaiuttimien ja subwooferin vaiheet myös muuttuvat keskenään eri tavalla taajuuden vaihtuessa, että kompromissista on vaiheen asetuksen tapauksessa usein muutenkin kyse.
     
  2. Energy83

    Energy83 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.07.2010
    Viestejä:
    91
    Saadut tykkäykset:
    3
    Mulla on tällä hetkellä Klipsch antimodetettu suodin kokonaan LFE asennossa. Mikäli ymmärsin niin jengi ja mittaukset puoltaisi suodinta 80-120hz akselille. Pitäisköhän tuo omakin antimodettaa uudelleen suotimen ollessa 80 tai 120hz? Paremmalle soinnille ja vasteelle aineksia? Svs subbasia omistaneena suotimet on ollu aina ohitettuna ku av virva ollut käytössä. Onko siitä sitten haittaa jos subbanen on ajettu suotimen ollessa 80hz ja virvasta säädetty huonekorjauksen jälkeen subille se perinteinen 80hz manuaalisesti
     
  3. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 737
    Saadut tykkäykset:
    321
    Itse mittaisin jakosuodin LFE-asennossa. Mittauksen jälkeen jakosuodinta alemmas säädettäessä saa sitten alataajuuksille nousevan vasteen.

    Minkä suotimen ollessa 80 hz, vahvistimen vai subbarin? Ensimmäisellä ei väliä, jälkimmäisessä Anti-Mode yrittänee laskea alempia bassoja tiettyyn rajaan saakka jakosuotimen asennosta johtuen vaimentuneiden yläbassojen tasolle. Kokeilemalla, kuuntelemalla ja itse mittaamalla toki selviää, mikä tuottaa parhaan lopputuloksen.
     
  4. Energy83

    Energy83 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.07.2010
    Viestejä:
    91
    Saadut tykkäykset:
    3
    Joo eli siis tarkoitin tosiaan jos subin suotimen nupikan säätää 80hz ja ajelee moden uudelleen + huonekorjauksen. Korjauksen jälkeen säätää virvasta suotimen siihen 80hz. Nyt tosiaan subin suodin max/lfe modetettuna + huonekorjaus ja virvassa 80hz päällä niinku yleensä on tapana
     
  5. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Tavoitteena on suora vaste. Jos subbarin jakosuodin LFE-asennossa tähän pääsee, niin ei sitä kannata roplata.

    Nuo kehotukset käännellä sitä subwooferin omaa jakosuodinnuppia perustuvat sen mitattuun vaikutukseen (ei toimi lähellekään niinkuin pitäisi); miten sillä saisi vasteen kallisteltua vaakaan.
     
  6. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 737
    Saadut tykkäykset:
    321
    Ei välttämättä ole tavoiteltavaa suora vaste välillä 20-160 hz. Tilanteesta riippuen hieman alaspäin nouseva slope voi olla paikallaan (nimim. kokemusta on) ja siihen Anti-Mode ei ainakaan minun tietääkseni pysty. Onhan siellä ne alabassojen liftit, mutta aika rajut ja jyrkät ovat.
     
  7. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 182
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Onpas tullut vähän sairasteltua, niin ole jaksanut täällä käydä.
    Nyt on siis päässyt muutaman päivän kokeilemaan subia.
    Jätin nuo vahvistimen taajuussäädöt kokonaan pois. Ohjekirjan mukaan automaattinen säätö säätää myös nekin, mutta jostain syystä niitä säätöjä ei pääse ollenkaan näkemään, jos säätö on "automatic". Eil ei tiedä, miten se ne säätää. Joten pois otin.

    Toinen juttu on se, että vahvistimen automaattisäätö ei oikein tahdo saada otetta subbarista. Etäisyys menee ihan pieleen ja äänenvoimakkuus jää todella alas. Vanhalla subbarilla tuo toimi mielestäni oikein hyvin, joten en oikein ymmärrä, missä on vika nyt.

    Kolmas juttu on se, että huoneessa ei oikeastaan ole subbarille kuin yksi hyvä paikka ja siinä anti-moden ajon jälkeen kuuntelupaikalle saa ihan ok toiston, joka kuulostaa tasaiselta ja menee alas. Mutta muualla huonessa on sitten epämääräistä älämölöä paljon kovemmalla äänenpaineella. Eli vähän tuntuu siltä, että nykyinen sijoituspaikka on se paskin kuuntelupaikan kannalta. Pitää kokeilla vielä muita paikkoja subille, että jos niillä saisi muuta huonetta vähän hiljaisemmaksi. Se auttaisi myös naapureiden kannalta. Onko muuten väliä, mihin suuntaan subbari on? Ajattelin, että jos sitä voisi tuossa nykyisessä paikassa käännellä, jos sillä olisi vaikutusta. Muistaakseni tässä ketjussa joku mainitsi, että subin volume on puoli yhdeksän kohdassa ja äänenpainetta riittää. Minulla se on ollut klo 12-13, jotta kuuntelupaikalla subin kuulee ilman, että se on liian isolla. Voiko ero olla noin iso tuossa volumesäädössä ihan vain ison huoneen vuoksi? Jos antimoden säädön ajaa volumen ollessa klo 9:ssä, niin subin vieressä voi olla eikä se juuri puheääntä kovemmalla ole. Olen eri kaapeleitakin kokeillut, vaan sillä ei ole vaikutusta. Sinänsä tuo ei haittaa, kun klo 12-13 toimii hyvin ja lisävaraakin vielä on. Mietityttää vain tuollainen ero muihin verrattuna

    Tarvittaessa alas mennään ja paineella, joten tyytyväinen pitää subiin olla. 80 Hz on ollut jakotaajuus sekä vahvistimessa että subissa.

    Pitäisi vain se UMIK nyt hankkia, jotta voi säätää tarkasti volumen kohdalleen ja näkisin minkälainen taajuusvaste on anti-modella ja ilman. Toistaiseksi pitänee tyytyä etsimää subille parempaa paikkaa. Ongelmana on vähän se, että huoneessa ei ole käytännössä yhtään nurkkaa, vaan jokaisesta nurkasta on pääsy seuraavaan tilaan. Yksi nurkka on vaan L-mallinen sohva on siinä. Laittoi subin siis minne tahansa paitsi sohvan toisen päädyn viereen, niin se melkein on ympäröity ilmalla. Yhdellä seinällä on isot ikkunat ja siellä se on ruma. Toinen teoriassa vapaa seinä on toisella puolella huonetta, jolloin pitäisi hankkia se langaton systeemi tuohon. Sillä seinällä on kuitenkin tv-taso ja yksi kirjahylly, joille ei huoneessa muuta paikkaa ole. Joten ikävän vähän on vaihtoehtoja subin sijoittamiseksi.
     
  8. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 737
    Saadut tykkäykset:
    321
    Ilmeneekö tämä silloin, kun olet ensin ajanut Anti-Moden ja sitten vahvistimen korjauksen?
    Liian hiljaiseksi jääminen voisi viitata siihen, että mittauspaikalla on jossakin taajuudella voimakas korostus, jota tuo vahvistimen korjain toki yrittää kompensoida vaimentamalla tasoa. DSP signaaliketjulla voi myös sekoittaa tuota viiveen asettamista.

    Ei ole, bassotaajuudet ovat ympärisäteileviä.

    Lisää tasoa saat käyttämällä subbarin päässä Y-haaroitinta (Anti-Modelta tulevaan kaapeliin kiinni ja subbarin päässä molempiin RCA-sisääntuloihin). Ehkä jollakin muulla Anti-Moden ja kys. subbarin omistaneella on näin ollutkin. Muistaako joku oliko vanhemmissa Anti-Modeissa vieläpä selvästi voimakkaammalla tuo mittaussignaali?
     
  9. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 182
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Anti-moden kanssa. En ole ilman sitä edes hoksannut tuota kokeilla. Tosiaan tuo antimode itsessään aiheuttaa pientä viivettä, jonka vahvistin sitten ottaa tietenkin huomioon. Oli tarkoitus kokeilla tuolla Radioshackilla 100->10 hz viiden hertsin askelissa taajuusvasteen mittaamista. Tai lähinnä vain olisin halunnut nähdä, että onko alle 50 Hz taajuuksilla vaimentumaa tai korostusta. Tietenkin patteri oli loppunut, joten tein mittaukset kännykällä, mikä ei todellakaan ole kovin tarkka. Voisihan tuosta vaikka käppyrän piirtää. Selkeästi tuon mukaan on subi vähän liian isolla. Mutta mielenkiintoisinta on että 65 hertsin kohdalla on 10-20 dB:n vaimentuma verrattuna ylä- ja alapuolille. Ja sen myös kuulee.

    Sinänsä tuo volumenapin kohta ei haittaa, koska varaa on vielä laittaa paljooon isommalle. Mietin vain tuota eroa.
     
  10. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 737
    Saadut tykkäykset:
    321
    Eli olet ajanut vahvistimen korjauksen ainakin tältä osin aivan oikein. Ei ole syytä kokeilla ilman Anti-Modea (ja sitten vasta ajaa AM).

    Kerrostalossa jyrkkiä piikkimäisiä vaimentumia ilmenee lähes poikkeuksetta yhden subbarin kanssa. Yhdellä subbarilla paras paikka voikin olla kauempana seinistä.
     
  11. Energy83

    Energy83 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.07.2010
    Viestejä:
    91
    Saadut tykkäykset:
    3
    Mulla on tällä hetkellä klipschistä kuuntelupaikalle matkaa noin 4,5 metriä. Antimoden ajoin subin suotimen ollessa max/lfe asennossa gainin ollessa klo 9.30 ja painetta tuli taloon ajon yhteydessä niin että seinät alko ottamaan mukavasti resonointia.

    Antimoden ajon jälkeen av vahvistimen audyssey huonekorjaus, Säädin gainin tässä yhteydessä noin. klo 10 kohdalle jossa se on nytkin.
    Av vahvistin antoi tällöin lukemat subille -10.5db jonka nostin -4db tasolle eli jäi varaa nostaa debboja virvasta tarvittaessa. Painetta tolla 6deban nostolla jo välillä liikaakin, riippuu leffasta ja musasta. Eli 3-6debbaa pidän kuumana.

    Mullakin oli marantzin audysseyn kanssa pientä hakemista ton gainin kanssa jotta sen sai halutulle tasolle, esim. ku gain nappulaa pyöräytti vaan millin kaksi niin debat muuttu korjauksen yhteydessä huomattavasti, eli piti hakea tarkasti se gain säätö. Eli tuntuu tossa omassa olevan aika herkkä toi gain säätö

    Jos nostan klipschistä yhtään klo 10ntä enempää gainia niin vahvistin ajaa subille aina -12db lukemia 4,5metrin päähän eli on liian kovalla ja tippuu pois korjauksesta. Joskin huomasin silloin että klo 10-12 gainin säädöillä oli todella iso vaikutus äänenpaineeseen tässä mun olkkarissa. Klo12 asennossa subi tykittää jo tauluja seiniltä. Eli ainakin omassa yksilössä gain asennot 10-12 toimii subbanen jo huolella.

    Omassa kämpässä antimode paransi huomattavasti klipschin sointia kuuntelupaikalle, vasteesta tuli suorempi ja paljon potkivampi.
     
    Viimeksi muokattu: 03.02.2016
  12. nepa

    nepa Alakerran HFR CIH -mies. Tukijoukot

    Liittynyt:
    17.10.2001
    Viestejä:
    9 182
    Saadut tykkäykset:
    1 325
    Pitää tänään yrittää testata sellaista, että kun omassa huoneessa tuossa taajuusvasteessa on kuoppa 65 hertsin kohdalla ja toisaalta Klipsch korostaa suunnilleen sitä kohtaa jakotaajuuden LFE-asennossa, niin voisivatkohan nuo kenties mennä yhteen siten, että vasteesta saisi suoremmam. Nyt jakotaajuus on ollut se 80 Hz.
     
  13. nugent

    nugent Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.10.2008
    Viestejä:
    933
    Saadut tykkäykset:
    191
    Suosittelen kyllä ohittamaan sen subbarin oman jakosuotimen. Muutenhan se ei toista leffoilla ollenkaan yli 80Hz taajuuksia sieltä .1-kanavasta.
    Niitä sieltä kumminkin tulee eikä vahvistin niitä uudelleen ohjaa pääkaiuttimiin. Ero on ainakin itsellä selkeästi havaittava. Musiikilla ei niin suurta eroa.
    Ja jos mahdollista niin resetoi subbarin toistokäyrä alimmilta taajuuksilta suoraksi vahvarista jos kerran Anti-Mode on jo säätänyt sen valmiiksi. Yamahan vahvarilla ainakin olen päässyt tällä tavalla huomattavasti parempaan tulokseen kuin antamalla vahvarin vielä erikseen sotkea sitä subbarin toistoa.
     
  14. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Tuo pitäisi paikkansa, jos Klipschin jakotaajuus todella pudottaisi vasteen jakotaajuuden nupin väittämältä taajuudelta, mutta kun näin ei tapahdu. Vaste alkaa laskea joka tapauksessa 80-90hz tuntumasta - vaikka jakosuodin olisi kokonaan ohitettu - ja jakosuodin käytännössä vaikuttaa vasteen muotoon vain 20-80hz välillä.
     
  15. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 737
    Saadut tykkäykset:
    321
    Pystysuorasti vaimentavaa jakosuodinta ei ole. Poikkeuksetta subwooferien omat ovat 12-24 dB/oktaavi slope, jolloin valitun jakotaajuuden yläpuolisiakin taajuuksia toistuu, toki ylöspäin siirryttäessä koko ajan vaimeammin.
     
    Viimeksi muokattu: 05.02.2016
  16. nugent

    nugent Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.10.2008
    Viestejä:
    933
    Saadut tykkäykset:
    191
    Pitää paikkansa. Tuli ehkä hieman epätarkasti tuo ilmaistua. Mutta jos vahvaristakin on jako samassa kohdassa, on suodatus huomattavasti jyrkempi ja eron kuulee selvästi jopa meikäläisen puukorvilla.
     
  17. Energy83

    Energy83 Uusi jäsen

    Liittynyt:
    18.07.2010
    Viestejä:
    91
    Saadut tykkäykset:
    3
    Itsekin viittasin aikaisemmin tohon samaan eli jos subista suodin on 80hz, korjaukset ajettu ja käsin virvasta säädetty 80hz niin jyrkkää on...
     
  18. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 737
    Saadut tykkäykset:
    321
    Vahvistimen alipäästösuodin ei kuitenkaan välttämättä vaikuta LFE-kanavaan, jossa Dolbyn määritelmän mukaan voi olla 120 hz saakka materiaalia. Tätä ei kuitenkaan kaiketi ole pakko noudattaa ainakaan muissa formaateissa (DTS, PCM...). Jos subwooferin taajuusvaste on ~suora 20-120 hz ja subbari nurkassa, voi elokuvilla esiintyä bassotaajuuksien paikallistumista. Tällöin Anti-Modea käyttävän ainoa vaihtoehto on subwooferin omalla jakosuotimella yläbassojen vaimentaminen.
     
    Viimeksi muokattu: 06.02.2016
  19. sattanen

    sattanen Guest Guest

    Liittynyt:
    19.08.2007
    Viestejä:
    86
    Saadut tykkäykset:
    2
    Arvon raatilaiset. On vierähtänyt useampi vuosi edellisestä viestistäni. Olen päivittänyt vanhan Harman KArdonin 225 vahvarin Yamahan RX-V579 malliin noin kk sitten. Pääkailottimet on myös vaihtuneet Cantonin Ergo 695DC:n. Sain kailottimet halvalla kun paikallinen HiFi-liike päätti muuttaa (Wiesbadenissa) ja niillä oli varaston tyhjennys. Parihinta oli 798€, viiminen pari. Kun olin ilmoittanut henkilökunnalle että otan noi, perääni tuli jo seuraava asiakas joka olisi myös ne halunnut ottaa kun olivat kuulemma poikkeuksellisen edukkaat.
    Kytkin tuon Yamahan bi-amp tilassa kailottimiin. Kailottimet soivat upeasti musiikkia kuunnellessa ja älämölöä lähtee riittävästi tuolla Yömahalla. Elämyskuviin kuitenkin kaipailisin jyrinöitä ja nyt tätä threadia lueskellessani olen päätynyt tämän Klipschn tilata.
    Kovasti olen hämmentynyt kaiken maailman LFE/MAX/phase jupinoista tässä ketjussa.
    Antimodea monet kehuvat täällä. TOistaiseksi en mokomaa tilannut.
    Meneeköhän tämä nyt ihan oikein:
    1.Tuikkaat subbarin LFE outtiin vahvarin persiissä. (Siellä on 2 kpl niitä)
    2.Väännät subbarin suotimen maksimiin (Siis korkeimmalle mahdollisielle taajuudelle)
    3.Volume subbarin persiistä 50%
    4.Etukailottimet Largeksi, niin ne on jo nyt. Sillä onhan nuo aika isot.
    5.Kärrätään yapo mikrohvooni kuuntelupaikalle ja annetaan Yömahan hoitaa säätö
    6.Nautitaan musiikista
    Desibelimittari mulla on, pitääkö minun vielä erikseen säätää vaihetta vai osaako tuo yömaha sen säätää jo kohdilleen?
    Jos ei niin:
    1.Ajetaan 80Hz siniaaltoa ensin pääkailottimiin ja mitataan äänenpaine
    2.sitten ajetaan samaa siniaaltoa pelkkään subbariin ja säädetään niin että äänenpaine on sama kuin edellisessä kohdassa
    3.Ajetaan samaa siniaaltoa pääkailottimiin ja subbariin ja säädetään vaihetta kunnes äänenpaine on kuuntelupaikalla voimakkaimmillaan

    Aiempien viestien perusteella luulen että olen ymmärtänyt kaiken oikein. Vai olenko?
     
  20. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Jos kuulostaa hyvältä niin miksi säätää ja antimode :)
    Kaippa tuo on aika huonekohtaistakin tarvitaanko huonekorjausta lainkaan.