Oletko jo hidastanut fyysisen median ostamista?

Keskustelu osiossa 'Blu-ray & UHD -leffat' , aloittajana TheRealThing, 28.11.2015.

?

Uudet formaatit tulevat, miten käy fyysisten medioiden ostamisen?

  1. Olen jo lopettanut fyysisen median ostamisen!

    9,9%
  2. Olen hidastanut fyysisen median ostamista!

    26,1%
  3. Ostan fyysistä mediaa kuin ennenkin!

    33,3%
  4. Ostan fyysistä mediaa entistä enemmän!

    30,6%
  1. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Armon vuonna 2015, liki 10 vuotta Coppolan lanseeraaman kyselyn "Oletko jo hidastanut dvd-leffojen ostamista?" jälkeen ajattelin ponkaista pystyyn ylipäänsä fyysistä mediaa koskevan kyselyn.

    Streamauspalvelut ovat rynnineet markkinoille, mutta edelleen Blu-rayllä ja DVD:llä saa uutta ja vanhaa materiaalia mitä isoimmassa määrin. Onko streamauspalveluiden tulo tai joku muu syy saanut sinut hiljentämään fyysisen median ostotahtia?
     
  2. hezor

    hezor Uusi jäsen

    Liittynyt:
    12.10.2015
    Viestejä:
    49
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tietyt leffat ostan vielä BD:llä, kun kuvanlaatu ja varsinkin äänenlaatu on omaa luokkaansa. Mutta suurin osa leffoista tulee streamattua Netflixistä sekä vuokrattua iTunesista.
     
    Viimeksi muokattu: 28.11.2015
  3. TheRealThing

    TheRealThing I WANT TO BELIEVE Tukijoukot

    Liittynyt:
    03.05.2004
    Viestejä:
    4 975
    Saadut tykkäykset:
    894
    Avaan pelin (äh, en ehtinyt, hezor oli nopeampi! ;)), niin kuin ehkä reiluakin on. Streamauspalveluiden tulo markkinoille ja DVD-markkinoiden opetukset ovat aiheuttaneet sen, että olen tietoisemmin pyrkinyt hankkimaan fyysisellä medialla mahdollisimman laadukkaita julkaisuja haluamistani tuotannoista.

    DVD-markkinakokemukset ovat opettaneet sen, ettei julkaisut ole myynnissä ikuisesti ja jos haluaa vähän kivempaa paketointia yms. niin pitää olla rittävän nopea hankintapäätöksissään. Monta DVD-hankintaa on jäänyt tekemättä mentaliteetilla "odotellaan nyt vielä hinnan halpenemista" ja sitten parin vuoden päästä havahtuu siihen, ettei ko. julkaisua ole enää markkinoilla.

    Streamauspalvelut (Netflix) on myös käytössä meidän mediakodissa fyysisen median rinnalla. Streamauspalvelukokemukset ovat tähän asti opettaneet sen, ettei voi ikinä olla varma jonkun haluamansa tuotannon streamauspalvelussa a) olemisesta, koska materiaali on suunnattu suurille massoille, b) pysymisestä kun sopimus katkeaa tai joku muu kränä aiheuttaa tuotannon poistamisen palvelusta. Streamauspalveluiden kuvan- ja äänenlaadullinen taso ei myöskään ole riittävä verrattuna yleisesti BD-julkaisuihin. Bulkkikamaa (ns. päivän leffat, moni nykytuotanto) lähinnä tulee nautittua streamauspalveluiden kautta. Streamauspalveluissa on myös hyvää ekslusiivista kamaa (esim. Bloodline), jota vasta ehkä myöhemmin tulee fyysiselle medialle tai on tulematta.

    Hankin siis, jos en enemmän kuin ennen, niin ainakin tietoisemmin haluamiani tuotantoja (klassikot, vanhat suosikit) varsinkin BD-muodossa, joka on nähtävissä olevaan tulevaisuuteen asti itselleni riittävä formaatin tekninen taso.

    Myönnän myös, että pidän siitä, että omistan jotain fyysisesti. Sitä ei kukaan tai mikään tuotantoyhtiö tule ottamaan käsistäni ja katson sitä juuri silloin ja siten kuin haluan.

    Sanojeni vahvistukseksi ostin juuri Black Friday -tarjouksista uuden paremman BD-soittimen ja muutamia pitkään hankintalistalla olleita BD- ja DVD-julkaisuja! :)
     
  4. sokka

    sokka Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    5 768
    Saadut tykkäykset:
    318
    Mä ostelen pääsääntöisesti kaikki alesta. Ihan muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Suurin osa spessujulkaisuista tulee tilattua ulkomailta.
     
  5. Hippo

    Hippo Aktiivinen käyttäjä Tukijoukot

    Liittynyt:
    28.07.2004
    Viestejä:
    2 328
    Saadut tykkäykset:
    282
    Minä olen todella old skoolia. Striimaan, eikun vuokraan, makuunista. Kun en halua ostaa levyjä lojumaan mutta striimien laatu ei kuitenkaan vielä tyydytä. Saa nähdä kauanko tätä iloa enää kestää..
     
  6. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Olen lopettanut käytännössä täysin fyysisen median ostamisen. Kirjoitan "käytännössä", koska vain tietynlaiset minulle tärkeät ja striimauspalveluista vaikeammin löytyvät teokset (lähinnä nostalgiset TV-sarjat) saisivat minut ostamaan ne fyysisinä medioina. Vaikka tapaankin katsoa tiettyjä elokuvia ja TV-sarjoja monta kertaa elämän kuluessa eteenpäin (olenhan kohdannut sellaisenkin, useamman elokuvaharrastajan läsnäollessa sanotun mielipiteen, jonka mukaan on järjetöntä katsoa mitään yhtä kertaa enempää), niin painavin syy fyysisten medioiden ostamisen lopettamiseen on niiden hinta. Toki tässä ollaan tultu pitkä matka siitä, kun DVD-aikakauden alussa makselin liukuhihnalta 33 euroa import-dvd:stä (kiitos Filmifriikki :mad:), mutta ehkä jo tällaisten muistojenkin takia olen halunnut muuttaa elämäntyyliäni (sen aktiivisuutta kuitenkaan muuttamatta) kun kerran se on nykyään mahdollista.

    Lähes yhtä painava syy rahan kulutuksen kanssa on fyysisen median viemä tila: joudun säilyttämään suurinta osaa dvd-kokoelmastani muualla kuin kotona, koska tila ei yksinkertaisesti riitä (asuntoni tosin ei muutenkaan ole iso). Toki osan elokuvista olenkin jo siirtänyt useamman sadan levyn pitoisiin DVD-kansioihin heittäen kotelot pois (kaikkien julkaisuiden kohdalla tätä ei raaskisi tehdä, sillä aikanaan on tullut sijoitettua enemmän rahaa, jotta saisi prameammat kuoret ekstroilla), mutta tästäkin huolimatta tilaa menee aivan liikaa.

    Nykypäivän striimauslaitteiden ja mini-PC:den huolettomuus, kätevyys ja kompaktius edustavat kolmatta painavaa syytä. Esimerkiksi oma TV:seen kytketty, kämmentä pienempi Intel NUC, joka buuttaa joka OpenEleciin/Kodiin tai Windows 10:een, toimii kuin unelma, kun haluan nopeasti alkaa katsomaan elokuvia tai TV-sarjoja. Toki fyysinen media porskuttaa yleensä aina paremmalla katselukokemuksella, mitä tulee esimerkiksi kuvan- ja äänenlaatuun, mutta toisaalta koen, että tässäkin suhteessa maailma on muuttunut. On tärkeämpää saada vaivaton, kompakti ja siro laitteistokokonaisuus elokuvien ja TV-sarjojen katsomiseen kuin panostaa laatuun ja sitä kautta päätyä mahdollisesti hankkimaan massiivisia ja huoneessa dominoivia laitteita. Myös rahan kuluttaminen tuntuu olevan muuttunut: siinä missä ennen hän oli kadehdituin, jolla oli esimerkiksi hieno viritinvahvistin, niin nykyään kadehdituimman roolissa näyttäisi olevan hän, joka on minimaalisella rahamäärällä pystynyt kokoamaan hienon, mutta huoneessa vähemmän näkyvän laitteiston -- tuhansien eurojen laitteiden osto lienee jäänyt vain esimerkiksi meidän foorumien vannoutuneimpien veijareiden harteille.

    Pidän nykypäivän kehitystä erittäin hyvänä siinäkin mielessä, että se mahdollistaa laajempaan tyytyväisyyteen rintamalla, jossa esimerkiksi 90-luvulla ja 2000-luvulla mentäessä suhteellisen harvoilla oli varaa tai halua sijoittaa muuhun kuin pieneen televisioon, vuokraleffaan ja TV:n kaiuttimista toistettuun "teatteriääneen". Leffastudiot ja laitevalmistajat saivat pyytää mitä halusivat ja kansalaisella joko oli tai ei ollut varaa. Tällaisen vaiheen jälkeen on ehkä jopa moraalisestikin oikein, jos se joidenkin harrastama ns. ilmainen elokuvankatselukin on koko ajan paitsi helpompaa ja laadukkaampaa niin myös suositumpaa -- pienemmät tekeleet saavat näkyvyyttä ja suurien tekeleiden takana olevat ihmiset eivät taida kuitenkaan ihan soppajonoon moisen takia joutua.
     
  7. Örvelö

    Örvelö Uusi jäsen

    Liittynyt:
    02.11.2006
    Viestejä:
    382
    Saadut tykkäykset:
    3
    Ostan kaikki elokuvat fyysisesti, en käytä kun tosi harvoin striimaus palvelua
     
  8. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Yritän, mutta on se hankalaa tilata joka leffa. Helpommalla noita katsoo "verkosta".
    Pyrkimys on ostaa fyysistä mediaa, lähinnä bluray ja muusikit muovikiekkoina
     
  9. lepreconn

    lepreconn Käyttäjä

    Liittynyt:
    27.11.2006
    Viestejä:
    3 370
    Saadut tykkäykset:
    39
    Oksennan kun kuulen edes puhuttavan jostain ..tun striimauspalveluista. Mielestäni piratismia siinä kuin joku warettaminenkin. Joka sekin on niin menneen talven lumia että. Sitä paitsi mikään ei ole hienompaa kuin hypistellä tuotetta käsissä. Striimi :mad:
     
  10. Leterface

    Leterface Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.04.2007
    Viestejä:
    5 040
    Saadut tykkäykset:
    153
    Mua pelottaa tämä jo ajatuksena. Jos ostamme vähemmän hinnat nousevat.

    Ostan siis pelkkää fyysistä mediaa raha/elämätilanteen mukaan. En enää juurikaan muualta jaksa pitkiä elokuvia katsoa/vuokrata.

    Samaa mieltä myös edellisen postaajan kanssa striimit haisee ja lataukset kuluttavat tietokoneitamme.
     
  11. Burkitsville

    Burkitsville Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    15.06.2010
    Viestejä:
    4 231
    Saadut tykkäykset:
    1 034
    Eläissäni ole edes modeemia omistanut. Leffoja vuokrannut viimeksi vuosituhannen vaihteessa, ja elokuvateatterissakin käynyt kulttuurin tappioksi vuosikymmen sitten. Streemaus jo käsitteenä on lähes vastenmielinen. Kaikki mitä katson hankin fyysisenä formaattina ilman kompromissia ja linja pitää. Oman kodin rauha ylikansoitusta pursuavassa maailmassa on ylellisyyttä, josta en tinkisi kuuna kullan valkeana. Mieluumin juuttunut kuin muuttunut.
     
    pete71 ja Jupe tykkäävät tästä.
  12. Mastema

    Mastema Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.11.2006
    Viestejä:
    1 230
    Saadut tykkäykset:
    21
    Niin kauan kun fyysisiä julkaisuja (niin elokuvissa kuin musiikissakin) on olemassa ja tuotetaan, jatkan niiden ostamista. Netflixiin en edes tunnusta omista, ja sama homma Spotifyn ja Apple Musicin kanssa.

    Keräilijäluonteeni vaan haluaa ne kannet hyllyyn ja sen koko "valitaan leffa / levy hyllystä, otetaan se kotelosta ja laitetaan soittimeen" -rituaalin sitä katsomis- / kuuntelukokemusta täydentämään, ja samanlaista fiilistä ei muutamalla hiirenklikkauksella saa.
     
  13. ipeniemela

    ipeniemela Käyttäjä

    Liittynyt:
    23.09.2004
    Viestejä:
    797
    Saadut tykkäykset:
    56
    Ostan fyysistä niin kauan kun sitä saa, koska fiilis siinä on ihan erilainen kuin striimaamisessa ja laatu parempi. Näillä nettiyhteyksillä Netflix näyttää hetkittäin devariakin suttuisemmalta. Omistan kuitenkin tunnukset lähinnä kakaroiden takia, kun siellä on niille piirrettyjä ja itse seuraan lähinnä Marvelin Netflix-sarjoja, jotka tosin nekin on tarkoitus hankkia fyysisenä heti kun tulevat saataville.
     
  14. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Käykääs lähikaupassa katsomassa paljonko noita bluray elokuvia on nykyään hyllyssä. Pienemmillä paikkakunnilla ei ole ainuttakaan.
     
  15. Mastema

    Mastema Käyttäjä

    Liittynyt:
    09.11.2006
    Viestejä:
    1 230
    Saadut tykkäykset:
    21
    Eikä niitä isommillakaan paikkakunnilla enää samaan tyyliin ole kuin jokunen vuosi sitten ja valikoima vähenee koko ajan. Entä sitten?
     
  16. El Grande

    El Grande Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    25.07.2007
    Viestejä:
    3 759
    Saadut tykkäykset:
    325
    Eipä niitä ole lähikaupoissa ennenkään ollut levyjä tai leffoja myynnissä :rolleyes:

    Kyllä noita marketeissa vielä jonkin verran näkee. Valikoimat tosin kapenemaan päin ja joissakin jopa koko osasto lähes kokonaan poistunut. Mutta itseäpä ei haittaa lainkaan. En muutenkaan jaksa kovin usein enää käydä kivijalkaliikkeissä katselemassa, mitä tarjouksia nyt on tullut - yleensä, kun ei ole mitään, niin aikaa vaan menee hukkaan. Helpompaa silloin tällöin arkipäivän jälkeen tsekata CDON, Discshop ja muut. Leffat koriin, kassalle ja ~viikossa tippuvat postiluukusta. Laskut maksetaan sitten joskus. Kaiken lisäksi hinnat ovat viime vuosina olleet laskussa. Uusia elokuvia saa melko nopeasti varsin halvalla, jos vaan jaksaa odottaa. Itse jaksan, koska muutenhan kävisin useammin elokuvateatterissa.

    Itse ostelen blu-rayta samaan malliin kuin ennenkin. Enkä näe muutosta tähän ainakaan lähitulevaisuudessa. Yksikään streamaus-palvelu ei tarjoa vieläkään samaa kuvan- saati äänenlaatua. Ja kaikkien valikoimat ovat kovin rajoittuneet. Optinen media on myös varsin kestävä. Pyyhkii lattiaa HDD:llä ja veikkaanpa kestävän lukukelpoisena pidempään kuin moni streamaus-palvelu tulee olemaan pystyssä :D
     
    Viimeksi muokattu: 28.11.2015
  17. sokka

    sokka Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    10.10.2003
    Viestejä:
    5 768
    Saadut tykkäykset:
    318
    Streaming palvelujen ongelma on se, että sieltä ei saa kaikkea. Ja sitten, jos saa, niin pitäis käyttää 10 eri palvelua täydentämään toista. Tällä hetkellä en käytä, kuin Netflixiä.
     
  18. ElvisThePelvis

    ElvisThePelvis Aktiivinen käyttäjä

    Liittynyt:
    05.05.2004
    Viestejä:
    11 670
    Saadut tykkäykset:
    179
    Harrastaja, varsinkin varakas sellainen, laittaa toki kuvan- ja äänenlaadun kunniaan ja siten kannattaa fyysistä mediaa. Tavallisen kaduntallaajan on sen sijaan vaikea oikeuttaa ylimääräistä rahankulua sekä kodin täyttymistä muovikoteloista, jos vaihtoehto on digitaalinen media. Jokainen taaplaa tyylillään ja päättää, onko ns. old school -elokuvaharrastus sen väärti, varsinkin kun kyse alkaa pikku hiljaa enemmän olemaan asenteesta kuin siitä, että elokuvakokemus on oikeasti ylimääräisen rahan arvoinen, mitä tulee kuvan- ja äänenlaatuun.
     
  19. John-117

    John-117 Käyttäjä

    Liittynyt:
    06.09.2015
    Viestejä:
    611
    Saadut tykkäykset:
    30
    98%:lle käyttäjistä BD:n ja hyvän nettistriimin käytännön AV-laatuero on 0%.
     
  20. Phinor

    Phinor Uusi jäsen

    Liittynyt:
    25.07.2003
    Viestejä:
    148
    Saadut tykkäykset:
    21
    Itselläni on varmaan levyjen ostaminen kiihtynyt entisestään. Streamauspalvelut eivät omalla kohdallani pärjää missään muussa kuin hinnassa fyysiselle medialle. Valikoima on surkea, ominaisuudet edelleen erittäin puutteelliset. Koskaan ei saa katsoa sitä mitä haluaa, vaan on palveluntarjoajan armoilla. Ei kiitos. Itse asiassa pitkälti samasta syystä TV:n katsominen loppui omalta osaltani melkein kokonaan jo 10-15 vuotta sitten. DVD:n ostamista yritän tietty välttää, mutta usein ei ole vaihtoehtona Blu-rayta joten sitten mennään DVD:lla. Vuokrausta en ole harrastanut koskaan, oli kyse sitten fyysisesta tai digitaalisesta mediasta. No, ehkä kerran per vuosikymmen.

    Täysin käänteinen tilanne pelien osalta. Ostan PC:lle kaiken digitaalisena. Konsoleilla tällä hetkellä aika 50/50, mutta konsolipelejä tulee harvemmin ostettuakaan.