Kaiutinrakennusohje Ärjy, 18-tuumainen aktiivisubwoofer

Keskustelu osiossa 'Tee Se Itse / DIY' , aloittajana saurama, 25.03.2014.

  1. OnionJack

    OnionJack Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.05.2014
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hetkeksi onnistuin jo nämä unohtamaan, mutta ei siitä pääse mihinkään, että jotain uutta väsättävää pitää saada. Onko kellään kokemusta samassa tilassa verrata suljettua ärjyä SVS PC2000:een, joka mulla nyt siis tällä hetkellä on, tai johonkin about saman veroiseen värkkiin, esim monolith plussaan? Olen tämän ja hifiharrastajien ketjun laavannut monesti läpi, mutta ihan tarkkaa selkoa ei ole tullut, mitä tällä ärjyllä sitten saavuttaisi tekemisen ilon lisäksi.

    Tavoitteena olisi, ettei äänenpaine ainakaan putoaisi matalilla. Yläbassoilla Ärjy varmasti potkii SVS:n nurin, samoin uskoisin toiston laadun paranevan äänellisesti, vai? Vahvistinpuolikin on vähän hakusessa vielä. Riittääkö Hypex DS 4.0/8.0:n +6db boosti 20-25hz kohdille korjaamaan vastekäyrää vähän isommassakin tilassa (esim 50m^2), vai pitäisiko ostaa PSC- sarjalainen?

    e: Tosiaan boostia alimmillehan saa niinkin, että laskee jakotaajuutta Hypexistä, ja laittaa sitten varsinaisen jakotaajuuden AV-vahvarista. Mutta mielenrauhaa toisi myös, että subi toimisi ilman ylimääräisiä värkkejä suotamassa vaikka aktiivikajareiden rinnalla.
     
  2. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Ota se PSC 2.700 ja tee vaikka toinenkin Ärjy (jos siis rakennushommiin alat). Olen harvemmin Sauraman kanssa eri mieltä, mutta tuo vahvistinsuositus olisi pitänyt olla jyrkästi se PSC 2.700 ja se siitä.

    Tietokoneella säätämisen pelko on ihan turhaa. Lataa sen softan, lyö USB:n kiinni ja uploadaa vaikka täysin tyhjän filen. Jos kyvyt riittää käyttää Hifitalon nettikauppaa, niin tuonkin pitäisi onnistua. Noiden palauttelu viallisena siksi, että ei muka toimi, kun ei ole edes se tyhjä file ladattuna, pitäisi kieltää sakon uhalla. "En laittanut puhelimeeni SIM-korttia ja tällä paskalla ei voi soittaa, vien takaisin kauppaan".

    Bonarina sitten, tuolla PSC:llä pystyy sitä vastetta kallistelemaan tilaan sopivaksi huomattavan joustavasti ja halutessaan voi vaikka filtteröidä korjauksiakin käsipelillä, jos haluaa. Omassa pikkuisessa kopissa Ärjy antaa käytännössä flattisuoran vasteen jostain 20hz alapuolelta (ei näy mittausikkunassa; saattaa jopa nousta hieman tuolla alhaalla?) jonnekin 90hz tienoille, mistä se alkaa sitten nousta. PSC:llä tuon sai siististi kallistettua suoraksi ylempiä rajoittamalla. DS-vahvistimilla olisi sitten saanut vaan toivoa, että joku jakarin asento tekee oikean kallistuksen.
     
    poleepkwa tykkää tästä.
  3. poleepkwa

    poleepkwa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.08.2012
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    1
    Minulla oli DF+ ja täytyy sanoa, että tämä Ärjy on ihan toista maata. Kuunteluhuoneeni on aika pieni, mutta koko tila melko suuri. Äänenpaineen ja ulottuvuuden ero on todella iso verrattuna DF+:n, kuten voi olettaa 160 litraisesta suljetusta kotelosta ja iso elementi. Minulla oli sama pelko PSC 2.700:n suhteen kuin sinulla. Onko liian hankala konfiguroida? Lopulta ei tarvinnut muuttaa kuin 3 arvoa. (Gaintä -96:t 10:n ja LPF1:tä 25 molemmille kanaville). Sitten vain ladataan asetukset DSP:lle. DSP:tä tutkimalla huomasin, että sen kanssa voi leikkiä miltei miten paljon jos vain haluat. Nopeasti mitattuna huomasin, että huoneessani mittauskäyrät alkoi nousta 30 Hz ja 10db:llä huipun ollessa 10hz. Minulla on toinenkin kotelo mutta tarvii vielä laittaa vanut sisälle ja asentaa elementti. Jos objektiivisesti vertaa Ärjyä DF+:n niin Ärjyssä on kuivempi basso, ei ole pehmeyttä.
     
  4. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Selvyyden vuoksi: tuon saa toimimaan muuttamatta yhtään mitään arvoa. Toimimaan = antaa tehoa pihalle. Täysin tyhjä kalibrointifile riittää.
     
  5. poleepkwa

    poleepkwa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.08.2012
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    1
    Joo, vaikka lataan tyhjän tiedoston joudun silti säätämään Gainia. En kuitenkaan tiedä miten tarkistaa mitkä asetukset DSP:lle on ladattu? Onko kellään antaa neuvoa miten tarkistaa tämä?
     
  6. OnionJack

    OnionJack Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.05.2014
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Nojoo, eipä mulla tietokoneohjelmat pelota, enemmän mietin, että pärjäiskö sitä vähemmälläkin teholla, kun 400w riittää jo matalilla (win isd simuloinnin mukaan) ylittämään äksmaksin. Liikeradassahan tosin elementillä on pelivaraa rutosti ennenkuin mekaanista vahinkoa saa aikaan. Lähinnä epäröin sitä, että pitäisi olla sitten aina datakone mukana, jos haluttaa subia säätää, ja se taas ei ole kovin kätevää fyysisiin nappuloihin verrattuna jos sitä tulee roudailtua mukana.

    Lisäksi en ole päässyt (ja tuskin pääsen) kuuntelemaan ärjyä missään livenä ja en sitten tiedä kuinka hyvä se todellisuudessa on. Osa tykkää paljon, mutta on sitten kuulunut vastakkaisestakin leiristä kuulumisia, ettei se välttämättä niin hyvä olisi. Harvempi tosin vaivautuu kertomaan, mikä siinä sitten vikana on, jos mielestään on jotain vikaa.. Tiedä sitten. Toinen vaihtoehto mulla olisi tehdä Alpinen swr-1522d:stä 100l suljettuun passo. Se ainakin mallintuu mallikkaasti suljettuun, eikä sähköistä korjausta välttämättä edes tarvisi. Yläbassoilla jää kyllä 18lw2400:sta jälkeen.
     
  7. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Jos pk-seudulla asut ja aikatauluja voi vähän säätää (just katoin muista syistä kalenteria, että pirun tukkoista), niin on ihan mahdollista. Laita YV:ä. Monoa ei tosin ole vertailukappaleeksi, kun se lähti koko kämpästä muutama vuosi sitten.
     
  8. OnionJack

    OnionJack Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.05.2014
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Sepäs se juuri, kun asun Rovaniemellä, niin ei ihan hirveästi pysty kokeilemaan ennakkoon hankintojaan. Mietin tossa kyllä, että jos tekisi vaikka sen 100l kotelon 18" elementille, niin jos ei miellytäkään niin vaihtaa toisen elukan. Eiköhän noille ES:lle kiinnostusta aina jostain löydy.. Vahvistinhan se kallein osa tätäkin rojektia olisi. Onneksi ei mikään hätä ole tehdä päätöstä, niin saa vielä empiä.

    Toki jos jollain kokemuksia on verrata vaikkapa tuohon Alpinen type-r:ään, niin mielelläni kuuntelisin siitäkin kokemuksia vaikka meneekin jo vähän ehkä ketjun aiheen ohitse..
     
  9. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Minua huomattavasti viisaammat plazalaiset ovat datalehdessä ilmoitetuista parametreistä nähneet, että Alpine kuulostaa paremmalta.
    ;)
     
  10. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Sanoisin että hifitalolla on liian huono kate alpinessa niin ei kuulosta hyvältä :)
     
  11. x_jmt_x

    x_jmt_x Tuttu käyttäjä

    Liittynyt:
    18.08.2006
    Viestejä:
    7 617
    Saadut tykkäykset:
    523
    Olenko minä koskaan väittänyt mitään Alpinen soinnista? En, koska en ole koskaan ko. elementtiin perustuvaa subwooferia kuullut.

    Sinunhan ei tunnetusti tarvitse kuulla yhtään mitään tietääksesi, miten se soi. Sääli sinänsä, kun sinun herkillä korvillasi kuulee AntiModen A/D-D/A muunnoksen subwooferin ääntä heikentävän vaikutuksen.
     
  12. poleepkwa

    poleepkwa Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.08.2012
    Viestejä:
    17
    Saadut tykkäykset:
    1
    Vain kaksi noista Ärjyistä on minun. Toinen pari on ystäväni. Kolme etukaiutinta tulee Yksisilmäiset Vejekset-sarjan CX12:sta. Neljä surroundia taas saman sarjan CX8:sta. Valintaan vaikutti kuunteluetäisyys, joka on 2.5m kankaasta.
     

    Liitetyt tiedostot:

  13. Dragon/

    Dragon/ Guest Guest

    Liittynyt:
    24.01.2009
    Viestejä:
    1 329
    Saadut tykkäykset:
    15
    Wat? Minähän juuri olen korostanut kuuntelun merkitystä?

    Eipä se ad-muunnos vieläkään paranna signaalia. Laita vaikka sata tuollaista peräkkäin, kyllä rupee vaste tasoittumaan.
     
  14. Ultrablue

    Ultrablue Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.04.2012
    Viestejä:
    124
    Saadut tykkäykset:
    4
    Onko täällä kellään kokemusta 4-8 kpl näitä elementtejä? Tarkoitus oli tilata jenkeistä, mutta nämä saisi nopeammin kotiovelle niin rupesi mietityttämään josko ostaisi kuitenkin näitä.
     
  15. saurama

    saurama Uusi jäsen

    Liittynyt:
    16.05.2002
    Viestejä:
    616
    Saadut tykkäykset:
    10
    Jos joku haluaa hankkia elementtejä ja tehdä protokoteloita niin minä voin lähteä kuuntelijaksi. Olisi toki mielenkiintoista saada läjä elementtejä myös kuuntelukokeisiin. Sopiva kotelo kullekin, ekvalisointi viivasuoraksi ulkona tehdyn ground plane -mittauksen pohjalta (+/- 0,5dB ehkä riittäisi) ja esim. LR4-ylipäästö 20 hertsiin jotta kaikkien ulottuvuus olisi sama. Sitten eroja, miten erilaiselta eri pumput kuulostavat todellisella materiaalilla.

    Miksen minä tuollaista tee? Liian iso homma, ei ole aikaa. Mutta jos joku tekee pk-seudulla niin voin tarvittaessa lähteä kuuntelijaksi.
     
  16. jokku

    jokku Uusi jäsen

    Liittynyt:
    08.01.2014
    Viestejä:
    382
    Saadut tykkäykset:
    1
    Itsellä on noista kummastakin kokemusta, yläbassoilla tuo ärjy tosiaan menee reilusti ohi, mutta, alabassoilla taas selvä ero alpinen hyväksi, kun puhutaan suljetuista (sekä käppyöiden valossa myös alle ~150l reflexikoteloista). Valitsisin oikeastaan sen mukaan kumman katsoo tärkeämmäksi. Laitoin palstalle joskus noista käppyröitäkin teoriittisista maksimi äänenpaineista, jotka tuntu olevan aika lähellä totuutta kun elementtejä toisiinsa vertaa. Sointi on kuullostaa kummallakin omaan korvaan samalta KUN toistokäyrät on equtettu PSC:llä samaksi. Itsellä kävi alkuun alpinen kanssa se moka että sillä perstuntumalla ilman mittailuja laitoin suodon aivan liian alas, yläbassot jäi vaimeaksi ja basso kuullosti hitaalta
     
    Viimeksi muokattu: 06.11.2015
  17. OnionJack

    OnionJack Uusi jäsen

    Liittynyt:
    30.05.2014
    Viestejä:
    25
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos kommenteista, nuo vahvisti kyllä omaa perstuntumaa loputtoman netinkaivamisen ja simulaatiokäyrien tuijottamisen perusteella. Alpinessa houkuttaisi tosiaan se vahva alapää, jota ei tarvi kaivaa sähköisellä suodolla esiin, mutta toisaalta iso PA-elementti olkkarissa olis vaan aika siisti, ja se midbasso-slämmi kyllä kiinnostais. Yrittänytkin tässä tapella kumpaa sitä enemmän kaipaa, matalaa möyhinää vai sitä napakkaa potkua mitä iso kartio eittämättä tarjoaisi. Ehkä kuitenkin olen kallistumassa siihen ES:iin, kun leffoja tulee katottua verrattaen vähän, kun taas musiikkia tulee kuunneltua paljon. Lisäksi juurikin pippaloidessa on mukavaa kun se basso potkaisee rintaan asti ihan kunnolla.

    Vielä kun osaisi päättää sopivan vahvarin, tuossa olisi kaupat valmiina Dayton Audion SA1000:sta, joka vaikuttaa sopivan monipuoliselta säätöjen puolesta, mutta Hypexin PSC- sarja olisi taas eri luokkaa siinä suhteessa. Daytonia ei taas olisi väkisin integroitava koteloon tai piilotettava omassa boxissaan jonnekin piiloon, vaan sen saisi tasolle nätisti seisomaan, ja säätämisen helppous on toki nupeista niin paljon helpompaa, kun sen subin omasta olkkarista toisaalle kantaa. Kotelokin olisi aavistuksen simppelimpi tehdä.

    Pitäs vaan ärkele ostaa ne vehkeet ja tulla toimeen, mutta nyt on selvästi joku ylianalysointikausi menossa että pitää niin harkiten muka ostaa:rolleyes: Vanha subikin pitäisi vielä jaksaa myydä pois.
     
  18. Ultrablue

    Ultrablue Uusi jäsen

    Liittynyt:
    29.04.2012
    Viestejä:
    124
    Saadut tykkäykset:
    4
    Neljä kappaletta elementtejä odottaisi matkahuollossa, saa nähä jos viikonloppuna ensimmäiset äänetkin saisi pihalle.

    Vertailukohtana, aikaisemmin oli 2x18" maelstromit, eniten mietityttää minkälaisia paineita näistä uusista irtoaa leffoilla. Kotelot on 2 x ~300l suljetut.
     
  19. juuzo`

    juuzo` Uusi jäsen

    Liittynyt:
    05.12.2007
    Viestejä:
    299
    Saadut tykkäykset:
    3
    Itselläni on tulossa 1kpl myös postissa. 150L suljettua meinasin koteloksi. Katsotaan miltä kuulostaa monolithin jälkeen.
     
  20. tmtuomas

    tmtuomas Uusi jäsen

    Liittynyt:
    13.11.2015
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Joko rakennettu? Kommenttia?