Uuden talon suunnittelu ja kotiteatteri

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana Fazed, 01.10.2014.

  1. krauta

    krauta Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.11.2002
    Viestejä:
    254
    Saadut tykkäykset:
    6
    Kyllä lattialämmityksen päälle voi rakentaa kelluvan lattian. Pitää vain varoa ettei liikaa lämpöeristä lattialämmityksen päältä, ettei lämpövastukset pala poikki, jos lämmitys sähkökaapelilla. Esim. lankkulattian voi laittaa päälle kelluvaksi.
     
  2. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Eli jotain voi kelluttaa tuossa. Tätä en tiennytkään.
    Äänieristyksen vaatima kellutettava lattia tarkoittaisi kuitenkin ilmatiivistä ja minimissään varmaan ainakin sen 26 mm paksua ja painavaa rakennetta (Tämä siis seinissä monesti käytetyn tuplakipsilevyrakenteen perusteella tehtyä mutuilua*). Massiivisempi rakenne olisi varmaan vielä toimivampi. Pystyisikö tällaisen tekemään betoninkin sisässä olevan lattialämmityksen päälle? Esimerkiksi 13 mm kipsilevy alla ja 22 mm lattialastulevy päällä?




    *Jalkojen alla pelkkä tuplakipsilevy ei tietenkään olisi kestävä ratkaisu...
     
  3. krauta

    krauta Uusi jäsen

    Liittynyt:
    26.11.2002
    Viestejä:
    254
    Saadut tykkäykset:
    6
    Kyllä voi laittaa kipsi- ja lastulevyä lattialämmityksen päälle, niiden lämmöneristävyydet on kuitenkin aika huonoja. Onko siellä betonin sisällä sähkökaapeli vai vesiputki? Ja millainen pintamateriaali lattiaan tulisi?
    Voi myös laittaa esim. kipsilevyn tai kaksikin, ja päälle lankkulattia, kunhan ei laita kaikkein paksuinta lankkua. Lankut voi ruuvata naaraspontista lankun läpi edelliseen lankkuun kiinni, näin ei vaadi aluspuuta ja rakenteesta tulee kelluva.
    Vai tulisiko parempi rakenne äänieristyksen kannalta, jos materiaali vaihtuisi useamman kerran? Tyyliin betonin päälle kipsilevy--askelvaimennus--lastulevy/vaneri/kovalevy--askelvaimennus--pintamateriaali matto/laminaatti/lankku tms.
     
  4. Fazed

    Fazed Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.09.2014
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    2
    Hei,

    Kiitoksia mahtavista vastauksista ja pohdinnoista, tämä on avannut jo aika lailla näkymiä ja tuonut ajatuksia jatkon suhteen! Harkintaan täytyy ottaa kyllä
    akustisen suunnittelijan käyttökin, kommenteista päätellen perin hyödyllistä.

    Viimein käytettävissä myös pohjakuva (pohjapiirrosluonnos) tilasta, eli kuvassa "Askarteluh/pelihuone" -tekstillä merkitty tila. Suunniteltua
    pituutta 6.7m ja leveyttä 3.9m. Ulkoseinät betonia, betonia myös huoneen toisella pitkällä sivulla oleva viivoitettu seinä. Viivapiirrettyä ovea
    kuvan alalaidassa ei tarvitse tehdä, oli arkkitehdin "optio". Huonekorkeutta on tulossa 2.7m kattona toimivaan ontelolaattaan. Ei yhtään ikkunaa.

    Kenties positiivisena seikkana "takaseinä", eli kotiteatterin ja varaston erottava seinä ei ole betonia vaan tehdään kotiteatterin rakennuksen yhteydessä,
    ja vaimon kanssa käytävällä väännöllä saattaa muutama kymmenen senttiä lisätilaa vielä irrota :) Eli pituutta voi tarpeen mukaan hieman säätää kunhan
    päättää millaisia penkkejä olisi tulossa.

    katso liitettä Kotiteatteri pohja.jpg

    Rakennuslupa on menossa näillä luonnoksilla hakuun, joten tässä vaiheessa olen erityisesti halunnut varmistaa, ettei tule tehtyä mitään
    peruuttamattomia virheitä jatkon kannalta. Pitkälti kotiteatterin johdosta (kellarissa on tosin myös työhuone, vierashuone, sauna ja pesuhuone yms.)
    ajatuksena olisi nyt laittaa kellariin oma IV-kone, jotta voidaan varmistaa riittävä ilmanvaihto.

    Lattialämmityksestä on tulossa vesikiertoinen, oikein hyvä tietää, ettei tämä vielä tee kelluvaa lattiaa täysin mahdottomaksi. Arttu78:n nykyisessä
    projektissa ei lattian erityistä äänieristystä ole lainkaan, eikä ilmeisesti katossakaan mitään erityisen radikaalia, onkin mielenkiintoista kuulla kokemuksia
    siitä (ehtinee täyteen käyttöön ennen kuin itse ryhdyn rakennuspuuhiin).

    Luonnollisesti projektistani tulee raporttia kuvien kera kunhan lähtee käyntiin, mutta siihen mennee vielä 6-8kk. Laitteita saatan ryhtyä metsästämään
    jo ennen sitä, jos vaikka käytettynä sattuisi vastaan jotain mielenkiintoista. Tuo Arttu78:n myyttinen etuseinän kaiutinpatteri vaikuttaa mielenkiintoiselta,
    minkä verran moinen kalusto suunnilleen kustantaa?

    - jani
     
  5. Fazed

    Fazed Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.09.2014
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    2
    Kas niin, tämäkin projekti alkaa Helsingin rakennusvalvonnan käsittämättömän ja turhan säätämisen viivästyttämänä päästä toteutusvaiheeseen, tarkoitus on päästä talon kohdalla sisätöihin noin kuukauden kuluttua.

    Kellarin lattialämmityksen asennus ja pintavalu suoritetaan tuolloin, tämän toimenpiteen jälkeen päästään kiinni kattoon, seiniin, oviin ja sähköihin.

    Kellariin ei tullutkaan erillistä IV-konetta, ei kuulemma ollut tarvetta. Ilmanvaihdon pitäisi riittää (asentajat naureskelivat, että varmasti riittää ilma kun putkia laittoivat), mutta äänenvaimentimia on vain yksi tulossa ja lähdössä, suunnittelin lisääväni vielä ainakin toiset kunhan ensin pääsen hieman testailemaan äänen kuuluvuutta.

    Kävin hakemassa jyväskyläläiseltä palstalaiselta 36 levyä Parocin hygiene akulevyjä, joilla luulisi saavan akustiikkaan toimivuutta, tietysti muiden ratkaisujen ohella.

    Muutama kuva tulevasta teatteri- ja pelitilasta. Puupölkit ovat tallessa rungon rakennuksesta (hongan painumatonta laminaattihirttä) tulevaa käyttöä varten. Noita on niin paljon muualla (tuossa vain pari vaivaista), että melkein voisi leikkimökin rakentaa jos ei keksi teatterissa mitään. Toimisikohan massiivipuu bassoansana?

    uploadfromtaptalk1452071280390.jpg

    uploadfromtaptalk1452071308602.jpg

    Pahoittelen surkeahkoja kännykuvia, lapset tuhosivat normaalin puhelimen ja nyt joku kehno samsung käytössä. Koko tila ei ole kotiteatteria vaan hirret makaavat nyt osittain perälle tulevassa varastotilassa. Teatterille jää n. 6.9x4.1 metrin tila ennen lisärakenteita, 400mm Lammi-harkkoa kaksi ulkoseinää, 200mm Lammi-harkkoa ovellinen sisäseinä ja teatterin-varaston väliseinä on tarkoitus tehdä 100mm Lammin sisäseinäharkosta. Ja sitten äänieristää/akustoida.

    Laittelen enemmän kuvia (ja kysymyksiä :) kunhan homma pääsee sisätöiden kohdalla vauhtiin.

    - jani
     
  6. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
    Massiiviset seinät on hyvät äänieristyksen kannalta. Samalla ne pitävät bassot sisälle, eli kuminaa ja moodeja on tiedossa. Suosittelen satsaamaan bassopään vaimennukseen. Keskiäänet ja diskantit hoituu helposti tavallisilla akustointipaneeleilla, mutta basso on haastavin vaimentaa ja vaatii pinta-alaa ja tilavuutta.
     
  7. Fazed

    Fazed Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.09.2014
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    2
    Mitähän tuohon basson vaimennukseen lähtisi miettimään? Olen täältä ketjuja lueskellut ja isoverin kouruihin ynnä muihin tutustunut, mutta pahasti vierastan noita villoja. Tavoitteena on muutenkin mahdollisimman hyvä sisäilma, talon yläkerrokset ovat paksua hirttä ilman lisäeristeitä ja kaikki käytetty sisärakennusmateriaali M1:stä ja pölyämätöntä. Harmittaisi sijoittaa sinne joukkoon villaa...

    Kovin paljon ei tunnu ihmisillä olevan basson vaimentamisessa käytössä esim. korkeita ja paksuja pötköjä täynnä tyynyjä tai esimerkiksi raskasta vaahtomuovia, onko se vain yksinkertaisesti täysin villalle häviävä ratkaisu?
     
  8. JJtalo

    JJtalo Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2010
    Viestejä:
    161
    Saadut tykkäykset:
    1
    Katoin tuota pohjapiirrustusta.. olisiko ollut mahdollista kääntää rappusten kulku toiselle puolelle ja siitä vierestä käynti arkistoon..? Eipä tolla muuta väliä, saisi vaan oven teatterin perältä pois. Vai onko tarkotus tätä tilaa käyttää laiteräkille, tykille ym ?
    Laita ihmeessä kuvia lisää sitämukaa kun jotain tapahtuu. Näitä on mukava seurata miten tilat kehittyy ja valmistuu.
     
  9. Fazed

    Fazed Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.09.2014
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    2
    Mietin kyllä sitä portaiden kulkua, mutta käännettynäkin toimisivat hölmösti tuossa, ovi aukeaisi suoraan portaita laskeutuvan naamalle. Ajattelin nyt siis vetää akustoinnit tuohon oveenkin ja tehdä sen äänieristysovella sopivalla ilmakanavalla.

    Äänen kulkeutuminen varastoon ei haittaa mitään, mutta kun sinne tulee mm. palvelinräkki, ajattelin estää melua teatterin puolella. Sinällään toki kalusto on mahdollisimman hiljaista, mutta jo pelkät kytkimet pitävät jonkin verran meteliä.

    Pohdin kyllä tykin sijoittamista varaston puolelle, ainakin tykin äänen puolesta hyödyttäisi. Mutta riittävätkö tykkien säätövarat ja kirkkaus 7 metrin etäisyydelle...
     
  10. JJtalo

    JJtalo Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2010
    Viestejä:
    161
    Saadut tykkäykset:
    1
    Ajattelin nuo rappuset niin että jos kulku ylös olisi oikealta puolelta, ja vasemmalta mentäisiin "rappujen ali" tuonne arkistoon, jos siihen jäisi tilaa korkeuden puolesta. Ja ovi voisi olla vasenkätinen niin aukeis seinää vasten. Mutta tämän toteutus jo aika työlästä :)
    Kankaan taakse on hyvä piilottaa akustointia ja bassoansoja, jättää vaikka metrin tilaa kankaan taakse kaiuttimille ym. Tällöin heittoetäisyys jäisi noin 6 metriin (tosin en tiiä mikä tykki tulossa?)..
    Ja varmasti nuo akustoinnit onnistuu ilman villan käyttöä, evonahan on suosittua eikä pölise.
    Betonipunkkerissa nuo matalien taajuuksien ongelmat korostuvat ja niiden hoitelu vaatii jonkin verran tilaa.
     
  11. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
    Ewonan polyesterikuitu on allergiaturvallista. Se toimii bassoilla. Suosit
    Tuossa on aiheeseen liittyvä juttusarja. http://www.hifiharrastajat.org/foor...ä-osa-1-Ongelman-havaitseminen-ja-vaihtoehdot
     
  12. Fazed

    Fazed Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.09.2014
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    2
    Täällä tapahtuu hidasta etenemistä (lähinnä, koska koko taloa rakennetaan, joten vielä ei ole mahdollista keskittyä kotiteatteriin :)

    Edellisten kommenttien innoittamana päädyimme lopulta laittamaan Ewonat kahden ylemmän kerroksen väliseiniin ja kattoon (perusvillan sijaan), ja operaation tuloksena sopivia hukkapaloja löytyy helposti joka nurkkaan sijoitettavaan miehenkorkuiseen 30/40-senttiseen bassovaimentimeen. Tämän lisäksi n. 50kpl 600x1200 pölyämättömiä akustolevyjä (Ecophon + Paroc) - eiköhän niillä pärjänne alkuun.

    Tuleva kotiteatterihuone on nyt rapattu ja kotiteatterin ja varaston erottava seinä on tehty. Sinällään tila olisi siis valmis äänieristyksen ja akustoinnin aloittamista varten. Tarkoitushan ei tosin ole äänieristää kuin ovi ja mahdollisesti katto - seinät ovat sen verran jykeviä ja ilmatiiviitä jo valmiiksi. Katto on ontelolaattaa, jonka oletan kuljettavan jonkin verran ääntä. Onhan sen päälläyläpuolella kyllä vielä 5cm lattiavalu ja laatat, joten täytyy vielä selvittää.

    Kuvat kummastakin päästä huonetta:

    [​IMG]

    [​IMG]

    Äsken paikalla käydessäni mietin tämän kohdan tulevia järjestelyjä:

    [​IMG]

    Ilmanvaihdon tulot (2kpl isoja) ovat teatterihuoneessa (näkyvät itse tilan kuvissa), jossa kuitenkin on vain yksi poisto, kaksi muuta ovat varastossa. Varaston yhteen nurkkaan (ja suoraan toiseen poistoon kiinni) tulee IT-räkki, muutama kytkin, jokunen räkkipalvelin ja kameravalvonnan kameroille sähkön tarjoava PoE-kytkin.

    Koska valmiina löytyvä PoE-kytkin on yrityskäyttöön tarkoitettu HP:n laite, se pitää melkoista meteliä. Mietinkin, saanko millään äänieristettyä teatterin ja varaston välistä oviaukkoa riittävästi, kun kuitenkin ilman pitäisi kulkea. Jos en, joutunen hankkimaan vähemmän äänekästä PoE-kalustoa...

    - jani
     
  13. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    No niin. Hienoa, että olet päässyt aloittamaan.

    Pari random ajatusta äänieristykseen liittyen.

    Käsitykseni mukaan et saa äänieristettyä teatterin ja varaston välistä oviaukkoa riittävästi, jos ilman pitäisi kulkea, ja jonka takia käytät oven alta hengittävää tavallista väliovea. Tämän tyyppinen tilanne ratkaistaisiin mielestäni vähemmän äänekkäällä PoE-kalustolla.

    Toinen vaihtoehto olisi se, että jatkat tulokanavaa varastoon asti, tiivistät varaston ja teatterihuoneen välisen seinän sekä laitat varaston ja teatterihuoneen väliin äänieristysoven. Ehkä vielä äänenvaimennin varaston puolelle seinää. Varastoon voisi tämän jälkeen varmaan tuoda vähän kaikenlaista laitteistoa ilman suurempaa ongelmaa.

    Samalla voisit harkita tuloilmakanavan lyhentämistä niin, että äänenvaimennin olisi harkkoseinässä kiinni samalla tapaa kuin poistokanavan kohdalla. Toisaalta. Minä en tiedä onko tuolla minkämoinen vaikutus, mutta nythän vaimentimen ja seinän välissä on kymmenien senttien pätkä ääntä keräävää ohutta putkea. Koko kanavan kotelointi olisi toki vielä parempi ratkaisu. Elastinen kiinnitys rakenteisiin voisi olla sekin paikallaan, jos päädyt huone huoneessa -ratkaisuun.

    Omasta tilastani kantautuu tällä hetkellä eniten ääniä ilmeisesti rakenteita pitkin suoraan yläpuolella olevaan makuuhuoneeseen. Tämän välttämiseksi pitäisi todennäköisesti irrottaa katon lisäksi myös sivuseinät (ja varmaan sitten myös lattia) joustavasti kivirakenteista...


    Noilla vaimennusmateriaaleilla saa varmasti oikein sijoitettuna vaikutettua akustiikkaan jo melkoisesti. Bassovaimennuksesta kannattaa ottaa ammattilaiselta kommenttia, kun se on kuitenkin näin massiivien rakenteiden ympäröimässä tilassa se isoin ongelma.
     
  14. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
  15. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Tuo voisi tosiaan olla hyvä ratkaisu. Eräs kaverini laitatti ammattirakentajalla pason ja toimii kuulemma hyvin. Rakentaja oli sanonut, että asennus oli vaikea.
     
  16. Fazed

    Fazed Uusi jäsen

    Liittynyt:
    28.09.2014
    Viestejä:
    39
    Saadut tykkäykset:
    2
    Hauskasti, Arttu, kiinnitit heti huomiota samaan asiaan, jota itsekin olen tiiraillut, eli tuohon paljaaseen IV-putken osuuteen seinän vieressä. En ylipäätään osaa sanoa, miksi ihmeessä asentaja teki tuon turhanpäiväisen mutkan.

    Ajattelin, että ratkaisuun vaadittavan työmäärän sijoittaisin koteloimalla tuon lyhyen osuuden Ewonan sisälle ja laittamalla toiselle puolelle seinää äänenvaimentimen suoraan seinään kiinni. Mahdollisesti suurin saavutettavissa oleva hyöty...

    Varaston kohdalla kallistunen PoE -kaluston vaihtoon, mutta siltikin houkuttaisi tuon virtaussäleikön käyttö, varastoon on tulossa kuitenkin myös jääkaappi-pakastin yms. hieman ääntä pitävää laitetta.

    En ihan vielä kuvasta ymmärtänyt, paljonko tuo säleikkö tarvitsee lisätilaa karmin päälle - mutta eiköhän tuo selviä.

    - jani
     
  17. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    En tiedä varmaksi, mutta saattaa olla ok ratkaisu. Jos päädyt tähän, niin kotelon ja lvi-putken, skä kotelon ja seinän, tiivistämiseen ja liimaamisen voisi Sikaflex -11FC+ olla varsin sopiva valinta. Tarttuu mm puuhun ja metalliin sekä pysyy elastisena pitkään. Kallistahan se kyllä on...