Hirsitaloteatteri

Keskustelu osiossa 'Kodin suunnittelunurkka' , aloittajana matti lammikko, 04.11.2015.

  1. matti lammikko

    matti lammikko Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    397
    Saadut tykkäykset:
    3
    Olemme rakentamassa yksikerroksista hirsitaloa. Sinne on alusta saakka ollut tulossa oma huone musiikille ja elokuville. Oma puolivahingossa lausuttu arka toive on vaimon hyväksymänä toteutumassa. Monen suunnitteluaikaisen mutkan jälkeen talossa on nyt huone, jota pitäisi alkaa suunnitella tarkemmin. Seinät on pystyssä ja lattiavalut alkamassa pikapuoliin.

    Huoneen mitat ovat (l) 4150mm* (p) 5560mm* (k) 2940mm. Korkeus sallii alaslaskua 200 - 250 mm, jos akustointi vaatii. Hirren paksuus on huoneen joka seinässä 270mm. Toimii varmaankin äänieristyksenä, mutta basson tasoille ne voivat olla haaste. Huoneessa olevan ikkunan voi akustointivaiheessa peittää, ongelma tulee oven kanssa (mahtuuko aukeamaan akustoidussa huoneessa). Huone toisen sisällä- ajatusta on mietitty, mutta jätetty aikanaan pois. Sisäkattoon on näillä näkymin tulossa päällekkäin kaksi kerrosta EK-gyprocia, joiden väliin green glue- liima. Lattia ilmeisesti samaa betonilaattaa muun talon kanssa. Samoin huoneen sähköjä ja ilmanvaihtoa on yritetty suunnitella teatterin vaatimukset mielessä, mutta en ole aivan varma, ymmärsivätkö suunnittelijat, mitä tässä haetaan.

    Olen ikäni harrastanut kaksikanavakuuntelua, jota aion tässä pitää myös esillä. Muu perhe haluaa katsella elokuvia, joten siksi teatteri. Olen tähän asti suunnitellut 7.1-konfiguraatiota. Auroa tai Atmosta en ole koskaan kuullut, joten en tiedä menetänkö jotain, jos ne jäävät pois.

    Tässä vaiheessa kaiuttimiksi on suunniteltu Geneleciä, mutta olen avoin muillekin vaihtoehdoilla. Lisäksi subwoofer, josta ei ole vielä päätöstä.

    Olisin kiitollinen avusta ja vinkeistä erityisesti akustoinnin suhteen. Mitä on odotettavissa bassojen suhteen näin paksuseinäisessä huoneessa? Tästä tulee ensimmäinen näin iso hankkeeni, joten yritystä ja erehdystä on varmaankin luvassa.
     
  2. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Hieno projekti, huonekin iso!
     
  3. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Pitää muistaa, että akustointi ja äänieristys ovat kaksi eri asiaa. Ensimmäisen tavoitteena on estää äänen kulkeutuminen pois tilasta ja jälkimmäisen muuttaa äänen käyttäytymistä itse tilassa.

    Itse tein ensin äänieristyksen ja saavutettu tulos oli erinomainen. Alimpia bassoja lukuunottamassa äänieristystaso ylitti rakennusmääräysten mukaisen kahden eri huoneiston välisen vaatimustason yli 15 desibeliä - oman kämpän sisällä.

    Ja tuossa vaiheessa kuuntelutilan akustointi oli täysin tekemättä ja kaikki pinnat ovea ja ikkunaa lukuunottamatta paljasta kipsilevyä. "Akustiikka" oli verrattavissa kalustamattomaan kylpyhuoneeseen.

    Tuo puupinta päästää bassojakin huomattavan hyvin läpi. Äänieristyksen kannalta tämä on tietysti huono asia, mutta akustiikan kannalta erittäin hyvä. Kun seinä päästää läpi, se ei heijasta takaisin, jolloin akustiikka on heti kättelyssä parempi, kuin "kovaseinäisessä tilassa". Jos teet tilasta äärimmäisen eristävän, myös akustointiurakka on sitä suurempi. Ja tietty päinvastoin; jos tila ei eristä mitään (seinät on kirjaimellisesti paperia Aasialaistyyliin), akustointiakaan ei tarvita.

    Joka tapauksessa usko tässä minua, Sauramaa ja plazan Arttu-78:aa. Minulla on yksi dedikoitu tila plakkarissa, Saurama päivitti omaansa useamman kerran ja Arttu-78 rakentaa ja toista teatteriaan. Kaikkien kolmen mielipide on sama: hanki äänieristys- ja akustiikkasuunnitelma ammattilaiselta. Minulla ei, mutta kahdella jälkeenmainitulla on kuitenkin melkoisesti kokemusta ja osaamista näistä hommista. Ja kumpikaan ei alkaisi itse toteuttamaan omaansa.

    Ammattilainen osaa kertoa, mikä sinun tilassasi on hyvää ja mikä huonoa, mitä toimenpiteitä voi tehdä ja mitä niillä saavutetaan, mitkä on vaihtoehdot. Vältyt aika monelta yritykseltä ja erehdykseltä, jolloin säästät aikaa, rahaa, vaivaa ja hermoja. Samoin vaimokin.
     
  4. matti lammikko

    matti lammikko Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    397
    Saadut tykkäykset:
    3
    Kiitokset x_jmt_x:lle vinkeistä. Suunnittelijan löysin jo hieman aiemmin Marekin kautta. Tätä projektia on pikku hiljaa lämmitelty Concept Hifin Martin kanssa. Varsinainen eristys- ja akustointisuunnitelma on vielä tekemättä ja siksi kyselyt.

    Yritystä ja erehdystä on tähän mennessä ollut ihan ensi metreiltä alkaen. Talomme on yksilöllisesti suunniteltu ja kiertänyt jo tähän mennessä tosi monen suunnittelijan työpöydällä. Pakko sanoa, että musahuoneen ( jona se talon piirustuksissa kulkee) puolia joutuu pitämään yllättävänkin tiukasti. Tälläiset projektit tai edes akustiikkasuunnittelu ovat kai sitten niin harvinaisia, että näihin ei suunnittelijat usein törmää. Oma pääsuunnittelija teki kuitenkin erinomaista työtä kuuntelemalla, mitä sanoin. Pohjaversioissa oli niin ehdolla 2,5 m *2,5 m kuutio kuin 3 m * 6,5 m suorakaide. Lopullinen muoto ( 4,25m * 5.80m) löytyi Genelecin Janne Lankisen viestiteltyä pääsuunnittelijan kanssa. Korkeutta huoneessa on alusta asti ollut riittävästi. Kuitenkin rakennesuunnittelussa huone hieman pieneni, samoin uudelleen talotehtaan kasvattaessa sisäseinän paksuutta. Aivan kultaiseen leikkaukseen ei päästy alun perinkään, talon ulkomitat olisivat venyneet liikaa ja se olisi tuntunut kustannuksissa. Olin kesällä itsekin sekaisin mitoista, erilaista tietoa tuli paljon ja aina erilaista. Hirsikehikon noustua mitoiksi jäi 4,15 m *5, 56m. Omin silmin arvioituna kehikko näytti paljon pienemmältä, mutta mittanauha ei valehtele.

    Sähkösuunnitelmat on tehty muuten, paitsi tämän huoneen osalta. Huonetta on ajateltu myös vierashuonekäyttöön ja jos joskus tästä joudun luopumaan, huone palvelee makuuhuoneena. Sinne saa silloin mahtumaan myös erillisen vaatehuoneen. Hirsitalon seinissä tarvittavat sähköreiät on tästä syystä suunniteltu makuuhuonekäyttöön, varsinaiset teatterivedot asennetaan hirren ja akustoinnin väliin. Niitä varten on odottamassa sulakekaapissa 3 kpl 16 ampeerin sulakkeita. Pyrkimys olisi eristää sähköt talon muista virrankuluttajista. IV-suunnitelma teetettiin myös ajatellen huoneen käyttöä ja ilmatiiviyttä. Vaimentimia pitäisi olla tulossa vähintään riittävästi. Saman suunnittelijan vesisuunnitelma osoittautui sen verran heikoksi, että vähän jännittää, miten ilmanvaihdon kanssa käy.

    Seuraavana on vuorossa lattia. Alhaalta ylöspäin lueteltuna sorapatjan päälle 200 mm Styroxia, vesikiertoisen lattialämmityksen putket ja 100 mm betonilaatta. Laatta jää seinistä irti n. 10 mm ja täytetään uretaanilla. Sisäseinän alla kulkee oma sokkeli ja samanlainen betonilaatan irrotus olisi tarkoitus tehdä toiselle puolelle seinää olkkariin. Martti vihjaisi Warmian Db fast silent- asennuspohjasta ja sen päälle laskettavasta 100 mm kipsimassasta, mutta se on vielä mietinnässä.

    Tästä se pikku hiljaa lähtee.
     
  5. JJtalo

    JJtalo Guest Guest

    Liittynyt:
    13.12.2010
    Viestejä:
    161
    Saadut tykkäykset:
    1
    Hyvältä kuulostaa ! Ainahan isompi huone olis parempi, mutta jonkun se täytyy maksaakki :) siitä syystä oma huoneeni on selvästi pienempi, mutta hyvin on toiminu vaikka rakennusvaiheessa aiheuttikin harmaita hiuksia miten sinne voi mitään mahtua. Tykkiin on nyt 10kk aikana tullut tunteja yli 1300.
    Ja kuten olit suunnitellutkin, iv-kanavat kannattaa äänieristää hyvin. Samoin tuo lattialaatan katkaisu on varmasti fiksua. Eikä tuolta varmasti sähkökään lopu kesken :)
    Laita kuvia, niitä on aina mukava kattoa varsinkin myöhemmin kun huone kuva kuvalta valmistuu!
     
  6. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Hyvältä vaikuttaa! Genelecin Jannen kommentit kannattaa pitää mielessä projektin edetessä, eikä varmasti ole huono ajatus suunnata laitehankinnat kyseisen firman tuotteisiin.
     
  7. Mikkeli13

    Mikkeli13 Käyttäjä

    Liittynyt:
    16.06.2008
    Viestejä:
    592
    Saadut tykkäykset:
    97
    Hienolta kuulostaa jo tässä vaiheessa! Kuvia kehiin niin pääsee kuolaamaan kunnolla.

    7.1 on vähintäänkin hyvä lähtökohta, mutta tee ainakin mahdollisimman helpoksi Atmos/Auro/DTS:X aikaan siirtyminen. Putkitukset ja pistorasiat myös seinien yläosiin/kattoon.
     
  8. matti lammikko

    matti lammikko Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    397
    Saadut tykkäykset:
    3
    Kiitokset kommenteista. Laitan kuvia sitä mukaa, kun niitä saan otettua. Timpurit vaan ovat työssä samaan aikaan kuin minäkin toisaalla. Jotain dokumentoinnin arvoista tulee varmasti jäämään piiloon ihan tästäkin syystä. Mutta parhaani mukaan.
     
  9. matti lammikko

    matti lammikko Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    397
    Saadut tykkäykset:
    3
    Vähän päivitystä. Huoneen lattia on valettu. Rakenteeltaan siitä tuli ennalta suunniteltu kelluva rakenne. Rako oli valuhetkellä 5 mm ja kasvaa hieman kuivuessaan. Vesikiertoinen lattialämmitys on asennettu ja siihen asennettu äänikatko oven kohdalle. Myös sisäkattoa ja höyrynsulkuja on tehty, jotta villanpuhaltajat pääsevät töihin.

    Concept hifin Martin kanssa on ensimmäinen palaveri pidetty ja akustointisuunnitelma on tulossa. Tarkoitus olisi keskittyä itse akustoinnissa yli 300 hz:n taajuuksiin ja pureutua sen alapuolisiin taajuuksiin DSP:n voimalla. Akustoinnissa käytetään tarvittaessa valmiita vaimennuselementtejä. Suunnitelmaa odotellessa.

    Marekin ja Genelecin Jannen kanssa suunnitelmaa on myös mietitty ja päädytty 7.2.4-konfiguraatioon. Atmos siis tulee mukaan, samoin varaus kolmannelle parille kattoon. Etukaiuttimien osalta vaihtoehtoja on vielä pari. Sivuille, taakse ja kattoon laitetaan 8330-mallia. Subwoofer on vielä haussa, mutta Genelecit ovat täälläkin vahvoilla. Prosessoriksi näillä näkymin Marantzin 8802A tai Anthemin AVM60. Kuva on myös mietinnässä. Kankaaksi joku, joka sietää taakseen asennettavat kaiuttimet. Tykin suhteen 4k kiinnostaa, mutta hinnat hirvittää.

    Mukana pohjakuva talosta, kuviakin on, mutta ovat liian isoja. Laitan niitä myöhemmin.
     

    Liitetyt tiedostot:

    • image.png
      image.png
      Tiedostokoko:
      457,7 KB
      Katsottu:
      144
  10. Jyrki

    Jyrki Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    09.01.2001
    Viestejä:
    1 472
    Saadut tykkäykset:
    22
    Haastaisin tätä hieman. DSP ei pysty pureutumaan jälkikaiunta-aikaan, joten käyttäisin sitä ainoastaan modialueella ja laittaisin akustointia Schroeder-taajuuden yläpuolelle. Esim. reikäresonaattoreita 120 Hz virityksellä tai Sounds of Sciencen Super Chunk Cornereita.
    Huoneesi mitoilla ja 0,3 s jälkikaiunta-ajalla Schroeder-taajuus asettuu 120 Hz tuntumaan, joten pyrkisin välttämään EQ:n käyttöä tuon yläpuolella. Sen verran tinkimätön projekti etten tekisi kompromissia tämän suhteen.
     
  11. matti lammikko

    matti lammikko Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    397
    Saadut tykkäykset:
    3
    Kiitos viestistä, viedään eteenpäin. Olen äänieristysten ja akustointien maailmassa aivan uudella alueella ja opittavaa on paljon.
     
  12. matti lammikko

    matti lammikko Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    397
    Saadut tykkäykset:
    3
    Korjaus: Allekirjoittanut on ymmärtänyt Martin suunnitelmat ihan väärinpäin. Suunnitelmassa akustoinnilla pureudutaan vielä alle 100 hz taajuuksiin ja vasta kaikkein alimpiin DSP:llä.
     
    Viimeksi muokattu: 12.01.2016
    Arttu78 tykkää tästä.
  13. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Tässä yksi neuvo: Älä osta prosessoria, av-vahvistinta tai esivahvistinta ennen kuin huone on valmis tai ainakin lähes valmis. Älä tee sitä. Kotiteatterin rakentaminen käyttövalmiiksi asti ottaa aikansa. Ammattirakentajillakin hommaan menee joitain kuukausia, kun tehtävänä on muitakin tiloja. Atmoksen ja DTS:X:n osalta tämän hetken uusin laitesukupolvi on monella tapaa rajoittunut. Samalla tapaa kuin olet tekemässä kattoon varauksen kolmannelle kaiutinparille, kannattaisi säästää eurot laitteeseen, joka pystyy sitä kolmatta paria ajamaan (Marantz 8802A ja Anthem AVM60 kykenevät vain yhdentoista kaiuttimen ohjaamiseen Atmoksella ja oletettavasti myös DTS:X:llä).

    Toinen asia mikään tulee mieleen oman projektini myötä on kattokaiuttimen valinta. Omiin M030:iin ei ole saatavilla valmiita kattotelineitä, joka aiheuttaa juuri nyt harmaita hiuksia. 8330:sillä voi tämän probleeman väistää, kun Genelec on tehnyt suunnittelutyön meidän puolestamme. Peukku siis minultakin kyseiselle kaiutinvalinnalle.

    P.S.
    Voisikohan jotain rakentajaa pyytää nappaamaan projektin etenemisestä aina silloin tällöin kuvia? :)
     
  14. matti lammikko

    matti lammikko Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    397
    Saadut tykkäykset:
    3
    Kiitos vinkistä. Asia, jonka kanssa pitää etsiä jonkinlaista kompromissia. Talomme tulee olemaan talotehtaan näyttelytalona seudullamme ja siellä tulee olemaan sekä julkisia että yksityisiä näyttöjä erityisesti alkuaikoina. Talon (ja myös teatterin) pitäisi sopimuksen mukaan olla toiminnassa loppukevään aikana. Joudun ehkä ostamaan väliaikaisen prosessorin ja vaihtamaan sen myöhemmin. Samoin säätämään ja muuttamaan huonetta hankalamman kaavan kautta. Ellei löydy jotain muuta ratkaisua.

    Ensimmäinen luonnos huoneesta on tullut. Erilainen kuin olin päässäni sitä ajatellut. Olin kuvitellut sen saman tyyliseksi kuin Mareksoundin uusi teatteri tai osa netin kuvissa näkyneistä huoneista. Nyt huone huoneessa- tyyliset seinät ovat jääneet pois, joka muuttaa asioita. Luonnoksessa on vähemmän akustoitavaa mihin olin varautunut, mikä on hyvä asia. Hirttä näkyy enemmän, hyvä asia. Toisaalta kaikki johdotukset tulee koteloitavaksi pintaan, sopeutumiskysymys. Hirsireikiä johdotukselle ei enää tässä vaiheessa pysty poraamaan lisää. Havaittavissa lievää innostusta, nyt saan tähänkin huoneeseen samaa ilmettä kuin muualla talossa. Laitan luonnoskuvat näkyville. Jotain muutosta näihin voi vielä tulla.

    Katkelmia Martin saatteesta kuville. Havainnollisempaa näin, kuin muistella, mitä on joskus puhuttu. "Mainitsit musiikinkuuntelun edustavan noin 75% kuuntelusta. Tällöin jätän mielelläni huoneeseen enemmän heijastavia pintoja sillä ne tuovat äänikuvaan kokoa ja syvyyttä". .." Bassopään kontrollista huolehtii valikoima resonaattoreita joiden toiminta-alue ulottuu aina 30Hz asti. DSP:n tehtäväksi jää sitten siloitella matalilla taajuuksilla kuuntelupaikassa esiintyvät viimeiset rypyt ja mahdollinen sointitasapainon muokkaus halutun kaltaiseksi."
     

    Liitetyt tiedostot:

  15. aheikkinen

    aheikkinen Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    05.04.2007
    Viestejä:
    5 018
    Saadut tykkäykset:
    137
    Toisaalta sen huone huoneessa -rakenteen alkuperäinen tarkoitus, eli erinomainen äänieristys on nyt sitten menetetty käytännössä kokonaan. Erittäin huono asia, siis koko erillisen leffateatterihuoneen perusajatusta tyhjäksi tekevä avainasia. Melkoinen heikennys tilattuun verrattuna, noin niinkuin yksipuolisena ilmoitusasiana hoidettavaksi.
     
    Viimeksi muokattu: 16.01.2016
  16. Piikki

    Piikki Uusi jäsen Tukijoukot

    Liittynyt:
    04.05.2004
    Viestejä:
    478
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tästä kyllä samaa mieltä, viimeinen asia josta tinkisin, on tuo huone huoneessa.
     
  17. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Aina tulee vastaan tarvetta kompromisseille. Tähän löytynee useampi vaihtoehto. Jos joku laite tarjoaa jo nyt sen mitä haluat, niin ratkaisu on helppo. Toisaalta. Teatterin voi sopimuksen mukaisesti saattaa toimintakuntoon, millä tahansa preoutit sisältävällä 7.1 av-vahvistimilla, joita saa käytettynäkin muutamalla satasella. Tällä tapaa voisi odottaa tietoa uudesta laitesukupolvesta (loppukesä/alkusyksy) ennen kuin sitoutuu isommalla rahasummalla.
     
  18. Arttu78

    Arttu78 Käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    13.04.2005
    Viestejä:
    2 452
    Saadut tykkäykset:
    85
    Jos äänieristystä ei tarvitse, niin suunnitelma vaikuttaa mututuntumalta hyvältä. Suunnitelmassa on selvästi pyritty vaikuttamaan huoneen rakenteen lisäksi matalien taajuuksien vaimentamiseen ja seinillä on sekä heijastavia että vaimentavia alueita. Näyttävät pääkaiuttimet kovin tutuilta. Ovatko uusia DSP-malleja? Kuvissa pääkaiuttimien akustinen keskipiste näyttää olevan selvästi korvia korkeammalla. Jos tarkoitus on laittaa tosiaan kattokaiuttimia, niin kannattaa ottaa harkintaan maltillisempi korkeus.
     
  19. matti lammikko

    matti lammikko Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    397
    Saadut tykkäykset:
    3
    Kaksipiippuinen juttu. Vaimoa eivät kovatkaan äänet häiritse ja itse aion olla seinien sisäpuolella. Lapsia kiinnostaa tällä hetkellä puhelin ja kuulokkeet enemmän kuin mikään muu. Eli äänieristykselle ei tällä hetkellä ole tarvetta. Mutta kun tulevaisuudesta ei tiedä. Jos lapset joskus innostuvatkin huoneesta elokuvien tai musiikin kuuntelupaikkana ja löytävät myös volumepotikan. Harkinnan ja keskustelun arvoinen asia, viedään seuraavaan suunnittelutapaamiseen .
     
    Viimeksi muokattu: 17.01.2016
  20. matti lammikko

    matti lammikko Guest Guest

    Liittynyt:
    11.12.2000
    Viestejä:
    397
    Saadut tykkäykset:
    3
    Hyvä pointti. Aloittaisinkin jollain 7.1 av-vahvistimella ja katsoisin, mitä seuraava sukupolvi tuo tullessaan. Onko tulossa jotain, mitä kannattaa odottaa?

    Kaiuttimet ovat DSP-malleja, joko 8351A tai 1237A. Tingitty hinta sanelee valinnassa paljon, luonnoksista on toinen versio 8351A: ta varten.